weronikarb 25.08.08, 12:26 W sobotę murarze skonczyli mury Coraz blizej swojego kąta jestesmy. Juz nie musze sobie wyobrazac tylko widze juz jak bedzie wygladac W tym roku jeszcze tylko zalejemy tarasy i dopiero w przyszlym roku dalej pojedziemy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 12:31 Pamietam pare lat temu zdjęcie pt "Dominik buduje dom" To ile budowaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 12:42 dlugo - jakies 5 lat za sobą ... Jednak budujemy swoimi rekami i bez kredytu duzego. Tym bardziej z poczatku mielismy duze klopoty finansowe, teraz juz leci z gorki wiec myslimy iz gora 2 lata i sie wprowadzamy Bez kredytu hipotecznego Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 12:45 No to niezleGratuluje! Woałabym przez pięc lat się"męczyc"i oszczedzac niz przez 30 spłacac po 1500zł )) Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 12:47 Znam, rozumiem, podzielam radość i gratuluję )) My będziemy wykańczać huuuurrrrrraaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:07 na tym etapie juz chcialabym byc W przyszlym roku moze juz sie uda Najwazniejsze ze juz ciezkiej fizycznej pracy jest niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:01 super. Gratuluję, że udało się bez kredytów. U nas niestety nie. Wzięliśmy kredyt na 30 lat. A do nowego domu mam nadzieję wprowadzimy się za góra 2 miesiące. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:06 My bierzemy "drobne" w zeszlym roku wzilismy 15 tys. na 2 lata i w tym dobralismy 2 tys. Kupilismy strop i zaplacilismy murarzom. Jestesmy w stanie przewidziec 2 lata na przod czy uda nam sie splacic dlatego tylko na tak dlugo bierzemy. Boimy sie na dluzszy termin. Choc skonczenie domu powinno nam sie zamknac w 50 tys. ))) Dlatego w przyszlym roku strop, dach i okna - to pewne Reszte wykoczeniowki, na ile pozwola finanse i czas Z fachowcow bedziemy potrzebowac murarza na podmorowke pod dach Elektryka Reszta sami Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:10 a liczyliscie ile Wam wyjdzie cały dom?Tak mniej wiecej? Moi znajomi wzieli kredy na 350 tysiecy(działka swoja) i juz wykańczają;mój mąż jednak twierdzi ze cały dom powiedzmy 120 metrowy to ok 800000-pod klucz oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:17 Jak bylismy kiedys sie spytac o redyt hipoteczny i podalismy ze wystarczy nam 100.000 na dom to gosciu chcialam nam dac tyle i zobaczyc jak to zrobimy Pwoiem tak: Jako tako calosci niemamy obliczonej bo to jednak w czasie sie rozciaga. Jednak mysle ze w sumie 100.000 pod klucz nam wyjdzie Moze kiedys usiadziemy i przeliczymy Sama robocizna to do tej pory to koszt 5.5 tys. murarze, 80 koparka i 150 koparka do fundamentow. Fundamenty zalewalo 12 chlopa - za free (odrobek mieli u meza) Obliczylismy ze podmorówke lepiej szalowac i zalewac - tutaj koszt materialu tylko, bo sami zalewalismy Material mielismy kupiony przed podniesieniem VAT-u Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:24 my mieliśmy działkę, ekip nie zatrudniami (poza tynkami maszynowymi i posadzkami) - wszystko robi mój ojciec. Dom mamy o powierzchni 180 metrów użytkowej, całkowitej ok 240m . Dom jest bardzo prosty, nie ma żadnych wykuszy ani skomplikowanego dachu. Koszt stanu surowego zamkniętego to 190 tyś zł. Teraz wykończeniówka tzn: poza kaflami, panelami i białą armaturą dochodzi ogrzewanie, oczyszczalnia ścieków i takie tam - około 120 tyś zł. Myślę, że w tej kwocie się zmieścimy. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:31 my mamy 140 m calkowitej 109 uzytkowej. Prosty dom, jedna kondygnacja, dach plaski. Ustawienie pomieszczen tak aby jak najmniejsza ilosc rur poszla czyli w jednej lini lazienka, wc, kuchnia pomieszczenie gospodarcze Staralismy sie wszystko przewidziec, aby nie bylo nie potrzebnych kosztow. Wszystko zalezy tez od materiałów z ktorych si ebuduje Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:37 800000???? Twój mąż chyba przesadził albo liczył marmury w łazienkach i salonach Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:42 Mathiola jest to realne jesli wymyslny rysunek, materialy z najwyzszej polki i droga ekipa plus oczywiscie dzialka do kupienia Jak sie chce to sie i tyle wyda Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:48 Toć ja wiem, że się da jak się człowiek uprze. Tylko nie rozumiem celu tego typu wyliczeń dla przeciętnego szarego człowieka. Toć nie będę stawiała kominka z czystego greckiego marmuru, nie będę miała kranów pozłacanych, nie będę miała kamiennej elewacji ani najdroższych płytek na tarasie. I nikt chyba kto się liczy z kasą nie będzie takich kwiatków brał pod uwagę stawiając chałupę. Więc skąd te 800000 w domu 120 metrowym? Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:53 mathiola - jak kupowałam kafelki do łazienek (moje za cenę 32 zł) to widziałam piękne marmurowe płyty (już nawet nie płytki) za 450 zł/metr. O albo kabina prysznicowa z kryształu - koszt 15 tyś zł. A sąsiad budował obok mnie dom - landarę według indywidualnego projektu (koszt prawie 18 tyś zł) to wydał około mln. Za calość, razem z działką. W życiu byś nie powiedziała, że tyle w to coś wpakował. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 14:37 ano widocznie po to coby nie zaczynac Bo jak mniej to a nuż się babie zachce domu swojego Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Mury stoją :)) 25.08.08, 13:59 mathiola napisała: > 800000???? Twój mąż chyba przesadził albo liczył marmury w > łazienkach i salonach No właśnie nie wiem skąd on wziął taką sumę! Tamci wykanczaja wlasnie a kredy wzieli na 350 tysiaków Odpowiedz Link Zgłoś