corkaswejmamy 18.08.07, 19:46 Ktoś czytał cokolwiek? Ja właściwie wszystko(w tym Weronikę 3 razy, Piedrę-2) i jestem zachwycona. Ktoś z was lubi tego typu literaturę? Może jakieś inne nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corkaswejmamy Nikt? 18.08.07, 20:13 Naprawdę nikt? Nie wierzę. Na pewno ktoś się znajdzie. Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: Nikt? 18.08.07, 20:33 czytałam oprócz ostatniej bodaj Zahair? bez zachwytu nie moja wrażliwość Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy mamakrzysia 18.08.07, 21:07 Zahir nie jest ostatnią książką tego autora, po niej są jeszcze na pewno ze dwie. Ale oczywiście nie masz obowiązku tego wiedzieć, nie twój typ przecież. Powiem ci tylko, że akurat źle zaczęłaś. Zahr nie jest najlepszą książką Paulo Coelho, mnie też nie urzekła. Inne owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: Paulo Coelho 18.08.07, 20:32 Nie wszystko udało mi się przeczytać...Najbardziej Piedra no i oczywiście 11 minut.Teraz jest jakaś nowa - musze nabyc... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Paulo Coelho 18.08.07, 20:37 Czytałam w głębokim liceum Alchemika, potem zaczęłam nad brzegiem rzeki..., ale juz nie skonczyłam. Jak to ładnie przedmówczyni ujęła: nie moja wrażliwość. To juz Wharton mi dłużej towarzyszył, bo do matury dzieciśmieci redemptionsong Odpowiedz Link Zgłoś
twojasasiadka Re: Paulo Coelho 18.08.07, 20:43 czytałam.. oczywiście Alchemika, Pielgrzyma , Na brzegu rzeki ... zbiór opowiadań(nie pamiętam tytułu) i Zahir-ale ta ostatnia książka mnie rozczarowala Zakończenie było moim zdaniem głupawe. Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy twoja sąsiadko 18.08.07, 21:08 Podzielasz moją opinię co do Zahiru. Ja czytam kolejną, Czarownicę z..., nic jeszcze nie mogę o niej powiedzieć,jestem na 32 stronie. Najlepsze moim, zdaniem to Weronika, Piedra, Alchemik i 11 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: twoja sąsiadko 18.08.07, 21:18 Czytam, mimo iż większość ludzi uważa,że to książki dla półgłupków i niezbyt rozgarniętych. Ba, niektóre książki mi się podobały. Zbyt proste ? przewidywalne ? naiwne ?może ? Swoich czytelników Coelho ma, jestem jedną z nich. Pierwszą książkę jaką przeczytałam to " Demon i Panna Prym" i pewnie dlatego podoba mi się najbardziej, wielkim sentymentem darzę i często wracam do " Pielgrzyma" czuję, że to "moja" książka. Weronika jak dla mnie bardzo, bardzo przewidywalna. Czytałam wiedząc jak się historia potoczy. Nieczytałam Zahiru i książek wydanych po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Paulo Coelho 18.08.07, 21:30 eeeech, ptasiek........ to były czasy! ale po "tacie" juz nie patrzyłam w stronę whartona. Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy demarto, demarto 18.08.07, 22:05 Ach, i co ja mam ci napisać? że mi się przykro zrobiło? Ależ skąd. Napisałaś"p krótkiej analizie" zaraz potem dodając, że książki Coelho są dla nie mających ochoty samodzielnie pomysleć. Otóż, moja pani, następnym razem, jeśli najdzie cię ochota skrytykowania czegoś zapoznaj się proszę dokładnie z tematem, o którym mowa. Chyba, że owa"krótka analiza" była jedynie przenośnią, której ja nie zrozuumiałam-wtedy najmocniej przepraszam. Ja nikogo nie namawiam do tego czy owego. Tym bardziej, że nie wszyscy lubią to samo. Byłoby to wręcz niebywale nudne gdyby faktycznie tak było. Ja Sapkowskiego nie czytałam nigdy-przyznaję się bez bicia. Dlatego nie mam najmniejszego prawa wypowiadać się na temat jego książek.Zachęć mnie to jest szansa, że przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: demarto, demarto 18.08.07, 22:22 przykro mi, sapkowskiego również nie trawię. nie mój stajl. i jego również nie muszę czytać w całości, by być tego pewną ) Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: Paulo Coelho 18.08.07, 21:16 Alchemik byłby ok gdybym nie czytała Małego Księcia, a tak miałam wrażenie, ze pomysł powielono. Z tych co czytałam najlepsza była Piąta góra; najsłabsze - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam i "11 minut". Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: Paulo Coelho 18.08.07, 21:17 A widzisz, dla mnie Piata Góra była fajna ale nie tak jak te dwie, które ty podałaś, że ci się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Paulo Coelho 18.08.07, 21:39 swego czasu, a było to baaaaardzo dawno temu stanęłam przed wyborem: coelho, czy kosiński. po krótkiej analizie wybrałam tego drugiego i do dzisiaj nie żałuję. coelho nie wezme do ręki nigdy w życiu, bo brzmi jak broszurka z przyparafialnej księgarenki. poza tym nie sposób czytać przepisy pt.: "jak żyć". dobrze jest zostać przez ksiażkę zmotywowanym, żeby samemu zechcieć do tego dojść drogą dedukcji. jak dla mnie więc lektura dla tych, którzy łakną życiowych mądrości, a którym się samodzielnie myśleć nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: Paulo Coelho 18.08.07, 21:41 Co ty nie powiesz? Ty z tych, co im myśleć się chce? Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Paulo Coelho 18.08.07, 21:52 następnym razem, zanim zadasz pytanie na forum, to się mocno zastanów, czy naprawdę chcesz usłyszeć szczere odpowiedzi od innych. a dopóki nie jesteś gotowa na konfrontację z myślącymi inaczej niż ty sama, nie pytaj. mam nieodparte wrażenie, że oczekiwałaś jedynie poklasku i podziwu z powodu, że niby fajne ksiażki czytasz....... czekaj dalej, na mnie nie licz ) Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:02 jaki poklask i podziw?matko ,książek się nie czyta dla poklasku tylko dla przyjemności,większego bezsensu na tym forum dawno nie przeczytałam....hahaha A'propos Zahira to wiem,że krytyka go źle przyjęła a mnie się bardzo podobał,fakt zakończenie mogłoby być lepsze,no i zapomniałam o alchemiku jak bardzo mi się podobał (2 lata temu przeżyłam namiętność książek Coelho i mam zaniki) Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:00 Kosiński??? może jeszcze Malownay Ptak? - jedna z mroczniejszych ksiażek jakie czytałam. Potem jeszcze próbowałam "Gdy oślica ujrzała anioła" Nicka Kave'a, generalnie w tym samym klimacie i moze dlatego ani jeden ani drugi pan nie przypadł mi do gustu. Z tą różnicą, że Cave jeszcze jakoś śpiewa i przy tym niech lepiej zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:33 w wolnej chwili przetestuj "wystarczy być". nie uwierzysz, że jeden facet mógł napisać dwie, tak różne książki. większość oprócz tych dwóch to jeszcze inna bajka i nie warta nadmiernej uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: Paulo Coelho 19.08.07, 16:22 czytałam wczasach liceum parę jego utworów. Wtedy mnie bawiły tak teraz wiem,że to komercja Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Paulo Coelho 18.08.07, 21:56 Czytałam "Piedrę.." i "Demona..."- łatwe i łatwo wyciekające z pamięci- kolejnej szansy Coelho ode mnie nie dostanie Aczkolwiek, olbrzymia armia wielbicieli tego autora w naszym kraju, jak każdy sukces, zasługuje na uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:05 na przeczytanie Alchemika skusiłam się po lekturze książki Wojciecha Eichelbergera Alchemia Alchemika- świetna psychologiczna analiza naszych pragnień dążenia do nieśmiertelności. Niestety Alchemik znudził mnie mocno. Nic nowego, nic ciekawego... Podjęłam próbę wgryzienia sie w Pielgrzyma i umarłam z nudów po kilkunastu kartkach. Nie rozumiem tego całego szumu wokół Coelho, kompletnie nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko2812 Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:12 Moja teżJego książki mnie nie zaciekawiły do granic możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:13 Potok banałów w jakże głębokim, pseudofilozfoicznym sosie. Mam skojarzenia z twórczością Rubika - i to, i to udaje coś czym nie jest. I to, i to cieszy się wielką popularnoscią. ps. ostatnio słyszałem wywiad z Dodą, "Alchemik" to jej ulubiona książka. Podobnie jak zresztą osiemdziesięciu procent wokalistek i modelek w tym kraju (tzn. tych które uzewnętrznialy się i opowiadały na łamach pism o o swoich "fascynacjach literackich". A druga to "Samotnosć w sieci"P Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:15 Samotność w sieci- długie i o niczym, aż dziwne, że ktoś postanowił to przenieść na ekran. Efektu można się było spodziewać Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Paulo Coelho 18.08.07, 22:16 "...ja wiedziałam, że tak będzie... aha, aha, ja wiedziałam,że tak będzie !" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
twojasasiadka Re: Paulo Coelho 19.08.07, 12:37 anulko- doda ma na pewno wyżesz IQ od Twojego , dlatego wybrała Alchemika Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: Paulo Coelho 19.08.07, 19:29 twojasasiadka napisała: > anulko- doda ma na pewno wyżesz IQ od Twojego Nie wykluczam, aczkolwiek w jej wysokie IQ wierzę tak samo, jak w to, że jej biust jest naturalny , dlatego wybrała > Alchemika Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy demarto demarto 18.08.07, 22:15 skasowało mi się więc powtórzę jeszcze raz... I cóż ja ci mam napisać, że jest mi przykro, że twoje słowa mnie ranią? Otóż wyobraź sobie, że nic z tych rzeczy. Napisałaś"po krótkiej analizie" dodając jednocześnie, że książki Coelho są dla nie mających ochoty samodzielnie pomysleć. Tak więc, droga demarto, zanim następnym razem przyjdzie ci do głowy cokolwiek skrytykować, zapoznaj się proszę dokładnie z tematem by wiedzieć o czym mówić. Bo krótka analiza to zdecydowanie za mało. Ja Kosińskiego nie czytałam-nie mam więc prawa wypowiadać się na temat jego twórczości. Co do szukania poklasku-wybacz, forum jest ostatnim miejsce gdzie można takowy uzyskać. Chyba, że wśród nas są osoby o tak niskim poczuciu własnej wartości, że takiego właśnie poklasku tutaj szukają. Poklasku ja mogę szukać(gdybym faktycznie go potrzebowała) w gronie osób, których podziwiam, których osoba coś mi mówi,tym samym coś sobą reprezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: demarto demarto 18.08.07, 22:17 ups, jednak nie skasowało się. No to się powtórzyłam. Pozdrawiam zatem podwójnie. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Paulo Coelho 18.08.07, 23:43 Czytałam "Alchemika", "Nad brzegiem..." i jeszcze chyba coś. No nie zachwyciło mnie i na kolana nie rzuciło, aczkolwiek sądzę że nie był to czas stracony Mnie o wiele bardziej poruszył De Mello, jeśli nie czytałaś to polecam. A nóż Ci się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Paulo Coelho 19.08.07, 12:50 A nóż Ci się spodoba nóż kuchenny? A nUż jej się spodoba,bo to w podobnym klimacie. Ja nie gustuję w takiej literaturze.Co innego Orwell na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: Paulo Coelho 19.08.07, 13:13 nie przekonuje mnie Coelho absolutnie, wręcz.. nudzi. Lubię za to Carrolla, wciąga niesamowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Paulo Coelho 19.08.07, 16:48 reteczu napisała: > A nóż Ci się spodoba > > nóż kuchenny? > > A nUż jej się spodoba,bo to w podobnym klimacie. Masz rację oczywiście. Dobrze że nikt nie widzi teraz mojej czerwonej ze wstydu gęby ! Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: Paulo Coelho 19.08.07, 16:57 De Mello? Nie słyszałam. Jakąś pozycję poleciłabyś szczególnie? Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Paulo Coelho 19.08.07, 21:35 Anthony de Mello to jezuita ale absolutnie nie kadzi po katolicku, zresztą dla kościelnych hierarchów jest bardzo kontrowersyjny, zarzucają mu mieszanie katolicyzmu z elementami buddyzmu. Bardzo mi się podobał "Śpiew ptaka", jest się nad czym zadumać. Tylko że to nie jest powieść a zbiór opowiastek. Krótkich i dających do myślenia. I jeszcze "Przebudzenie", to już zrobiło na mnie mniejsze wrażenie, ale niewątpliwie warto przeczytać. Teraz poluję w bibliotece na "Minutę mądrości" i "Modlitwę żaby". Jakbyś miała okazję to naprawdę polecam tylko nastaw się na brak fabuły. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Paulo Coelho 19.08.07, 13:35 czytałam kilka, juz po alchemiku byłam zniesmaczona (natrętny dydaktyzm) ale wciąż ktos mnie namawiał "spróbuj tę, ta jest lepsza" wiec przeczytałam jeszcze ze dwie z tym samym efektem. kompletnie nie rozumiem powodzenia tej'literatury', lepsze porady nt filozofii życia można znaleźć w kolorowym czasopismie dla pań. a juz 'demon i panna prym' totalnie wtórne wobec Wizyty starszej pani Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Paulo Coelho 19.08.07, 16:40 No przecież Alchemik nie da się czytać, a 11 minut to egzaltowana, histeryczna powiastka zblazowanego facecika po 50-tce, o tym jak to miło i przyjemnie być prostytutką Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Paulo Coelho 19.08.07, 16:58 po Alchemika sięgnęłam parę miesięcy temu dopiero, choć odkąd został wydany w Polsce, ciągle, w różnych sytuacjach spotykałam ludzi, którzy zachwyt nad tą książką deklarowali dotarłam do 30 strony tylko ta książka uderzyła mnie czymś, czego najbardziej nienawidzę w literaturze i ogólnie sztuce - pretensjami do bycia dziełem większym niż jest bo jest tendencyjną opowiastką, a pretenduje do tytułu "filozoficznego drogowskazu moralnego dla zagubionych w dzisiejszym świecie" no ale różni ludzie różnie odbierają rzeczywistość i jak widać po tym wątku, takie "drogowskazy" znajdują odbiorców i wyznawców Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Paulo Coelho 19.08.07, 17:21 Czytałam "Alchemika", resztę fragmentami. Banał, kicz, pretensjonalność i egzaltacja. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Paulo Coelho 19.08.07, 18:49 czytałam alchemika, piedrę i weronikę- za każdym razem myślałam że bedzie coś lepszego.niestety zawiodłam się i już więcej po coehlo nie sięgnę-oklepane tematy, naiwna i przewidywalna fabuła. Miałam wrażenie że ksiązki te pisane są jakby pod przymusem, na siłę. Czyta się je lekko bo też nie ma się nad czym zastanawiać-tak samo lekko się je zapomina. Jednakże uważam że są dobre dla licealistów-mogłyby np. zamiast innych kiczów (nie cierpię słowackiego)znaleźć sie w kanonie lektur lepsza od twórczości coehlo jest dla mnie długa historia harrego pottera Odpowiedz Link Zgłoś