Dodaj do ulubionych

Szerzenie cooltury - wariant TVP

IP: *.* 24.03.03, 09:59
Drogie emamy! Wnerwiłam sie wczoraj do potęgi! Jak wszyscy wiemy dziś w nocy rozdane zostały Oskary. Telewizja polska przygotowała z tej okazji prawdziwą ucztę dla miłosników dobrego filmu. Główną atrakcją miała byc nasza słynna rodzima produkcja nominowana do Oskara, czyli "Katedra" Tomka Bagińskiego. I teraz uwaga, zgadnijcie o której ową "Katedrę" wyemitowano? O godzinie 24.45!!!! Ależ mi się ciśnie na usta, oj, ciśnie mi się. Filmik trwa raptem 10 minut. Czy nie można było wygospodarować paru minut na emisję tego filmu odrobinkę wcześniej? To samo było tydzień czy dwa tygodnie temu z filmami Kieślowskiego. Ja już nawet nie wspominam o filmach dokumentalnych autorstwa wspomnianego reżysera, ale "Czerwony" (!!!!) był o północy. Hmmm, może sceny zbyt drastyczne :sarcastic: Wiecie co? Trafia mnie regularny szlag, bo: primo, na to idą nasze pieniądze, secundo, lepiej pokazać jakąś sieczkę lub kolejną superprodukcję w polskim wydaniu :gun:, tertio, czy mają nas za idiotów? Rano pędzimy z Luśką do przedszkola, dziecko i tak ma problemy z dobudzeniem mnie, bo matka spragniona strawy duchowej często czeka na te późne emisje. Ale czy tak musi być? Napiszcie co o tym sądzicie. Pozdrawiam :hello:, niewyspana KunkaPs. Niestety wczoraj padłam nim zdążyłam zobaczyć "Katedrę:, może dlatego jestem teraz zła ;, wrrr. Ale przynajmniej "Męskie sprawy" pokazano o przyzwoitej porze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anika Re: Szerzenie cooltury - wariant TVP IP: *.* 24.03.03, 12:41
      fakt, zawsze te cioekawsze filmy emituja bardzo późno. Ja z reguły nigdy nie wytrzymuje, a zobaczyłam bym niejeden. Ale cóż jak ktoś woli spać , niż sie delektowac kinem o północy to jego strata. :grin: Ania
      • Gość: Siunia Re: Szerzenie cooltury - wariant TVP IP: *.* 24.03.03, 15:13
        no niestety,ktos chyba nieprzemyslał godzin emisji ...a szkoda ...- Siuniaps. brak słów ...
        • Gość: mamaMikołaja Re: Szerzenie cooltury - wariant TVP IP: *.* 24.03.03, 15:19
          Mnie to już przestało dziwić :cry:
          • Gość: Siunia Re: Szerzenie cooltury - wariant TVP IP: *.* 24.03.03, 15:47
            mnie rownież,jednak nadzieję jeszcze mam ;)- Siunia
    • Gość: annmro Re: Szerzenie cooltury - wariant TVP IP: *.* 24.03.03, 20:11
      Większość Polaków jest z coolturą z bakier i emitowanie reklam w godzinach emitowania "tej cooltury" jest mało opłacalne. Więcej płacą za sieczkę.Swoją drogą to ja też uwielbiam Kieślowskiego, we wszystkich 3 kolorach to jestem zakochana - ogladałam po kilka razy każdy.pozdrawiam
      • Gość: Zolinka Re: Szerzenie cooltury - wariant TVP IP: *.* 24.03.03, 23:33
        Z tego co pan Kamel zapowiadał to Katedra będzie tez dzisiaj, ale niestety chyba równie pózno :-(
    • Gość: Maciejka Re: Szerzenie cooltury - wariant TVP - okropnie długie mi wyszło! IP: *.* 25.03.03, 00:22
      Cześć!Masz rację!! to skandal skandaliczny! I rzecz dotyczy wszystkiego, co ma związaek z tzw. kulturą wysoką. Przecież nawet poniedziałkowy Teatr Telewizji od jakiegoś czasu poprzedza jakiś film, żeby statystyczny Polak przypadkiem nie był zmuszony do wysiłku intelektualnego... Ja wiem, ze nasze społeczeństwo generalnie nastawione jest na konsumpcję i wcale nie ma tak wielu osób spragnionych kontaktów z kinem przez duże K w telewizji publicznej, że zdecydowanie wolą się karmić produktami kultury masowej, ale do diabła, to jest telewizja p u b l i c z n a!!!!!! I powinna starac się czasami dbać o/ wspierać rozwój społeczeństwa. Ale po co? Komercja, komercja, komercja!!! Ja nawet nie próbuję oglądać w nocy filmów, bo po prostu nie daję rady. Albo siedzę i trzymam powieki, żeby nie opadły, albo przysypiam tuż przed końcem. Na szczęście "Katedrę" widziałam już kilka miesięcy temu (w Internecie, niech żyje mąż - maniak filmowy! :lol: ). Tym za to co mnie dobija jest miejsce programów poświęconych książce w mediach. I forma. Ostatnio się załamała oglądając wręczenie nagród Pegaza. Dramat! Naprawde nie chciałam,żeby to było wręczenie Oskarów i gala jakich mało, ale to, co tam miało miejsce od scenografii po poziom żartów i sposób "odpytywania" nagrodzonych przez prowadzącą znudzoną Kazimiere Szczukę i prezesa Zielińskiego mnie załamało. Wszystko trwało może kwadrans, a pozostawiło długotrwały niesmak. I refleksję, że strasznie źle jest z kulturą wysokoartystyczną w Polsce :(Wiem, ze się rozpisałam! Sorry, ale okropnie mnie to boli!Buziaki!Maciejka (która owszem lubi ckliwe melodramaty, ale lubiłaby też czasem się skatować intelektualnie ;) )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka