Dodaj do ulubionych

Ile za chrzest?

26.09.03, 20:38
W niedzielę zamierzam ochrzcić Dominikę i dziś przy załatwianiu ostatnich
formalności dowiedziałam się ile wynosi opłata za udzielenie sakramentu w
mojej parafi. Delikatnie mówić zbierałam szczękę z podłogi, bo ksiądz nic nie
sugerując (np w formie - co łaska, ale nie mniej niż... wink) podał cenę -
150 zł!!! No jak dla mnie to fuuura pieniędzy! I to jeszcze na dodatek za
udzielenie TEGO sakramentu! Najpierw pięknie mówił o przyjęciu do wspólnoty
Kościoła, a później zażyczył sobie za to przyjęcie 150 zł! Chrzest ma mieć
ponoć jakąs tam suuuper oprawę i stąd ta kwota. Tyle, ze mi zupełnie na tej
super oprawie nie zależy... Ja się tylko chciałam wprowadzić moje dziecko do
wspólnoty Kościoła, pomodlić sie za nie itp...
Nie zapłaciłam całej kwoty, mam uzupełnić w niedzielę - na dzień dzisiejszy
nie zamierzam nic dopłacać. Co więcej, jak będą robili jakies problemy to
chyba nie dam rady trzymać nerwow na wodzywink Ale najpierw chciałabym
zorientować się w opłatach w innych parafiach... moze te 150 zł to nie jest
jakos dużosad
Podzielcie się swoimi oświadczeniamismile
Obserwuj wątek
    • lajkonik3 Re: Ile za chrzest? 26.09.03, 22:17
      w kosciele na moim osiedlu ksiadz mowi, ze za sakramenty nie bierze, ale jak
      ktos chce, to co laska mozna do skarbonki przy wejsciu wrzucic

ten Twoj to powolanie ma, ale do ekonomii
      • dzidecka Re: Ile za chrzest? 26.09.03, 22:29
        U nas było co łaska. My dalismy 100 zł bo niemieliśmy pojęcia ile dać. Z tego
        co widzieliśmy najmniejsza kwota wynosiła 20 zł.
        • mkrysinska Re: Ile za chrzest? 26.09.03, 22:55
          Hej!
          W naszej parafii również z góry ustalone są opłaty za udzielenie sakramentów,
          pogrzeb itp. Za chrzest naszej małej zapłaciliśmy 100 zł. co szczerze mówiąc
          było miłym zaskoczeniem, gdyż rok wcześniej za ślub ksiądz zażyczył sobie ...
          1000 zł. !!! (na to składała sie opłata dla księdza, organisty i kościelnego).
          Byliśmy wtedy w takim szoku, że nawet nie przyszło nam do głowy zaprotestować.
          A ciekawe czy gdybym powiedziała księdzu, że jesteśmy biednymi studentami i
          stać nas na zapłacenie powiedzmy 200 - 300 zł. (tyle ślub kosztuje w
          sąsiedniej parafii)to nie zechciałby udzielić nam ślubu??? Bardzo żałuję że
          tak wtedy nie zrobiliśmy.
          Pozdrawiam, życzę Wam wspaniałej uroczystości.
          .................
          Monika i Karolina
          • ela1975 Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 08:30
            Rok temu za chrzest w Skierniewicach ( ale to nie jest nasza parafia)
            zapłaciłam 50 Pln ale nie pytałam się ile kosztuje tylko wyjełam i położyłam na
            stół i ksiądz nic nie powiedział. tego dnia było osiem chrztów.
            Miesiąc później mój brat chrzcił w Milanówku syna i zarzyczono od nich 200 pln
            ale tyle nie zapłacili chociaż na wpłacenie mniejszej sumy potrzebna była zgoda
            proboszcza.
            Ślubu nie braliśmy również w naszej parafi bo tam pogrzeb kosztuje 700pln a
            ślub jest najdroższy (niepoważnym wydaje mi się wydawanie na opłatę za ślub
            całej mojej miesięcznej pensji, która wtedy wynosiła 700 pln). Za ślub
            zapłaciliśmy 400 (tyle chciał ksiądz) moim zdaniem to nie jest wygórowana kwota
            bo była to opłata za księdza, organistę, ministranta i chór, który był super
            (gościom się wszystko podobało)
            Ale muszę ci powiedzieć, że możesz mieć problemy, bo znam księży którzy
            chodza "po kolędzie" i dokładnie orientują się "kto, za co i ile".
            ER
    • ani_st Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 12:51
      My chrzcilismy w Sieta Wielkanocne. Dalismy 50 zl. Nikt nam nie mowil ile mamy
      dac, po prostu wlozylismy do koperty i juz. U nas w parafii nie ma cennika za
      sakramenty. Za slub zaplacilismy 200 zl.
      Anita
    • aronka1 Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 13:17
      My mieliśmy przedwczoraj bardzo nietypową uroczystość! Wzięliśmy ślub
      kościelny (ponad 3 lata po cywilnym) i ochrzciliśmy Natalię.
      Daliśmy 300 zł. Już po zapowiedziach, pod koniec załatwiania spraw. Proboszcz
      był trochę zaskoczony, jak daliśmy kopertę. Daliśmy tyle, bo były to dwa
      sakramenty, a poza tym księża (zwłaszcza proboszcz) ogromnie nam ułatwili
      wszystko. Nie chodziliśmy na nauki, wszystko było uproszczone i załatwione
      błyskawicznie.
      Organisty nie było, bo woleliśmy skrzypce. Było przepięknie! Kameralnie, na
      luzie, sympatycznie. Tak, jak to sobie wymarzyliśmy!
      Dodam, że jesteśmy z Krakowa.
    • libra.alicja Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 13:42
      W mojej parafii proboszcz mówił co łaska. Chrzty są w konkretną niedzielę
      miesiąca, ale nam nie pasowało. Sakramentu udziela się w trakcie południowej
      mszy, tak by wszyscy parafianie w tym uczestniczyli, ale my chcieliśmy po mszy,
      tak by cała rodzina mogła podejść do ołtarza i żeby było bardziej rodzinnie.
      Dużo było tych ale, proboszcz się na wszystko zgodził, ale zasugerował pół
      żartem, że to "usługa ekstra". Daliśmy 300 zł, wtedy było nas na to stać. Dziś
      dalibyśmy dużo mniej, bo teraz dla nas to duża suma i musielibyśmy się
      dostosować do zwyczajów parafii.
      • libra.alicja Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 13:44
        Moniko, myślę, ze opłata zależy też od tego, czy będzie nabożeństwo specjalnie
        dla was (z dodatkową oprawą), czy w trakcie normalnej mszy, wtedy ksiądz
        poświęca tylko kilkanaście minut więcej czasu.
        • lili111 Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 17:07
          Ja nawet nie zapytałam księdza ile, ale z tego co wiem zawsze mówi co łaska. W
          zeszłym roku chrzciłam bliźniaki i do koperty włożylam 50 zł, bo na tyle było
          mnie stać.
        • monique76 Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 20:17
          No właśnie, problem polega na tym, ze to jest chrzest zbiorowy - siedmioro
          dzieci będzie chrzczonych. Oczywiście, że gdyby to był chrzest indywidualny, na
          dodatkowo zamówionej mszy to i opłata powinna być odpowiednia. A to ma być taki
          standartowy chrzest, na jednej z niedzielnych mszy świętych - msza odbyłabym
          się i wtedy, gdyby żadne dziecko nie było chrzczone. Dlatego uważam, że 150 zł
          to stanowczo za dużo! Szczególnie, ze ja na te 150 zł to prawie dwa dni muszę
          pracowaćsad
          No nic, zapłaciłam 100 zł i więcej nie mam zamiaru dopłacać. I ciekawa jestem
          co jutro będziesmile Zdam relację... wink
          A swoją drogą to zamierzam napisać do kurii biskupiej w tej sprawiesmile
          Od razu dodam, że nie zdecydowałam się na chrzest małej bo taka jest
          tradycja... Potrzeba ochrzczenia wynikła z mojej wiary... Żałuję tylko, że
          wybrałam na chrzest kosciół parafialny po prostu... Jedna z dziewczyn dobrze
          napisała - ten nasz ksiądz to ma powołanie... ale do ekonomiisad
    • dorotadu Re: Ile za chrzest? 27.09.03, 22:14
      My dziś smile daliśmy 50 zł.
    • monique76 Re: Ile za chrzest? 28.09.03, 21:42
      o i już po chrzcie i zamieszaniu calym zwiazanym z uroczystościąsmile
      Tak jak obiecałam zdaję relację - opłata skończyła się na tych 100 zł, któe
      zapłąciłam w piątek, dziś byłam przygotowana na awanturkę, a tu nic... !! no
      rozczarował mnie ten ksiadzwink) A tak na serio to jeżeli będę miała drugie
      dziecko to zdecyduję się na chrzest indywidualny - taki zbiorowy chrzest nie ma
      w ogóle znamion uroczystości, ksiadz pędził od jednego dziecka do drugiego, tak
      jakoś dziwnie byłosad No ale dobrze, że już za nami ta uroczystość. Od jutra
      wrazamy do normalnoścismile
      • ochotka69 Re: Ile za chrzest? 29.09.03, 14:16
        Ja zdecydowałam się na chrzest indywidualny. Było rzeczywiście bardziej
        uroczyście, osobno w pięknej kaplicy. Bałam się, że Ola całej uroczystości nie
        wytrzyma i bedzie biegać (a miała wtedy rok). Ksiądz zaskoczył mnie swoim
        podejściem nie było to zwykłe odklepanie formułki, ale "mała" msza. Dałam co
        łaska 50 złotych.
        Początkowo chciałam ją ochrzcić, w bazylice w której otrzymałam wszystkie swoje
        sakramenty. Niestety tam tylko obowiązywał "chrzest zespołowy". Podziękowałam
        wybrałam inną parafię jak już napisałam i nie żałuje.
        Przecież zawsze jest wybór, a ślub za 1000 złotych to już moim zdaniem lekka
        przesada. Chyba, że kogoś stac.
      • adzia_a Re: Ile za chrzest? 29.09.03, 15:09
        A ja się tak zastanawiam - po co w ogóle pytać księdza ile chce za sakrament?
        Przecież same wiecie, że to są rzeczy niewymierne i niematerialne...

No serio, w życiu by mi do głowy nie przyszło pytać. Daliśmy co łaska, i za
        ślub i za chrzest. Nikt nie miał pretensji smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka