Dodaj do ulubionych

co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję

09.03.07, 19:56
Jestem po medyku, kiedyś pracowałam w klinice to było daaawno temu wink

I dziś odbyłam po wielu latach ponowny kurs pierwszej pomocy i czegóż się
dowiedziałam nowego i co mnie zaskoczyło:

Otóż uświadomił mnie ratownik pogotowia, że urządzenie chyba się nazywa
defibrylator ???, który często widać w TV, którego lekarze używają w czasie
zatrzymania akcji serca - to kit. Że tym można zabić ale nie wskrzesić !! ???

Szczena mi opadła jak to zabić ? ano uświadomił mnie iż to urządzenie można
zastosować w czasie migotania komór, przedsionków i ogólnie złej pracy serca
ale nie używa się kiedy serce już staje... no to nic nie da.

kiedy przed laty uczyłam się pierwszej pomocy, sztuczne oddychanie robiliśmy
tak: wdech 5 ucisków albo 2x wdech i 15x ucisk

a teraz: 30x ucisk i 2x wdech... ratownik podkreślił też, że zastanawiano się
nad tym aby całkowicie zaprzestać wdechów, ponieważ przepona brzucha działa
na zasadzie ssania jak pompka, a w czasie masażu własnie wykonuje się takie
ssanie....

no powiem Wam, że całkowicie byłam zaskoczona tymi wiadomościami

Czy potraficie udzielić pierwszej pomocy ? wiecie co robić z nieprzytomnym
człowiekiem albo jak zrobić masaż serca niemowlakowi ?

Ps. nie wiedziałam też wcześniej, czym różni się reanimacja od resuscytacji

Obserwuj wątek
    • syriana Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 09.03.07, 20:02
      > Czy potraficie udzielić pierwszej pomocy ? wiecie co robić z nieprzytomnym
      > człowiekiem albo jak zrobić masaż serca niemowlakowi ?

jakieś mgliste wiadomości tylko z PO w pierwszej klasie mi się kojarzą uncertain
      wstyd

defiblyrator i resuscytacja to pojęcia znane mi z "Ostrego dyżuru"
    • loganmylove Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 09.03.07, 20:03
      Przyznam się, że z ciekawością będę podglądać ten wąteksmile Ja robię to że tak
      powiem zawodowo od wielu lat(no ostatnio nie bo inne stanowiskosmile) i z tego co
      mi doświadczenie mówi umiejętnośc udzielenia pierwszej pomocy w społeczeństwie
      jest znikomasad Faktycznie co kilka lat zmieniają sie standarty prowadzenia
      resuscytacji ale naprawdę robiąc wdech co 15 a nie co 30 uciśnięć klatki na
      pewno zaszkodzisz pacjentowi.
      • l.e.a loganmylove 09.03.07, 20:09
        dlaczego robiąc 15x ucisk i wdech można zaszkodzić ? kiedyś tak mnie uczono,
        oczywiście teraz się zastosuję smile
        • loganmylove Re: loganmylove 09.03.07, 22:12
          Zabij mnie!! Miało być-NIE zaszkodziszsmile Nawet nie zauwazyłam, że zjadłam!
          Jestem chora i chyba słabo kontaktuję
    • mathiola Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 09.03.07, 20:15
      ja często o tym myślę i obiecuję sobie że kiedyś w końcu się nauczę. Mam
      nadzieję, że nie będzie mi ta wiedza potrzebna wcześniej... Coś mi tylko po
      głowie kołacze 5x15, nie wiem czy dobrze. Pewnie nie, bo to gdzieś na jakimś
      filmie chyba widziałam smile)
    • karcia85 Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 09.03.07, 20:27
      U nas w Akademii Medycznej przez pierwsze dwa lata studiow miałam przedmioty
      wiążące się właśnie z ppm. Tam uczą nas tych nowych zasad. Zeszłego roku latem
      udzielałam pomocy ofiarom wypadku na drodze pod Szczecinem, na szczęście u
      żadnego nie było zagrożenia życiasmile.
    • vatum Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 09.03.07, 20:49
      Wiem o pierwszej pomocy chyba wszystko bo byłam korektorką pewnego szkolenia multimedialnego smile
      Nigdy nie stosowałam i myślę, że bałabym się zrobić to na małym dziecku. Na dorosłym pewnie bym spróbowała.
      Wiem o wdechach i 30 uciśnięciach, wiem o pozycji bezpiecznej, wiem o przecięciach, o oparzeniach. Tylko ofiary brak wink
      tfu, tfu..
    • podyanty Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 09.03.07, 22:53
      Tak to wyglada u nas:

tiny.pl/cjpw
      U mnie w pracy (szkola 0-10, 1200 uczniow od lat 5 do 16, personel jakies 1110 pax) kurs pierwszej
      pomocy ma zrobiony ok 1/4 zatrudnionych. Karta, zaswiadczenie ukonczenia kursu nie jest wazna na
      cale zycie - trzeba ja "odswiezac" regularnie (chodzi tu zwaszcza o CPR). Kuratorium nie wyda zgody
      na wycieczke szkolna (poza miasto) jezeli przynajmniej jeden z towarzyszacych nauczycieli nie bedzie
      mial odpowiedniego (waznego) zaswiadczenia. Co roku szkola proponuje nam taki kurs, tegoroczny
      zaczyna sie za pare dni. W zwiazku z postepem, kursanci dostana DVD z materialem kursowym, potem
      kilka wieczorow zajec praktycznych a na koniec egzamin.
      Standardowy kurs kosztuje bodajze 150$ od glowy ( koszt mozna sobie odpisac od podstawy
      opodatkowania).
      • pesteczka5 Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 09.03.07, 23:41
        Bardzo dobry temat - dobrze by było, żeby dorosła większość społeczeństwa
        nauczyła się udzielać pierwszej pomocy, rozpoznawać objawy zagrożenia życia i,
        z bardziej banalnych rzeczy, na przykład skutecznie obniżać gorączkę - i to
        jeszcze zanim ulegnie reklamie (panice), tfu, podejmie dyskusję o płatnych
        szczepieniach "na sepsę".
    • bob.budowniczy Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 10.03.07, 08:51
      Jestem mamą 8,5 miesięcznej dziewczynki. Jak byłam w 6 m-cu zrobiłam kurs
      pierwszej pomocy dla małych dzieci i niemowlaków. Nie było nas tam wiele, chyba
      z 10 osób, ale niektóre z mam przyprowadziły przyszłe opiekunki. Nie wiem czy
      potrafiłabym zastosować to na niemowlaku, ale znam zasady (faktycznie 30 do 2) i
      kto wie jak bym zareagowała?
    • oxygen100 Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 10.03.07, 10:54
      tak, umialabymsmile nie mialam okazji ale jestem pewna ze bym sobei poradzila.
      Oczywiscie nei dysponujac zadnym sprzetem
    • asia_i_p Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 10.03.07, 15:59
      Nie bardzo wiem. Niby miałam kurs w szkole - jestem nauczycielką - ale za dużo
      było naraz i dużo zapomniałam. Słyszałaś może, gdzie się można doszkolić?
      • natkakoperku Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 10.03.07, 19:17
        Tak w 100% potrafiła bym sobie poradzić z udzieleniem pierwszej pomocy.Robiłam
        masaż serca,pierwszą pomoc przy oparzeniach,omdleniach.Nie mam papierka
        ratownika medycznego a moja wiedza pochodzi z PO.Mam szczęście do takich nagłych
        wypadków a podwpływem adrenaliny działam jak automat i nie panikuje.Dziecko
        swoje własne ratowałam przy zadławieniu.
        • milko2411 Re: Lea 10.03.07, 23:25
          Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia o pierwszej pomocy, ale jeśli chcesz to
          zapędzę tutaj mojego męża-jest instruktorem WOPR (ratownictwo medyczne,wszelkie
          udzielanie pierwszej pomocy ma w jednym palcu-ma
          certyfikaty(reanimacja,resuscytacja i jeszcze jakieś inne).
          W sumie to obciach, że ja nie mam o tym pojęciasad
          • milko2411 Re: ło matko to było do Natki Koperku ups:) 10.03.07, 23:27
            w końcu to ona założyła wąteksmile
            • milko2411 Re:No nieee,powinnam się położyć..... 10.03.07, 23:30
              bo na oczy już nie widzę,jednak to było do Lei...dobranoc
    • lineczkaa Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 11.03.07, 00:00
      Umiałabym, bo sobie kurs zrobiłam.
      Tylko widze, że co ratownik to inne metody wdechów i ucisków. Mi pokazywano,
      jeden wdech i pięć ucisków. A to niby dlatego, że osoba niedoświadczona przy
      15/30 uciskach nie wyrobiłaby kondycyjnie. Wszak nieźle trzeba cisnąć.
      • myelegans Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 11.03.07, 00:52
        Tak, potrafie, raz na rok z pracy biore 4-godzinny kurs pierwszej pomocy i
        zastosowania AED (Automated Electronic Defibrilator) urzadzenie do defibrylacji
        (mamy 2 na stanie w firmie) i mozna je bezpiecznie uzywac. Nam podawano, ze w
        razie ataku serca statystyki sa: 10% zostaje uratowanych jak stosuje sie
        sztucznie oddychanie, a az do 80% jak stosuje sie defibrylator, wiec nie wiem o
        czym ten ratownik mowi. Bede miala kurs w srode z lekarzem z ratownictwa
        medycznego to podpytam. Nas uczyli, 10 uciskow, 2 oddechy. Nosze nawet ze soba
        maske ratownicza, bo wlasnych, nieuzbrojonych ust nie przytknelabym do obcych,
        zwlaszcza, ze z zoladka sie wtedy cofa.

Pytanie, ilu ludzi zna heimlich maneuver, czyli co zrobic jak sie ktos
        zakrztusi, jak rozpoznac i jak ratowac.
        • l.e.a myelegans 11.03.07, 08:00
          Popytaj o ten defibrylator jak możesz smile - nam facet z pogotowia ratowniczego
          mówił,ze ma sens w przypadku niepoprawnej pracy serca ale w przypadku gdy
          serce stoi nie pomoże uncertain

Co do heimlich maneuver, uczyli nas smile
          • podyanty Re: myelegans 11.03.07, 10:43
            Po polsku
            pl.wikipedia.org/wiki/Defibrylator
            i po angielsku
            en.wikipedia.org/wiki/Defibrillator
            Facet mial o tyle racje, ze w realnym zyciu, przy tzw flatline, stosuje sie najpierw CPR a potem dopiero
            defibrylator w przeciwienstwie do filmowej fikcji gdzie najczesciej najpierw pokazuja monitor z flatline a
            zaraz potem nastepuje wrzaskliwe miotanie sie personelu i ktos wykonuje jump start pacjenta...
            • l.e.a podyanty 11.03.07, 10:49
              ooo to jest właśnie to, o czym min. facet wspominał.
              • myelegans Re: podyanty 11.03.07, 20:51
                Zgadza sie, z tym, ze w AED nie ma wykresu ECG wiec trudno powiedziec kiedy jest
                "flatline" sprawdza sie po prostu, oddychanie, i oznaki krazenia, zanim
                przystapi sie do CPR. Po tym idzie defibrilator.
                Przy migotaniu przedsionkow oddychanie moze byc, chociaz niekoniecznie pacjent
                musi byc przytomny. Prawda? A jak jest z pulsem?
                CPR to 15 uciskow, 2 oddechy przez 4 cykle, pozniej sprawdzenie oddychania,
                krazenia i na nowo jak nie powrocilo.
                • aga_rn Re: podyanty 11.03.07, 22:43
                  myelegans napisała:

> CPR to 15 uciskow, 2 oddechy przez 4 cykle, pozniej sprawdzenie oddychania,
                  > krazenia i na nowo jak nie powrocilo.

Hej Myelegans,
                  od 2005 roku zasady CPR troche sie zmienily, tutaj sa szczegoly:

circ.ahajournals.org/cgi/content/full/112/24_suppl/IV-12
                  Generalnie, zasady sa troche inne dla ludzi zwiazanych z medycyna (lekarzy,
                  ratownikow,pielegniarek, etc) i tych ktorzy nie maja z medycyna nic wspolnego,
                  a maja podstawowe przeszkolenie w udzielaniu pierwszej pomocy. Ci drudzy
                  wedlug nowych zasad maja podac dwa oddechy i zaczac uciskanie klatki piersiowej
                  30 razy, potem znow 2 oddechy / 30 uciskow, i tak dalej az do momentu 1)
                  przybycia profesjonalnej pomocy, 2)pacjent "odzyje" - zacznie sie ruszac wink lub
                  3) AED "przybywa" na miejsce. Nie zaleca sie przerywania CPR aby sprawdzic czy
                  powrocilo krazenie (Lay Rescuer CPR)

www.americanheart.org/downloadable/heart/1132621842912Winter2005.pdf

Pozdrowienia,
                  AgaRN
    • aga_rn Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 11.03.07, 14:53
      Hej Lea, te zmiany (30:2 ratio) weszly o ile pamietam w 2005 roku, czyli nie
      tak dawno. Jezeli chodzi o defibrylacje, to od dawna zasada jest taka ze
      defibryluje sie migotanie komor lub tachykardie komorowa bez tetna. Asystoli
      (flatline) sie nie defibryluje - chyba ze w TV wink
      Pozdrowienia,
      AgaRN

www.acls.net/acls2005/vfpvt.htm
      • l.e.a Agarn :) 11.03.07, 15:05
        jak cudownie,że się pojawiłaś smile) pisz częsciej kobietko smile miło Cię widzieć smile

kurka wkurza mnie, że TV tak kłamie noo uncertain
        • aga_rn Re: Lea :) 11.03.07, 20:04
          Oh Lea, jak fajnie przeczytac taki mily post smile
          Ja czytam codziennie (stare przyzwyczajenia) ale prawie wcale sie nie odzywam
          bo ... odwyklam od pisania na forum, czasu brak, itd.
          A ten temat jest bardzo znajomy, zawodowo smile My mamy coroczne re-certyfikacje
          w prowadzeniu CPR, defibrylowaniu, rozpoznawaniu arytmii itd.
          Pozdrowienia,
          AgaRN
    • mynia_pynia Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 12.03.07, 09:30
      Ja ratując "fantoma wink - czy jak się to nazywa" po drugim podwójnym wdechu
      miałam mrówki przed oczami.
      A po trzech cyklach po 30 miałam księżyce pod pachami, twarz zalaną potem - to
      straszne, nie byłabym w stanie uratować człowieka, gdyby karetka nie nadjechała
      w ciągu 5 min - a to mało prawdopodobne.
      • mynia_pynia Re: co wiecie o pierwszej pomocy ? - spamuję 12.03.07, 09:37
        Jeśli chodzi o omdlenia, zawroty głowy, itp. to nie mam problemu z udzieleniem
        pomocy.
        Nie panikuje, pamiętam nr tel. alarmowych, nie mdleje, wiem, co przekazać
        dzwoniąc po pomoc. Znam podstawowe znaki dla helikoptera i ratowników.
        Tylko raz dałam dupy przy siostrze jak zemdlała to zaczęłam się drzeć, na
        szczęście mój nie mąż ją ratował, trzymając jej jęzor i ją cucąc, ja już
        później ją czyściłam z piachu, przemywałam rany i podtrzymywałam na duchu żeby
        nie rozwyła się, ale przez pierwsze pięć sek. wpadłam w szok i to mnie
        przeraziło.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka