Dodaj do ulubionych

podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać?

02.01.07, 15:00
Dziewczyny mam takie coś napisać aby starać się o pracę. Powiedzcie czym to
się różni od CV i Listu Motywacyjnego? Jak się zabrać do napisania tego? W
necie pełno przykładów, ale do CV.
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:04
      CV = curriculum vitae = życiorys smile))

Podanie o pracę imho to to samo, co list motywacyjny, ale mogę się mylić smile
      • indiaaa Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:05
        No właśnie wiem przecież że CV to życiorys - ale zastanawiam się czy jeśli
        facio mi powiedział życiorys a nie Cv to może życiorys pisze się w innej formie
        kurde no nie wiem.....
        Może jeszcze ktoś podpowie.smile
        • joasiiik25 Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:08
          zyciorys to inaczej CV
          teraz pisze sie samo CV+list motywacyjny
          w zyciorysie zamieszczasz info o wyksztalceniu, dodatkowych kwalifikacjach,
          praktyce zawodowej, zainteresowaniach i predyspozycjach oraz swoje cechy
          charakteru
          w liscie motywacyjnym przedstawiasz siebie.
          pamietaj list motywacyjny nie moze byc dluzszy niz 1 strona maszynopisu...
      • nchyb Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:06
        > Podanie o pracę imho to to samo, co list motywacyjny, ale mogę się mylić smile
        prawie to samo. Tyle, że w podaniu piszesz że to ty chcesz pracę, a w liście
        wymieniasz swoje walory, ktre mają sprawić, że to pracodawca będzie ciebie
        chciał... wink
        • joasiiik25 Re: podanie o pracę NP 02.01.07, 15:12
          List Motywacyjny & Podanie o Pracę
          List motywacyjny, popularnie zwany też jako podanie o pracę, ma postać
          wyłącznie pisemną, jest rodzajem listu z prośbą skierowaną do urzędu,
          instytucji, pracodawcy. Tę formę wypowiedzi cechuje: rzeczywistość, stosowanie
          gotowych formuł, wyraźny schemat graficzny i określona forma językowa. Jak we
          wszystkich rodzajach pism urzędowych bardzo ważna jest estetyka zapisu.

List motywacyjny ma za zadanie przedstawić naszą osobę w jak najlepszym
          świetle. Dlatego, jeżeli tylko pracodawca nie życzy sobie inaczej, należy go
          zawsze załączać do cv, właściwie to cv powinno być załącznikiem do listu
          motywacyjnego.
          W podaniu o pracę musimy uzasadnić, dlaczego ubiegamy się o dane stanowisko i
          dlaczego właśnie na takim stanowisku chcielibyśmy pracować. Bardzo wskazane
          jest wykazanie się wiedzą na temat firmy w jakiej chcemy pracować (np. czym się
          zajmuje itp.). Idealnie jest, gdy mamy już doświadczenie zawodowe na podobnym
          stanowisku, np. praktyki szkolne, praca na podobnym stanowisku w przeszłości.

Schemat kompozycyjny listu motywacyjnego:

--------------------------------------------------------------------------------

miejscowość i data

informacje o nadawy
          (imię i nazwisko, adres)

adres odbiorcy
          (nazwa i adres osoby lub
          instytucji, do której
          kiruję się podanie)

Treść podania

I akapit- prośba, po niej uzasadnienie.
          II akapit- jasna i precyzyjna prezentacja własnej sprawy.
          III akapit- ponowienie prośby i zaapelowanie o przychylność i życzliwość.

(ewentualny zwrot grzecznościowy)

podpis
          (obowiązkowo własnoręczny)

załączniki:
          (informacje o załączonych dokumentach)

--------------------------------------------------------------------------------

a) miejscowość i data:
          Poznań, dnia 5.07.2005r.
          Kraków, 5 VII 05r.

b) informacje o nadawcy:
          mgr inż. Jan Kowalski
          ul. Ziemiańska 29a/16
          61-502 Poznań
          tel. kom. 01234567

c) adres odbiorcy:
          Dyrektor
          Anna Grzelak
          Agencja Turystyczna "HARPAGAN"
          ul. Parkowa 34/15
          88-100 Inowrocław

d) treść podania:- zawiera prośbę, uzasadnienie i ewentualny zwrot
          grzecznościowy.
          Charakterystyczne zwroty:

Szanowny Panie Dyretorze
          Szanowna Dyrekcjo

Proszę o...
          Zwracam się ...z uprzejmą prośbą o...

Prośbę swoją motywuję tym, że...
          Uzasadniajać moją prośbę pragnę nadmienić...

Po uzasadnieniu możemy ponowić prośbę i zaapelować o przychylne jej
          potraktowanie oraz użyć zwrotu grzecznościowego np.

Proszę o przychylne ustosunkowanie się do mojej prośby.
          Z poważaniem
          Z wyrazami szacunku

e) Podpis:- zawsze własnoręczny

f) Załączniki:- ten zapis to raczej postscriptum; jeżeli dołączamy więcej niż
          dwa załączniki stawiamy dwukropek.

Do podania załączam:
          1. Curriculum Vitae.
          2. Ksero ukończenia uczelni lub kursów.
          3. Referencje.
          4. Zdjęcie.

www.praca.info/cv/listmotywacyjny.php

WSZYSTKO JASNO NAPISANE przejrzyj
    • oxygen100 Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:27
      list i cv maja zwrocic na siebie uwage pracodawcy. IMO skuteczne cv w moim
      przypadku zawsze odbiegalo od utartych schematow i na ogole dobre rezultaty
      przynosilo pisanie lekko z pozycji lidera. Cos w stylu moge wam zaoferowac to i
      to rozwazcie sobie a jak nie to spie..csmile) Ale do tego trzeba miec juz pewne
      doswiadczenie. Moje cv i listy jesli nie sa wywsylane elektronicznie czesto sa
      na kartkach w pastelowych kolorach a koperte perfumuje ulubionymi perfumamitongue_out
      Na ogol mam wtedy dobry odzewtongue_out Acha i moje listy motywacyjne nie maja wiele
      wspolnego z tym co podaja za przyklad w necie, czasem maja postac krotkich
      felietonow i przedstawiaja moje spojrzenie na swiat w kontekscie pozadanej
      pracy. Ale zalezy jak bardzo jestes zdesperowana
      • joasiiik25 Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:30
        wydaje mi sie, ze to wszystko tz zalezy o jaka prace sie starasz
        jakos ciezko mi sobie wyobrazic list motywacyjny skropiony perfumami... balabym
        sie,ze zostanie taki list odebrany dwuznacznie(w przypadku mezczyzny szefa)

cv i list motywacyjny pisalam raz w zyciu i byly one klasyczne
      • indiaaa Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:32
        Zdesperowana nie jestem, ale staram się o pracę w służbie mundurowej więc nie
        mogę na bank skropić perfumami cv ani wysłać na kolorowej kartcesmile
        • joasiiik25 Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:36
          w takim razie klasyczne cv
        • oxygen100 Re: podanie o pracę i życiorys jak dobrze napisać 02.01.07, 15:37
          to nie kropsmile Ja wyslalam cv do TV i wlasnie jestem w trakcie realizacji
          programu. Tyle ze mi nie zalezy jakos strasznie bo prace stala mam a TVN to
          fanaberia i cos extra. Dziesiatki cv wysylalam bo np. chcialam stypendia na
          konferencje od organizatorow i to akurat dziala ale do sluzb mundurowych to
          chyba faktycznie trzymac sie schematu ale nei za bardzotongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka