Dodaj do ulubionych

Błędy ortograficzne !!!

11.09.03, 10:21
Ostatnio coraz częściej (moim zdaniem) w emamowych odpowiedziach na różne
posty pojawiają się stwierdzenia typu: „nie obraź się, ale słowo ... pisze
się tak a tak” ; „nie obraź się, ale jako np. przedszkolanka, pedagog,
prawnik, studentka itp. powinnaś znać ortografię”.
Fakt, powinnam znać, ale cóż mam zrobić skoro mimo tej znajomości i tak robię
błędy!
Fakt, mogę sprawdzić w wordzie tekst przed wysłaniem, żeby nie narażać
innych na niesmak, ale czasem jestem czymś poruszona i chcę odpisać
szybciutko parę słów bez zabawy w „Word-napisz,wytnij,wklej”
Mam prośbę do osób, które w ten sposób zwracają uwagę innym: pomyślcie! Czy
gdyby któraś z nas (robiących błędy) miała umiejętność poprawnej pisowni to
czy celowo by się tego pozbyła???
W rozumieniu, tych co mieli 5 z dyktand, zwrot „nie obraź się ...” załatwia
sprawę. Nie wiem jak odbierają go inne emamy, (może ktoś odpowie i się dowiem)
ja się nie obrażam, ale jest mi z tego powodu ciut przykro!
Nie rozumiem czemu służą takie stwierdzenia. Może jestem przewrażliwiona, bo
to moja pięta Achillesowa, ale wytykanie komuś błędów nie nauczy go
ortografii a jest dla odbiorcy nieprzyjemne!
W czasach kiedy ja chodziłam do szkoły zaburzenia z kręgu dysleksji były
nowinkami. W moim przypadku postawiono diagnozę dysortografia, ale nie było
mowy o żadnej terapii.

Może mam przyjąć status czytającej, bo prawo do pisania na tym forum mają
tylko osoby bez diagnoz typu dysleksja, dysortografia,
dysgrafia ?????????????????????

Dla zainteresowanych i niewtajemniczonych: dysleksja.univ.gda.pl/

Chętnie poznam Wasze zdanie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • sasha3 Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 10:50
      Ja sama błędów ortograficznych raczej nie robię i gdy czytam inne posty
      wychwytuję wszystko, ale prawdę mówiąc, absolutnie mi to nie przeszkadza i
      staram się nie zwracać uwagi. Ważne, aby wypowiedź była czytelna i zrozumiała.
      Bardziej irytuje mnie, gdy ktoś nie używa polskich liter, nie zaczyna zdania
      wielką literą, nie używa spacji itp. Ale to też tylko i wyłącznie dlatego, że,
      gdy mam mało czasu, chę szybko przejrzeć nowe wypowiedzi i czasem mam trudności
      z rozszyfrowaniem. Wiem, że przyczyną takiego pisania jest pośpiech, nie
      wszyscy mają przecież idealne dzieci, które pozwalają mamie siedzieć większość
      dnia przed kompem lub idealnego szefa, który patrzy na buszowanie w sieci przez
      palce. Dlatego nie krytykuję i nie wytykam. I staram się, aby moje posty były w
      miarę czytelne, w myśl przysłowia "nie rób drugiemu, co tobie niemiłe".

Mój mąż też robi błędy ortograficzne - odwieczny problem: pisze się "obiad"
      czy "objad"? Mógłby w końcu zapamiętać, prawda? Ale widocznie ma z tym jakieś
      problemy "oficjalnie" niezdiagnozowane. I to wcale nie znaczy, że ma jakieś
      braki w wykształceniu.

Przydałoby się odrobinę więcej tolerancji smile
      • enut Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 11:37
        sasha3 napisała:
        > Bardziej irytuje mnie, gdy ktoś nie używa polskich liter

Ja nie moge uzywac polskich liter, bo pracuje pod takim a
        nie innym systemem i nie ma u mnie polskich liter!

Tez uwazam, ze wytykanie bledow jest przykre. Przeciez
        kazdy robi jakies bledy - ja na przyklad przekrecam
        literki gdy sie spiesze, ale poprawiam to co zauwaze.
        Jednak po kilku godzinach siedzenia przed komputerem oczy
        mam zmeczone i moge przeciez czegos nie zauwazyc!
        Najwazniejsze, ze lapie sens wypowiedzi, prawda?

Pozdrowienia
    • mama_wiktora Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 12:59
      Też mnie drażni takie zwracanie uwagi. Osobiście przeważnie błędów nie robię,
      więc czasem się uśmiechnę pobłażliwie na widok jakiegoś dla mnie oczywistego
      błędu, ale mam bardzo, bardzo mądre i wykształcone koleżanki, które mają
      dysleksję, więc wiem, że niektórzy tak mają i jest ok.

Gosia
    • mamabasi Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 13:33
      Mamo.ali masz rację.
      Przyznam się, że rażą mnie błędy ortograficzne, ale jeszcze bardziej mi
      przeszkadza, gdy w dyskusjach pojawiają się cytowane przez Ciebie uwagi.
      Często takie błędy nie wynikaja z braków w wykształceniu, ale po prostu z
      pospiechu, czasami wzburzenia. Często człowiek wystuka szybko kilka zdań, potem
      naciśnie enter i ... jest już za późno na zmianę błędu, który potem się
      dostrzeże. I po łączach krąży post z ortograficzną wpadką, autorowi-autorce
      jest często trochę wstyd, a do tego dochodzą jeszcze uwagi "życzliwych".

Nie bądźmy drobiazgowi. Pozdrawiam.
      • mamabasi Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 13:37
        Dodam jeszcze, ze jestem "wzrokowcem" i doskonale radzę sobie z ortografią, gdy
        patrzę na tekst, który piszę. Natomiast, gdy piszę i nie patrzę na kartkę,
        zdarzają mi się błędy, których nie spodziewałabym się po sobie np "błond".

A poza tym mam męża dyslektyka, więc jestem przyzwyczajona do róznych "wójków"
        etc - mój mąż (co mnie zaskakiwało w jego listach)robi błędy w słowach
        najprostszych i najbardziej oczywistych.
        • aha12 Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 14:52
          Tak dosłownie (nie chcę nikogo obrazić) to zwykłe złośliwości przez piszące
          uznawane za "inteligentne".Zwykła chęć wywyższenia się. Przepraszam za
          dosłowność ale owijanie w bawełnę nigdy mnie nie bawiło. Aga.

P.S. Istny kij w mrowisko prawda?
          • wieczna-gosia Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 15:10
            A mi tak rybka. Sama nie zwracam uwagi bo bledy robie straszliwe, ale dzieki
            wieloletniej wink edukacji na forum sakury jak mi ktos zwroci uwage to nawet mi
            przykro nie jest.
            Chociaz mysle ze uprzejmiej jest zwrocic uwage komus na priva- U nas nie ma
            pozliwosci edycji postow, a wiec publiczne wytkniecie bledow nic nie da, bo i
            tak sie czlowiek nie poprawi. Ale jak zapamieta na przyszlosc to co za
            problem wink)
          • domali Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 15:10
            Ja też nie mam wiekszego problemu z ortografią, ale zdarza mi się zrobić
            błont wink. Zauważam w postach innych ortografy, ale to nie nasza rola uczyc
            kogoś ortografii! Mi bardziej przeszkadzają literówki, choć i mi się zdarzają,
            bo czasami utrudniają czytanie, ale zazwyczaj wynika to z pośpiechu, a nie
            nieumiejetności pisania.
            A co do inteligencji... dyslektycy to często osoby o ponadprzeciętnym IQ wink
    • zgagusia Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 18:08
      ja tez nie mam na tym komputerze polskich liter - wina systemu czy cos... nie
      znam sie wink I mnie z kolei razi uwaga ze komus ten brak polskich liter
      przeszkadza - w moim programie pocztowym np. polskie litery wystepuja w postaci
      pustych kwadracikow albo w ogole brakuje litery. Zeby 'rozszyfrowac' takiego
      maila musze zmienic komputer. Ale zdarzaja sie tu posty w ktorych POLOWA slow
      zawiera literowki - to juz jest zwykle niechlujstwo. Wystarczyloby zeby osoba
      ktora to pisala PRZECZYTALA swoj wlasny post przed wyslaniem to wylapalaby
      wiekszosc bledow. Jakos nie wierze ze zawsze dziecko przeszkadza... To troche
      taka postawa 'a co mi tam, niech potencjalny czytelnik poglowkuje sobie...' A
      cudze posty w ktorych roi sie od literowek naprawde sie ciezko czyta
      aga
    • dorotadu Re: Błędy ortograficzne !!! 11.09.03, 18:28
      A ja zacznę inaczej PRZESZKADZAJĄ mi błędy w postach bo po prostu czsem nie
      rozumiem o co chodzi! Jeśli ktoś np. pisze że szuka wuzka to w pierwszej
      sekundzie nie łapię czego szuka (i to jeszcze w temacie!!!). Jednak nigdy
      nikomu teko nie wytykam. Sama natomiast jeśli nie jestem pewna jakiegoś wyrazu
      to staram się użyć innego o podobnym znaczeniu. Teraz pewnie znajda się jakieś
      wypowiedzi cytujace moje błędy w postach-co tez mogło mi się przytrafić.
      Bardzo bardzo często nie używam wielkich liter ale to wynika tylko i wyłącznie
      z pospiechu (obiecuję że się poprawię) smile).
      • kostruszka Re: Przepraszam! 11.09.03, 19:02
        Naprawdę bardzo przepraszam za to, że to m. in. moje słowa sprawiły komuś
        przykrość. Rozumiem, że dysortografia to poważny problem osób, która na nią
        cierpią i robienie błędów jest od nich niezależne. Absolutnie nie odmawiam
        takim osobom prawa do zabierania głosu na forum(zarzut absurdalny, to wolny
        kraj). A na błędy, choć mnie rażą (zboczenie zawodowe), nie zwracałam dotąd
        większej uwagi, bo liczy się dla mnie przede wszystkim treść postów. Sama
        przecież dobrze wiem, jak często pisane są one pod wpływem wielkich emocji.
        Nadal jednak podtrzymuję opinię, że osobom wykonującym niektóre zawody dobra
        znajomość ortografii (zwłaszcza jeśli robią błędy w prostych wyrazach)jest po
        prostu nieodzowna. Pozdrawiam. Kasia
    • monika.zdz Re: Błędy ortograficzne !!! 12.09.03, 14:51
      Teraz strasznie modne stało się zrzucanie niepoprawnej pisowni na karb chorób
      (?) typu dysgrafia,a myślę ,że w wielu przypadkach wystarczyłoby po prostu
      zastanowić się albo spytać kogoś przed wysłanie posta. Osoby poprawiające błędy
      autora robią to niejako automatycznie bo te błędy bywają rażące i nie ma co się
      obrażać. Nawet ciekawa wypowiedź z taki kwiatkiem jak np."męszczyzna" (a,takie
      coś się kiedyś trafiło) staje się śmieszna. Może ,więc czasami należy wziąć
      słowniczek do ręki i sprawdzić,zamiast zasłaniać się dysgrafią ?
    • alltid_ung Re: Błędy ortograficzne !!! 12.09.03, 23:30
      Nie powinnysmy wytykac sobie bledow ortograficznych.Czasami mysle ze niektore
      kobietki zwracaja bardziej uwage na ortografie niz na sens tego co czytaja.Ja
      robie bledy, i chyba sie tego nie pozbede. a wytykanie mi ich powoduje ze
      uwazam ze ta "madra" osoba nie ma za specjalnie duzo argumetow w dyskusji
      wiec "lapie" sie tych najprostrzychwink A co do polskich liter to nie moge ich
      uzywac bo ich nie mam.
    • mamaizyimoniki Re: Błędy ortograficzne !!! 13.09.03, 11:23
      Ja generalnie nie zwracam uwagi na błędy i nie wytykam ich, ale sama przyznasz,
      że słowo "który" napisane: "ktury" razi... Po prostu nie mogę nie zwrócić na to
      uwagi. Może chodzi tu zwyczajnie o zmysł estetyczny czy jak to tam nazwać, mój
      lub innych osób i ja akurat jestem w stanie tych "innych" zrozumieć.
      Podpisujemy się jakimś tam swoim nickiem i jesteśmy kojarzone przez innych.
      Piszemy jakieś mądre rady, używamy słów często gęsto bardzo wyszukanych (sama
      nie raz i nie dwa sprawdzałam w słowniku co oznaczają, aby prawidłowo
      zinterpretować całą wypowiedź). Jeśli w takiej wypowiedzi są rażące błędy
      (przykład podałam wyżej) to jakoś to się gryzie. Dla mnie rażące, bo jakoś sama
      zwyczajnie nie umiem się pomylić i napisać "muwić" czy "muj".
      To moje zdanie, możecie mieć inne. I dodam jeszcze, że cała taka mądra
      wypowiedź jakoś traci dla mnie na wartości...
      • alltid_ung Re: Błędy ortograficzne !!! 14.09.03, 16:46
        mamaizyimoniki napisała:
        > zwyczajnie nie umiem się pomylić i napisać "muwić" czy "muj".
        > To moje zdanie, możecie mieć inne. I dodam jeszcze, że cała taka mądra
        > wypowiedź jakoś traci dla mnie na wartości...

Jezeli twoje oceny wartosci jakiejs wypowiedzi dotycza wylacznie
        ortografi....hmmmm uwazaj zebys nie stracila czegos z "madrosci zyciowych"wink
        A poza tym zgadzam sie z Kiranna calkowicie, osadzanie po ortografi to tak
        jabysmy powiedzieli ze "ta kobitka jest glupia bo ma garbaty nos, bo wiedza
        przeciesz wszyscy ze madrosc siedzi w prostym nosie" pozdrawiam
        • dorotadu Re: Błędy ortograficzne !!! 14.09.03, 20:03
          Mama izyimoniki ma całkowita rację !!! Nie jedna mama się mądrzy używa
          obcojecycznych określeń kiedy nie zna swojego języka i nie potrafi poprawnie
          sklecic paru zdań. I potem nie dziwcie sie, że wasze dzieci mają słabe oceny z
          polskiego.
          Nie chciałam pisać tak dosadnie ale wypowiedzi niektórych mam po prostu mnie
          do tego zmusiły.
          • alltid_ung Re: Błędy ortograficzne !!! 16.09.03, 08:20
            dorotadu napisała:

> Mama izyimoniki ma całkowita rację !!! Nie jedna mama się mądrzy używa
            > obcojecycznych określeń kiedy nie zna swojego języka i nie potrafi poprawnie
            > sklecic paru zdań. I potem nie dziwcie sie, że wasze dzieci mają słabe oceny
            z
            > polskiego.
            > Nie chciałam pisać tak dosadnie ale wypowiedzi niektórych mam po prostu mnie
            > do tego zmusiły.

Niektore mamy uzywaja obcojezycznych zwrotow na codzien i nie mysla nawet ze
            sie madrza. Wiekszosc tych co pisza z bledami ortograficznymi pisza madrze i
            rzeczowo z ladnym i gramatycznym ukladem tekstu.Takie podejscie
            do sprawy jest
            tylko i wylacznie brakiem tolerancji dla innosci i indywidualnosci osobowej.
            Uwazam to za gorsza ceche niz to z moje dzieci beda mialy zla ocene z j.
            polskiego.Nawiasem mowiac nie beda mialy zlej oceny bo sie tego jezyka nie ucza.
            > do tego zmusiły.

• kiranna Re: Błędy ortograficzne !!! 16.09.03, 22:38
            dorotadu napisała:

> Mama izyimoniki ma całkowita rację !!! Nie jedna mama się mądrzy używa
            > obcojecycznych określeń kiedy nie zna swojego języka i nie potrafi poprawnie
            > sklecic paru zdań. I potem nie dziwcie sie, że wasze dzieci mają słabe oceny
            z
            > polskiego.
            > do tego zmusiły.

Eeeej, chyba przesadzilas... Nie chcem, ale muszem, tak? wink

Co prawda nie czytam wszystkich postow na tym forum, ale jak dotad nie
            wpadl mi w oko zaden post e-mamy "madrzacej sie" (???) czy "nie potrafiacej
            poprawnie sklecic paru zdan" (?). Bywaja bledy wiekszego czy mniejszego
            kalibru, to wszystko, ale Ty przeciez tez nie jestes bez winy. Przeczytaj swoj
            post raz jeszcze i zastanow sie, czy na pewno masz prawo do tak ostrej
            wypowiedzi?
            Nie obraz sie Dorotko, ale idac tropem TWOJEGO rozumowania, Twoje dziecko tez
            moze miec kiedys klopoty w szkole, przynajmniej z interpunkcja wink ....o
            tolerancji i szacunku dla innosci nie wspominajac.
            Sorki, ale nie podzielam Twojej opinii sad

pozdrawiamsmile
            • mamaizyimoniki Re: Błędy ortograficzne !!! 16.09.03, 23:26
              kiranna napisała:

> Nie obraz sie Dorotko, ale idac tropem TWOJEGO rozumowania, Twoje dziecko tez
              > moze miec kiedys klopoty w szkole, przynajmniej z interpunkcja

Idąc dalej tropem takiego rozumowania, Dorota twoim zdaniem popełniła jakiś
              (lub może kilka) błędów interpunkcyjnych. Jeśli wskażesz mi jakie, zwrócę honor.
              Bo ja sie nie dopatrzyłam...
              • edytkus Re: Błędy ortograficzne !!! 17.09.03, 01:06
                mamaizyimoniki napisała:

> kiranna napisała:
                >
                > > Nie obraz sie Dorotko, ale idac tropem TWOJEGO rozumowania, Twoje dziecko
                > tez
                > > moze miec kiedys klopoty w szkole, przynajmniej z interpunkcja
                >
                >
                > Idąc dalej tropem takiego rozumowania, Dorota twoim zdaniem popełniła jakiś
                > (lub może kilka) błędów interpunkcyjnych. Jeśli wskażesz mi jakie, zwrócę
                honor
                > .
                > Bo ja sie nie dopatrzyłam...

Kto szuka nie bladzi - przyjrzyj sie uwaznie!
                • mamaizyimoniki Re: Błędy ortograficzne !!! 17.09.03, 11:59
                  edytkus napisała:

> mamaizyimoniki napisała:
                  >
                  > > kiranna napisała:
                  > >
                  > > > Nie obraz sie Dorotko, ale idac tropem TWOJEGO rozumowania, Twoje dzi
                  > ecko
                  > > tez
                  > > > moze miec kiedys klopoty w szkole, przynajmniej z interpunkcja
                  > >
                  > >
                  > > Idąc dalej tropem takiego rozumowania, Dorota twoim zdaniem popełniła jaki
                  > ś
                  > > (lub może kilka) błędów interpunkcyjnych. Jeśli wskażesz mi jakie, zwrócę
                  > honor
                  > > .
                  > > Bo ja sie nie dopatrzyłam...
                  >
                  > Kto szuka nie bladzi - przyjrzyj sie uwaznie!
                  >
                  >

Coś specjalnie dla ciebie edytkus:

INTERPUNKCJA (łac. interpunctio) to ogół zasad stosowania znaków
                  przestankowych; znaki przestankowe.

Ja się przyjrzałam. Nie mam nic do zarzucenia. Teraz twoja kolej, edytkus.

Głupio, nie???

• edytkus Re: Błędy ortograficzne !!! 17.09.03, 14:59
                    mamaizyimoniki napisała:

> Ja się przyjrzałam. Nie mam nic do zarzucenia. >

I nie widzisz nic niepoprawnego w tym zdaniu: "Nie jedna mama się mądrzy używa
                    obcojecycznych określeń kiedy nie zna swojego języka i nie potrafi poprawnie
                    sklecic paru zdań"? Zwroc uwage na polaczenie slow "madrzy uzywa."

> Głupio, nie???

Tobie na pewno big_grin
              • kiranna Re: Błędy ortograficzne !!! 17.09.03, 20:09
                mamaizyimoniki napisała:

> kiranna napisała:
                >
                > > Nie obraz sie Dorotko, ale idac tropem TWOJEGO rozumowania, Twoje dziecko
                > tez
                > > moze miec kiedys klopoty w szkole, przynajmniej z interpunkcja
                >
                >
                > Idąc dalej tropem takiego rozumowania, Dorota twoim zdaniem popełniła jakiś
                > (lub może kilka) błędów interpunkcyjnych. Jeśli wskażesz mi jakie, zwrócę
                honor
                > .
                > Bo ja sie nie dopatrzyłam...

O, tak latwo to nie ma! smile Na pierwszy rzut oka sa 3, w dodatku podstawowe,
                szukaj dalej smile)
                pozdrawiamsmile
                Anka
                • kiranna Re: Błędy ortograficzne !!! 17.09.03, 20:20
                  Sugerowalabym rowniez uzycie "niejedna" [mama] zamiast "nie jedna", wynika to
                  z kontekstu wypowiedzi, ale nie upieram sie, autor sam najlepiej wie, co mial
                  na mysli smile
                  Nie jedna mama, ale dwie, trzy, itd.
                  Niejedna mama, czyli wiele.

pozdrawiamsmile
                  Ania

• dorotadu Re: Błędy ortograficzne !!! 18.09.03, 12:20
            Może nie jasno się wyraziłam. Chodzi o to, że wypowiedź w której są naprawde
            podstawowe błędy ortograficzne typu - gura, wuzek - traci dla mnie na wartosci
            i wybaczcie ale nawet w największym uniesieniu nie wyobrażam sobie takich
            robić. Ja skracam natomiast czas pisania postów poprzez braki przecinków,
            czasami też nie używam wielkich liter. Błędy też się zdażaja przecież wszyscy
            jesteś my tylko ludźmi! Nie wspominając juz o gg tam głędów robię sporo.
            Jednak na forum zawsze można przemysleć wypowiedz>
            Przepraszam za zamieszanie, bardzo nie lubię czytać kłótni na forum a ta
            rozmowa wyraźnie do takiej zmierza.
            Zakonczmy ten wątek.
            • alltid_ung Re: Błędy ortograficzne !!! 20.09.03, 11:58
              dorotadu napisała:

> Może nie jasno się wyraziłam.

Chodzi o to, że wypowiedź w której są naprawde
              > podstawowe błędy ortograficzne typu - gura, wuzek - traci dla mnie na
              wartosci
              > i wybaczcie ale nawet w największym uniesieniu nie wyobrażam sobie takich
              > robić. Ja skracam natomiast czas pisania postów poprzez braki przecinków,
              > czasami też nie używam wielkich liter. Błędy też się zdażaja przecież wszyscy
              > jesteś my tylko ludźmi! Nie wspominając juz o gg tam głędów robię sporo.
              > Jednak na forum zawsze można przemysleć wypowiedz>
              > Przepraszam za zamieszanie, bardzo nie lubię czytać kłótni na forum a ta
              > rozmowa wyraźnie do takiej zmierza.
              > Zakonczmy ten wątek.

owszem nie jasno sie wyrazlas i jak to w dyskusjach moglas napisac
              sprostowanie. A tym czsem nie tylko ze dyskusja sie nie rozwinela to jeszcze
              wyraznie poczulas sie urazona. Ty nie robisz bledow nawet w uniesieniu a ja
              robie nawet normalniewink i co naprawde myslisz ze jestem duzo gorsza niz ty?
              Twoja wypowiedz byla ostra dla wszystkich ktorzy robia bledy, a jednak dyskusja
              jest na pol zartem pol serio i bez urazy. Ale pamietaj, myslec trzeba nie
              tylko na forum a dyskusja to nie klotnia. To prawda ze wszyscy jestesmy tylko
              ludzimi ale ci co nie robia bledow to ta troche lepsza kategoria ? wink)))

• kiranna Re: Błędy ortograficzne !!! 20.09.03, 22:43
              dorotadu napisała:

> Chodzi o to, że wypowiedź w której są naprawde
              > podstawowe błędy ortograficzne typu - gura, wuzek - traci dla mnie na
              wartosci
              > i wybaczcie ale nawet w największym uniesieniu nie wyobrażam sobie takich
              > robić.

Dorotko, jaka jest roznica miedzy slowami "gura", "wuzek" a "zdazaja"? wink)

Jeden robi takie bledy, Ty inne, kazdy jest czlowiekiem, jak slusznie
              zauwazylas. Czy byloby Ci przyjemnie, gdyby ktos napisal, ze Twoja wypowiedz
              stracila na wartosci, tylko dlatego, ze napisalas slowo "zdazaja" przez z z
              kropka?

Problemem w tej dyskusji jest nie ortografia, a brak tolerancji i
              szacunku dla ulomnosci innych. Dzis dyskredytujecie tych, co robia bledy
              ortograficzne, jutro byc moze tych, co seplenia i jakaja sie - granica jest
              bardzo cienka, jeden nie potrafi pisac, drugi mowic. Dziewczyny, przeciez to
              nie konkurs polonistyczny, a zwyczajne forum!

Nasze dzieci sa jeszcze malutkie, moj synek ma dopiero 8 miesiecy, Twoja corcia
              niewiele wiecej. Nie jestesmy w stanie przewidziec jaka polszczyzna beda sie
              kiedys poslugiwac, czy beda miec problemy z ortografia, interpunkcja, itp.
              Miejmy nadzieje, ze nie, ale jesli tak wlasnie bedzie? Czy pomniejszysz wartosc
              wypowiedzi swojego dziecka z tego powodu, ze bedzie pisac "gora" czy "wozek"
              przez u?

Wg mnie daleko jest nam do klotni, przynajmniej z mojej strony smile
              nie chcialabym rowniez, abys odebrala moje slowa jako atak na Twoja osobe,
              wierz mi, mam pokojowe zamiary smile

pozdrawiamsmile
              Anka

• kiranna Re: Błędy ortograficzne !!! 13.09.03, 23:38
      Owszem, razi mnie to, wizualnie, lecz uwazam, ze wytykanie komus bledow
      jezykowych na jakimkolwiek forum nie jest eleganckie. W koncu nie jestesmy w
      szkole, a wiekszosc z nas ma mature dawno za soba i takie publiczne "bicie po
      lapkach" budzi we mnie niesmak.
      Nie zgodze sie, ze madra wypowiedz traci na wartosci z powodu bledu, jedno nie
      wyklucza drugiego. O dyslektykach mowa juz byla, wiec nie chcialabym sie
      powtarzac. Zreszta powody moga byc rozne, pospiech, zdenerwowanie,
      rozkojarzenie. Kazdy z nas jest tylko czlowiekiem, zdarza sie, ze i Pan Miodek
      zajrzy do Madrych Ksiag zanim odpowie na pytanie telewidza.
      Pomijajac nawet kulture, to sama balabym sie zwrocic komus uwage. Mimo, ze mam
      za soba olimpiade polonistyczna, to pewnie nie raz popelnilam jakis blad
      gramatyczny czy stylistyczny, tymbardziej, ze od 10 lat nie mam na codzien
      kontaktu z jezykiem polskim, oprocz internetu.
      A propos literowek, jesli w poscie trafi sie jedna-dwie, to nie ma sprawy. Ale
      fakt, zdarzaja sie posty, ktorych po prostu nie da sie przeczytac. To juz
      uwazam za niechlujstwo i zazwyczaj odpuszczam sobie dalsze czytanie.

Ciekawa jestem, czy osoby tak ochoczo oceniajace w internecie wpadki
      innych, a na kazdym forum jest ich kilka, same sa czyste jak lza? I czy rowniez
      wytykaja bledy gramatyczne swoim rozmowcom w realu, stajac twarza w twarz z
      nieznajoma osoba? Chcialabym to zobaczyc wink

pozdrawiamsmile
      Anka

p.s. jesli kogos razi brak polskich liter w moim poscie, to przepraszam, ale ja
      rowniez nie posiadam odpowiedniego systemu i zapewne tak juz pozostanie, mea
      culpa wink

• mama.ali Re: Błędy ortograficzne !!! 14.09.03, 17:34
        ... żeby zajrzeć do słowniczka, czy spytać kogoś o pisownie, trzeba być
        najpierw świadomym popełnianych błędów.
        Ta, która pisze bezwartościowe i śmieszne posty i zasłania się dysortografią!
      • sasha3 Re: Błędy ortograficzne !!! 17.09.03, 13:03
        Ojej! Teraz dopiero zajrzałam, bo kilka dni mnie nie było...

I widzę właśnie, że swoją wypowiedzią namieszałam troszeczkę smile

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każda z Was może używać polskich liter,
        bo po prostu ich nie ma. Ja tylko zwróciłam uwagę, że takie posty gorzej się
        czyta (chociaż musze powiedzieć, że już się przyzwyczaiłam, trening czyni
        mistrza smile). Ale cóż, siła wyższa i nie można mieć przecież z takiego powodu
        pretensji. Dlatego przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni smile

Pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka