Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja w samochodzie

21.06.03, 16:34
Prosze was o porade w nastepujacej sprawie. Mojemu mezowi jest zawsze goraco
i jazda z nim samochodem zawsze sie odbywa przy odkreconej szybie. W zwiazku
z tym dzieciom notorycznie cieknie z nosa. Poniewaz nosimy sie z zamiarem
kupna nowego samochodu i klima jest w nim po bardzo promocyjnej cenie,
zaczelam sie zastanawiac co mniej przeziebia dzieci? Czy ktos, kto ma
klimatyzacje, moglby mi odpowiedziec czy jest z niej zadowolony, czy nie
wieje ale faktycznie chlodzi i inne uwagi jakie o niej ma? Z gory dziekuje
Katarka
Obserwuj wątek
    • czarnotka1 Re: Klimatyzacja w samochodzie 21.06.03, 19:08
      Cześć!
      Ja uważam, że klimatyzacja w samochodzie jest super!! Mam porównanie, bo
      przedtem jeżdziliśmy starym polonezem bez klimy oczywiście, i na przykład po 12-
      godzinnej podróży nad morze czułam się jak przepuszczona przez wyżymaczkę,
      córeczka też cała spocona i rozdrażniona, nie mówiąc o tym jak czuje się
      kierujący. Teraz jeżdzimy nowym samochodem z klimatyzacją, również jechaliśmy
      nad morze i podróż była nieporównywalnie mniej męcząca, po prostu jedzie się
      komfortowo. Córka miała wtedy 4,5 roku i po całodziennej podróży nic się jej
      nie stało. Ja osobiście uważam, że otwieranie okien podczas jazdy jest
      zabójcze, bo dzieci, które siedzą z tyłu są zawiane.
      Teraz też wybieramy się nad morze, już z dwójką dzieci, młodsza ma teraz 7 m-cy.
      Dodam jeszcze, że ja teraz używam tego starego poloneza ( nowy samochód jest
      służbowym autem męża ) i zawsze cierpię katusze kiedy jest upał, bo tam panuje
      chyba ze 40 stopni, dzieci też zawsze spocone i czerwone, okropność!!
      Podsumowując - gorąco polecam klimę!!!
      Pozdrowienia - Agnieszka
    • squaw1 Re: Klimatyzacja w samochodzie 21.06.03, 21:18
      Klima? - owszem jest super, zwlaszcza jezeli na zewnatrz zar a w srodku
      przyjemny chlodek.Ale sa i minusy, mianowicie duza roznica temperatur,
      zalozmy ze na zewnatrz jest 30 stopni, a klime masz ustawiona np. na 18 lub 20
      stopni, dla organizmu to duzy szok termiczny, ktory predzej czy pozniej konczy
      sie przeziebieniem.Takie skoki temperatur sa niezdrowe dla doroslego, a co
      dopiero dla dziecka.Moj maz, ktory zawsze ustawia najnizsza temperature (jezeli
      jedziemy z dzieckiem ustawiam tak ,aby roznica wynosila max.4-5 stopni)zazwyczaj
      ma przesmarkane cale lato, maz duzo jezdzi i to ciagle wsiadanie i wysiadanie
      z goraca w chlodek i na odwrot tak go zalatwia.Odpukac dziecko nam jeszcze nie
      chorowalo.Drugi minus - w przewodach instalacji panuje wilgoc i ciepelko, a to
      wymarzone warunki dla roznego rodzaju plesni i grzybow, co sezon wiec powinno
      sie instalacje przeczyscic.
      Poza tym jest ok smile
      Jezeli masz okazje to kupuj oczywiscie z klima, tylko pamietaj, aby jadac
      z dziecmi nie ustawiac temperatury zbyt niskiej w stosunku do tej na zewnatrz
      pozdrawiam smile
      squaw1
      • marina2 Re: Klimatyzacja w samochodzie 21.06.03, 23:17
        Dla mnie w aucie podstawowym walorem jest klima.Trzeba sie nią umiejetnie
        poslugiwac i pamietac ,ze ona nie tylko chlodzi a osusza powietrze w kazdej
        temp nawet ogrzewajac.Wcale nie musi byc skierowana bezposrednio nawiewem na
        czlowieka choc czasem trudno oprzec sie pokusie...natomiast na szyby i
        owszem.Moje dzieci upaly galopuja do auta z krzykiem i wlacz klimę!!!Trzeba
        pamietac o terminowej wymianie filtra .M
    • florydka Re: Klimatyzacja w samochodzie 22.06.03, 04:27
      czesc- my nie mozemy bez klimy bo mieszkamy w Miami i jest naprawde
      goraco .Moja Iza ma teraz 18 mies. i praktycznie nigdy nie byla przeziebiona
      mimo ogromnej roznicy temperatur-na zewnatrz ok 40c a srodku zimno.
      Komfort jazdy jest naprawde wazny jezeli podrozujesz z dzieciakami-goraco
      polecam jest to lepsze niz otwieranie szyb.Pozdrowienia Ewa
      • zuzia_i_werka Re: Klimatyzacja w samochodzie 22.06.03, 22:17
        Cześć! Katarko nawet się nie zastanawiaj tylko kupuj samochód z klimąsmile) Twoje
        dziecko na pewno nie będzie się zaziębiało przy umiejętnym jej używaniu a
        komfort jazdy jest nieporównywalny!! Dużo jeździmy i zawsze w samochodzie męża
        córa jest ok a z mojego(bez klimysad()wyciągam ją całą mokrą i wściekłąsad
        Pozdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka