Dodaj do ulubionych

Serce mi sie kraja !!!!

IP: *.* 05.03.03, 12:06
Kiedy zaczyna sie bieda ???. To pytanie wielokrotnie pojawialo sie tu na forum. Nigdy, tak na 100%, nie potrafilam sobie na nie odpowiedziec. Ale teraz juz wiem co to znaczy....Poznalam pewna rodzine. Rodzine, ktora ma czworo dzieci ( najstarszy chlopiec w tym roku idzie do Komuni Sw. , najmlodsze dziecko ma trzy tygodnie). Ojciec tych dzieci jest na rencie. Czlowiek majacy powazny problem z pleacami. Jednak jest bardzo pracowity, lapie sie wszelkiej roboty. (Przewaznie dorabia na wyrebach lasow, wraz ze starszymi chlopcami maluja pnie i zaznaczaja drzewa do wyciecia. W sezonie zbieraja ziola i szyszki, grzyby, jagody, wszystko to co natura im pozwoli, a w skupie odkupia). Tym tez sposobem dostaja drzewo, ktorym pala zima w piecu.Matka ich jest w domu, zajmuje sie dziecmi i zwirzatkami, ktore choduja. Rodzina ta mieszka w malenkiej wsi w woj. Lubuskim. Sokola Dabrowa, okolice Gorzowa Wlkp. Wieksze miasto (Gorzow, czy Skwierzyne), odwiedzaja tylko raz, moze dwa razy na rok....To co widzialam ogarnelo mnie wielkim przerazeniem. Nie sadzilam, ze w tych czasach ludzie moga tak prymitywnie mieszkac.!!! Ci ludzie nie maja zadnych, ale to zadnych komfortow!!! Nawet nie maja w domu lazienki !!!! Chodza jeszcze na tz. "plums klo", (wychodek) !!! Dieci znaja smak pomaranczy i slodyczy tylko od wielkiego swieta. Oni nie maja wjekszego pojecia co to komputer, co to tel. komorkowy, nie posiadaja nawet normalnego telefonu. No bo przeciez za co oplacac rachunki ?!?!!!!Moi tescie znaja te rodzine juz dlugo, dluzej. Zawsze nam opowiadali o tym co widzieli. Jednak czlowiekowi do glowy nie chcialo wejsc, ze to prawda. Ze tak na prawde jest!!!! Wierzylismy, ze jest im pewnie ciezko, ze sa w strasznej sytuacji. Zawsze co mielismy przekazywalismy dla nich, (czy to zabawki, ubrania, czy slodycze). Tescie woza co sie da. Kupili im juz antene satelitarna, podarowali telewizor. Aby dzieci choc popatrzaly na kolorowe bajeczki. A ich rodzice wiedzieli co dzieje sie w Swiecie. Niestety tescie, tak jak i my nie jestesmy czasto w Polsce. A sami tez nie potrafimy we wszystko te rodzine zaopatrzyc. Oni potrzebuja wszystko; od racznikow, poscieli, ubran, po przez srodki higieny do zabawek i slodyczy dla dzieci.Pomaga im tez ciotka mojego meza, jednak kobieta jest sama w ciezkiem sytuacji finansowej. ( Ta kobiete podziwiam i kocham za tak dobre serce).To sie naprawde serce kraje, kiedy sie takie cos widzi. Kiedy widzi sie taka nedze !!!Podziwiam tych ludzi. Bo sami o nic nie prosza. Sa do tego stopnia szczerzy, ze kiedy tescie ich odwiedzaja to podaruja im choc te 5 jajek od swoich kurek !!! Ugoszcza tym co maja !!!!Z jednaj strony jednak nie rozumiem, ze bedac w tak trudnej sytuacji, rodza im sie kolejne dzieci. Widac, ze kochaja swoje dzieci, ale w dzisiejszysz czasach miec tyle dzieci to luksus. ( Tesciowa jest bardzo wscibska i strasznie szczera) . Zypytawszy sie dlaczego znowu maja dziecko, dostala odpowiedz, ze sie stalo, a przy tej trojce wychowa sie i czwarte. Pewnie i tak, tylko czy te dzieci otrzymaja jakas przyszlosc??? Czy beda w stanie uczyc sie dalej jak w podstawowce???? Przeciez ich na to nie stac!!! A moze one sa nawet bardzo zdolne i nikt nie odkryje tych talentow.....Moglabym jeszcze pisac i pisac, ale przestane...., bo juz nie jestem w stanie!!!Wiem tylko jedno, ze my teraz bardziej zaangazujemy sie by pomagac tej rodznie. Bo oni sa tego warci i sytuacja tego wymaga !!!!!Jestem naprawde zalamana, tym ze to jest prawda. I przekonalam sie poraz kolejny, ze czlowiek poki nie zobaczy to nie uwierzy !!!!Pozdrawiam serdecznieBeataCh mama Maximiliana
Obserwuj wątek
    • Gość: Zosieńka Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 12:53
      Ten post jest naprawdę bardzo smutny, a takich rodzin w naszym kraju wcale nie ubywa. Nasunęła mi się przy czytaniu taka myśl, że bardzo często jest tak, że w biednych rodzinach jest dużo dzieci. Skąd się to bierze? Przecież utrzymanie dziecka w przyzwoitych warunkach dużo kosztuje, już nie mówiąc o tych wszystkich wspaniałościach pod którymi uginają się sklepowe półki. Tyle się teraz mówi o planowaniu rodziny, tylko skąd ludzie, którym nieraz brakuje na chleb mają wziąć czas i chęci na czytanie o tym. Niby tak łatwo znależć informacje... ale za gazetę, książkę też trzeba zapłacić. Żeby pójść do lekarza trzeba nie tylko chęci ale i czasu(taką mamy służbę zdrowia, że lepiej nie mówić). A poza tym wszystkim sama antykoncepcja też kosztuje (pomijając oczywiście te wszystkie metody naturalne). I tu myślę koło się zamyka.
      • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 13:12
        Zosienko, masz w stu procentach racje !!! Ja takze zdaje sobie sprawe z tych czynnikow, ktore mymienilas.I jestem na jedna rzecz bardzo ciekawa. Otoz w Niemczech kobiety, jak i mezczyzni poddaja sie zabiegowi, ktory stanowi "naturalna antykoncepcje". Mam na mysli, ze kobiety daja sobie podwiazac jajniki, a mezczyzni ktorys z kanalow przecinaja. Takze stosunki nie koncza sie ciaza.Slyszalam, ze w Polsce jest taki sposob antykoncepcji zabroniony. Nie wiem to z pewnego zrodla ( moi tescie), wjec pytam czy to prawda???Z pozdrowieniamiBeataCh
        • Gość: pelapa Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 14:08
          PrawdaTe metody antykoncepcji (nieodwracalne) sa w Polsce zabronione.
          • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 14:31
            sterylizacja jest w bardzo duzym procencie odwracalna. Oczywiscie stosowanie jej "na chwilke" chyba jest nadmiernym zaufaniem do losu ;) ale gdy np zmieniamy partnera i z tym nowym chcemy dzidzie- jest to calkiem realnewink
      • Gość: Madzik1 Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 13:55
        Ja sadze, ze najpierw moze trzeba by zapytac tych ludzi czy dla nich jest taka ogromna tragedia pojawienie sie tego czwartego dziecka.Czy dziecko to tylko "chodzacy zoladek", za ktory trzeba placic i tylko odpowiednie warunki materialne moga mu zapewnic godne zycie?Owszem nie jestem wcale za tym, aby dzieci rodzily sie (szczegolnie w tych biednych rodzinach) niejako "niekontrolowanie":ile bedzie tyle bedzie.Regulacja poczec na pewno by pomogla (jestem za metodami naturalnym-naprawde skutecznymi). Bieda jest czesto zjawiskiem "dziedzicznym".Ale sadze, ze na pewno ci ubodzy ludzie wcale nie sa biedni dlatego, ze maja czworke dzieci.Mysle, ze jest to duzo szerszy problem dotyczacy biedy i ubostwa w Polsce.Chetnie, jezeli jakos mozna, pomoglabym tym ludziom. Beato, czy ewentualnie mozesz udzielic jakis blizszych info na priva?pozdrawiammagda
        • Gość: zela Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 14:08
          Moja koleżanka pochodzi z takiej rodziny.Jej rodzice mają na utrzymaniu jeszcze 7 dzieci. Najstarsza 3 już pracuje.Okropnie mi ich szkoda.Też nie posiadają łazienki, bieżacej wody.U nich wiekszość dzieci nie było planowana i o antokoncepcji to chyba nic nie wiedzą.
          • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 14:29
            A ja tak niejako pod prad.....bo widzisz beato, ja znam mase takich rodzin jak twoje w calej Polsce. Lubie sie swedac po miejscach zapomnianych i nocowac w goscinie ludzi co kibelek maja na dworze....I jednego jestem pewna. Tacy ludzie (nie rodziny patologiczne co przepija kaxdy grosz) w 9 przypadkach na 10 obraziliby sie gdybys powiedziala o nich biedaki. Bo oni MAJA- maja siebie, dzieci, maja dwie silne rece i dobra wole. Mysle ze w dobie konsumpcyjnego trybu zycia czesto oceniamy ludzi wg wlasnej miary. Piszesz Beato ze twoi rodzice dali im antene satelitarna- no wybacz dla mnie antena juz jest luksusem a nie pierwsza potrzeba. Wzieli ja- o pewnie czemu nie brac jak daja, ale czy zgineliby bez niej? Czy zgineli \\\\by bez wisci co tam na swiecie slychac? Czesto w naszej globalnej wiosce nie miesci sie w glowie, ze czlowiek moze po prostu nie wiedziec, co sie dzieje poza jego obejsciem, a narzeczony sasiadow jest wydarzeniem na wiele miesiecy. Ze dzieci sa dla niego naturalna konsekwencja spania z facetem i jak wyzywi 2 to i piecioro. Ze brakuje tym ludzi wielu sprzetow i chetnie je przyjmuja a jednoczesnie spokoojnie daliby sobie rade bez tych rzeczy. uwierz mi- sa ludzie ktorzy nawet w takich prostych warunkach czuja sie na miejscu. Ba, sa tacy ktorzy taki sposob na zycie swiadomie wybieraja. Jakkolwiek moze sie nam to wydawac glupie, ich potzreby ogromne a posiadanie tylu dzieci- nienormalne- sa tacy ludzie.
            • Gość: 124578 Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 14:31
              Gosiu po prostu lepiej tego wyrazić się nie da i jeśli pozwolisz podpisuję się pod tym nie tylko rękami ale i nogami ;PAlynka
            • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 14:53
              i wredna.... napisała/ł:> A ja tak niejako pod prad.....Gosia, swieta racja. Mam w rodzinie kobitke, mieszka w Bieszczadach, owdowiala w wieku 34 lat, kiedy najstarsze z SZESCIORGA dzieci mialo 14 lat... W domu co prawda byl prad, ale woda tylko wiadrem ze studni, a wychodek w obejsciu... Bieda az piszczala. Ale w modosci uwielbialam do nich jezdzic, i kiedy teraz juz doroslym okiem patrze na siebie, swoich znajomych, dochodze do wniosku, ze ona byla, czula sie, szczesliwsza niz wiekszosc z nas. A dzieci tez "wyszly na ludzi" :) ale to tez zalezy, co kto przez to rozumie ;) Na tzw. Zachodzie coraz wiecej ludzi wylamuje sie z "wyscigu szczurow", rzuca w diably cieple posadki, i wyjezdza na takie np wyspy Szetlandzkie, zeby mieszkac w przyczepie kempingowej i pracowac sezonowo jako pastuch owiec :grin:, utrzymujac sie z dochodow, ktore chyba i na polskie warunki sa mizerne. Moze i sama tak skoncze, bo wlasny malzonek wpada na taki pomysl co najmniej raz w miesiacu :grin:Powiecie pewnie, ze sobie zarty robie z czyjejs niewesolej sytuacji, a Beacie serce sie kraje. Owszem, tym ludziom na pewno przydadza sie ubrania, posciel itp. Ale to nie znaczy, ze nalezy ich na sile uszczesliwiac tudziez ubolewac, ze sobie tyle dzieci narobili. Oczywiscie, nie mowie o patologicznych, zagrozonych alkoholizmem czy przemoca rodzinach, bo to osobny temat.Pozdrowka :hello: i Beatko mam nadzieje, ze Cie nie urazilam, a jesli tak, to z gory przepraszam :jap: :jap:
              • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 15:16
                no tak...ja oczywiscie tez beate przepraszam zawczasu. beatko wez poprawke ze poziom zycia w Niemczech jest jeden z najwyzszych w Europie, ze nie istnieja pewnie u was ludzie co nie maja TV pralki i lodowki. Nieistnieja rolnicy orzacy plugiem ;)U nas jeszcze istnieja ;)Co wiecej ci gupi holendzry np do nas perzyjezdzaja i fermy ekologiczne zakladaja :lol: (przepraszam Holendrow)i jeszcze przyjechala taka sekta... ci co zyja jak w czasahc biblijnych... jak oni sie nazywaja? Polska sie do tego nadaje ;)
              • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Ewuni IP: *.* 05.03.03, 16:02
                Oczywiscie, ze mnie nie urazilas ;)Ewuniu ja tylko bym chciala tym ludzia pomoc. Przekazac im podstawowe rzeczy, ktorych nagminnie im brakuje, (ubrania, posciel, reczniki, srodki czystosci). Wyobraz prosze sobie, ze ta kobieta do dzis pierze w jeziorze !!! I takze oni maja marzenia. Wiem bo widzialam, jak te dzieci cieszyly sie ze slodyczy!!!! Czy nie jest warto pomoc takim dziecia??? Nic procz tych slicznych usmiechow mnie tak nie wzrosza!!!!PozdrawiamBeataCh
            • Gość: eBeata Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 15:31
              Oj Gosiu..... to nie będę powtarzała tego co napisałaś :-).Ja nawet myślę że część z tych ludzi jest NAPRAWDĘ szczęśliwa. Zresztą ileż osób ucieka z miasta na wieś. Nie mam na myśli tych co sobie domki z basenem budują. Są oszołomy co bieżącą wodę zostawiają i gdzieś w dzicz jadą, po szczęście właśnie. Wolni od tego wszystkiego co większości dobrodziejstwem się wydaje.
              • Gość: Anika Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 15:57
                Witajcie, a ja myślę ,że Beata tak po prostu po ludzku popatrzyła na tę rodzinę, zwracając uwagę na ich sytuację. Owszem zgadzam się , że nie każdego uszczęśliwiają pieniądze i dobra materialne i to jest ich wybór, a może po prostu chcą żyć skromnie i to ich uszczęsliwia.Ale są rodziny , które wstydzą sie przyznać , że im czegoś brak, że są biedni i proszą o pomoc.Dlaczego zaczynacie przekonywać Beatę, że tacy ludzie z pewnośćią nie cieprią, że cudnie im biegać zimą do toalety na dworze, że fajnie żyć w niedogrzanym mieszkaniu w mroźne noce.Przecież, jak Beata napisała jej teśćie czy ros\\\\dzice znają tę rodzinę od lat, wiec zapewne wiedzą jaka maja sytuację materialną i jak to odbierają.A że podarowali im antenę satelitarną, no cóż aku\\\\rat to mieli na zbyciu więc oddali.Ja myślę, że oni jednak nie są najszczęśliwsi kiedy nie mają co włożyc do garnka dzieciom. I wydaje mi się , że jak bym zobaczyła dzieczaczki z takiej rodziny to poczułabym to samo. Bo to ludzkie uczucie chciec pomagać innym. Chyba , że ktoś daje do zrozumiena, że mu z tym dobrzesmileSzkoda nam Lea i jej rodzinki , która ma zimno w domku, nie ma prądu itp i pragniemy jej pomóc. To chyba dziwne nie jest , że szkoda nam biedniejszych ludzi i współczujemy im.J myślę, że ona nie chce ich uszczęsliwiac na siłe, wyciągo do nich tylko pomocna dłoń i szkoda ,że nie otrzymuje od was wsparcia.A to czy oni są szczęśliwi z tym , czy nie to już ich odczucia.Pozdr, Ania
                • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Ani IP: *.* 05.03.03, 16:11
                  Aniu chyle przed Toba czolo :) :) :) :) Widze, ze Ty mnie tu zrozumialas. Jestem Ci za to wdzieczna ;). Poznalam te rodzine, wiele tez o niej slyszalam. I faktycznie Ci ludzie, choc by chcieli, nie przyznaja sie do tego ze brakuje im wszystkiego.Dzieci nie rozumieja jeszcze swiata. Nie wiedza co to znaczy "nie kupie Ci tego autka, bo nie mam pieniedzy". A przeciez ich kolego z podworka ma takie auto.Dlatego jestem pewna, ze wszystko ich ucieszy. Nawet najmniejszy samochodzik, o ktorym te dzieci z pewnoscia marza.Wiem jak ciesza sie z kazdego drobiazgu. I to jest dla mnie najlepsza zaplata.Aniu dziekuje za wsparcie :)Z pozdrowieniamiBeataCh
                • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 17:05
                  Poprawka.Ja nie twierdze ze ci ludzie zyja pelnia szczescia i radosci.Ja tylko twierdze ze moga byc bardziej szczesliwi niz nam sie wydaje....A co do kultury i obycia- beata przeciez w telewizji leci najgorszy chlam i najwieksze brednie jakie czlowiekowi sie moga zdarzyc. Oczywiscie sa tez pozycje wartosciowe ale przy blichtrze smiecia latwo je przegapic. Czyzby ludzie w czasach przedtelewizorowych nie mialy oglady i kultury- przeciez to niedorzeczne ;)Nie dorabiajmy teraz do tego telewizora ideologii- chcialas zeby zieci poogladaly sobie bajki a rodzice Big Brothra- OK. Dzieci o tym marzyly - tez OK. ale nie dorabiajmy do glupiego pudla ideologii- sa w telewizji rzeczy i programy bardziej wartosciowe, ale JUZ posiadania kultury wymaga ich znalezienie.to co piszesz w kolejnych postach nie zgadza mi sie z tytulem pierwszego i jego wymowa. Bo naprawde biedni ludzie to wlasnie ci- bez marzen. Ci- bez aspiracji jakichkolwiek. Ci- bez perspektyw. A rodzina ktora opisujesz to naprawde biedna rodzina ale na mnie ona nie sprawia wrazenie "prawdziwej biedy". Stad moje chodzenie pod prad ;)a poniewaz na teksty "robia te dzieci bez umiaru" (no moze niedokladnie tak nikt nie powiedzial ale wymowa podobna) jestem uczulona- to tym badziej pod prad zasuwam ;)Mysle ze kazdy z nas zna uczucie zazdrosci bo kolega ma a ja nie. Ale clue wychowania dzieci nie zasadza sie w tym aby ten samochodzik kupic. Tylko w nauczeniu akceptacji tego faktu ze jedni maja a inni nie ;)
            • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Gosi IP: *.* 05.03.03, 15:57
              Gosiu rozumiem co napisalas. Rozumiem bardzo dobrze.Jednak z ta antena i telewizorem, to miala byc tylko farjda dla tych dzieci od moich tescoiw :) :) :)Bo gdzie jak nie w telewizji te dzieci maja uczyc sie kultury???Kultura to nie tylko wychowanie, ktore dostajemy od rodzicow. To obcowanie z drugim czlowiekiem. To film (kino), spektakl w teatrza, wyjscie do kawiarni itd...Tych ludzi na to nie stac. Nie pozwola sobie na kawke w kawiarni. Na wyjscie do kina.A druga rzecz, pewnie ze sa szczesliwi. Ale jak kazdy z nas maja marzenia !!!!Nikt mi nie powie, ze ta kobieta jest szczesliwa kiedy o tej porze roku robi pranie w jeziorze!!!!Po raz kolejny potwierdza sie to co juz napisalam. "Poki nie zobaczysz nie uwierzysz". Chodzi tu o to, ze nie mozemy sobie wyobrazic jak to jest.Aha i jeszcze jedno. Gosiu faktycznie Niemcy jako kraj zyja na wysokim poziomie. Ale ja mieszkam tutaj dopiero trzy lata. I wiem ze w Polska to nie koniec swiata.Pozdrawiam Ciebie serdecznie GosiuBeataCh
      • Gość: sylwiakrol Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 08.03.03, 13:35
        Wiecie co,ja już nie wiem o co tu chodzi.Zauważyłam,że bardzo często do chodzi tu do głupich nieporozumień.Jakaś emama coś pisze zupełnie niewinnie,inna jej nie rozumie i odpowiada sobie a muzom,a dyskusja sie rozkręca i do pyskówki już blisko.Ja nie rozumiem tego zastanawiania się,że może ta rodzina jest szczęśliwa i nie chce pomocy,bo przecież mają siebie i onic nie proszą.Już mi się niedobrze robi od wytykania tej anteny sat.Najlepiej tak siedzieć i myśleć,że mają oni lepiej niż niejedna rodzina,bo mają siebie,kochaja się itp.Przecież to czysty idealizm!Miłość nie wystarczy żeby przeżyć.A tak wogóle to też uważam,że jeżeli samemu się żyje w biedzie to nie powinno się powoływać na świat kolejnego dziecka.Bo cierpią na tym dzieci.Wiem oczywiście że nie wszystko da się zaplanować,ale takie jest moje zdanie.Dzieci nie ma się tylko dla siebie.Dzieciom powinno zapewnić się jakiś start.W mojej rodzinie jest taka sytuacja,że kobieta ma 8-ro dzieci.W sumie wszystko jest na jej głowie,bo mąż pijak i żadnej od niego pomocy.Dzieci są już dorosłe i prawie dorosłe.Ta kobieta jest szczęśliwa i już czeka na wnuki.Niestety jej dzieci już takie szczęśliwe nie są.Dwoje na szczęście studiuje,reszta która by chciała nie może bo nie ma kasy a muszą jeszcze pomagać matce.Pracy też oczywiście nie ma.Jedynie na jaką pracę mogą liczyć to kucharka lub w najlepszej sytuacji kelnerka.W najlepszym razie mogą liczyć,bo tej pracy aktualnie też nie ma.A im się marzy inne życie.A nie bardzo mają perspektywy.Mają żal i są zrezygnowani.Zapowiadają że oni nie będą mieć dzieci.To o czymś świadczy.Może trochę zamotałam,ale nie naskakujmy tak na BeataCh.Jeżeli chce pomagać niech pomaga.I nie doczepiajmy się nie potrzebnie co dała,a co nie dała,a co jeszcze powinna.Ona podzieliła się swoimi spostrzeżeniami a tu taka burza. Pozdrawiam Sylwia.
        • Gość: 220571 Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 08.03.03, 15:39
          mama Arturka napisała/ł:> W mojej rodzinie jest taka sytuacja,że kobieta ma 8-ro dzieci.W sumie wszystko jest na jej głowie,bo mąż pijak i żadnej od niego pomocy. > Mają żal i są zrezygnowani.Zapowiadają że oni nie będą mieć dzieci.To o czymś świadczy.Świadczy to o tym, że pochodzą z rodziny alkoholików. A tacy ludzie funkcjonują inaczej niż normalne rodziny. Taka rodzina jest patologiczna. I nie dlatego, że jest biedna. Znam rodzinę bogatą, matka jest alkoholiczką. Dzieci też nie potrafią się "znaleźć" w życiu.Nikt w tym wątku nie udowadnia, że bieda daje szczęście. Ale bieda też nie gwarantuje nieszczęścia. Tak samo jak bogactwo nie zapewnia szczęścia. Można mieć mało i być szczęśliwym. To kwestia umiejętności cieszenia się z życia, z małych rzeczy. Dla mnie największym bogactwem jest moje zdrowie i mojej rodziny. Póki jesteśmy zdrowi jesteśmy w stanie jakoś sobie poradzić. Problem zaczyna się gdy ktoś choruje, a do lekarza specjalisty długa kolejka i nie ma pieniędzy na prywatne leczenie.Pozdrawiam seredcznie :hello:
          • Gość: Kasia_G Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 08.03.03, 16:30
            Miałaś kiedyś do czynienia z alkoholizmem? Tak bezpośrednio, pochodzisz z takiej rodziny? Mój ojciec jest alkoholikiem. Więc pochodzę z rodziny wg Ciebie patologicznej. Wiem, że tak się o tym powszechnie mówi. Więc ja funkcjonuję inaczej? Dziwne, zawsze myślałam, że jestm taka, jak inne kobiety w moim wieku. Jedyna inność wg mnie jest taka, że nie piję alkoholu, nigdy nie byłam pijana. Znalazłam męża bez żadnych nałogów (oprócz fotografowania). Mam córkę, chcę mieć kolejne dzieci. Moja siostra jest najlepszą uczennicą w klasie, nie ma żadnych nałogów, ma chłopaka, również bez nałogów. Chce mieć w przyszłości dzieci. Więc bardzo Cię proszę nie pisz, co o kim świadczy jeżeli nie masz bladego pojęcia o tym kimś. Nie generalizuj, nie każda rodzina, w której jest problem alkoholu jest rodziną patologiczną (mój ojciec wypije i usypia nie wadząc nikomu), nie ma awantur, kłótni - powiedz gdzie oprócz problemu jest patologia? pomijając nas. Mam koleżankę, która ma 9-ro rodzeństwa, rodzina bez patologii, czy problemów. Ona i jej rodzeństwo albo nie chcą mieć w ogóle dzieci, albo tylko i wyłącznie jedno. Wiesz dlaczego? Bo widzą jak rodzicom jest ciężko wiązać koniec z końcem i jak się dzieci męczą. Nie chcą tego samego dla swoich ewentualnych dzieci. Przepraszam, że się uniosłam, ale mam dosyć takiego uogólniania, że jak ktoś jest z rodziny alkoholików to funkcjonuje inaczej. Każdy z nas funkcjonuje inaczej bo każdy z nas jest inny.Pozdrawiam Kasia
            • Gość: 220571 Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 08.03.03, 16:41
              Kasia_G napisała/ł:> Miałaś kiedyś do czynienia z alkoholizmem? Tak bezpośrednio, pochodzisz z takiej rodziny? Mój ojciec jest alkoholikiem. Mój ojciec też jest alkoholikiem. > Każdy z nas funkcjonuje inaczej bo każdy z nas jest inny.Też tak myślałam, dopóki ni spotkała kilkunastu osób takich jak ja. Dzieci alkoholików. Ludzie Ci jednak działają według pewnego schematu, chociaż życie każdego wygląda inaczej, ma inne marzenia i cele.Pozdrawiam serdecznie :hello:
    • Gość: Berenika Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 15:14
      Chyba a) podpadnę, b) powielę to, co było przedtem, ale trudno mi się powstrzymać...Beatko, pewnie rzeczywiście Ci ludzie nie mają za wiele pieniędzy. Ale argumenty, których używasz, absolutnie mnie nie przekonują, że trzeba im koniecnzie pomóc, a już zupełnie nie wiem, czy w takiej formie, jak napisałaś. Antenę satelitarną i telewizor? Żeby dzieci obejrzały chociaż bajeczki? Ja nie oglądałam bajeczek jako dziecko właściwie wcale ( nie lubiłam dobranocek ;) ), a antenę satelitarną widziałam ze dwa razy w życiu u znajomych (do tej pory). I nie wymieniłabym tych cudów techniki w szeregu artykułów pierwszej potrzeby.Prawdopodobnie Ci ludzie, gdyby mieli tylko jedno dziecko, też nie mieliby wielu rzeczy, które Ty uważasz za niezbędne do szczęścia. A tak - mają siebie. I jak napisałaś, kochają się.Beatko - zadam Ci idootyczne i demagogiczne pytanie: czy człowiek jest szczęśliwszy mając duuuuużo miłości, czy antenę satelitarną?Ech, ciskam się, wiem, ale to dlatego, że mam taki problem sama. nie umiem wytłumaczyć mężowi, że nasze dzieci nie będą nieszczęśliwe bez tej cholernej przysłowiowej anteny, wyjazdów na narty w Alpy i licho wie, czego jeszcze. Że stać nas na trójkę dzieci (!!!!!!!!!!), chociaż przy trójce nie moglibyśmy każdego z nich posłać do najlepszej szkoły...I jeszcze jedno - ja znam takie rodziny, jakie opisujesz. I czasem załamuję ręce nad ich biedą, ale częściej z podziwem patrzę, jak oni pięknie znoszą wszelkie przeciwności losu i są naprawdę szczęśliwi! A mnie wysiądzie komórka i od razu depresja... Beatko, nie mierzmy ludzkiego szczęścia tym, co mają.Berek mama Żaby :bounce:
      • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 05.03.03, 15:21
        Berenika, taki problem mial moj maz ;)pewnie zadzialao prawo starszenstwa i fakt ze dwoje dzieci zrobil mi niejako z rozpedu ;)ale kolejna dwojke juz mamy zupelnie swiadomie ;)i ciekawe ale mysl o piatym nie powala mnie z nog, chociaz juz teraz niezle sie musze nakombinowac a i tak polowa pragnien jest odeslana do worka z napisem "na zawsze" ;)a przeciez zdecydowanie jestem bogatsza niz znajoma beaty- zmywarke mam i tv..... ale wiele lat nie mialam np tv. i to nie powsrzymalo mnie przed kolejnym dzieckiem ;)
      • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Berka IP: *.* 05.03.03, 16:17
        Berku, ta antena satelitarna ma byc frajda dla tych dzieci. Maja przez to zdobywac obycie, kulture.Baerku czy nigdy nie bylas zazdrosna o to, ze Twoja kolezanka ma fajniejsza lalke? Ja znam to uczucie. Oni zyja w wiosce, gdzie jest nie wjecej jak 30 domow!!!Matka pierze jeszcze w jeziorze!!! Pala w domu drzewem, bo na wegiel ich nie stac.Maja swoje marzenia. I choc te najmniejszy chcialabym im spelnic ;)Z pozdrowieniamiBeataCh
        • Gość: Marina Re: Serce mi sie kraja !!!! do Berka IP: *.* 05.03.03, 16:29
          Beato napisz cos o ich marzeniach prosze.Znam rodzine mieszkajaca z czworka dzieci w srodku lasu-4km w mrozie do szkoly sa niedozywieni.Lazienke w domu maja odkad sprzedali pare ha.Znam rodzine z 15 dzieci -radza sobie , co tak naprawde zakrawa na cud.Znam i 12 dzieciowa i wiecej.Zawsze zastanawioam sie co sprawia ,ze sobie radza bez rzeczy o ktorch na ogol ludzie mowia ,ze sa oczywistoscia.M
          • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Marianny IP: *.* 05.03.03, 19:01
            Ja tylko moge przypuszczac o czym ci ludzie marza.PozdrowieniaBeataCh
            • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! do Marianny IP: *.* 05.03.03, 21:14
              a... widzisz....a nie uwazasz ze wlasnie od tego nalezaloby zaczac?zapytac sie ich?jakie maja marzenia i jakie potrzeby?moze wcale nie marzyli o telewizorze ani recznikach?tylko (berek ma racje) o pralce i ksiazkach ;) albo o kafelkach do lazienki ;)Nie chce cie przekonywac ze sa szczesliwi , bo moze nie sa... ale prawda wyglada tak, ze caly opis twoj o tej rodzinie jest oparty na twojej interpretacji tej calej sytuacji. Jesli ktos tu w tej calej historii jest wladny przekonywac cie to wlasnie ta rodzina. piszesz ze tesciowie pomagaja tej rodzinie wiele lat- moze wiec tesciowie wiedza czego im potrzeba. Moze mniej domyslow. A moze tesciowej przyszlo na mysl zapytac sie czemu tyle dzieci a nie przyszlo sie zapytac czego im trzeba i celuje z prezentami na zasadzie "im wszystko potrzebne"?Bylam kiedys w sytuacji potrzebujacego. Musze ci powiedziec ze najbardziej upadla czlowieka nie fakt ze musi brac pomoc. Tylko fakt ze musi brac co daja. Mialam miec 3 tysiace pajacow i dwa czajniki ale nie mialam elektrycznego, a to byl jedyny jakiego moglam uzywac. No ale oczywiscie nie moglam o taki luksus jak czajnik elektryczny poprosic..... a moze twoja znajoma tez tak ma? Ze bierze bo jak daja.... ale wstydzi sie poprosic o cos konkretnego.I wcale nie oznacza ze nie chce pomoc w ogole, bo moze i bym chciala... tylko konkretnie. Dlatego na razie wygrywa lea ze swoim piecykiem, bo tam wiem co jej trzeba. a tu nie....
              • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Gosi IP: *.* 05.03.03, 21:30
                A teraz Gosiu Ciebie zaskocze !!!pytalam tesciowej dlaczego to wlasnie telewizor im podarowali. I wiesz co uslyszalam? Ze dzieci ich o to prosily ;). A jak juz dali telewizor to i podarowali te satelitke. I druga rzecz:Mianowicie dzwonilam do ciotki mojego meza, z prosba, by poszla po tego Pana.I wiesz co Gosiu. Nie potrafie przekazac tej radosci z moich wiesci. Ze sa ludzie, ktorzy chca im pomoc !!!!Pan Irek bardzo, bardzo dziekuje tym osobom i kazal przekazac, ze bedzie bardzo wdzieczny ;) ;) ;) !!!Na moje pytanie, co najbardziej sie w tej chwili im przyda, uslyszalam ze buty dla chlopakow (obojetnie czy juz noszone)w rozmiarach 32 i 35. Ciuszki dla najmlodszej, ktora ma trzy tygodnie i mierzy okolo 58cm. No i zawsze przydadza sie przybory do szkoly dla synow (pierwszo i drugo-klasista). Dodal jeszcze, ze bedzie sie z wszystkiego cieszyl. "U nas nic sie nie zmarnuje"....(A pralke oferowali moi rodzice ;) )Z pozdrowieniamiBeataCh
                • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! do Gosi IP: *.* 05.03.03, 23:18
                  I to juz jest normalna informacja ;)Bardzo sie ciesze ze wszystko juz wiadomo, chyba najbardziej z pralkiwink
          • Gość: beatach Re: Przepraszam, bylo to kierowane do MARINY IP: *.* 05.03.03, 19:02
            Pomylilam nick, przepraszam ;).
        • Gość: Berenika Re: Serce mi sie kraja !!!! do Berka IP: *.* 05.03.03, 18:08
          O lalki nie byłam zazdrosna, bo nie lubiłam lalek ;). Ale rozumiem, o co Ci chodzi. Pewnie nie uwierzysz, ale nie byłam zazdrosna o rozmaite dobra, które miały koleżanki. O klocki lego (nigdy nie miałam), samochód (moi rodzice są wrogami samochodów) czy nawet mamę zawsze w domu i na każde żądanie (mama pracuje naukowo i dużo jeździ) lub mamę wyglądającą jak starsza siostra (moja mama nigdy nie miała czasu, żeby myślec nad swoją urodą).Nie byłam zazdrosna. Właściwie nie wiem, dlaczego. Ale myślę, że dlatego, że otrzymywałam coś zamiast tych wszystkich cudów niewidów - wielką miłość moich rodziców. I jeszcze przy tym potrafili mi przekazać (nie słowami - to by było zbyt proste), że to nie Barbie w życiu się liczy i nie to, jakie ma się buty.Stąd wiem, że szczęście rodziny mierzy się nie tym, co ta rodzina ma. A czasem nawet to szczęście bywa odwrotnie proporcjonalne do stanu posiadania.BerekPS. Tak w ogóle to ja rozumiem, o co ci chodzi. Pewnie, że ciężko jest żyć w takich warunkach, jak opisujesz. Ale czy naprawdę nie sądzisz, że skoro ta kobieta pierze ciuchy w jeziorze, to zamiast anteny satelitarnej i telewizora można im było kupić pralkę? Tego nie rozumiem.
          • Gość: beatach Re: Jest mi przykro !!!! IP: *.* 05.03.03, 18:55
            Tak, jest mi strasznie przykro. Wsrod nas znalazly sie osoby, ktore nie chca, lub nie potrfia pojac, ze gdzies sa ludzie, ktorzy potrzebuja pomocy :cry:Powiem szczerze, ze nie liczylam sie z takim czyms.I dodam, ze nie chce dyskutowac o tym czy telewizor jest potrzebna czy nie. Albo, ze na pewno uszczesliwiam ich na sile. Nie chce sie tlumaczyc, bo i tak mnie nie zrozumiecie. Bedziecie dalej stawiac na swoim. Ja jestem innego zdania i mnie nikt nie przekona. Poznalam te rodzine i wiem co robie.Dziekuje osobom, ktore maja serce. Ktore spiesza z pomoca. Sa wyrozumiali i wierza, ze robia dobrze.Rodzina ucieszy sie z wszystkiego co otrzymaja. Wszystko sprawia im wiele szczescia :). Dla takich chwil warto zyc :bounce:Z pozdrowieniamiBeataCh
            • Gość: Marina Re: Jest mi przykro !!!! IP: *.* 05.03.03, 18:58
              Beato : a zupelnie serio ponawiam pytanie.O czym marza te konkretne dzieci i ch rodzice?M
          • Gość: Mirella Re: Serce mi sie kraja !!!! na koniec IP: *.* 06.03.03, 08:05
            Przeczytałam wszystkie posty i nie rozumiem tej licytacji. Zawsze jest tak jeśli dajesz ze szczerego serca, nie z litości to dobrze o tobie świadczy. Dajesz to co masz, co myslisz ze się przyda, nie raniąc czyichs uczuć. Zawsze obdarowany ma prawo powiedzieć nie bardzo dziekuję, ale moze ktos inny bedzie z tym szczęśliwszy. I to bez obrazy. Nie należy ludzi dobrej woli osądzać. Chcą, mogą to niecj pomagają. A nie jest tak łatwo jednej czy drugiej stronie powiedzieć co chicałoby się dostać. Jak sama nie prosisz to nie jesteś w stanie sobie wyobrazić jakie to są trudne słowa.A z drugiej strony drogie panie szczęście, nawetw najbardziej prymitywnych warunkach żyjąc, oczywiście nie z biedy ale z wyboru, to nikt nie oszczędza na jedzeniu, kredkach do szkoły dla dzieci. Wiele rzeczy jest zbytkiem, ale są takie które to już maksymalne minimum. Więc nie licytujmy się, kto jest szczęsliwy a kto nie.Ważna jest miłość, ciepło rodzinne, ale też i ta strawa i to ubranie i te zabawki, niekoniecznie z kapsli czy kamieni robione. Rozumiem cię Beatko tego słowami się nie odda co ujrzymy. Drogie panie, miejcie oczy szeroko otwarte, a ujrzycie wiecej dziwów tego świata. Pozdrawiam bardzo smutno.
            • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! na koniec IP: *.* 06.03.03, 09:42
              Mirello jestes KOCHANA :love:.Dziekuje Ci za te slowa.Z pozdrowieniamiBeataCh
            • Gość: Anika Re: Serce mi sie kraja !!!! na koniec IP: *.* 06.03.03, 09:55
              Mirello, bardzo dobrze to ujęłaś. Ja sie też nie spodziewałam, ze na forum będzie licytacja na taki temat.Zaskoczona Ania
              • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! na koniec IP: *.* 06.03.03, 10:10
                heheja tam zadnej licytacji nie widze ;)Widze dwa odmienne punkty na temat szczescia. I nie ma sie co rzucac, mozna sobie podyskutowac, bo jak sama beata napisala- nie spodziewala sie ze mozna patrzec inaczej. A mozna. Moze to okrutne porownanie ale post Beaty skojarzyl mi sie z opisami Indian w dzunglii amazonskiej- tacy biedni bo goli chodza, noz tylko maja, na ziemi spia...szczescie czasami naprawde nie polega na posiadaniu.I wcale nie znaczy to ze musi byc latwo milo i pzykemnie- to cywilizacyjny model szczescia. Ktos kto zmeczyl sie straszliwie w naprawde slusznej sprawie ten rozumie.Mnie, wybaczcie moja gruboskornosc.... wcale post pierwszy Beaty nie wydal sie straszny czy tragiczny czy szczegolnie cierpiacy. Serio. Za to duzo bardziej krzywdzace wydaly mi sie ponizsze komentarze o licznie dzieci i ciemnocie wsiowej.
                • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! na koniec IP: *.* 06.03.03, 11:35
                  Gosiu widze, ze Twoim slabym punktem jest wielodzietnosc. Czy z tego tytulu mialas jakies przykrosci??? Druga sprawa. Napisalas, ze moj post kojarzy Ci sie z Indianami z dzunglii amazonskiej. Dziwna interpretacja. Bardzo dziwna. Indianie mieszkajacy w dzungli, nie znaja innego swiata. Nie maja o niczym innym pojecia.... A ta rodzina mieszka w cywilizowanym, normalnym kraju.....Przemysl to sobie ;)BeataCh
                  • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! na koniec IP: *.* 06.03.03, 12:13
                    beatach, a ciebie to nie razipiszesz o biednej rodzinie i od razu zaznaczasz ze nie rozumiesz jak mozna miec tyle dzieci majac takie warunki. Ale z tego co napisalas nie wynika ze dzieci im mra z glodu ;)Indianie faktycznie nie maja o niczym pojecia. Ja mam natomiast pojecie o np domu z basenem ;) I go nie mam- czy nalezy mi pomoc? Bo zazdroszcze...Widzisz ja uwazam, ze generalnie pomoc materialna jest demoralizujaca. Ze lepiej czlowiekowi dac wedke. I, przepraszam, mam wrazenie ze twoi znajomi tej wedki nie potrzebuja, bo w koncu radza sobie jakos...Bo spojrz na to z tej strony.dajesz im lodowke pralke tv.rosna rachunki za prad (bo rosna)dajesz im wiec na pradoni zaczynaja uzywac tych sprzetow czesciej, bo w koncu i tak na prad dostana...itdpo czym ty nagle przestajesz im pomagac.nie moga zaplacic za pradstaje lodowka, pralka i tvi nagle oni zaczynaja miec pretensje do ciebie....pomoc to naprawde wielka odpowiedzialnosc.
                    • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! na koniec IP: *.* 06.03.03, 12:58
                      Gosiu dlatego juz napisalam wczesniej, ze tak jak i inni ludzie ( tu Twoje marzenie, dom z basenem), oni takze maja marzenia.Niektore z tych marzen mozna spelnic.Z innej beczki. Jestem Ci wdzieczna, ze zawiesilas bron. Podobnie jak i Ty jestem uparta i gruboskorna. Wjec mogloby to trwac w nieskonczonosc. Kazdy czlowiek ma prawo do wyrazenia swoich opinii i sugestii. Ja mam swoje zdanie i basta.A zycie znamy na tyle na ile nas doswiadczylo.Z pozdrowieniamiBeataCh
              • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie kraja !!!! dlaczego koniec??? IP: *.* 06.03.03, 11:01
                mama Michasia napisała/ł:> Mirello, bardzo dobrze to ujęłaś. Ja sie też nie spodziewałam, ze na forum będzie licytacja na taki temat.> Zaskoczona AniaCzy ktos jest w stanie mi wyjasnic, dlaczego zawsze prezentacja odmiennych pogladow na tym forum nazywana jest "licytacja" :what: Po pierwsze, jest to forum dyskusyjne. Po drugie, jesli ktos wysyla post na publiczne forum, to musi antycypowac odpowiedzi niekoniecznie z tego samego punktu widzenia. Po trzecie: Ja sie z wymiany odmiennych pogladow bardzo wiele ucze, i ciesze sie, ze takowa ma miejsce. Pisze tu wiele mam madrzejszych ode mnie i dzieki im za to :jap:
    • Gość: eBeata Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 10:25
      Problem nie leży w tym, że nie chcemy pomóc. Bo z tego co wiem to nie ma osoby, która uważa że pomoc biednym nie jest potrzebna. Chodzi o formę postów Beaty.Wyjechała dopiero 3 lata temu. Nie wiem jak to się stało, że żyjąc w Polsce nie dostrzegała wcześniej problemów ludzi biednych, nie wiedziała jak wielu ludzi w tym kraju żyje. A teraz kogoś takiego nagle osobiście spotkała i pragnie tej rodzinie pomóc. Chwalebne. Tylko... zajęła pozycję dobrej cioci, która koniecznie chce tę rodzinę ucywilizować. Nieznając ich faktycznych potrzeb, marzeń. Zajęła pozycję nadrzędną. Nie tyle ważna była ta rodzina, ich odczucia ile POMOC dla nich. Potem Beata wiele wyjaśniła ale pierwsze posty odebrałam jako takie właśnie uszczęśliwianie na siłę - JA wiem lepiej czego wam potrzeba. A nie zawsze takie postępowanie wychodzi potem dla ofiarowywanych na dobre.To starałam się mojej imienniczce przekazać /Gosia chyba też/. Nie zostałam zrozumiana. Mam nadzieję Beatko, że teraz już wszystko jest jasne ;-).Nikt nie potępia chęci pomocy, oby takich ludzi jak najwięcej było :-).
      • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do eBeaty IP: *.* 06.03.03, 11:28
        Beato prosze ze mnie nie kpic i mnie nie obrazac !!!Nie czuje sie jako "dobra ciocia". Nie znasz mnie i nie wiesz, czy kiedykolwiek indziej nie pomagalam biedniejszym od siebie...Wypraszam sobie tak mnie oceniac !!!A moj wyjazd z kraju nastapil z koniecznosci, a nie z wyboru.BeataCh
        • Gość: eBeata Re: Serce mi sie kraja !!!! do eBeaty IP: *.* 06.03.03, 14:16
          Ale dużo wykrzykników. Przepraszam, że tak z równowagi wytrąciłam i urażona się czujesz. Wcale nie mam zamiaru Ciebie obrażać ani tym bardziej kpić. A nawet pochwaliłam :-). Doceniam to, że chcesz komuś pomóc. Napisałam jak odebrałam Twoje posty i myślałam, że swój pogląd wyjaśniłam. Widzę, że nie.>Nie znasz mnie i nie wiesz, czy kiedykolwiek indziej nie pomagalam biedniejszym od siebie... Oczywiście, że nie znam. I nigdzie nie napisałam, że nie pomagałaś biedniejszym itp. Nie mogłam napisać z tego prostego powodu, że nie wiem.>A moj wyjazd z kraju nastapil z koniecznosci, a nie z wyboru. W ogóle nie rozumiem co to tłumaczenie ma do rzeczy? Powód ani sam wyjazd nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Zdanie o wyjeździe wtrąciłam, gdyż 3 lata temu też tak ludzie żyli, więc dziwi mnie po prostu zdziwienie dorosłej osoby:>To co widzialam ogarnelo mnie wielkim przerazeniem. Nie sadzilam, ze w tych czasach ludzie moga tak prymitywnie mieszkac.!!! Ci ludzie nie maja zadnych, ale to zadnych komfortow!!! Nawet nie maja w domu lazienki !!!! Chodza jeszcze na tz. "plums klo", (wychodek) !!! Dieci znaja smak pomaranczy i slodyczy tylko od wielkiego swieta. Oni nie maja wjekszego pojecia co to komputer, co to tel. komorkowy, nie posiadaja nawet normalnego telefonu. No bo przeciez za co oplacac rachunki ?!?!!!!50% polskich rodzin żyje poniżej minimum socjalnego /a minimum mamy faktycznie minimalne/.Wychodki spotyka się także w miastach - nawet wojewódzkich.Nie pomnę o wspólnych toaletach w kamienicach, których też trochę jest.Nie neguję, że nie zdawałaś sobie sprawy w jakim kraju żyjesz ale uważam, że moje zdziwienie było na miejscu i nie powinno Ciebie dziwić.Główny problem i tak leży gdzie indziej ;-). Potrzeba i forma pomocy.>Ja tylko moge przypuszczac o czym ci ludzie marza.Właśnie Beata. Czego potrzebują, o czym marzą... Oni.
          • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do eBeaty IP: *.* 06.03.03, 14:53
            Beata napisała/ł:> Ale dużo wykrzykników. Przepraszam, że tak z równowagi wytrąciłam i urażona się czujesz. Wcale nie mam zamiaru Ciebie obrażać ani tym bardziej kpić. A nawet pochwaliłam :-). Doceniam to, że chcesz komuś pomóc. Napisałam jak odebrałam Twoje posty i myślałam, że swój pogląd wyjaśniłam. Widzę, że nie.> Czy to nie jest jawne nasmiewanie sie ze nie?> Zdanie o wyjeździe wtrąciłam, gdyż 3 lata temu też tak ludzie żyli, więc dziwi mnie po prostu zdziwienie dorosłej osoby:eBeato z taka nedza nie spotkalam sie jeszcze nigdy w zyciu. I mysle, ze to dobrze. > 50% polskich rodzin żyje poniżej minimum socjalnego /a minimum mamy faktycznie minimalne/.Jak niskie?> Wychodki spotyka się także w miastach - nawet wojewódzkich.Niespotkalam sie....> Nie neguję, że nie zdawałaś sobie sprawy w jakim kraju żyjesz ale uważam, że moje zdziwienie było na miejscu i nie powinno Ciebie dziwić.> Ale jednak zdziwilo.... > Główny problem i tak leży gdzie indziej ;-). > Potrzeba i forma pomocy.> > >Ja tylko moge przypuszczac o czym ci ludzie marza.> > Właśnie Beata. Czego potrzebują, o czym marzą... Oni.Blizszych informacji udzielam na prive. Bo o to tez juz zostalam posadzona.BeataCh
            • Gość: eBeata Re: Serce mi sie kraja !!!! do Beaty IP: *.* 07.03.03, 10:49
              Wygląda na to, że należy mi się pała z wyjaśniania.Do tego nie tylko wyjaśnić nie umiałam ale o naśmiewanie się zostaję posądzona. Ponieważ i tak nic nowego tutaj nie wniosę, znikam z wątku.Chciałabym jednak aby zamiast dopatrywać się z mojej strony złych intencji, zastanowiłaś się dlaczego na Twój post, w przeciwieństwie do innych podobnych w temacie, był akurat tego typu oddźwięk. W odpowiedziach rozwinął się dodatkowy podwątek. > eBeato z taka nedza nie spotkalam sie jeszcze nigdy w zyciu. I mysle, ze to dobrze. hm... To, że żyjesz w lepszych warunkach to bardzo dobrze.To, że takiej nędzy wczesniej nie spotkałaś... Cóż, moim zdaniem to nie jest dobrze. I szczerze mówiąc, to choć ta nędza nie jest jeszcze najwiekszą, sama chyba przyznasz, że to doświadczenie jakoś na Ciebie wpłynęło. Zmieniło coś w psychice, poszerzyło horyzonty. "Blisko 60 procent Polaków żyje poniżej minimum socjalnego. Poniżej minimum egzystencji blisko 10 procent społeczeństwa. Gdyby spróbować zgromadzić w jednym miejscu tych, którym nie starcza na przeżycie, trzeba by dwóch miast wielkości Warszawy. Minimum socjalne to kwota minimalnego dobrobytu pozwalającego zaspokoić podstawowe potrzeby. Zgodnie z ostatnimi wyliczeniami Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych, minimum socjalne dla 4-osobowego gospodarstwa domowego wynosiło we wrześniu ubiegłego roku dwa tysiace trzysta złotych. Minimum egzystencji to natomiast kwota potrzebna na jedzenie i utrzymanie mieszkania. Ten wskaźnik nazywany jest też często minimum biologicznym i wynosi dla 4-osobowego gospodarstwa 1.200 złotych. Z najnowszych opracować GUS dotyczących sytuacji materialnej Polaków z 2001 roku wynika, że 57 procent osób żyło w rodzinach, w których poziom wydatków był niższy od minimum socjalnego przyjętego za granicę sfery niedostatku. Zasięg ubóstwa skrajnego, za granicę którego przyjęto poziom minimum egzystencji, oszacowano natomiast na około 9,5 procent, wobec około 8 procent w roku poprzednim. Jeszcze bardziej przerażające są dane dotyczące tego, ile pieniędzy brakowało rodzinom, by spełniać wymogi minimum. Luka wydatkowa, bo tak ją nazwali statystycy, dla gospodarstw żyjących poniżej minimum socjalnego wyniosła 34 procent"Pozdrawiam
    • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 12:20
      Hej,pozwolcie ze i ja wtrace swoje trzy grosze.Przeczytalam chyba wszystkie posty i o to co mi nasuwa po tej lekturze.Po pierwsze ma racje Ewunia ,ktora pisze, ze jest to forum dyskusyjne ,wiec dlaczego kazde "odmienne" zdanie na dany temat ,ma byc od razu glupio komentowane i okreslane jako licytacja?Po drugie ,to uwazam ze zle oceniacie Beate ,ktora przeciez swoj post napisala z dobrego serca,liczac na nasz odzew.Nie rozumiem jak mozna w ogole komentowac taki fakt,jak podarowanie tej rodzinie okreslonych rzeczy.Obojetnie co dala ,czy jest to pralka czy antena satelitarna.Dala to co mogla ,co miala .Beaty tescie tez nie sa na tyle bogaci ,aby biednej rodzinie ot tak sobie zaraz kupic pralke ,bo oni akurat pralki nie maja.Mieli na zbyciu antene ,wiec dali,a moze uwazacie za bylo by lepiej gdyby ta antene satelitarna wyrzucili??? Niektore z was uwazaja ze to zbyteczny luksus .A moze rodzicom zalezy tez na tym ,zeby chociaz czasem dzieci mogly obejrzec bajke? "Nie samym chlebem czlowiek zyje" i to jest prawda.Nie zawsze najwazniejsze jest to ,ze czlowiek nie ma w czym uprac ubran.I jesli tej rodziny nie stac na kupno gazety i wyjazd dzieci to kina ,to ta antena ,wlasnie ta glupia antena satelitarna , o ktora tyle tu sporu ,moze wniesc do ich domu kawaleczek swiata.I to jest bardzo wazne.I jeszcze cos,nie zrozumcie mnie zle ,nie mam nic przeciwko Lei ,ale na jej klopoty jakos kazdy zareagowal,kazdy sie uzalal nad tym ,ze Bartusiowi zimno etc.A tej rodzinie ,o ktorej pisala Beata ,jest zimno ciagle nie tylko w zimie.Takze i wiosna i jesienia ,bo dzieci nie maja odpowiednich ubran na te pory roku,nie maja butow.Nie maja nawet na jedzenie .Moze wlasnie tej rodzinie nalezy sie jakas pomoc?Nie wierze ,ze Lei jest tak bardzo zle ,maja tylko jedno dziecko i dadza sobie rade. To wy decydujecie ,ale pomyslcie ,moze wasze pieniadze przydaly by sie bardziej komus innemu.O ile wiem ta rodzina bedzie wdzieczna za wszystko,za buty i odziez,za slodycze dla dzieci.Trzymajcie sie cieplo,szczegolnie ty ZIOZIOPA :hello:CATHY
      • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Cathy IP: *.* 06.03.03, 13:03
        Hexio mozna na Ciebie liczyc ;)PozdrawiamBeataCh
        • Gość: Monika_M Re: Serce mi sie kraja !!!! do Cathy IP: *.* 06.03.03, 13:14
          Uważam, że jest lekka różnica, jeżeli ktoś ma całkiem miłe gniazdko z wygodami i nagle z tego rezygnuje z własnej woli, żeby wyprowadzić się w głuszę bez komfortu (pewnie z ciekawości jak sobie poradzi). A osobami, które nigdy luksusu nie miały, te napewno chętnie przeprowadziłyby się do trochę lepszego życia, żeby zobaczyć jak tam jest. Nieprawdaż? A jeżeli nie to byłby to przypadek jeden na milion!!!! :)I która kobieta marzy w dzisiejszych czasach o praniu w jeziorze??? Chyba niektóre z forum ;)Pozdrawiam MoniP.S. Beatko, możesz mi przesłać jakieś namiary adresowe na tę rodzinę. Mam troszkę praktycznie nowej pościeli na zbyciu chętnie im prześlę w przyszłym miesiącu (bo w tym mi już nie starczy :) na opłacenie paczki) i coś dla dzieci, tylko w jakim są wieku i jesli mogłabyś mi podać płcie.e-mail:monikacorsa@poczta.onet.pl
      • Gość: YennaM Re: Serce mi sie kraja !!!!- do Chaty a propos kopania lei IP: *.* 07.03.03, 15:04
        Cathy, skoro uwazasz, ze przyjaciolom nie nalezy pomagac, to sorry, wole nie miec w Tobie przyjaciolki.PozdrawiamYennaM
    • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 12:36
      wiecie co?skladam bronwinkBo widze ze sama sie wpuszczam w kanal i zaraz sobie zaczne zaprzeczac.nie chodzilo mi o to CZY ta rodzina pomocy potrzebuje czy nie.I moze dobrze ze ktos jej chce pomocAle o to, ze nie kazdy BIEDNY wg naszego rozumienia jest biednynie kazdy biedny chociaz biedny tej pomocy oczekujenie kazda pomoc tak naprawde jest pomoca.A ostetnacja razi mnie zawsze i wszedzie- w watku lei rowniez- bo w koncu kazdy moglby napisac do ulcika dostac konto i wplacic- tak naprawde.....naprawde wszystich pozdrawiam- nie bylo moja intencja nikogo obrazac. Za to jest moja intencja - jesli juz wchodze w dyskusje- kogos przekonac bo od tego sa dyskusje ;)Jesli natomiast zaczynam byc odbierana jak pyskownik- to znikam.Howgh
      • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 13:09
        Posty, ktorych pierwszoplanowym, jezeli nie jedynym, celem jest organizowanie pomocy dla kogos, brzmia mniej wiecej tak: jest rodzina taka i taka, sytuacja taka i taka, potrzeba im tego i tego, kontakt na priv.Tego typu posty do mnie przemawiaja. Takie i tylko takie.Jesli dajecie, to tak, aby nie wiedziala lewa reka, co robi prawa (ze sobie tak luzno zacytuje ;) )W przypadku tego watku, nie tylko lewa reka wie ;) ale i cale publiczne forum. I okazuje sie, ze wcale to autorce na dobre nie wyszlo, bo inni mieli prawo i ochote napisac "pod prad".Beatko, nie pisze "przemysl to sobie" ;) bo nie uwazam, ze jakies wielkie madrosci glosze, ktore inni powinni sobie przemyslec :grin: :grin:
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Ewuni IP: *.* 06.03.03, 13:50
          Ewuniu droga, wybacz, ze nie jestem profesjonalista w tej sztuce...Zetam poprawiem moj blad i od teraz prosze kierowac sie tylko i wylacznie na moj adres:McChrob@aol.comGdzie uzyskacie wjecej informacji, ktore Was irytuja i adres rodziny.Z pozdrowieniamiBeataCh
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Ewuni IP: *.* 06.03.03, 16:22
          Ewuniu, przeczytaj prosze dokladnie co jest napisane w moim pierwszym poscie. I wskaz mi, gdzie ja tam prosze kogokolwiek o pomoc...Z pozdrowieniamiBeataCh
          • Gość: BAJBUS Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 20:28
            Mądre slogany - ostatnio bardzo na czasie jak zauważyłam - w stylu "daj wędkę a nie rybkę .." - sa jak najbardziej wyprodukowane na potrzeby wymigania się z pomocy innym, pomocy tym, którzy jej potrzebują.Druga strona medalu jest taka, że niestety z własnego doświadczenia wiem, iż źle ulokowana pomoc - przynosi zupełnie inne skutki od zamierzonych. I tu jak najbardziej sprawdza sie motym z wędką i rybką.Dlatego osobiście jestem zwolenniczka sprawdzenia czy osoba której chce pomóc faktycznie nie ma mozliwości poradzenia sobie samej. Pewnie to brzmi nie najlepiej - ale wydaje mi się, że to najlepsze wyjście z sytuacji aby nie czuć się wykorzystaną i naciągniętą.A dyskutowanie o tym czy ktos potrzebuje pomocy czy nie - na "odległość" - chyba nie ma sesu.Wracając do "wędki i rybki".Siedzi facet nad jeziorkiem i trzymając mocno w rękach ostatnią wędke jaka istnieje w jego mieście łowi ryby. Idzie mu nieźle. Nałowił juz chyba ze sto sztuk. To się objedza w domku - mysli.A obok niego stoja i patrzą ludzie - dla których wedek nie ma - jak on te rybki łowi i łowi. I slinka im leci i w żałądku skwierczy z głodu. I jak? Co powinien zrobić szczęsliwy wedkarz??1. Podzielić sie rybkami? ( no nie w koncu sam się nameczył łowiąc je, a że tamci nie mają wędek? No cóz ich pech...2. Odmówic proszacych o rybki?? ( wytłumaczenie patrz jak wyżej)3. A może sie podzielić??Jedni więc mu podkradaja, inni prosza, a jeszcze inni stoją i patrzą - bo chętnie by tez połowili - ale czym??Najlepiej by było dzielić się wędką...Moze i głupie powiecie - ale tak mi do głowy przyszło..Beatko pomagaj ile chcesz i komu chcesz - Twoja wola :)Napewno nie robisz źle.Szanuję Cię za to bardzo.Co do komentarzy odnośnie - na co im tyle dzieci? - nie skomentuje .Pozdrawiambajbus
            • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Bajbus IP: *.* 06.03.03, 21:25
              Bajbusie, ja kocham dzieci. I niech kazdy ma tyle dzieci, ile zechce ;). Tylko czasami warto pomyslec o ich przyszlosci.Z pozdrowieniamiBeataCh
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Ewuni IP: *.* 06.03.03, 16:22
          Ewuniu, przeczytaj prosze dokladnie co jest napisane w moim pierwszym poscie. I wskaz mi, gdzie ja tam prosze kogokolwiek o pomoc...Z pozdrowieniamiBeataCh
          • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie kraja !!!! do Ewuni IP: *.* 06.03.03, 16:33
            mama maximiliana napisała/ł:> Ewuniu, przeczytaj prosze dokladnie co jest napisane w moim pierwszym poscie. I wskaz mi, gdzie ja tam prosze kogokolwiek o pomoc...> Z pozdrowieniami> BeataChBeata, dokladnie o to chodzi :bounce: Po prostu opisac sytuacje, podac, czego im potrzeba najpilniej, poprosic o pomoc.Snucie rozwazan po co oni sobie narobili tyle dzieci, tudziez pisanie, ze kto to widzial w dzisiejszych czasach mieszkac w takich warunkach, jest nie na miejscu, bo odbiera tym ludziom godnosc.Beatko, moze zabrzmie jak stara ciotka-klotka ;) ale niewiele jeszcze w zyciu widzialas.
    • Gość: danuska Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 15:26
      ...Po co oni te dzici narobili?...I ostatnie ma 3 miesiace...Potrafie duzo zrozumiec, ale dla tych ludzi nie mam wspolczucia.Brzmi to okrotnie ale oni sami sobie ten los zgotowali...Szkada tylko dzieci...
      • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 21:50
        a widzisz danusia...mi tez ich nie zal.Bo ja mysle ze oni sobie dadza w zyciu rade. Chociazby mieli prac w jeziorze jeszcze lat 20.Tak odebralam post Beaty.O nic oni sami nie poprosili....nie wiadomo jak wygladalo ich zycie. Ile mieli gdy sie poznali.Jedno z postu Beaty widze- dobrego pracowitego faceta i dobra spracowana kobiete. I wcale mi ich dzieci nie zal- na pewno daja im cos czego brakuje w tak wielu rodzinach w Polsce.A takie teksty tyle dzieci... wiesz co... jak czytam post lei to sie zastanawiam dlaczego jej jeszcze nikt nie napisal _ a po co ty masz dziecko? Po co je zrobiliscie jak was na gaz nie stac? I odpowiadam sobie- no pewnie dlatego ze ma tylko jedno....Obrzydliwe danuska naprawde. Ci ludzie o nic sami nie poprosili. I wlasnie takim sposbem posty typu beaty robia wiecej zlego niz dobrego... bo teraz dla ciebie to banda biednych dzieciorohow ktorych dzieci tylko szkoda. A nie prosci biedni ludzie ktorzy dzieci maja bo tak im serce kaze.I tacy ludzie sa potrzebni. Tacy ludzie nie zasluguja na bycie zalowanymi- lecz na to by ich podziwiac....
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 21:52
          Gosiu nie bede tego komentowac.....
      • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 06.03.03, 21:55
        danuska jestes bez serca !!!
    • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi i innych IP: *.* 06.03.03, 22:00
      danuska jestes bez serca !!!
      • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi i innych IP: *.* 06.03.03, 22:16
        sory przypadkiem wpadlam na enter.:)Pozwolcie ze sie znowu wtrace.Piszesz Gosiu ,ze tym ludziom nie trzeba pomagac ,bo oni sa szczesliwi i o nic nie prosza.Pewnie sa na to zbyt dumni,co nie znaczy ze tej pomocy nie potrzebuja! Na pewno z wdziecznoscia przyjmuja dary,bo chocby nie wiem ,jak bardzo kochali swoje dzieci ,sama miloscia ich nie wyzywia.A co do do liczby posiadanych dzieci ,no coz ,sa to ludzie prosci ,ktorzy nie wiedza pewnie zbyt duzo o antykoncepcji.Ale ani oni ,ani ich dzieci nie sa gorszymi ludzmi.To nie jest patologiczna rodzina w ktorej sie pije i bije,to jest biedna rodzina. Te dzieci sie same na swiat nie prosily ,i mi osobiscie jest ich zal,chocby z tego wzgledu,nie nigdy nie beda mialy takiego dziecinstwa ,jak dzieci z rodzin bogatszych.Nie wyjada sobie nad morze ,ani na narty w gory.Nie dostana gier komputerowych pod choinke ,bo nawet nie maja komputera itd.Mozna wymieniac do jutra.I dlatego uwazam ze warto im pomoc.I zrobie to ,na ile bede mogla.A wracajac jeszcze do watku Lei ,to wlasnie jej nie jest mi zal.Ma byc lepsza od tych ludzi ,bo poprzestala na jednym dziecku?.Jest madrzejsza ,bo wie, ze jesli nie stac jej na prad ,to nie moze sobie pozwolic na drugie?.Sorki ,ale jesli sie ma w domu komputer z dostepem do internetu, ma sie komorke ,skaner i inne rzeczy,to uwazam ze wtedy i ma sie z czego prad zaplacic.Tym bardziej ,ze jej maz ma stala prace.Dlatego tez uwazam ,ze "biedota" Lei jest mocno przesadzona i ma sie nijak do biedoty tych ludzi z malej wioski w lubuskim.Pozdrawiam CATHY
        • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi i innych IP: *.* 06.03.03, 22:36
          ha!i sie doczekalam....nie doczytalas mnie Cathy- nie porownuje wcalke biedy i biedy ;)i pewnie zaraz obroncy lei tu skocza (troche przeze mnie przyznaje...) wiec slowa o niej nie powiem.Ja sie caly czas tych dzieci czepiam.To, ze komus pomagamy sprawia ze niejako dajemy sobie prawo do zadania wyjasnien. Przypomniejcie sobie te posty o tesciowych co sie wtracaja ale jednoczesnie opiekuja sie naszymi dziecmi... tu wcale nie o biede chodzi czlowiek tak juz ma bo generalnie czlowiek jako taki darzy do dominacji.I wlasnie teksty o anykoncepcji i dzieciach jak rowniez pytanie tesciowej beaty dlaczego tyle dzieci uwazam ze przekroczenie tej granicy przed ktora jestesmy milosierni i taktowni a za ktora jestesmy pomocni i bez taktu. Piszesz ze pewnie zbyt dumni by prosic... o zareczam ci- w pewnym stadium biedy czlowiek nie jest zbyt dumny na nic. Na dume biednych ludzi nie stac, a jesli ich stac- to super- to sa biedni dumni i sobie poradza.... Zgadzam sie z ewa- to wlasnie ich odziera z dumy- "ok pomoge wam bo wam tzreba ale tak nota bene, czego wyscie sobie tyle tych dzieci narobili?" Ano narobilismy a czemu to nie wasza sprawa. Bo nam sie tak podoba. Kazdy czlowiek ktory w ten sposb posiadanie dzieci pojmuje ryzykuje ze kiedys sam byc moze starci wszystko jak Hiob. I byc moze tez bedzie musial na takie pytanie odpowiedziec....I wlasnie o to mi chodzilo wyciagajac osobe lei- ze ona ma po bozemu jedno. w watku o niej nie znalazly sie moje czy ewuni czy berka watpliwosci, ale tez nie znalazlo sie takie beztroskie dywagacje jak to prosi ludzie robia dzieci.... a tu sie znalazly. I to po raz pierwszy od Beaty wlasnie. I to wlasnie wywoluje we mnie bunt.Totez chociaz jak napisalam skladam bunt w sprawie szczescia lub jego braku- to nie zloze w tej sprawie- kto jest bez winy, kto jest pewien ze dobrze dzieci wychowa, niech rzuca kamieniami antykoncepcji. Ja nie bede.
          • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi i innych IP: *.* 06.03.03, 23:00
            Gosiu, ludie ci nie prosili o pomoc. Jednak teraz kiedy sa juz ludzie gotowi niesc im ja. Prosza o nia i dziekuja za dobre serce.Nie prosili, bo nie mieli odwagi. Nie mieli gdzie prosic.Sprawa wielodzietnosci, jakos wzbudza w Tobie wielkie emocje. Jak juz napisalam wczesniej, kocham dzieci. Ale tez mysle, ze sa i tutaj granice rozsadku. Trzeba choc troszeczke pomyslec o ich przyszlosci. A moze ja Gosiu jestem inna i chce zagwarantowac dziecku lepsze jutro. Jednak nie sadze...Robi sie niesmacznie. I jest mi przykro, ze to z mojego powodu, ciagle sie tu debatuje na takie tematy.Nie mialam zlych intencji. Chcialam tylko poradzic cos dla tej rodziny, poniewaz mocno chwycilo mnie za serce to co widzialam.Co do Lei, to zgadzam sie w 1000% z moja poprzedniczka Cathy. Nie sadze, aby czlowiek, ktory posiada komputer, dostep do internetu, telefon komorkowy, skener - byl biedny. Jednak znalezli sie ludzie, ktorzy tak uwazaja i chca jej pomoc. A ona przeciez takze o te pomoc nie prosila. Dlaczego wjec chca ja uszczesliwic na sile???Jedno mija sie z drugim.BeataCh
            • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi i innych IP: *.* 06.03.03, 23:26
              nie problem wielodzietnosci wzbudza...tylko sposob jej komentowania....masz beato gwarancje ze swemu dziecku dasz to co najlepsze?i co to znaczy- to co najlepsze?jasniej juz nie umiem...
            • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi i innych IP: *.* 07.03.03, 08:39
              Gosiu napisalam "lepsze jutro", a nie "to co najlepsze". Mysle , ze to roznica. Chce aby moje dziecko moglo pojechac na szkolna wycieczke, chce aby mialo zabawki, o ktorych marzy (oczywiscie z umiarem, bez rozpuszczania ;) ).Chce zagwarantowac mu wyksztalcenie. Nie tylko szkole podstawowa, co najprawdopodobniej czeka te dzieci. Moze sa zdolne, ale kto oplaci im dojazd do mista, by to tego gimnazjum mogly chodzic??? A co ze studiami??? Oczywiscie nie twierdze, ze potrzebne sa zaraz studia. Ale kto zagwarantuje tym dzieciom wyuczenie sie jakiego kolwiek zawodu??? Najblizsze miasto w ktorym moge sie ksztalcic (po za Sz.Podst.), jest Gorzow. Jest oddalone o 40 km. Dzienne dojazdy kosztuja. Inne rozwiazanie jak znalezienie kwatery, takze kosztuje. Przy takiej trudnej sytuacji, jaka ma rodzina. Nie wierze, aby mogli pozwolic sobie przy czworce szieci.POzdrawiamBeataCh
        • Gość: żona Re: Serce mi sie kraja !!!! - opanujcie się IP: *.* 06.03.03, 23:22
          Jestem OBURZONA przywoływaniem Lei w tym wątku. Nie ma absolutnie nic do rzeczy. Pomyslcie, jak ona może sie czuć. Nie prosiła o pomoc, bo jakiś czas temu spotkała ją przykrość w podobnych okolicznościach - wiem to z forum, bo wtedy jeszcze mnie tu nie było. Nieważne, jaki Lea ma stan posiadania i rodziny. Są osoby, które postanowiły jej pomóc i to wyłącznie ich sprawa. Tak samo, jak wewnętrzną sprawą innych jest to czy pomogą rodzinie o której pisze Beata.Jeżeli jest apel o pomoc dla konkretnej osoby to albo odpowiadamy na niego, alboe rezygnujemy i nie wdajemy się w żadne oceny natury jakiejkolwiek. To jest niegrzeczne i upokarzające dla osób, do których ta pomoc ma trafić. Nie nam oceniać, gdzie zaczyna i kończy się bieda i nieszczęście.danka
          • Gość: Mirella Re: Serce mi sie kraja !!!! - opanujcie się IP: *.* 07.03.03, 07:50
            Słuchajcie podzielcie sobie wątki:1/zwykle mieszczuchy zmęczone cywilizacją uciekają do "natury", więc po pierwsze kwestia stylu życia, idei i przekonań, 2/ wielodzietność; marzenie wielu i problem jeszcze wiekszej grupy ludzi (ja jestem z tych co moga tylko pomarzyć, choć gdyby los był dla mnie łaskawszy i dał więcej zdrowia to chicałabym mieć gromadę) - więc podyskutujcie mamy o tych uczuciach, lękach, o tym o losie, ale mówcie o sobie a nie o konkretnych ludziach, bo to faktycznie upokarza ich i jest żenujące.3/ no i ostatni wątek jak ktoś pomaga to nie oceniajcie go za bardzo, niech pomaga, wędka dobra rzecz, ale gdy ryb brak. Dyskutujcie, ale nie stosujcie chwytów poniżej pasa. Dlaczego licytacja?, bo nie widzę potrzeby takich teksów jak lepiej byłodać pralkę, albo zapłać za prąd. Jeśli ci ludzie byli zadowoleni, to skąd ten problem. Łatwo oceniać drugich, ale dziewczyny trochę taktu.
            • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! - do Mirelli IP: *.* 07.03.03, 08:46
              Mirello, poraz kolejny chyle przed Toba czolo.Dziekuje, ze potrafisz mnie zrozumiec. Dziekuje za wsparcie.Co do podzieleia watkow, przyznam, ze masz racje. Niektorym osobom ulatwi to nieco prace ;). Niepotrzebnie zaczynamy sobie ublizac. Jednak nie widze w tym zadnego rozwiazania.Z pozdrowieniamiBeataCh
          • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! - do Zony IP: *.* 07.03.03, 08:43
            Zona, przepraszam za zaistanialy incydent. Jest mi przykro. Przepraszam.Danko wiem, ze jestes osoba o wielkim sercu i za to Ciebie podziwiam.Z pozdrowieniamiBreataCh
        • Gość: Gosia1 Re: Serce mi sie kraja !!!! do Cathy IP: *.* 07.03.03, 09:16
          Dlatego już od dawna wiem, że prędzej sobie urwę ozora, czy też odetnę ręce, niż kiedykolwiek poproszę o pomoc!!!!!! A żeby przypadkiem forum mnie nie skusiło, to zniknę stąd, nie będę razić Twoich oczu swoim smutkiem. Zanim to nastąpi napiszę Ci, jak może również WYGLĄDAĆ bieda. W szkole u mojej Ani uchodzimy - o ironio! - za BOGATYCH! Dlaczego? Bo jeździmy passatem combi (nieszkodzi, że 10-letnim) - kupionym nam przez rodziców męża (samochód jest niezbędny do pracy mojemu mężowi, a Oni mieli "bóle wątroby" jak widzieli Go w starym polonezie...). Mamy w domu komputer, cierpliwie składany przez mojego zaradnego męża przez dwa lata...(z używanych części). Mamy mieszkanie własnościowe (kredyt), dzieci chodzą w firmowych ciuchach - z tym, że ostatnią rzecz dla Nich kupiłam półtora roku temu. Od tego czasu nie stać mnie już na nic. Do września ubiegłego roku było naprawdę znośnie. I nagle nastąpił krach. Kradzież. I teraz posłuchaj - mamy 13 tys kredytu mieszkaniowego, który spłacamy po 430 zł miesięcznie. Zaległości czynszowe ponad 5 tys (właśnie przyszło pismo - podają nas do sądu...). Ukradziono nam ponad 5 tys zł - mężowi zabierają wprost z wypłaty po 500 zł miesięcznie. 13 tys kredytu odnawialnego - mąż MUSIAŁ go wziąć, aby kupić tę tzw wędkę, aby móc zarabiać! Ale spłacać też trzeba. Na konto ostatnio wpłynęło nam 830 zł pensji. Nawet na podstawowe opłaty już nie wystarczy. Ale i z tym się godziłam - dorabialiśmy sobie. Jakoś sobie radziliśmy - ludzie, którzy mnie znają, wiedzą, że tak łatwo się nie poddaję. Ale przedwczoraj przyszedł kolejny cios. I kolejny dług, o którym NIE WIEDZIELIŚMY przez prawie 4 lata. Dług wynosi prawie 3 tys zł. Błąd człowieka? Chyba tak, ale jak mamy to teraz udowodnić? Widzisz, i tu się zaczęła bieda. Bo jak mam inaczej to nazwać? Zaległości w "prądzie", "telefonie" - wszędzie gdzie się da. A wyglądamy na bogatych...ciuchy firmowe...samochód...Czasem mam ochotę się utopić. Nigdy nie prosiłam o pomoc, i nigdy o nią nie poproszę. Właśnie przez takich ludzi jak Ty Cathy. Bo zbyt łatwo przychodzi Ci ocenianie i stopniowanie. Nie wiesz skąd Lea ma np komputer, o którym piszesz, że jest synonimem bogactwa. Wygrała go, Cathy. W konkursie radiowym. Z reszty spraw nie zamierzam Ci się spowiadać. Ale swoim postem zrobiłaś krzywdę nie tylko Lei, ale i mnie. Czuję się skopana. Dlatego od dzisiaj będę wchodzić już tylko na "Jedzenie". Tam jest błogi i smaczny spokój. Mierzi mnie to, co się tu dzieje. Najlepiej by było, gdybyście bogami były na własnych podwórkach. Gosia
          • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Gosi 1 IP: *.* 07.03.03, 10:29
            Gosiu, uwazam ze jest to forum dyskusyjne. Kazdy ma prawo wyrazic co czuje, jakie ma zdanie na okreslony temat. Cathy to zrobila i teraz ma ma zbierac oszczerstwa pod jej adresem??? Dlaczego???Z calym szacunkiem Gosiu, ale ja takze mam zdanie wyrobione na temat Lei i mnie nikt do innego nie przekona...I mysle, ze mam prawo wyjawic to co czuje. Juz kilka osob napisalo na temat, ze na tym forum musimy spodziewac sie wszelkich opinni. Nie tylko tych, ktore my chcemy uslyszec. Tak samo jest z moim watkiem i przekonalam sie, ze te osoby maja racje.Wolny kraj, niech kazdy ma swoje zdanie. A my musimy sie z nim liczyc. Czy nam sie to podoba, czy nie....Robi mi sie juz niedobrze. Zaczynam miec tego wszystkiego co tu sie dzieje powyzej uszu. Spotyka sie tu coraj wjecej nienawisci do blizniego. Za wszelka cene probuja przekabacic czlowieka.Jestem wolnym czlowiekiem, Cathy jest wolna, wszyscy jestesmy wolni. I bede pisac to co ja mysle. Nie to co chca uslyszec inni....BeataCh
    • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi1 IP: *.* 07.03.03, 09:44
      Wiesz Gosiu Ty chyba nie zrozumialas mojego postu.Pisalam to w odpowiedzi na post Gosi Wiecznie...i podalam przyklad Lei,aby pokazac ze bieda biedzie nie rowna.Mozecie Lei pomagac jesli chcecie,wasza sprawa.Uwazam jednak ,ze sa ludzie ,ktorzy tej pomocy potrzebuja duzo ,duzo, bardziej.Piszesz ,ze ona ten komputer wygrala w konkursie.Dobrze ,ale potrzebuje przeciez miesiecznie placic za dostep do internetu.Moze to jest 20 ,moze 30 zl nie wiem ,ale razem z abonamentem i rachunkiem za komorke,daje juz pewna sume.Powtorze jeszcze raz ,zebys mnie znowu zle nie zrozumiala: JA JEJ NIE ROZLICZAM ;TO JEJ SPRAWA!Ale denerwuje mnie ,ze Lea tylko ciagle narzeka ,ciagle jej zle ,nie ma nawet za co kupic butow Bartkowi.To niech moze zrezygnuje z komorki chociaz ,wtedy bedzie miala.Ta rodzina o ktorej pisala Beata ,nie ma takiego wyboru,bo po prostu nie ma NIC.A po za tym,ja tez chcialam Lei pomoc,nie finansowo,bo niestety ostatnio taz mamy spore problemy.Ale zaproponowalam ,ze zalatwie jej prace na wakacje w Niemczech na szparagach.Mozna naprawde niezle zarobic.I co uslyszalam? No tak ,ale wiesz ,to i tamto ,Andrzej nie dostanie urlopu i inne wymowki.Jakos inni ludzie jedza ,by choc troche podreperowac budzet.Nawet jesli maja male dzieci! Najlatwiej jest wziac od kogos pieniadze,nie wysilajac sie.Dlatego ja Lei nie bede pomagac ,sama nie mam pieniedzy.A gdybym je miala to wolalabym je dac jakies naprawde potrzebujacej rodzinie.Moze tym i moim wczesniejszym postem przysporze sobie wielu przeciwnikow,zwlaszcza wsrod przyjaciolek Lei ,ale jest mi to obojetne.Ja nienawidze hipokryzji.I wy pomagacie Lei ,dlatego ze wam jej zal i dlatego ze ja znacie.A ta biedna rodzina zo ktorej pisala Beata? No coz,jest jedna z wielu tysiecy i niewarto sie nia przejmowac prawda???Pozdrawiam Cathyps.Skaner i wakacje nad morzem tez Lea wygrala w konkursie?
      • Gość: Anika Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi1 IP: *.* 07.03.03, 10:09
        Oj, Cathy chyba lekko przesadzasz, mówiąc delikatnie.Nie rozliczaj nikogo z tego co ma, a Tobie do tego, ze ma sklaner, komórke, czy była na wakacjach. Raz jest lepiej raz gorzej, moze wtedy ja było stać , a teraz nie.Nam osobiście tez jest nie lekko, mamy kredyt odnawialny niespłacony, nie szalejemy , nie kupujemy sobie co chcemy. Ale nie jest to skrajna bieda. Pozwalamy sobie na drobne przyjemności, a że mama stałe łącze, to jedna z tych przyjemności.Nie porównuj Lei z jej problemami do tych o których tu piszemy, to dwie skarjne sytuacje. Ania
        • Gość: Anika Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 10:11
          Wogóle to ja też nigdy nie poprosze o jakakolwiek pomoc na tymn forum, nie chce być rozliczana z tego co mam :(Ania
      • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi1 IP: *.* 07.03.03, 10:10
        jak sie robi taka szczeke co opada?"strzezcie sie wilkow w owczych skorach" takos tak ktos napisal....Cathy wlasnie wlasnej milosiernosci wystawilas swiadectwo.Brawo.
        • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 10:27
          Nie rozumiem was i nawet nie chce juz zrozumiec.Napisalam co mysle i tyle.Lei nie oceniam i nawet chcialam jej pomoc ,na tyle ile moglabym ,ale ona nie chciala.Wiec moze naprawde tego nie potrzebuje? Natomiast wiemy to wszyscy ,ze sa ludzie ,ktorzy nie maja sie w co ubrac i co do geby wlozyc.I to takim ludziom nalezy pomagac! Wiecej nie bede tu juz pisac ,wylaczam zaraz komputer zeby sie nie denerwowac.To nawet nie jest juz forum dyskusyjne ,to sie przeradza w jakas okropna pyskowke.I przykro mi ,ze nie mozna nawet napisac tego co sie czuje i mysli.Bo zaraz znajdzie sie tlum innych ,ktore chca cie zlinczowac.:-(Pozdrawiam Cathy
          • Gość: lea Re: Serce mi sie kraja !!!! - do Cathy IP: *.* 07.03.03, 14:09
            Moja droga Cathy nie masz zielonego pojęcia o tym z kąd mam kompa, skaner, nie obchodzi i nie musi,ze komórka jest firmowa i płaci za nią firma męża. Nie obchodzi i nie musi to ,ze Bartus był ciężko chory - miał koklusza i wyjazd nad morze był konieczny ( nakaz lekarza) opłacili go moi rodzice !!!mam dalej sie tłumaczyć ??? NIE PROSIŁAM NIKOGO O POMOC !!!zresztą nic nie wiesz o mnie i mojej rodzinie !!! co do pracy sezonowej nie powiedziałam NIE !!! powiedziałam,że mąż ma taka pracę,że nie dostaje urlopu kiedy chce... !!!Asiu - nic nie wiesz o mnie NIC !!! nie mam zamiaru się tłumaczyć - prawdy się nie tłumaczy - czuję się PASKUDNIE !!! nie zajrzę tu więcej...lea
            • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! - PRZEPROSINY GOSI WM IP: *.* 07.03.03, 15:01
              Lea, wlasciwie to przez mnie.To JA wymienilam twoje imie w watku, bynajmniej nie rozmawiajac wowczas o biedzie ale o dzieciorobstwie (ty mialas byc przykladem antydzieciorobstwa).Chociaz dlugo jestem na forum nie pomyslalam, ze niewinna wzmianka spowoduje wylanie sie kompleksow typu dlaczego ona ma skaner a ja nie mam, tym bardziej ze watek byl nie o tym.Ale glupio mi naprawde. PRZEPRASZAM CIE PUBLICZNIE NA FOPRUM ZA MOJA BEZMYSLNOSC BO NALEZY CI SIE.
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosiwiecznie mlodej... IP: *.* 07.03.03, 10:46
          Gosiu, wiem z pewnych zrodel, ze jestes matka czterech corek :). Wiem, ze stalas sie matka bardzo wczesnie. Podziwiam Ciebie jednak, ze mimo tak trudnej sytacji, napisalas mature, studiowalas itd.Chyle ku temu czolo.Widzisz, Ty przekazesz cos swoim dzieciom. Masz wiedze, ktora przekazesz dalej. A tamta rodzina??? Ojciec jest analfabeta. Matka ma skonczone cztery klasy. Co oni przekaza ??? Myslisz, ze takie ludze beda posylac dzieci dalej jak do podstawowki???Druga rzecz, nie maja za co...I tu mi chodzi o to, dlaczego rodza sie im kolejne dzieci???Ostatnia dwojka byla zupelnie nie planowana. Stalo sie, sa wjec sie cieszymy. Ale.... Jest wlasnie to ALE!!! Jezeli jest trzecie dziecko, czwarte to bedzie i piate, osme i moze nawet dziesiate.Polka chce wejsc do UNI. Polska chce stac sie krajem Unijnym. Ale trzeba myslec o "pracy u podstaw". Na przykladzie "Dziadow". Od najubozszych warstw spolecznych i ciemnoty ludzkiej."Pracy organicznej", ktora glosi, ze spoleczenstwo jest organizmem. Jezeli jest chory jeden narzad, organizm nie bedzie dobrze funkcjonowac. Kazda bowiem "choroba", powoduje zepsucie calosci. (Stad braly sie postulaty rownouprawnienia kobiet, Zydow i hasla niesienia pomocy ubogim przedstawiciela narodu)To juz zaczelo sie w Pozywywizmie. Dzis mamy juz Wspolczesnosc. Z pozdrowieniamiBeataCh
          • Gość: Aluc Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosiwiecznie mlodej... IP: *.* 07.03.03, 10:59
            mama maximiliana napisała/ł:> Gosiu, wiem z pewnych zrodel, ze jestes matka czterech corek :). Wiem, ze stalas sie matka bardzo wczesnie. Podziwiam Ciebie jednak, ze mimo tak trudnej sytacji, napisalas mature, studiowalas itd.> Chyle ku temu czolo.> Widzisz, Ty przekazesz cos swoim dzieciom. Masz wiedze, ktora przekazesz dalej. A tamta rodzina??? Ojciec jest analfabeta. Matka ma skonczone cztery klasy. Co oni przekaza ??? Myslisz, ze takie ludze beda posylac dzieci dalej jak do podstawowki???> Druga rzecz, nie maja za co...> I tu mi chodzi o to, dlaczego rodza sie im kolejne dzieci???> Ostatnia dwojka byla zupelnie nie planowana. Stalo sie, sa wjec sie cieszymy. Ale.... Jest wlasnie to ALE!!! Jezeli jest trzecie dziecko, czwarte to bedzie i piate, osme i moze nawet dziesiate.> Polka chce wejsc do UNI. Polska chce stac sie krajem Unijnym. Ale trzeba myslec o "pracy u podstaw". Na przykladzie "Dziadow". Od najubozszych warstw spolecznych i ciemnoty ludzkiej.> "Pracy organicznej", ktora glosi, ze spoleczenstwo jest organizmem. Jezeli jest chory jeden narzad, organizm nie bedzie dobrze funkcjonowac. Kazda bowiem "choroba", powoduje zepsucie calosci. (Stad braly sie postulaty rownouprawnienia kobiet, Zydow i hasla niesienia pomocy ubogim przedstawiciela narodu)> To juz zaczelo sie w Pozywywizmie. Dzis mamy juz Wspolczesnosc. > > Z pozdrowieniami> BeataChPraca u podstaw nie polega na kupowaniu biednym dzieciom anteny satelitarnej. Ani tym bardziej na ogłaszaniu tego wszem i wobec. Dostali rybę, choć potrzebują wędki.i to tyle, co mam do powiedzenia w tej sprawie, bo kto inny już wszystkie mądre rzeczy za mnie powiedział:hello:
            • Gość: Aluc Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosiwiecznie mlodej... IP: *.* 07.03.03, 11:56
              miałam się nie odzywać już, ale nie wytrzymałam :)"Dziady" to nie jest pozytywizm :grin: "Chłopi" zresztą też nie :grin: tak na wszelki wypadek piszę, bo jednemu mojemu koledze te dwie pozycje zupełnie się myliły :grin:
              • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosiwiecznie mlodej... IP: *.* 07.03.03, 12:05
                Przepraszam, za blad."Dziedy" sa z epiki romantyzmu."Chlopi" natomiast z "Mlodej Polski" (Modernizm polski)BeataCh
          • Gość: Marina Re: jak pomagac? IP: *.* 07.03.03, 11:23
            W glowie mi sie miesza od tych postow i juz nie wiem co kto napisal , ale moje ogolne wrazenie po ich lekturze:destrukcja a nie dyskusja.Moze zalozmy nowy watek :jak pomagac".Moze sa tu osoby , ktore juz to robia i wiedza jak dzialac konstruktywniei empatycznie?M
            • Gość: Ewunia Re: jak pomagac? IP: *.* 07.03.03, 11:34
              Marina napisała/ł:> Moze zalozmy nowy watek :jak pomagac".Moze sa tu osoby , ktore juz to robia i wiedza jak dzialac konstruktywnie> i empatycznie?MMarina, wydaje mi sie, ze osoby, ktore naprawde pomagaja, nie pisza i nie beda pisac o tym na forum :) I dlatego chyle przed nimi glowe :jap:W dyskusji powyzej wbrew pozorom wcale nie chodzi o to, czy pomagac i jak pomagac. Chodzi o szacunek dla innego czlowieka, mimo ze ma wychodek w obejsciu i narobil sobie dzieci ;)
          • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosiwiecznie mlodej... IP: *.* 07.03.03, 11:24
            Czadzik...czyli tylko dlatego nie zadajesz mi dokladnie tego samego pytania "dlaczego mam tyle dzieci?" bo mam magistra tak?Bo wychodzisz z zalozenia ze w dzisiejszych czasach matka z 4 klasami i ojciec analfabeta niczego dobrego dzieci nie moga nauczyc? Bo wychopdzisz z zalozenia, ze jesli ktores z ich dzieci bedzie sie chcialo uczyc to oni podertna mu skrzydla.No, OK, zalozmy ze sie tak stanie. Dziecko chce sie uczyc dalej. Szkola 40 km dalej. No to dasz im na szkole tak? Czy na dojazdy? potem liceum- dasz na liceum? Dasz na studia? Ja ci tylko chcialm powiedziec ze jak czlowiek bardzo chce, to nie jest tak ze zyjemy w prozni. Mozna dostac od opieki spolecznej refundacje za bilety do szkoly. Isc mieszkac w internacie. Pracowac i sie uczyc naraz.Ja widzisz jestem jak najbardziej za pomoca ludziom przeopiekowanym- tym z PGRow gdzie nie chodzi juz o to, ze im biednie, ale o to ze stracili umiejetnosc radzenia sobie samemu, a zyskali umiejetnosc przepijania renty. Natomiast cecha ludzi biednych, nawet bardzo biednych ale samodzielnych, nie skazonych opieka w takim wymiarze o jakim piszesz jest to, ze sobie radza, chociaz, jak Marina pisala zakrawa to na cud.Ci ludzie nie maja NIC. Gdyby mieli tylko jedno dziecko- to nadal nie mieliby nic. Plus jedno dziecko. A tak maja ich czworo. Nadal niie maja nic, maja natomiast czworo rak do pracy. I to jest najwieksze bogactwo wszystkich naprawde biednych ludzi.Bylas tak przeciwna licytacji, natomiast sama zaprezentowals ja w pelnym wymiarze. Nie twierdze wcale ze rodzina o ktorej piszesz nie jest biedna. Smiem natomiast watpic czy pomoc jestim ak potrzebna jak mowisz i w takim wymiarze. Ty robisz zupelnie cos innego. A smutne to jest dlatego, ze ja z zasady jestem NIEPOMAGAJACA. I to wlasnie TY odbierasz czlowiekowi prawo do CZUCIA SIE biednym i bezradnym.Tymczasem to nie jest kwestia biedy. Gdyby tobie w domu trzasnela instalacja elektryczna i gazowa- to masz te kilka tysiecy na naprawe? Ja nie mam a nie uwazam sie za osobie biedna tylko bez oszczednosci. Ja na szczesie mam od kogo te pieniadze pozyczyc. lea widocznie nie ma. A o biede to w jej przypadku chodzi najmniej, naprawde.
      • Gość: Kaya Re: Serce mi sie kraja !!!! Do cathy IP: *.* 07.03.03, 13:43
        Mama Milli napisała/ł:> Dobrze ,ale potrzebuje przeciez miesiecznie placic za dostep do internetu.Moze to jest 20 ,moze 30 zl nie wiem ,ale razem z abonamentem i rachunkiem za komorke,daje juz pewna sume.Powtorze jeszcze raz : JA JEJ NIE ROZLICZAM ;TO JEJ SPRAWA!Własnie Cathy to Jej sprawa!> A po za tym,ja tez chcialam Lei pomoc. I co uslyszalam? No tak ,ale wiesz ,to i tamto ,Andrzej nie dostanie urlopu i inne wymowki.Widocznie miała SWOJE powody!>Najlatwiej jest wziac od kogos pieniadze,nie wysilajac sie.Dlatego ja Lei nie bede pomagać. odetchnęłam z ulgą.. nie pomagaj> ps.Skaner i wakacje nad morzem tez Lea wygrala w konkursie?A to już szczyt Twojej beszczelności. Notujesz w zeszycie takie szczegóły, aby ewentulanie tym którym pomagasz, a pomocy nie przyjmą móc wytknąć? To masz naprawdę wielkie serce, wielkie serce i skrupulatną pamięć. Niedobrze mi sie robi jak czytam o takich "dobrych ludziach" jak Ty.A skoro Lea nie bierze udziału w dyskusji tylko czyta co o Niej ludzie smarują to może czas zakończyć ten cyrk. Pomyślałaś przez chwilę, że kogoś bardzo ranisz swoimi słowami ???ja też czuję się skopanaskopana i zawstydzonasorry Lea :-(kaya
      • Gość: Dorota25,5 Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi1 IP: *.* 08.03.03, 13:31
        kurde ale mnie to wszystko wkurzyło.To ja chyba muszę być bogata. Mamy komputer, mąż go ma od ok 15 lat zaczęło się od chyba atarii. Mamy samochód Tico - używany 96 rocznik, rodzice mojego męża nam kupili, mamy komórki. To wszystko oznacza bogactwo????? Myślę, że nie.Koszty utrzymania samochodu spędza mi sen z powiek, nic nie kupuję do ubrania bo nie ma na to kasy. Mąż też nie kupuje sobie ubrań, tylko Julii kupujemy. Teście nam pomagają i jakoś przędziemy. Tylko mąż pracuje i gdy opłaci rachunki to nie wiele zostaje na poznawanie tzw kultury. Nie możemy sobie pozwolić na własne mieszkanie bo nas nie stać. Komputer to teraz jest jak tv, normalka, tak samo dotyczy komórek. Ja nie uważam się za bogatą, nie mam obiadów dwudaniowych, mam 15 zł na zakupy dziennie a na miesiąc 700 zł. Musi to starczyć na jedzenie, na środki czystości i nie przewidziane choroby. Nie raz mi brakowało do 10 i nie mieliśmy nic na obiad. Może to wynika z mojej nie zaradności?To tyle mojego przemyślenia. A lea pomogę, bo trzeba pomóc jak ludzie sa w potrzebie. Lea kochanie nie przejmuj się głupim gadaniem. To nie ty prosiłaś bezpośrednio o pomoc, a Gosia i ta pomoc ci jest potrzebna.Pozdrawiam :hello:Dorota - niby bogata bo mam komputer.
    • Gość: eBeata Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 11:39
      Miałam się nie odzywać ale napisałam te słowa zanim przeczytałam resztę wątku.1. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Materializm.Wartości duchowe.Filozofowie.Być czy mieć.Od wieków spór ten nie jest rozstrzygnięty.Żyjemy w czasach wszechogarniającej komercjalizacji.Mcdonaldyzacja życia.>"Te dzieci sie same na swiat nie prosily ,i mi osobiscie jest ich zal,chocby z tego wzgledu,nie nigdy nie beda mialy takiego dziecinstwa ,jak dzieci z rodzin bogatszych.Nie wyjada sobie nad morze ,ani na narty w gory.Nie dostana gier komputerowych pod choinke ,bo nawet nie maja komputera itd."Sądzę, że wiele dzieci z tych bogatych rodzin w porównaniu z tymi ubogimi jest DOPIERO NAPRAWDĘ BIEDNYCH. Myślę, że nie zaznali i nie zaznają być może nigdy tego skarbu, który na codzień mają "biedactwa". Rodzice dają im coś cudownego, coś czego ŻADNE komputery, wakacje nie zastąpią.do BeatyCh.***********Wiesz Beata, pierwsze Twoje posty mi się nie spodobały. Potem wiele wyjaśniłaś. Niestety ten mnie powalił!!!!:>"Ale.... Jest wlasnie to ALE!!! Jezeli jest trzecie dziecko, czwarte to bedzie i piate, osme i moze nawet dziesiate.>Polka chce wejsc do UNI. Polska chce stac sie krajem Unijnym. Ale trzeba myslec o "pracy u podstaw". Na przykladzie "Dziadow". Od najubozszych warstw spolecznych i ciemnoty ludzkiej.>"Pracy organicznej", ktora glosi, ze spoleczenstwo jest organizmem. Jezeli jest chory jeden narzad, organizm nie bedzie dobrze funkcjonowac. Kazda bowiem "choroba", powoduje zepsucie calosci.Wiesz tak się jakos dziwnie składa, że w całym swoim życiu /a w różnych środowiskach przebywałam/ jakoś najwięcej ciemnoty ludzkiej spotkałam w warstwach społecznie wyższych. W tych najniższych spotkać jeszcze można czystą "mądrość ludową". Nieskażoną forsą, wyscigiem szczurów. Mądrość prostą i szczęśliwą. I choć mgr inż. jestem, to przy tych ludziach czuję jak mało wiem. O życiu. I do porozumienia nie dojdziemy, bo widzę że całkiem czym innym jest dla nas "choroba", która powoduje zepsucie calosci. Pozdrawiam
      • Gość: Marina Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 11:46
        Tak naprawde bieda to stan duszy .I zgadzam si ,z ci , ktorz pomagaja robia to niemal anonimowo . I pomoc konstruktywna dla mnie to pokazywanie DELIKATNE mozliwosci i otwieranie drzwi.
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 11:59
          Czy z mojego pierwszego postu wynika, ze prosze o pomoc dla tej rodziny.Napisalam, ze sama bede bardziej interesowac sie jej losami... Widze, ze te wszystkie "madrzejsze" glowy od mojej nie da sie przegadac. Wjec najmadrzej bedzie, jesli syskusja ta zostanie zakonczona. Bo wydaje mi sie, ze zabrnelysmy juz za daleko...jestem inego zdania, niz niektore z Was. Mam do tego prawo i faktu nic nie zmieni.Z drugiej strony smiac mi sie chce, kiedy jedna przez druga szpanuje jaki ma tytul :crazy:Znam te Polskie studia. I wiem, jak one wygladaja. Nie zaprzeczam, ze sa ludzie, ktorzy zasluguja na magistra czy doktora. Ale w Swiecie smieja sie, ze Polska ma wjecej studentow jak Francja.Znam takich co studia maja za odplatnoscia. A sami sa pusci i nic nie warci. Dlatego w Polsce jest jak jest. Bo, tacy ludzie rzadza tym krajem.Wybaczcie, ale nie wytrzymalam......BeataCh
          • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie - ciach, babke w piach ;) IP: *.* 07.03.03, 12:42
            mama maximiliana napisała/ł:> Widze, ze te wszystkie "madrzejsze" glowy od mojej nie da sie przegadac. Wjec najmadrzej bedzie, jesli syskusja ta zostanie zakonczona. Bo wydaje mi sie, ze zabrnelysmy juz za daleko...Beata, blagam nie konczmy, bo robi sie coraz bardziej ciekawie i wesolo :lol: :lol: :lol: :lol: > Z drugiej strony smiac mi sie chce, kiedy jedna przez druga szpanuje jaki ma tytul :crazy:Wedlug mojego meza, ja mam doktorat w gderaniu :grin:> Znam te Polskie studia. I wiem, jak one wygladaja. Nie zaprzeczam, ze sa ludzie, ktorzy zasluguja na magistra czy doktora. Ale w Swiecie smieja sie, ze Polska ma wjecej studentow jak Francja.> Dlatego w Polsce jest jak jest. Bo, tacy ludzie rzadza tym krajem.Co prawda krajem nie rzadze (no niech mi ktos tylko da waaaadze!!!) ale fakt, ze studia polskie konczylam. I glupki nic mnie na nich nie nauczyli, bo dopiero to forum musialam poczytac zeby sie dowiedzec czegos, co mnie by nigdy nie przyszlo do glowy, na temat "Dziadow" tudziez Pozytywizmu :crazy:Kobitki, rozchmurzmy sie, wiosna niedaleko, i taki wesoly dzien mamy dzisiaj :lol:
            • Gość: beatach Re: Serce mi sie - ciach, babke w piach ;) IP: *.* 07.03.03, 13:58
              Ewcia, nie naisalam, zem jest najmadrzejsza, bezbladna i bez skazy. Wjec sie nie czepiej.Nie napisalam, ze wykladowcy na tychze studiach sa glupcami, jak to Ty stwierdzilas...Twierdze jednak, ze ludzie konczacy studia, maja je bez pokrycia... Po prostu koncza je za lapowki... I tu jest ta tragedia jaka widze.To bledne kolo. Na kazdym kroku spotykam w Polsce jakies Szkoly Wyzsze. Ludzie tam studiuja za oplata. Papiery dostaja za LAPOWKI !!!Nikt mi nie powie, ze to jest dobrze.BeataCh
              • Gość: Aluc Re: Serce mi sie - ciach, babke w piach ;) IP: *.* 07.03.03, 14:06
                mama maximiliana napisała/ł:> Ewcia, nie naisalam, zem jest najmadrzejsza, bezbladna i bez skazy. Wjec sie nie czepiej.> Nie napisalam, ze wykladowcy na tychze studiach sa glupcami, jak to Ty stwierdzilas...> Twierdze jednak, ze ludzie konczacy studia, maja je bez pokrycia... Po prostu koncza je za lapowki... I tu jest ta tragedia jaka widze.> To bledne kolo. > Na kazdym kroku spotykam w Polsce jakies Szkoly Wyzsze. Ludzie tam studiuja za oplata. Papiery dostaja za LAPOWKI !!!> Nikt mi nie powie, ze to jest dobrze.> > BeataChbeata, zmartwię cię, prawo jazdy też można za łapówkę kupićmaturę tyżpozwolenie na budowę równieżże przez skromność o innych rzeczach nie wspomnęmoralnie ubrudzić się można przez samo czytanie gazet ;):hello: ciach :spookie:
                • Gość: pienkosia Re: Serce mi sie - ciach, babke w piach ;) IP: *.* 07.03.03, 14:23
                  Ja tylko taki maly apel: dziewczyny jak chcecie komus pomagac to pomagajcie a nie trabicie o tym wszedzie naokolo, chyba tylko po to zeby ktos powiedzial jakie jestescie dobre i milosierne :ouch:Pamietacie z zamieszchlych czasow akcje "niewidzialna reka"?Jesli nie to moze warto sobie przypomniec... :bic:Aluc a tak na marginesie powoli staje sie Twoja fanka :grin:Myslisz ze powinnam zaczac sie leczyc :grin: :grin: :lol:Pienkosia vel Fiolka :hello:
            • Gość: w Re: Serce mi sie - ciach, babke w piach ;)Ewunia IP: *.* 07.03.03, 14:43
              mama Stefka i Zosi napisała/ł:> > Beata, blagam nie konczmy, bo robi sie coraz bardziej ciekawie i wesolo :lol: :lol: :lol: :lol: > > Co prawda krajem nie rzadze (no niech mi ktos tylko da waaaadze!!!) ale fakt, ze studia polskie konczylam. I glupki nic mnie na nich nie nauczyli, bo dopiero to forum musialam poczytac zeby sie dowiedzec czegos, co mnie by nigdy nie przyszlo do glowy, na temat "Dziadow" tudziez Pozytywizmu :crazy:> > Kobitki, rozchmurzmy sie, wiosna niedaleko, i taki wesoly dzien mamy dzisiaj :lol:Ewuniu dobrze, ze wstalas dzisiaj wczesniej niz ja (ach, ta roznica w czasie), bo juz mialam sie oburzyc na temat opini o polskim szkolnictwie. ;):hello:
              • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie - to ja te edukacje pociagne jak sobie tak milo rozmawiamy.... IP: *.* 07.03.03, 14:56
                beata ze cie za slowko zlapie..czemu ci tak zalezy na ksztalceniu dalszym dzieci jesli "Polskie szkoley wyzsze..." id w skrocie to smrod ruja i porobstwo (przepraszam za ewentualne bledy ale to trudne slowa sa...)doszlysmy wlasnie do prostego wniosku wiec, ze wszystko jasne:ciemnota nam sie mnozymagistrow sie ma za lapowki...i tylko dlatego ze pare osob co wyjechaly kupuja satelitki biednym dzieciom dla oglady i kultury, jeszcze zyjemy.....nie wiem dlaczego Swat napisalas z wielkiej (pewnie dlatego ze w wielikkim swiecie sie mowi...) ale ja jakos obserwuje zupelnie cos innego- ze polska jak na kraj europejski ma WYJATKOWO MALO ludzi z wyzszym wyksztalceniem (poprawcie mnie jesli sie myle ale ze dwa lata temu to bylo okolo 10%)i co wazniejsze- zrobmy mala ankietke- kto slyszal zle slowo na specjalistow polskich? Informatyka, inzynieria, medycyna, moja wlasna geologia- wszedzie Polakow bardzo sie ceni. Wszedzie na swiecie poslcy specjalisci sa chwaleni za wyksztalcenie.
                • Gość: w Re: Serce mi sie - to ja te edukacje pociagne jak sobie tak milo rozmawiamy.... IP: *.* 07.03.03, 15:12
                  i wredna.... napisała/ł:> i co wazniejsze- zrobmy mala ankietke- kto slyszal zle slowo na specjalistow polskich? Informatyka, inzynieria, medycyna, moja wlasna geologia- wszedzie Polakow bardzo sie ceni. Wszedzie na swiecie poslcy specjalisci sa chwaleni za wyksztalcenie.Ja Gosiu nie slyszalam zlego slowa, a wrecz przeciwnie tu gdzie siedze teraz polscy specjalisci sa w cenie. I np.porownywalam moj program na studiach z tym co jest tutaj zeby uzyskac podobny tytul i doszlam do wniosku, ze powinni mi juz przynajmniej dr przed nazwiskiem postawic.A tak, a propo tych lapowek. To z tego co sie orientuje, to wiekszosc z nas konczyla jeszcze studia w czasach, gdy one byly bezplatne i za mgr. nie trzeba bylo placic tylko prace dyplomowa przygotowac.I uczelni prywatnych nie bylo.I stypendium socjalne dla biednych dawali, a dla tych z dobrymi wynikami w nauce - naukowe.:hello:
                  • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie - to ja te edukacje pociagne jak sobie tak milo rozmawiamy.... IP: *.* 07.03.03, 15:22
                    no jasne wan, a poza tym nie czarujmy sie.....czemu na zachodzie lepsze sa uczelnie i gorsze?w Polsce jest tak samo- sa takie ze wystarczy wpasc raz na semestr uiscic czesne (moj maz np zgwalcony przez mnie ta takie studia pojdzie- bo studia mu do awansu potrzebne a na swoja marke juz zarobil i wcale miu nie zalezy by sie uczyc) a sa takie ze czlowiek sie napracowac musi powaznie. I na pewno absolwenci nie sa traktowani tak samo....
                  • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie - to ja te edukacje pociagne jak sobie tak milo rozmawiamy.... IP: *.* 07.03.03, 15:37
                    wan napisała/ł:> I np.porownywalam moj program na studiach z tym co jest tutaj zeby uzyskac podobny tytul i doszlam do wniosku, ze powinni mi juz przynajmniej dr przed nazwiskiem postawic.Hihi, rzeczywiscie milo sie nam rozmawia (ja akurat przy kawce) Jak sie hajtnelam z moim obecnym mezem, on byl akurat w trakcie robienia Bachelor (with Honours) na jednym z lepszych uniwerkow w Anglii. I powiem Wam, to co im wykladali do tego Bachelora, to mysmy w ogolniaku przerabiali :sol: :grin: :sol: Czego mu nie zapominam wytknac przy kazdej nadarzajacej sie okazji :p
          • Gość: Berenika Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 14:14
            Beato, no wlasnie nie napisalas nigdzie o pomocy! Natomiast pozwolilas sobie na mocno oceniajace uwagi wobec tych ludzi. Poniewaz nie znasz takiej biedy (sama napisalas), nie wiesz tez, jak bardzo moze bolec taka litosc oferowana z wyzszoscia.Mam wrazenie, ze Twoim oponentkowm w tej dyskusji, w tym i mnie, o to chodzi. Nie o to, czy sa biedni. Sa biedni i na pewno mnostwo rzeczy im sie przyda. Chodzi o to, ze Ty traktujesz ich jak ciemnote, a w dodatku jako jeden z dowodow tej ciemnoty przywolujesz liczbe ich dzieci. I jeszcze Unia Europejska do tego... Fakt, w swiecie bardzo cywilizowanym uwaza sie, ze nie mozna zyc godnie bez telewizora, radia, komputera i gier do niego, i licho wie czego jeszcze. O tym przegadalam dzisiaj pol nocy z moim mezem.I wyszlo nam, ze czlowiek powinien miec dach nad glowa, jedzenie i podstawowa edukacje. Tyle z dobr materialnych. Reszta to sa w duzej mierze luksusy. Natomiast zeby byl do tego przyzwoitym czlowiekiem, musi miec jeszcze dobre serce, dobra wole, przyklad plynacy od innych przyzwoitych ludzi... I tego nie dostanie za zadne pieniadze. Zrozum, oburzenie w Twoim poscie wywolal nie fakt wzruszania sie czyims ubostwem, tylko to, ze jako dowody tego ubostwa wymieniasz w jednym rzedzie rzeczy, ktore dla wielu z nas sa podstawowa wartoscia w zyciu.Gosia_wiecznie... ma czworo dzieci. I nie ma nic przeciwko dalszym. Czy to jest ciemnota? Czy wiesz, jak ciezko jej bywalo w zyciu? Ale ona juz wie, co jest niezbedne, aby czworka czy dalsza osemka ;) jej corek stala sie dobrymi ludzmi. I to nie jest antena satelitarna.Chcialabym zdobyc te madrosc, zanim bedzie za pozno na moje cztery corki, a i synkow kilku. I Tobie tej madrosci zyczeBerek i Zaba :bounce: (na razie niestety jedna)
            • Gość: Marina Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 14:18
              Czyz z braku tolerancji i empatii nie biora sie te tesciowe z sasiedniego watku?Oceniajace , dyrygujace cudzym zyciem , bo wiedza lepiej?M
              • Gość: w Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 14:47
                Marina napisała/ł:> Czyz z braku tolerancji i empatii nie biora sie te tesciowe z sasiedniego watku?Oceniajace , dyrygujace cudzym zyciem , bo wiedza lepiej?MMarina, strzal w dziesiatke, z zamknietymi oczyma ( a moze oczami) :hello:
          • Gość: eBeata Re: Serce mi sie kraja coraz bardziej!!! IP: *.* 07.03.03, 15:08
            "Wiesz co Beata, policz do 10, zrób sobie kawkę. Przestań widzieć w ""mądrych"" głowach /haha/ swoich wrogów. Ich tam nie ma. Są przeciwnicy Twoich poglądów na pewną sprawę. Widzisz różnicę?Jak bardzo się oburzyłaś, gdy wcześniej z moich słów wyczytałaś kpinę /choć wcale to nie było moim zamiarem/. Sama ludzi otwarcie obrażasz.Ja rozumiem, że nie każdy umie przyjąć krytykę. Ale czasem zamiast się od razu obruszać, warto pomyśleć. Może wtedy wątek rozwinąłby się mniej emocjonalnie a bardziej efektywnie w temacie.> Z drugiej strony smiac mi sie chce, kiedy jedna przez druga szpanuje jaki ma tytul :crazy:A myślałam, że szpanerką nie jestem. Może powinnam nick zmienić na magisterBeata, byłby jeszcze lepszy szpan ;-) i tabliczka na drzwiach. Co tam drzwi, na bramie wejsciowej.Kiedy mogę użyć tytułu, tak aby na szpan to nie wyglądało, no bo głupio tak się chwalić :-)?""Ale w Swiecie smieja sie, ze Polska ma wjecej studentow jak Francja.""A w Polsce płaczą, że w liczbie osób z wyższym wykształceniem daleko nam do Europy.I w ten oto sposób z tematu o biedzie i o tym jak pomóc aby nie zadeptać i o pokorze w stosunku do drugiego człowieka przeszliśmy do Unii.
          • Gość: YennaM Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 21:41
            Beata, raczej nikt w publicznej uczelni nie dostal papieru za lapowke, uwierz. Za grubo szyte...No chyba, ze sie i wyroki za lapowki wydaje, i wszyscy kradnom ;)szczegolnie ci kradnom, co to na złodziejstwo powszechne narzekajom ;) Bo miarke włąsną do innych przykładajom ;)A znam takich, to to z pracy wylecieli za podpowiadanie na egzaminach wstepnych ;)A mnie wywala za rok za brak doktoratu. Rada wydzialu na mojej uczelni (jakies 100 osob) nie da sie pewnie przekupic. O ja nieszczesna :lol:
    • Gość: Kasia_G Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 15:44
      Kochane, wiem że pewnie zostanę zlinczowana, ale co tam nie pierwszy raz i nie ostatni. Beata napisała o rodzinie, ubogiej pod względem finansowym. Na marginesie napisała, że jej teściowie dali telewizor, antenę... I na forum zawrzało. Czy jesteście tak zazdrosne o tę antenę, że ją tak wypominacie? Daroczynność ma to do siebie, że dajemy to, co uważamy za słuszne. Teściowie Beaty dali sprzęt Rtv, ale może na tym się nie skończyło... Jestem pewna, że nie. Przeczytałam kilka pierwszych postów i tylko w jednym była prośba o namiary a pozostałe krytykowały tę nieszczęsną antenę. Nie zależy mi na tym żeby każda pisała na forum z prośbą o adres rodziny, z pytaniami o możliwość pomocy, bo to można załatwić na privie. I tak w zasadzie byłoby lepiej. Ale odechciało mi się czytać pozostałe posty, bo zrobiło mi się przykro, że zamiast chęci pomocy jest chęć udowodnienia, że ktoś zrobił źle dając coś komuś... Pamiętajcie, każdy daje to co może, co chce, co uważa za słuszne i nie nam decydować czy to jest dobre czy złe, potrzebne czy nie - tylko osobom obdarowanym. Pozdrawiam i przepraszam jeżeli źle Was oceniam, ale piszę tylko o swoich odczuciach:hello: Kasia
      • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 15:52
        Daroczynność ma to do siebie, że dajemy to, co uważamy za słuszne. dobroczynnosc polega na tym ze sie czyni dobrze. a w to powinno byc wpisane ze nie dajemy tego co uwazamy, ale to co faktyczie jest potrzebne.Nie widzisz rozdzwieku?ludzie dostaja satelitke.beata nie wie o czym marzai jak sie w koncu dowiaduje- to otoz marza o butach zeszytach.....
        • Gość: Kasia_G Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 16:24
          dobroczynnosc polega na tym ze sie czyni dobrze. a w to powinno byc wpisane ze nie dajemy tego co uwazamy, ale to co faktyczie jest potrzebne.> Nie widzisz rozdzwieku?To nie zawsze musi byc rozdzwiek. Osoby ubogie maja swoja dume, czesc nie chce sie przyznac do tego co jest im potrzebne, dlatego dajemy to, co uwazamy za sluszne. A moze oni marzyli o telewizorze? Tylko nie chcieli sie przyznac, nawet przed samym soba? Bo tyle innych spraw i potrzeb? Czy dobroczynnosc nie moze spelniac marzen? Nawet tak malo przydatnych w porównaniu do innych potrzeb?Pozdrawiam Kasia
          • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 17:08
            Kasiu G, a widziesz jednak sie doczepily :lol:Mysle, ze to juz jest naciagane doczepianie. Juz nie maja sie czego lapac, beda komentowac i w szczegolach wszystko analizowac. Z pozdrowieniamiBeataCh
      • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 15:57
        Kasia_G napisała/ł:> Daroczynność ma to do siebie, że dajemy to, co uważamy za słuszne.To jest chyba najdziwniejsza definicja darczynnosci, jaka kiedykolwiek slyszalam :ouch: :ouch: :ouch:A ja myslalam ze darczynnosc / dobroczynnosc ma to do siebie, ze dajemy bez oglaszania wszem i wobec i z szacunkiem dla tego, ktoremu ten dar czynimy. Ale moze to ja zglupialam :crazy: :grin:
        • Gość: Kasia_G Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 16:30
          Ewuniu, masz świeta racje. Ale ze strony Beaty to pewnie było tylko przytoczenie przykladu a nie chec pokazania sie. Taka mam w kazdym razie nadzieję. Poza tym ja nie podawałam definicji dobroczynności, tylko pewien przejaw, który wg mnie jej dotyczy. Pozdrawiam razem z wiercaca sie na moich kolanach Gabunia - Kasia
      • Gość: SylwiaKarolina Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 16:30
        Widzisz Kasiu, bo Beata chciała dobrze, tylko zapomniała o jednym. Na tym forum liczy się tylko pomoc organizowana dla forumowych gwiazd lub przez nie. Wszelkie inne przejawy chęci pomocy są albo zbywane milczeniem, albo krytykowane.Ile razy w tym wątku zostało wypomniana ta nieszczęsna antena? I to, że zamiast dawać po cichu Beata nagłaśnia to na forum?A jednocześnie ciągnie się drugi wątek, w którym się licytują - piecyk z butlą gazową (na marginesie - gaz też kosztuje, dacie na gaz?), tapety, jedna przez drugą pisze "ja też coś wyślę". I tam to jest OK., tam ta dobroczynność jest jak najbardziej na miejscu.Pojawił się też wątek z prośbą pomocy dla ciężko chorego chłopca - i co? Jego autorka musi go sama wyciągać na wierzch :( i stara się jeszcze jakoś zwrócić uwagę zakładając wątki na innych podforach. A odzew nikły.Konsekwencja antagonistek Beaty też jest żelazna. Najpierw pytanie po co antena, lepsza byłaby pralka. A za chwilę, kiedy okazuje się, że pralka też się znalazła krytyka - dasz pralkę, to im rachunki za prąd wzrosną, czyli o kant d... potłuc taką pomoc.Doskonałe rady - daj wędkę a nie rybę. A jak się okazuje, że bohaterce drugiego wątku ktoś proponował wędkę, a ona jej nie chciała, to wszystko jest w porządku, bo "pewnie miała swoje powody".Jak widać, forumowym gwiazdom w drogę wchodzić nie należy. A nie daj Boże mieć inne poglądy.
        • Gość: Berenika Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 16:51
          SylwiaKarolina, bystra jesteś :jap:. Pomagamy tylko gwiazdom. Może mniejsze znaczenie ma, że te, które się licytują z butlami w innym wątku, to nie te, które tu krytykowały pomysł anteny.W końcu najważniejsze jest, żeby udowodnić, kto jest ten dobry. Bo jak już nie ma argumentów do dyskusji, to zawsze można kogoś obrazić. Prawda?Wobec tego, ponieważ jakoś zapomniałam się policytować w tamtym wątku, spadam. Tu się już na licytowałam. teraz pójdę grochem o ścianę porzucać, może do niej coś dotrzeBerek :bounce:PS. Jak tu wielokronie pisano, można nie pomóc. Można pomóc i zadeklarować się z tym na forum, wszem i wobec, a tych, co nie pomogli, obsobaczyć. Można też siedzieć cicho i wiedzieć swoje. Powinnam to robić od początku, ale głupio uwierzyłam, że to wymiana poglądów, a nie demonstracja wspaniałomyślności.
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 17:06
          SylwioKarolino, az mnie zatkalo tak swietnie to ujelas!!!Powdziwiam Ciebie za to i dziekuje. Z pozdrowieniamiBeataCh
          • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty DO SYLWII KAROLINY IP: *.* 07.03.03, 18:41
            Nie wiem ,czy jestes jakas moja pokrewna dusza,ale myslisz identycznie jak ja.Dziekuje Ci za ten post.:)Nic dodac nic ujac.PozdrawiamCATHY
        • Gość: Ewunia Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 17:11
          mama Gabrynki napisała/ł:> Pojawił się też wątek z prośbą pomocy dla ciężko chorego chłopca - i co? Jego autorka musi go sama wyciągać na wierzch :( i stara się jeszcze jakoś zwrócić uwagę zakładając wątki na innych podforach. A odzew nikły.> Sylwia, ja w kwestii formalnej watku o Arturze. Autorka podala w nim numer konta. O ile sie nie myle, chodzi o wplacanie pieniedzy na konto. Ale moze sie myle, moze trzeba sie jeszcze opowiedziec publicznie na forum: "lece wplacac"? Mnie uczyli, ze kto daje tak, aby inni widzieli, juz odebral swoja nagrode ;)
        • Gość: Kasia_G Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 17:30
          Nareszcie ktoś mnie zrozumiał. Nie chodzi mi o forumowe gwiazdy, bo dla mnie nie jest ważne komu, tylko czy mogę pomóc. Smutno mi tylko, że tak dużo się tu (ogólnie na forum) mówi, a z działaniem... Na wątku o Lei ktoś zaproponował, że poda nr jej konta, adres domowy itp. A jak przez gg poprosiłam o ten numer, to efekt był taki, że do dzisiaj go nie mam. Same, puste słowa. Przykre. I chcę podkreślić jeszcze raz: wiem, że najlepszy dar to taki, o którym się nie będzie trąbić wszem i wobec. Wiem o tym doskonale. Ale zamiast się kłócić co jest dobrym darem a co złym, zajmijmy się przekazywaniem ich, a o ich przydatności niech zadecydują obdarowani.Kasia
          • Gość: ulcik Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 19:50
            Kasiu przepraszam starałam się odpowiadać wszystkim ... a emaili było sporo .... co oznacza że eMamy mają WIELKIE SERDUCHA :) i oby tak było dalej. Wysłałam Ci właśnie email przepraszając za zajście :) Jeszcze raz przepraszam :)ulcik
            ps. Mam pytanko czy gdzieś w tym wątku tu Lea prosi o jakieś pieniążki ?? dla Siebie i Swojej Rodziny ??? Czy to MY eMamy zaproponowałyśmy to ?? że może jej przesłać parę groszy aby jej pomóc ??? !!! Nie rozumiem całego tego porównywania Rodziny do Rodziny !!! O co tu chodzi .....a może o licytacje ??? ( kto ma mniej kto więcej ???) ps.2. ........ może nim coś napiszecie o Kimś (kogo nie znacie ) pomyślicie choć 2 razy a nie raz ???? Co Wy na to ????
            • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! NAPRAWDE!!!-dlugie IP: *.* 07.03.03, 20:22
              Postanowilam juz wiecej nie pisac,jednak nie wytrzymalam.Dlaczego tak jest ,ze jesli ma sie odmienne zdanie na jakis temat ,to sie od razu jest gorszym?Nie przesadzilam piszac,ze mozna wtedy sie spodziewac zlinczowania ,bo wlasnie mnie i Beate to spotkalo.Czy zawinilam tym,ze napisalam to co czuje i mysle? Tak po prostu jest ,nie inaczej i jesli jest to forum dyskusyjne ,nie rozumiem dlaczego nie moge wyrazic swojego zdania.I tylko dlatego,ze jest ono inne niz wasze mam byc gorsza? Wiekszosc z was juz mnie ocenila ,a przeciez mnie wcale nie znacie!To wy jestescie te dobre ,te madre ,te tolerancyjne.Tak ,ale na czacie ,publicznie mnie obrazacie! Jestem glupia ,przewrocilo mi sie w glowie ,bo mam za duzo pieniedzy,jestem glupia Niemra i mysle ze jak mieszkam w Niemczech to mi wszystko wolno.Obrazac ludzi tez.Tylko ze ja nikogo nie obrazilam.Powiedzialam to co mysle.I kto tu jest gorszy? Ja z gory nie osadzam ludzi tak jak wy to zrobilyscie.Nic o mnie nie wiecie! Zlinczowalyscie mnie za to ,ze mialam odwage napisac to co mysle.Tak po prostu! To tak jakbyscie z gory przekreslaly murzyna ,bo jest czarny a chinczyka bo zolty.Su powiedziala na czacie ,ze od pieniedzy przewrocilo mi sie w glowie.A skad ona wie ile ja mam tych pieniedzy? Nie mam ich ,bo moze wtedy i ja pomoglabym Lei.Chcialam jej pomoc ,na tyle ile moglam ,chcialam aby jej maz wyjechal do Niemiec i nawet za ta moja propozycje zebralam baty! A ja wiem ,ze taka praca choc ciezka ,sie oplaca.Sama wyjedzalam ,zeby sobie zarobic jeszcze jak bylam na studiach.A najsmieszniejsze ( a moze najsmutniejsze) jest w tym wszystkim to,ze ja gadalam z Lea dzis na gg i potrafilam z nia normalnie pogadac i wiele rzeczy wyjasnic.A z wami sie tak nie da .A przeciez was to bezposrednio nie dotyczy ,tylko Lee.Wiec po co to wszystko??? Czy wy jestescie jej adwokatami? Czy naprawde jest tak,ze ktos kto mysli inaczej niz wy, od razu jest przekreslany ,jest glupi jest gorszy.Uwazajcie bardziej na to, co mowicie,przynajmniej publicznie.Dzis na czacie byly osoby ,ktore mnie znaja i stoja po mojej stronie.I wy uwazacie ze jestescie w porzadku?Ocenianie czlowieka zacznijcie od siebie,wy rowniez nie jestescie bez skazy.Pozdrawiam niestety na smutnoCATHY
              • Gość: _Su_ Re: Serce mi sie kraja !!!! NAPRAWDE!!!-dlugie IP: *.* 07.03.03, 20:34
                A widzisz Cathy jak to boli??? specjalnie tak powiedziałam bo aż mnie trzęsło jak Lea mi płakała w słuchawkę, bo ją tak obsmarowałaś. Mnie nie obchodzi ile masz i czy masz za dużo. To przecież Ty sama zaczęłaś tę nagonkę na Leę i wyliczanie co ma a czego nie ma. I to było z Twojej strony naprawdę nie fair.Myślę, że powinnas Leę tu publicznie przeprosić jeśli to uczynisz to ja przeprosze i Ciebie za to co powiedziałam na czacie. wściekła Su mam przygtotwany dłuższy tekst tyle że nie mam go na razie czasu wklepać,może jak czas będzie to przestanie być aktualny ale skoro już go napisałam to go wklepię.
                • Gość: Cathy25 Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Su IP: *.* 07.03.03, 20:50
                  Pytam raz jeszcze ,czy Ty jestes Lei adwokatem? Ja Ciebie nie obrazilam,wiec nie rozumiem dlaczego Ty to robisz.Jezeli juz ktos ma do tego prawo ,to jest to Lea nikt inny.A z nia juz dzis rozmawialam na gg i wyjasnilam dlaczego tak mysle.A wam nie musze sie spowiadac ,a juz tym bardziej nie mam za co przepraszac.To wszystko co mam do powiedzenia na ten temat.Cathy
                  • Gość: YennaM Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Su IP: *.* 07.03.03, 21:31
                    Cathy, widzisz, jesli sie kogos publicznie zniewaza, to i publicznie sie przeprasza.Taki zwyczaj w tym kraju.Na gadu to zadna odwaga.Zadna.Ale Ty chyba teraz w tym calym zacietrzewieniu zapomnialas, ze nalezy traktowac ludzi tak, jak by sie chcialo byc samemu potraktowanym.Cathy, mam nadzieje, ze ten watek to efekt jakis gorszych Twoich dni, jakis klopotow. Przykro by mi zaś bylo, gdybys rzeczywiscie taka byla.Ciagle mam wrazenie, ze wyjdziesz z tego z klasą.Forum to nie tylko miejsce do wyrazania pogladow.Pomimo wszystko szanuj, prosze, rozmowce i osobe, ktora tutaj skopalas, a ktorej tu, na forum nie ma.Bo wiesz, kto mieczem wojuje od miecza ginie.Oby nie znalazla sie jaka zyczliwa i Ci nie zrobila podobnie.Bo wiesz, nosil wilk razy kilka...A przyslowia ponoc mądroscią narodow...
                    • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Gosi wiecznie.... IP: *.* 07.03.03, 21:41
                      Gosiu nie stac Ciebie na nic lepszego??? :lol:BeataCh
                  • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Su IP: *.* 07.03.03, 21:38
                    I slusznie Cathy !!!!!!!!!Z pozdrowieniamiBeataCh
                  • Gość: _Su_ Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Su IP: *.* 07.03.03, 22:03
                    Tak się składa Cathy, że obraziłas mnie i to bardzo mimo że Twoje słowa nie były skierowane bezpośrednio do mnie. Znam Leę dłużej niż Ciebie i nie pamiętam żeby się żaliła, że jest jej tak źle. A Ty zarzucasz jej że się żali. No cóż widać ślepa jestem. Wiesz nawet nie wiem jak Ci mógł przyjść do głowy taki pomysł porównania sytuacji Lei z kimkolwiek innym tym bardziej, że jej nie znasz osobiście, nie byłaś u niej w domu.Masz do niej pretensję że jej mąż nie przyjechał do pracy. hmm widać naprawdę nie mógł. Wiem że pracuje w MDK a tak się składa że znam nieco to środowisko i wcale nie łatwo tam o urlop kiedy się chce-przynajmniej nie w moim mieście. Ludzie drżą tam o pracę. Na ich miejsce wielu jest chętnych.Następna rzecz która mi się nasuwa to to, że nie należy ludzi oceniać po tym co mają w domu. Znam z własnej rodziny przypadki gdzie ludzie stracili nagle firmy i znaleźli się na skraju nędzy. Musieli sprzedawać domy, itp.A mimo takiej trudnej sytuacji znajomi im nie wierzyli, bo przeciez mieszkają w willi-nie ważne że teściów.Jest wiele w życiu dziwnych sytuacji gdzie potrzebna jest jakakolwiek pomoc-czasem wystarczy dobre słowo. Mnie Lea raz poprosiła o pomoc.Prosiła żeby do niej zadzwonić bo potrzebuje porozmawiać.I co miałam jej odmówić bo ma kompa. Ja wiem że nie mają ogrzewania, paliły im się kable elektryczne i jeszcze wali im się tynk na głowę. Wiem też, że nie wyobrażam sobie takiej sytuacji i nie chciałabym w takiej być. Dlatego chcę jej jakkolwiek pomóc. Pomagałam tu różnym ludziom, nigdy głośno bo przecież nie o to tu chodzi. Nie sprawdzałam ich sytuacji; kiedy miałam sie czymś podzielić to po prostu się dzieliłam. I było mi tak naprawdę głupio jak ktoś mi kilka razy dziękował za ubranka bo czułam że musi im byc ciężko a ja w sumie mam tak dobrze. Co do plotek i pomówień-jakiś czas temu pokazywali program w tv o tym jak przez plotki kobieta popełniła samobójstwo-rozpuścił je facet, któremu dała kosza a były oczywiście nieprawdziwe. Może następnym razem jak będziecie chciały kogoś wyciągać do porównań zastanówcie się dobrze czy nie robicie mu krzywdy.Co do forumowych gwiazd to się mylicie bo myślę że wiele osób tu sobie pomaga i nie jest to wyłącznie pomoc gwiazda-gwieździe.Aha i chciałam powiedzieć,że mam dziwne uczucie,że tu nie chodzi o Leę tak naprawdę ale o jakąś dziwną zazdrość że ona nie prosi a jej chcą pomóc. Ale to tylko moje zdanie.Na tym chyba skończę bo jest mi tak jakoś przykro że dałam się sprowokować i powiedziałam to co powiedziałam bo nie ważne czy tak myślę czy nie, nie powinnam była. Jestem niestety porywcza więc proszę wszystkich tam wtedy obecnych o wybaczenie. następnym razem ugryze się w język.Chciałam bardzo tu podziękować Rosie za trzeźwość spojrzenia i Dance Mamie Adama za to że jest.A Tobie Lea powtarzam nie przejmuj się bo nie warto.Wiesz że są ludzie, którzy są z Tobą i to jest najważniejsze.już spokojna Su
                    • Gość: YennaM Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Su IP: *.* 07.03.03, 22:10
                      Swiete slowa, Su.Niecaly tydzien temu zrozpaczona dwonilam po meza, bo nie moglam sobie dac rady z pragnieniem poodkrecania wszystkich kurkow z gazem. I zakonczenia pewnych rzeczy ostatecznie.Dzieki "zyczliwosci" ludzi z forum.Slowem mozna zabic.Ja to odchorowalam.Ciagnelam na antydepresach, zeby jakos normalnie funkcjonowac, i, co wazne, przezyc.Zeby nie odkrecic tego cholernego gazu.Mowie to spokojnie, z perspektywy tygodnia.I wiecie co?Te moje guzy na jajniku, ktore spowodowaly cale zamieszanie, nie sa dla mnie zadna trauma. Tyle tu przezylam.To tylko guzy, nic wiecej.I to przezyje.Niech mnie przy tej okazji Bog broni od "wsparcia" edzieckowcow :) Jakos sama dam se z tym rade, serio :)Samej latwiej.
                  • Gość: Ika Re: Serce mi sie kraja !!!! Do Su IP: *.* 07.03.03, 22:17
                    Mama Milli napisała/ł:> Pytam raz jeszcze ,czy Ty jestes Lei adwokatem? > A wam nie musze sie spowiadac ,a juz tym bardziej nie mam za co przepraszac.Pewnie.... obsmarować mogłaś publicznie, a wyjaśnienia to po cichutku.... a już przepraszam to w ogóle się nie należy...
                • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do Su IP: *.* 07.03.03, 21:36
                  Su to za te glupia Niemre i mnie powinnas przeprosic !!! :lol: :lol: :lol:Z pozdrowieniamiBeataCh
                • Gość: BAJBUS Re: Serce mi sie kraja !!!! NAPRAWDE!!! babski targ !!!!!!!!! IP: *.* 07.03.03, 21:37
                  Przeczytał to mój chłopina i stwierdził, że chyba wie dlaczego kobiety nie rządzą światem.I wbrew temu co o sobie myślimy, my chwilami zagorzałe feministki - dzięki Bogu ze tym światem jednak nie rządzimy bo połowa ludzi nie uzyskałaby pomocy – ponieważ my przedyskutowałybyśmy wyższość satelity nad pralką – co pochłonęłoby i zmarnotrawiło czas i pieniądze.Na tym forum nawiązały się przyjaźnie. Nigdy w życiu nie miałam tylu wspaniałych koleżanek a nawet przyjaciółek i to w całej Polsce, ile mam teraz i ciągle przybywają nowe. Czy to nie jest wspaniałe?? Większość z nas zna się osobiście, dlatego chwilami tak bezpośrednie zwracanie się na forum dla osób które są tu od niedawna może wydawać się „kumoterstwem” ? Gwiazdorstwo na forum?? „Stare” i „nowe” forumowiczki?? Boże – przerabiałam to – ale zapracowałam sobie na bycie „starą” forumowiczką, zapracowałam czasem, słowem, byciem obok drugiego człowieka gdy tego potrzebuje – nie koniecznie „finansowo”. To jest bardzo „specjalne” forum. Tu się dzieją cuda!! Ludzie się kochają, kłócą, jada czasami na drugi koniec Polski bo ktoś ich tam potrzebuje, lecą na pocztę z paczkami – bo gdzieś jest ktoś kto potrzebuje pomocy. Część z Was nawet nie jest w stanie wyobrazić sobie ilu ludziom już pomogły emamy ! Ile wędek poszło w ruch i ile rybek pływa teraz w cudzych wannach!LUDZIE OBUDŹCIE SIĘ! Czy to na pewno nie aby zazdrość? Że ty pracujesz na cos – co ktoś inny za zupełną darmochę oddaje drugiemu?? A nie Tobie..Wydaje mi się ze Beatach zderzyła się z biedą. To doświadczenie opisała na forum. Odkryła w sobie to co ja kiedyś i popełniła ten sam błąd co ja na początku bycia na forum. A mianowicie odkryła w sobie chęć pomagania innym, możliwość niesienia pomocy i nieświadomie tym odkryciem podzieliła się z nami. Mogła przecież napisać: Tak bardzo się cieszę że mogę im pomóc, chce to robić bo czuje się z tym dobrze, bo mam wrażenie że spełniam się w pewien sposób. Chce im pomagać bo widzę wtedy jak bardzo się cieszą i są szczęśliwi - to daje mi ogromną radość i zadowolenie. Niepotrzebnie tyle przykrych słów..I to na pewno nie jest dyskusja i na pewno nie rozmowa na forum dyskusyjne a raczej na babski targ! A podkreślanie że pisze się tylko o swoim punkcie widzenia – zarzucając przy tym komuś jego błędne myślenie ... same rozumiecie. Niech ten ktoś sam skoryguje swój punkt widzenia w oparciu o Wasz – ale nie wymuszajcie tego na nim..Najważniejsze – pomyśleć i przeczekać chociaż kilka minut zanim kliknie się „odpowiedz na post”. Po drugiej stronie bowiem siedzi istota ludzka z krwi i kości, której nie znamy, a jej wypowiedź to tylko ułamek tego kim jest ..Pozdrawiam serdecznieI ja tez Was kocham ;)bajbus
                  • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! NAPRAWDE!!! babski targ !!!!!!!!! IP: *.* 07.03.03, 21:49
                    Bajbusie, Kochana kobieto !!! Jestes CUDOWNA !!! Nie wiem, jak mam dziekowac Ci za te madre slowa ;) :) ;).Na dobry koniec tego mi bylo trzeba.Ja mialam dobre intencje. Chec pomagania innym, okazal sie tu niestety czyms nie do przyjecia. Czyms zlym, czyms czego powinnam sie teraz wstydzic!?!O nie !!! Ja nadal wierze, ze robie dobrze. I z czyjas pomoca, czy tez bez niej chce pomagac tej rodzinie. I tak tez bedzie.Bajbus, dziekuje Tobie jeszcze raz. I zycze Ci wszystkiego dobrego.BeataCh
              • Gość: żona Re: Serce mi sie kraja !!!! NAPRAWDE!!!-dlugie - do Cathy IP: *.* 07.03.03, 21:09
                Nie zamierzałam dalej sledzić tego wątku, ale napisze ci tylko dlaczego prosiłam o nie wplątywanie sprawy Lei do tego tematu. Dyskusja zaczęła schodzić na dziwne tory. Sytuacja w jakiej Lea się znalażla jest bardzo trudna i "używanie" jej w jakimkolwiek kontekście było i jest po prostu nie na miejscu. Nawet jeżeli nie miało się złych zamiarów. To jest niedelikatne i przykre. Dla mnie jako czytającego też. (moja wypowiedź odnosi się tylko i wyłącznie do mojej wczorajszej prośby o opanowanie i powściągliwość przy dyskutowaniu dobroczynności)danka
              • Gość: Ika Re: Serce mi sie kraja !!!! NAPRAWDE!!!-dlugie IP: *.* 07.03.03, 22:15
                Mama Milli napisała/ł:> Postanowilam juz wiecej nie pisac,jednak nie wytrzymalam.Dlaczego tak jest ,ze jesli ma sie odmienne zdanie na jakis temat ,to sie od razu jest gorszym?Ktoś Ci powiedział, że jesteś gorsza? Czy może Ty powiedziałaś to o Lei?> Nie przesadzilam piszac,ze mozna wtedy sie spodziewac zlinczowania ,bo wlasnie mnie i Beate to spotkalo.Sobie dajesz prawo do "opinii" o innych. Opinia o Tobie jest już linczem???? Interesujące.> Wiekszosc z was juz mnie ocenila ,a przeciez mnie wcale nie znacie!A Ty znasz Leę? Jak rozumiem, znasz ją świetnie, tak? Skoro tak łatwo ją oceniłaś......> Tylko ze ja nikogo nie obrazilam.Doprawdy...?> Powiedzialam to co mysle.Ups - sorry, zapomniałam, Ty nie obrażasz tylko mówisz, co myślisz. Zaś gdy ktoś mówi, co myśli o Tobie (tudzież Twoich postach) to już lincz. Wybacz że od razu do mnie nie dotarło, ale ja polski magister jestem...... BeataCh Ci zatem wyjaśni, jak doszłam do tego tytułu.> I kto tu jest gorszy? Ja z gory nie osadzam ludzi tak jak wy to zrobilyscie.Ależ oczywiście........ Osądzasz z dołu.> Nic o mnie nie wiecie! Zlinczowalyscie mnie za to ,ze mialam odwage napisac to co mysle.No, inni napisali, co myślą o tym, co Ty myślisz, a Ty ich teraz za to linczujesz???> A najsmieszniejsze ( a moze najsmutniejsze) jest w tym wszystkim to,ze ja gadalam z Lea dzis na gg i potrafilam z nia normalnie pogadac i wiele rzeczy wyjasnic.A z wami sie tak nie da .A przeciez was to bezposrednio nie dotyczy ,tylko Lee.Wiec po co to wszystko??? No właśnie - PO CO???? Cathy, może ja durny polski magister jestem, ale wydawało mi się, że to Ty wywlekłaś kwestię "rzekomej" (Twoim zdaniem) potrzeby pomocy dla Lei.> Czy wy jestescie jej adwokatami? A Ty jej Urzędem Skarbowym właściwym dla miejsca zamieszkania?> Uwazajcie bardziej na to, co mowicie,przynajmniej publicznie.Cathy, chylę czoła! Sama mądrość przez Ciebie przemawia - tylko zacznij jej stosowanie od siebie....> Dzis na czacie byly osoby ,ktore mnie znaja i stoja po mojej stronie.A my znamy Leę. > I wy uwazacie ze jestescie w porzadku?A Ty????> Ocenianie czlowieka zacznijcie od siebie,wy rowniez nie jestescie bez skazy.Brawo!! Znów mądre słowa!! ;):hello:
        • Gość: Gosia1 Re: Serce mi sie kraja !!!! do SylwiKaroliny, BeatyCh i Cathy IP: *.* 07.03.03, 18:56
          No to awansowałam na gwiazdę! :lol: No jasny gwint, jak słowo daję, ale mi się trafiło...:crazy: Nareszcie ktoś docenił moje wielomiesięczne wysiłki "wygwiazdowania się"...:lol: :lol: :lol: Gosia The Big Star :sol: P.S. Na drugi raz wejdę na forum jako "Lolo21" i poproszę o pomoc dla "Stefci13"...:crazy: Zaufasz mi? :sarcastic: No i bardzo proszę, nie przejmuj się moimi kłopotami z poprzedniego postu i nie proponuj wyjazdu do np Stanów nawet za bajońską sumę - nie pojadę...Za żadne skarby świata. Choćbym miała głodem przymierać. ;) Natomiast wejdę tu sobie pod nickiem "Gienia_mama_Frania" i poproszę o wsparcie, bom biedna jak ta mysz kościelna...:hap: Znając kochane emamy zamienię się w Rockefellera! :lol: :lol: :lol:
          • Gość: maugosia Re: Serce mi sie kraja !!!! do SylwiKaroliny, BeatyCh i Cathy IP: *.* 07.03.03, 19:48
            Ten wątek naprawdę rozpoczął się interesująco, teraz - szkoda gadać...Ale mimo to: Mam wrażenie, że Gosia wiecznie... i jej popleczniczki :lol: została posądzona o odbieranie ostatniego kawałka chleba od ust tej biednej rodziny. I nie rozumiem dlaczego - w moim odczuciu spojrzała jedynie na kilka problemów w szerszej perspektywie. Przede wszystkim "dawania i brania" - jak bardzo to zmienia ludzi. Jednym odbiera godność, drugich stawia w roli nadrzędnej - naprawdę, nawet jeśli bardzo się chce - trudno jest być Matką Teresą... Dalej - jałmużna jako panaceum na tego rodzaju bolączki - jak napisała Gosia - im przydałaby się wędka... Temat jest bardzo trudny, bo oczywiście łatwiej skrytykować, że ktoś dał telewizor (swoją drogą ten, jako źródło kultury i obycia - hmmm, wątpliwa sprawa). Z drugiej strony bieda jest zjawiskiem powszechnym, łatwo o znieczulicę. Ale wracając do postów Gosi - jak zwykle chylę czoła - widoczna w nich krytycyzm jest czymś rzadkim, zmusza do pogłębionej refleksji - i za to dziękuję.Co do szczęścia - kilka tygodni temu rozmawiałam z pewnym "biednym" egipskim Beduinem mieszkającym na płw. Synaj - o perspektywach, planach na przyszłość, etc. I zapytałam go, o czym tak najbardziej marzy - a on, młody chłopak, z dziesięcioosobowej rodziny stwierdził, ze najbardziej chciałby, by świat dalej się nie zmieniał, żeby ten Świat (z tv) nie zmieniał jego świata...
            • Gość: 220571 Re: Serce mi sie kraja !!!! do SylwiKaroliny, BeatyCh i Cathy IP: *.* 07.03.03, 21:29
              Telewizor mam i przwie nie oglądam, żeby się nie odkulturalnić zbytnio. ;) Ale kiedyś widziałam program, w którym wypowiadali się Mikołajowie (tacy co to za pieniądze przychodzą i dają dzieciom prezenty). Jeden z nich opowiedził o dwóch wizytach, które najbardziej zapamiętał. 1. W biednej (tak on to określił) rodzinie, gdzie prawie cała kwota została przeznaczona na wynajęcie Mikołaja, a prezenty były baaardzo skromne. Dzieci były zachwycone, szczęśliwe, wesołe itd.2. W baaardzo bogatej rodzinie. Prezent wart klika grubych tysięcy. Synek jedynak (ok. 6-7 lat), zmęczony życiem, znudzony. Nie chciało mu sie nawet wstać z kanapy na widok Mikołaja. Prawie nie zwrócił uwagi na to co dostał, w pokoju pełno było zabawek wartych kupę kasy.Pieniądze szczęścia nie gwarantują. Zgadzam się z Bereniką, człowiekowi do życia tak NAPRAWDĘ potrzeba jedzenia i dachu nad głową. A reszta to dotatek. Łatwiej jest przyzwyczaić się do lepszych warunków, niż do gorszych. Kiedyś mieszkałam w domu bez wody (tzn woda w studni). NA początku trochę dziwnie, ale po kilku miesiącach, to było dla mnie NORMALNE. Brałam wiadro, szłam pod studnie i się nad tym NIE ZASTANAWIAŁAM, że inni mają lepiej i że ciężki mój los. Dzisiaj niektórzy ludzie mierzą szczęście dobrami materialnymi. Ja się bardzo cieszę, że są jeszcze rodziny, które nie przeliczają dzieci na pieniądze (dwóch mogę mieć, ale trzeci mnie zrujnuje :(). Czy człowiek musi mieć wykształcenie, żeby być szczęśliwy? Czy musi mieć wykształcenie żeby dobrze zarabiać? Czy musi dobrze zarabiać, żeby być szczęśliwy?W jaki sposób, moim zdaniem, ludzie gubią szczęście? Oglądają telewizję ;) :), reklamy, chodzą do sklepów i rozmyślają ile to by dobra mogli mieć, gdyby mieli więcej pieniędzy. No bo lepsze zmywarki, auta lodówki. A każdy nowy model pralki jest lepszy od poprzedniego. Więc jak kupię sobie lepszy model, to zaoszczędzę więcej czasu. Tylko że łatwo zapomnieć, że aby mieć lepszy model czegoś, trzeba najpierw na niego zarobić. I czy czasem taniej nie wychodzi pranie we frani ;). Tylko, że trzebaby się zmęczyć ;).Co do Unii i dzieci. To ja się właśnie z tego powodu boję integracji ;). {Popatrzcie jak bardzo starzeją się tamte kraje. Dla mnie to jest smutne. Im bardziej ludzie są bogaci, tym mniej mają dzieci. Dziwna zależność, smutna :(.Dzieci są radością i darem. Dzieci są wiosną (a to już nie ja wymyśliłam, ale piękne jest). Nie wolno nam, nikomu, decydować za te dzieci, czy będą szczęśliwe (nie osiągną szczęcia bo są biedne - to wyczytałam w pierwszym poście Beaty).maugosia napisała/ł:> Co do szczęścia - kilka tygodni temu rozmawiałam z pewnym "biednym" egipskim Beduinem mieszkającym na płw. Synaj - o perspektywach, planach na przyszłość, etc. I zapytałam go, o czym tak najbardziej marzy - a on, młody chłopak, z dziesięcioosobowej rodziny stwierdził, ze najbardziej chciałby, by świat dalej się nie zmieniał, żeby ten Świat (z tv) nie zmieniał jego świata...Pięknie to powiedział, ech...PS. Kiedyś w jakimś konkursie był do wygrania bardzo drogi samochód. Rozmarzyłam się, że taki piekny, chciałbym go wygrać. A mój mąż: "Wiesz jaki od niego musi być podatek duży, a ubezpieczenie...". To, że podnosi się nam stopa życiowa pociąga za sobą nowe wydatki. Byłabym niby bogatsza o samochód, ale ile czasu zajęłoby mi zarobienie na OC+AC+paliwo+.... A przecież jeździć można i maluchem, i autobusem nawet ;).Pozdrawiam :hello:
              • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do 220571 IP: *.* 07.03.03, 22:00
                Wyjasnij mi prosze, gdzie w moim poscie doczytalas sie tego co napisalas?Nie wolno nam, nikomu, decydować za te dzieci, czy będą szczęśliwe (nie osiągną szczęcia bo są biedne - to wyczytałam w pierwszym poście Beaty).A druga sprawa. maugosia napisała/ł:> Co do szczęścia - kilka tygodni temu rozmawiałam z pewnym "biednym" egipskim Beduinem mieszkającym na płw. Synaj - o perspektywach, planach na przyszłość, etc. I zapytałam go, o czym tak najbardziej marzy - a on, młody chłopak, z dziesięcioosobowej rodziny stwierdził, ze najbardziej chciałby, by świat dalej się nie zmieniał, żeby ten Świat (z tv) nie zmieniał jego świata...Mysle, ze my rozmawiamy o rodzinie mieszkajacej w Polsce :lol:Z pozdrowieniamiBeataCh
                • Gość: 220571 Re: Serce mi sie kraja !!!! do 220571 IP: *.* 08.03.03, 16:19
                  mama maximiliana napisała/ł:> Wyjasnij mi prosze, gdzie w moim poscie doczytalas sie tego co napisalas?> Oni nie maja wjekszego pojecia co to komputer, co to tel. komorkowy, nie posiadaja nawet normalnego telefonu.A czy każdy musi "mieć pojęcie" o tych wszystkich rzeczach? ;)> Z jednaj strony jednak nie rozumiem, ze bedac w tak trudnej sytuacji, rodza im sie kolejne dzieci. Widac, ze kochaja swoje dzieci, ale w dzisiejszysz czasach miec tyle dzieci to luksus.To jest głównie ten fragment. Dzieci to wydatek i to przede wszystkim. Nie wiem, czy to tylko tak Ci się napisało, czy to tak miało być. Dla mnie dzieci to dar i szczęście. I decydując się na kolejne nie rozmyślam, czy będę miała forsę na studia dla nich, bo PO PROSTU NIE WIEM czy moje dzieci będą chciały studiować. I co ja wtedy zrobię z całą zgromadzoną kasą? A kolejnego dziecka już wtedy nie urodzę niestety.> Zypytawszy sie dlaczego znowu maja dziecko, dostala odpowiedz, ze sie stalo, a przy tej trojce wychowa sie i czwarte. Pewnie i tak, tylko czy te dzieci otrzymaja jakas przyszlosc??? Czy beda w stanie uczyc sie dalej jak w podstawowce???? Przeciez ich na to nie stac!!! A moze one sa nawet bardzo zdolne i nikt nie odkryje tych talentow.....Otrzymają przyszłość, bo otrzymają MIŁOŚĆ RODZICÓW i tego im nie zapewnią żadne dobra materialne.Tak jak już pisałam, człowiek potrzebuje dachu nad głową i jedzenia. A reszta...> maugosia napisała/ł:> > Co do szczęścia - kilka tygodni temu rozmawiałam z pewnym "biednym" egipskim Beduinem mieszkającym na płw. Synaj - o perspektywach, planach na przyszłość, etc. I zapytałam go, o czym tak najbardziej marzy - a on, młody chłopak, z dziesięcioosobowej rodziny stwierdził, ze najbardziej chciałby, by świat dalej się nie zmieniał, żeby ten Świat (z tv) nie zmieniał jego świata...> Mysle, ze my rozmawiamy o rodzinie mieszkajacej w Polsce :lol:A ja myślałam, że że rozmawiamy o rodzinie, która żyje biednie/skromnie.Nie jest ważne, gdzie kto mieszka. Ważne, żeby miał to co jest mu potrzebne. A każdy potrzebuje czego innego. Jeden luksusowej willi, drugi kupy dzieci :).Pozdrwaiam seredcznie :hello:
          • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! do SylwiKaroliny, BeatyCh i Cathy IP: *.* 07.03.03, 21:51
            Do prawdy, smiechu warte !!! :lol: :lol: :lol:BeataCh
      • Gość: Ika Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 21:57
        Kasiu....a co powiesz na wypominanie Lei komputera??? Zresztą wygranego w konkursie. To jest be, ale antena satelitarna dla ludzi, którzy - ponoć w przeciwieństwie do Lei - są biedni naprawdę, jest cacy i w dodatku im "kulturę" zapewnia....Mam nadzieję, że dzięki tej antenie obejrzą czasem poza MTV także jakieś "Dziady" czy "Chłopów" i będą mieć pojęcie, że "Dziady" to nie pozytywizm... Chociaż... skoro w Polsce wszystko za łapówki to może uchodzi myśleć, że to pozytywizm....
        • Gość: beatach Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 22:04
          Ika, mam to odebrac jako objawy Twojej zgryzliwosci???
          • Gość: Ika Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 22:27
            mama maximiliana napisała/ł:> Ika, mam to odebrac jako objawy Twojej zgryzliwosci???Jeśli nie potrafisz inaczej....
        • Gość: Kasia_G Re: Serce mi sie kraja !!!! A mi się kraja jak czytam Wasze posty IP: *.* 07.03.03, 22:56
          Ika ja nikomu nic nie wypominam. Uważam, że jakiekolwiek wypominanie stanu posiadania jest przejawem zazdrości i (aż się boję konsekwencji użycia tego słowa) głupoty wypominającego. Ale tacy już jesteśmy, my Polacy - belki w swoim oku nie zauważymy, ale drzazgę u kogoś.... Smutne, ale niestety prawdziwe.
    • Gość: Dorotka25 Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 07.03.03, 22:30
      Piękna dyskusja, jak w sejmie... A jakie piękne wnioski - wyśmiewanie i obrażanie to głównie widać w tej dyskusji. Jeśli mogę to stanę obok tej pyskówki. A zaczęło się naprawdę ładnie (beatach dobrze, że jesteś...). Znam takie rodziny, żyją prosto ale szczęśliwie, ubogo i skromnie. Pomagać im to piękna rzecz, dzielić się tym co możemy. Nawet anteną satelitarną. Nawet butami i pościelą. Bo każdy pragnie coś mieć, coś co sprawi mu radość. Nie liczę ile mnie prądu kosztuje używanie podarowanego radia lub innej rzeczy - to są dobra natury emocjonalnej. Uważam, że niesienie pomocy każdemu jest dobre, niezależnie od stanu posiadania, od stopnia ubóstwa. Bo każdy potrzebuje inaczej. Jeśli ktoś może pomagać to pomoże i tym ludziom i przyjacielom (w tym przypadku wielokrotnie wymienionej Lei). Licytowanie się, komu bardziej jest to potrzebne jest bez sensu, zwłaszcza, że problem Lei pojawił się na forum kilka dni wcześniej od postu Beaty. I kto mógł, ten pomógł. Jeśli nadal może - jest okazja :) W obu przypadkach sprawę prowadziły emamy, nie osoby potrzebujące. Logiczne - na biednej wiosce brak netu, u Lei brak prądu więc brak netowego kontaktu ze światem. Żadna ze stron nie pisała: pomóżcie!!!!!! Dlaczego więc skupiacie się na Lei, lubianej bywalczyni forum? Lea jest tylko przypadkową ofiarą złych kolei losu. Każdy ma prawo mięc gorsze czasy, zdarzają się sytuacje o których nawet nie myślimy. Mówi się, że nieszczęścia chodzą parami. Bzdura, one w dwójkę się nudzą, one się mnożą na potęgę. Sama jestem tego przykładem, i mimo że mam kompa, mam net, skórę, furę i komórę - czasem sama potrzebuję pomocy. Takie jest życie, a życie to nie bajka ino sama prawda. I zdarza się, że niejeden rachunek czeka w szufladzie "lepsze czasy" albo "nie zapomnij o mnie". Licytujemy się w dwie strony i każdy powinien uszanować zdanie innych, nawet jak jesteśmy przeciwni. Przedstawmy argumenty a nie obelgi. I powiedzmy na koniec - "nadal będziemy pomagać jak nas ktoś poprosi, jak usłyszmy apel o pomoc w czyimś imieniu". Dlaczego? Bo pomagać to piękna rzecz.... Pozdrawiam wszystkich, Cathy, Gosie Wiecznie młodą, eBeate, Yenne, Lee, Bajbusa i wszystkich, którzy wiedzą że każda dobra pomoc jest najważniejsza. Dorota
      • Gość: RybkaKatarzyna Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 08.03.03, 14:30
        Nie wiem dlaczego każda taka dyskusja kończy się tak beznadziejnie :(Wypominaniem, wytykaniem, jakimś takim bezmyślnym ranieniem siebie nawzajem :(Bez sensu. :(Przecież tutaj nie ma żadnego znaczenia komu ta pomoc jest potrzebna, wygląda na to, że kiedy ktoś poprosi mnie o pomoc, ja najpierw sprawdzę czy On tej pomocy napewno potrzebuje, bo jeśli według mnie nie potrzebuje, to mu nie pomogę..:( Bez sensu......zupełnie bez sensu :(Ostatnio zapukała do moich drzwi kobieta, tak jakoś koło czterdziestki, była z małym chłopcem, chyba piecioletnim, poprosiła mnie o cokolwiek, bo ma trójkę dzieci w gimnazjum i tego malucha, i potrzebuje dosłownie wszystkiego. Nie zapytałam czy oby naprawdę potrzebuje, a moze tak tylko chodzi po domach i prosi, dla rozrywki ?? :(Dałam jej co mogłam, trochę ciuchów Dominika, jakieś jedzenie i Jacek wsadził jej w dłoń 20 zł, wtedy zaczęła płakać i powiedziała zdanie które zapamietam do końca życia" Nie trzeba, moze Wam te pieniądze są potrzebne"........Matko jak ja wyłam kiedy Ona już poszła...:(Bardzo, bardzo ją podziwiam, że ma odwagę zapukać do obcych drzwi, narażając się na wysmianie, na krzyk, na obrazę, że ma siłę tak wielką, że walczy o dzieci, o dom, i już nie ważne jaka jest to walka, do każdej potrzeba siły i odwagi.......ja nie wiem czy umiałabym wyciągnąć rękę i poprosić o pomoc, wiedząc jakie jest nasze społeczeństwo :(Kiedy daję komuś pomoc, nie pytam czy oby napewno jej potrzebuje, nie sprawdzam, "nie zaglądam w zęby"., to po prostu odruch u mnie, żeby pomóc komuś komu jest gorzej odemnie.
    • Gość: MałgośkaR Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 08.03.03, 15:55
      To są moje wrażenia po przeczytaniu tego postu :eek:Więcej udzielać się nie zamierzam, bo co niektóre za baaardzo zbruzgałabym z błotem :fou: , a tak nie jestem...Zastanówcie się co wy za głupoty wypisujecie (oczywiście niektóre), to nie problem napisać i wysłać, gorzej pomyśleć, prawda?!Zanim napiszecie pomyślcie-to nie boli!!!
    • Gość: karolinek Re: Serce mi sie kraja !!!! IP: *.* 08.03.03, 18:19
      Drogie dziewczyny,Mam taka propozycję po przeczytaniu tego watku. Dajmy sobie spokój z kłótniami czy dyskusjami na ten temat.Każda z nas ma swoje zdanie i będzie go broniła tym zacieklej im ta druga będzie ciągle odpisywała na post Beaty.Nie ma sensu. Wszystkie trafiłyśmy na forum edziecko bo szukałyśmy kogoś z kim możemy pgadać, wyżalić sie i opowiedziec co u nas słychać.Wiem, że forum służy do prezentowania własnych opinii i ktoś kto pisze post może się wszystkiego spodziewać, zrozumienia jak i cakowitej negacji.Pomyślmy, że jeżeli mamy inne zdanie i chcemy komuś odpisać to możemy tej osobie sprawić niepotzrebnie przykrość.Nie kłóćmy się kochane bo nie ma po co. Niczego to nie zmieni a spowoduje, że my, które tu na tym forum mamy się wspierać, jedynie wyrabiamy sobie wrogów.Pozdrawiam Was wszystkie..p.s. Kto chce pomóc tej rodzinie niech sie skontaktuje z Beatą, a kto nie, niech nie wyraża swojej opinii w taki sposób, który przez innych może zostać źle odebrany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka