Dodaj do ulubionych

Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest?

IP: *.* 06.01.03, 09:30
Witam,moja znajoma niedlugo urodzi maluchy, i jednemu z nich, jesli to bedzie chlopczyk chce nadac imie Kevin. Ma w zwiazku z ty watpliwosci czy takie imie obcojezyczne mozna nadac w Polsce, gdzybyscie mogli podac jakies paragrafy na dowod tego...
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 06.01.03, 09:46
      Ja nadalam imie mojej juz 7 miesiecznej coreczce Natalie. Jest to niemieckie imie, a moze francuskie. Nie wiem. Wiem,ze bardzo mi sie podobalo i nie zastanawialam sie nad przepisami polskimi. Mieszkam w Niemczech, ale swoja coreczke chcilam w Polsce. Ksiadz nie mial nic przeciwko temu imieniu. Nawet o nic nie pytal. Dzisiaj jest tyle roznych imion, nieraz nawet dziwnych i trudnych do wymowienia, ze sadze, ze to nie jest objete zadnymi paragrafami.
      • Gość: Marina Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 06.01.03, 09:50
        Z Kevinem moj syn chodzil do przedszkola, ale nie jestem pewna czy nie urodzil sie w Niemczech.M
    • Gość: Ewunia Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 06.01.03, 10:49
      Yda,Moj Stefek urodzil sie w Polsce i ma na drugie Lloyd. Przy spisywaniu aktu urodzenia nie mielismy zadnych problemow, ale nie jestem pewna, czy to wynikalo z faktu, ze tata jest Anglikiem. Gdzies slyszalam, ze w Polsce mozna nadawac imiona tylko z "oficjalnej listy imion".A propos Kevina, w Anglii jest takie okreslenie "a right Kevin", oznaczajace kogos troche gapowatego ;) Pewnie dlatego to imie nie jest ostatnio zbyt czesto nadawane noworodkom. Mam nadzieje, ze Twoja kolezanka wie co robi :)
    • Gość: AnnaB Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 06.01.03, 11:38
      Mysle ze nie ma problemu z nadawaniem obcojezycznego imienia, pod warunkiem ze jedno z rodzicow jest obcokarowcem. Jesli oboje sa polakami to trudno jest zarejstrowac zagraniczne imie, no a w tym wypadku Kevin moze byc zapisany jako Kewin, przez "w"
    • Gość: Alabama Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 06.01.03, 14:40
      Najlepiej się wypytać w miejscowym USC, co kraj to obyczaj i co Urząd to opinia. Jeden urzędasek może kręcić nosem a inny po prostu machnie ręką. Co do dzieci z małżeństw mieszanych (różnonarodowych), urzędnicy podobno nie robią problemów, ale mogą się wahać przy rdzennych Polakach. pozdrawiam Alabama
      • Gość: dyziak Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 06.01.03, 14:54
        Generalnie nie jest to łatwe. Jeśli oboje rodzice są Polakami niestety nadanie innego imienia niż to, które USC maja na listach, jest w zasadzie niewykonalne. Co więcej - zwracają ogromną uwagę na pisownię i tak: może byc Ksawery, ale Xawerego już nie dopuszczają; Oliwier a nie Olivier itd, itd. To wszystko podobno w trosce o dobro naszych dzieci :lol:Oczywiście pod dużym naciskiem rodziców (pewnikiem ilośc jakaś pokaźna) dopuszczono swego czasu, np Isaurę, czy inne takie brazylijskie....Ale warto sprawdzić w miejscowym USC, bo jak poprzedniczka napisała "co kraj to obyczaj" (rzekłabym widzimisie :) )dyziak :hello:
        • Gość: guest Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 06.01.03, 22:39
          Znam Kewina, którego rodzice są Polakami...znam też dzieciaczka, który ma dwa imiona...Bożydar Harley...i też zarejestrowane w polskim urzędzie.
          • Gość: Siunia Re: Nadanie zagranicznego imienia dziecku-jak to jest? IP: *.* 07.01.03, 01:22
            No ... to mieli szczęście, ze zapisane ma Harley :)Ale Kewin napisałas przez "w" a nie "v" :)Ja mam mcórke Wiktorie, a miała być Viktorią.Nie wywalczył mój mąż, nie wywalczył tego "v",za co dostał burę .. aż miło ;)- Siunia, duuuużo bardziej waleczna niż mąż :)
            • Gość: yda Re: Dzieki ps IP: *.* 07.01.03, 08:46
              Dzieki wszystkim, zapomnialm napisac, ze maz mojej znajomej jest slowakiem, tak wiec jest to malzenstwo mieszane, moze bedzie latwiej, powiem jej, zeby sie dopytali.Wlasnie dzis ta znajoma poszla w swoje urodziny do szpitala rodzic blizniaki, moze beda 2 dziewczynki...Yda
            • Gość: MonikaM Viktoria IP: *.* 12.01.03, 12:18
              Hej!Moi znajomi tez chcieli nadac imie Viktoria, ale nic nie wskorali (mimo walecznosci) i nawet argumenty, ze matka nazywa sie Violetta przez "V", a nie "W" nie pomogly. Litera "V" nie wystepuje oficjalnie w polskim alfabecie i stad te problemy.Tak samo Kevin. Moze byc tylko Kewin.Ja na szczescie mieszkam w Niemczech i nie mam tego typu problemow. Nasz synek ma na imie Erik (a nie Eryk - skandynawska forma o wiele bardziej mi odpowiada i znajomi z Polski mowia na niego Erik - brzmi ladniej niz przez "y").Moni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka