Dodaj do ulubionych

zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i...

11.01.07, 11:05
inne cuda po szufladach? smile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:08
      Nie no, uschniętych fragmentów nie, zasuszonych sików też nie. Jedynie opaski z porodówki (te na łapki).
    • mika_p Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:08
      Pępka nie, ale testy ciążowe (tylko pozytywne), szpitalne opaski z łapek - mam.
      Juniorowi zachowałam Wyborczą z jego dnia urodzin, Karolinie nie - urodziła się
      4 kwietnia 2005, wszystkie gazetyy, łącznie z Przeglądem Sportowym, wypełnione
      były czernia i żałoba po Papiezu, to nie jest własciwa pamiątka z dnia narodzin.
    • moofka Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:09
      dzies mam wink
      • endzi11 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:12
        Test mam,pępka nie tylko tę klamerke,opaski ze szpitala,kartke z
        kalendarza,prowadze też małej pamietnik gdzie wszystko opisuje i wklejam
        zdjęcia,bedzie miałą pamiatkesmile
      • matkapolka06 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 13.01.07, 21:35
        mam oba testy(zrobiłam drugi, bo nie mogłam uwierzyć), opaskę ze szpitala, pierwszy smoczek.
    • rene-76 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:09
      mam dwa testy wloski od starszego i zabek
    • justi54 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:09
      Nie nie trzymam testu, kikuta, pierwszych obciętych włosów, pierwszych butków.
      Jedynymi najwspanialszymi pamiątkami są wspomnienia, zdjęcia, kilka zabawek i
      oczysiście stosy prac plastycznych różnego typu.
    • etiennette Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:12
      Mam test ciążowy, opaskę z rączki i jedno ubranko rozmiar 56.
    • onika27 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:12
      testy mam po jednym dzieciatku tylko to mi pozostalo sad( no i opaska na lapke
      synka tez jestsmile)
      • justi54 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:17
        No to ja jestem dziwna bo test wyrzuciłam natychmiast po zrobieniu, pępek po
        odpadnięciu, a opaskę z rączki jeszcze przed opuszczeniem szpitala przy
        przebieraniu małego. Teraz dopiero mi uświadomiłyście wartość emocjonalną tych
        rzeczy. A czy one mają naprawdę takie znaczenie dla Was?
    • dlania Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:14
      Ja nie. Jestem typem antychomikującym (może ze wzgledu na częste
      przeprowadzki), wywalam lub oddaje wszystko co mi nie jest w chwili obecnej
      potrzebne. pamiatek nie lubie - ani zdjęc, ani ubranek z chrztu, pierwszych
      włosków obcietych itp.
      Za to moja teściowa trzyma w piwnicy wszystkie zabawki swoich dorosłych juz
      dzieci (25 i 33 lata!), lego i barbi o wartości juz zabytkowej, rysunki z
      podstawówki, świece chrzcielne (uroczo zwane przez nią gromnicami), rowerek
      dzieciecy, pościel z ich łóżeczek (że tez mole tego nie zzarły?).
      A z serią "Poczytaj mi mamo" jest tak: przetrwała w tej piwnicy 25-30 lat, aż
      teściowa zaczęła ja po kilkanaście sztuk wyciagać i obdarowywać nimi moje
      dzieci. A te, cyk-cyk, pieknie bajeczki na deficytowym PRL-owskich papierze,
      targają, drą, na przemiał wysyłają. I kolekcja umiera śmiercią naturalną. Choc
      szkoda, bo niektóre sa śliczne (np. Niedzwiedź i wrona - jakiegoś
      skandynawskiego autora, o niedźwiedziu co wysiadywał jajo)
      • anna.lucyna Dlania..... 12.01.07, 11:12
        pięknie uczysz dzieci szacunku dla książek.

Z taką satysfakcją piszesz "cyk-cyk, pieknie bajeczki na deficytowym PRL-owskich
        papierze,
        > targają, drą, na przemiał wysyłają. I kolekcja umiera śmiercią naturalną. "
        No ale to kolekcja TEŚCIOWEJ, to moooożna.... Zobaczysz za 20 lat, jaką wartość
        sentymentalną mają pamiątki po dzieciństwie włsnej progenitury.
        • moofka Re: Dlania..... 12.01.07, 11:18
          wiele bym dala teraz za swoje stare ksiazeczki z serii poczytaj mi mamo
          a jak zamierzasz je zniszczyc, to moze po prostu nie bierz ich od tesciowej, w
          koncu nie musisz, prawda?
          • dlania Re: Dlania..... 12.01.07, 12:26
            Po pierwsze: ja ich nie biore, tylko Ona daje dzieciom, co mi do tego?
            Po drugie: książeczki sie drą, bo sa na dziadowskim papierze: to sie w rekach
            rozsypuje po kilku przewertowaniach! Moge Wam jedna podesłac do sprawdzenia,
            ile wytrzyma. Dzieci ksiązki normalnie ogladają,przeciez im nie powiem:
            bierzcie karteczki do reki dwoma palcami i w rekawiczkach, bo to zabytek.
            A do książek moich dzieci za lat 20 sentym,entu miec nie będe, bo to rzeczy, a
            ja rzeczy nie obdarzam uczuciami, tylko ludzi.
    • bri Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:16
      Nie. Od czasu testu ciążowego przeprowadzałam się już dwa razy, przy takich
      okazjach następuje naturalna redukcja bagażu życiowego wink
      • bri Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:17
        Jedną z pierwszych czapeczek - mysię z uszkami - przechowuje dziadek w
        szufladzie biurka.
    • lola211 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:18
      Mam- test, opaske ze szpitala, kosmyk wlosow, pepek, wszystkie wypadniete
      mleczaki, odbicie dloni i stopki rocznego dziecka.
      • dlania Justi 11.01.07, 11:24
        Myslę, że nie nalezy z tymi wspominakami przesadzać, bo zaczyna sie żyć
        bardziej przeszlościa, niz dniem dzisiejszym. Tam własnie mam moja teściowa:
        nie potrafi skomentowac żadnego osiągnięcia czy zachowania moich dzieci bez
        tekstu: "mój synus tez tak robił", "cała mMlwinka jak była w tym wieku", "TTo
        samo robił, normalnie to samo!". I od razu leci po rysunki, zdjęcia itd, a moje
        dzieci nagle okazuja sie w tym wszystkim najmniej istotne. I jest mi przykro,
        dlatego ja wszystko wywalam. Wole im kiedys opowiedziec.wink
        • lola211 Re: Justi 11.01.07, 11:30
          Hmm, Twoja tesciowa moze i tak ma, ale nie uogolniajmy.
          Opowiesci to nie to samo, po to robie rowniez zdjecia i krece filmy, by
          doroslemu kiedys dziecku przyblizyc fakty z dziecinstwa, takie zachowane slady
          IMo maja wielka wartosc, sa czescia historii.
          • dlania Re: Justi 11.01.07, 11:57
            Lola, a gdzie ja uogólniam? Napisałam, że "ja tak myślę" i "nie nalezy
            przesadzać", co nie znaczy, ze w ogole nie nalezy robic sobie takich pamiatek i
            że sama dzieciom zdjęć nie robię. Robie, ale nie mam całego domu obwieszonego
            portretami prababek, babek i własnych dzieci.
      • mama_kotula Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:04
        lola211 napisała:

> wszystkie wypadniete
        > mleczaki

Błeeeeeeeeeeeee.
        • lola211 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:48
          Ja tam sie nie brzydze, ale jakby to byly zeby twoich dzieci to tez bym zrobila
          błee..
          • mama_kotula Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:51
            lola211 napisała:

> Ja tam sie nie brzydze, ale jakby to byly zeby twoich dzieci to tez bym
            zrobila błee..

Hih, moje błeee pewnie wynika z tego, że ja się w ogóle brzydzę zębów
            niezależnie od ich właściciela... to znaczy takich ruszających się tudzież
            wyrwanych... taka mała fobia tongue_out
            • lola211 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 14:55
              No tak, kwestia wrazliwosci.Ja sie nie brzydze, dlatego przechowuje.I cieszy
              mnie tosmile.
    • marghe_72 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:49
      opaska z łapki i test
      kilka ubranek
      nic poza tym
      • agnes123 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 11:55
        Zieram i wywołuje to we mnie super wspomnienia smile
    • mamooschka Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:00
      Tak, mam obojga. Moja córa każe sobie regularnie opowiadać i
      pokazywać "pamiątki".
    • lenka30a Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:00
      mam test ciążowy i bransoletkę na rączkę ze szpitala, nic więcej
      no i oczywiście całą masę zdjęć
      • mikita10 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:07
        Mam test ciążowy - śmieję się, że to pierwsze zdjęcie, plus opaski ze szpitala.

A mnie jest żal, że nie prowadzę takiego dziennika. Pamięć jest bardzo ulotna
        • dlania Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:16
          Przypomniało mi sie - mam zdjęcia z usg!!!smile
          Ale tylko dlatego, że są w teczce z dokumentacją medyczną.
          • justi54 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:37
            O właśnie sobie przypomniałam że ja też mam zdjęcie z pierwszego usg. Dobrze że
            mi przypomniałaś ale to znowu świadczy jaki ja mam stosunek do tego typu
            pamiątek. A powinnam o tym zdjęciu pamietać bo to pierwsze zdjęcie w pierwszym
            albumie mojego małego.
    • mathiola Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:33
      Zbieramy i trzymamy smile
      • mathiola Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:36
        a nie, przepraszam, oprócz jednego pępka co go nieświadome położne oberwały
        przy myciu i wyrzuciły. Drugiego już mi przyniosły jak przyszedł czas na jego
        odpadnięcie, nie dałam wyrzucić.
    • madziaaaa be-em 11.01.07, 12:40
      No widać babo, ze w ciąży jesteś smile))
      Takie wątki wspomnieniowe???
      • be_em Re: be-em 11.01.07, 12:46
        madziaaaa napisała:

> No widać babo, ze w ciąży jesteś smile))
        > Takie wątki wspomnieniowe???

a bo widziszsmile z pierwszej ciąży mam tylko USG i opaskęsmile A teraz test mój lezy
        na parapecie od tygodnia i zastanawioam się czy wyrzucić? wink

Niestety libido mi spadłowink)) Szukam zajęciasmile
    • agatelek2 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:42
      Mam opaski z rączek,testy z wynikiem pozytywnym i kosmyk włosków obcięte w 1
      urodzinki.
      • agatelek2 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 12:43
        Też filmy z USG na video i kilka najmniejszych ubranek....
    • nchyb Nie! a po co? n/tx 11.01.07, 13:05

• majan2 mam 11.01.07, 13:11
        Mam opaske na lapke, wycinek z GW, i zasuszony kikucik. Kiedys mi mama dala moj,
        to ja dam kiedys corce.
    • simba28 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 13:15
      mam:
      - zdjęcia z USG
      - opaskę z rączki
      - kaftanik w którym mój dzidziuś wyszedł ze szpitala
    • beatamin Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 13:29
      Zbieram, mam pępek, rachunki z apteki za zakup testów ciążowych, zdjęcia usg,
      opaskę na rękę ze szpitala, zapis ktg, który zrobiła mi znajoma położna i kilka
      innych rzeczy. Prowadzę też pamiętnik mojego syna, w którym zapisuję jego nowe
      umiejętności, zmiany itd.
      Chcę się jeszcze odnieść do tego co ktoś napisał, że można zacząć żyć
      przeszłością, zamiast dniem dzisiejszym.
      Nie zgadzam się z tym. U mnie wszystkie pamiątki leżą schowane, lubię raz na
      kilka miesięcy, przy okazji porządków wywalić wszystko na podłogę i zobaczyć jak
      się zmienia moje życie, przypomnieć sobie jak czułam się w ciąży, po porodzie,
      takie pamiątki są dla mnie czymś więcej niż zdjęcia, pozwalają właśnie poczuć
      atmosferę dawnych dni. Robię sobie sentymentalny wieczór, po czym wracam do
      normalnego życia.
      • elf1977 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 14:53
        Mam opaskę ze szpitala i zdjęcia. Nie mam zasikanego testu ciążowego ani
        żadnych części ciała mojego dziecka - jakoś ususzone pępki, mleczaki i włosy
        (obcięte, nie ususzone) napawają mnie obrzydzeniam. Nie potrafię ich postrzegać
        w kategorii pamiątek.
        Nie piszę pamiętnika dla córki, bo mi się nie chce i brak mi czasu. Pamiętnik
        mam w głowie, a wspominam tylko to, co chcę. Nie jestem sentymentalna i cieszę
        się, że okres ciąży za mną, że okres niemowlęctwa już za mną, powoli odżywam,
        po co mam zaśmiecać mieszkanie?
        • mamazwyboru Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 11.01.07, 14:56
          tak
        • sssacz Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 11:38
          Ja też się dziwię z tymi zasikanymi testami...;/
          Ale wszystko pozostałe to mamsmile.
    • oxygen100 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 10:33
      a ejakulatow ze zlotego strzalu nie zbieracie??
      • anna.lucyna Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 11:17
        Zasuszone łożyska...?
        Oczywiście tylko te, które nie zostały ceremonialnie spożyte podczas ceremonii
        ForeverLotosCzyJakośTAk
    • soemi Re: Mam pępuszek, opaskę i pierwsze obcięte włoski 12.01.07, 10:39
    • anik801 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 10:39
      Mam pełno słodkch pamiąteczek.Teścik oczywiście jest,"pępuszek" też oraz wiele
      innych.Nazbierało się całe pudełko.
    • gosika78 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 10:40
      Pępek czyli zaschnięta żyła czyli dla mnie fu.
      Opaski na rączkę mam bo mało miejsca zajmują i nie są wysuszoną częścią ciała.
      Kartę ciąży mam bo nie chce mi się szuflady sprzątnąć.
      Z testem nie pamiętam co zrobiłam, bo wpadłam w panikę... Pewnie poleciał do śmieci.
    • babka71 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 11:00
      Coś tam mam np. zdjęcie z gazety wyborczej, ale moja teściowa przebija
      wszystko!!
      (trzyma włosy wujka zmarłego w woreczku,śmierdzące.., zresztą nie wiadomo czyje
      to włosy..brrrr), ponad setki pocztówek od nieznajomych z wakacji... LOL
      • aguskin Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 11:21
        zbieram co sie da, bez ususzaonego kikutka, który był w kopercie z testem i
        opaska ale przy pożadkach wypadł i mało go syn nie zjadł bo myślał że to
        rodzynek, więc wywaliłam fuj
        • kasiadud Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 11:26
          Hej. Zbieram, mam pępek, opaskę na rączkę, usg, test ciążowy, zapis KTG,
          włoski, pamiątki chrztu, zapisane daty pierwszych ząbków, kroczków itp. to dla
          mnie ważne pamiątki. Poza tym nic co dotyczy mojego dziecka nie jest blee, no
          może poza kupą.
          • pyza3d34 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 12.01.07, 11:52
            Ten post powinien miec tytul : Nie czytac przy jedzeniu.
            • joasiiik25 Re: zbieracie i trzymacie testy ciążowe, pępki i. 13.01.07, 21:00
              Test ciazowy gdzies sie zawieruszyl....
              mam zdjecie z usg (6tydz ciazy) oprawiony w ramke i wisi na scianie razem z
              innymi zdjeciami mlodego, mam tez opaske z raczki i kosmyki wloskow (wlozone do
              albumu na zdjecia) z data.
              Ubranek, zabawek niemolwecych nie mam- oddalam komus.
              Sytsematycznie robie zdjecia mlodemu, wspolnie ogladamy jego albumy i mlody
              uparcie twierdzi,ze ten dzidzius to nie onsmilesmilesmile
              mam tez nagrany film z pierwszych chwil zycia mlodego (szpital)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka