Dodaj do ulubionych

Mam talent odc. 2

22.09.08, 09:48
pl.youtube.com/watch?v=0ULxsQghxj4&feature=related
miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,5716069,Niewidoma_spiewaczka_chwycila_za_serca_Polakow.html
Fajna dziewczyna, dowcipna, wrazliwa,mocno jej będę kibicować. I przyznam sie
- ocierałam łzy ukradkiem - ale może ja się nie znam na ariach i innych
takich. A pies jaki elegant!wink
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 09:51
      Ja to wogóle wzruszam sie pieknymi głosami więc nie tylko ukradkiem
      ocierałam łzy.
      A dziewczynie bede kibicowac za talent, za cherakter, za to ze nie
      dała sie pognieść zawistnym nauczycielom i za to ze wie czego chce.
      Niech toruje droge innym niepełnosprawnym.
      Pies cudny.
      • seniorita_24 Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 10:49
        Piękny głos, dość nietypowy i jak dla mnie niedzisiejszy. Kojarzy mi się z
        przedwojennymi śpiewaczkami. Wzruszyła mnie jej postawa, uśmiech i brak
        narzekania. Nawet jeśli nie wygra może parę osób pomyśli zanim zacznie wyganiać
        niewidomego z psem z autobusu czy sklepu.
        • krzysztof-lis Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 11:50
          Moje odczucie: nie powinni puszczać tam ludzi upośledzonych umysłowo.

Vide ten śmieszny facecik w czerwonej sukience.
    • morgen_stern Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 10:04
      Oj, ja się też rozwaliłam psychicznie na jej występie, zwłaszcza, że:
      a) miała głos jak Lisa Gerrard b) pies miał kokardę, nie wiedzieć
      czemu wzruszyło mnie to do łez c) byłam akurat przy trzeciej butelce
      wina i zgodnie z koleżanką rozmazywałyśmy sobie po twarzy łzy razem
      z makijażem głośno zawodząc i śmiejąc się jednocześnie wink
      • morgen_stern Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 10:08
        Aha, a powiedzcie, że się wam serce nie ścisnęło przy tym
        chłopaczku, który wpalił na koniec, że przyszedł do programu, żeby
        pokonać swoją nieśmiałość. Było niemal słychać opad szczęk jury,
        rozbroił wszystkich. Pijaczka morgen oczywiście znów się
        rozbeczała tongue_out
        • dlania Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 10:12
          pl.youtube.com/watch?v=ETNnJEzNNR4
          wink
          Ufff, myslałam że tylko ja – gupia, bęczę przy tym programiewink
          Ale trzeba przyznać, że montaz i podkład dzwiekowy jest świetnie zrobiony.
        • mamaemmy Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 11:36
          morgen_stern napisała:

> Aha, a powiedzcie, że się wam serce nie ścisnęło przy tym
          > chłopaczku, który wpalił na koniec, że przyszedł do programu, żeby
          > pokonać swoją nieśmiałość. Było niemal słychać opad szczęk jury,
          > rozbroił wszystkich. Pijaczka morgen oczywiście znów się
          > rozbeczała tongue_out

Hehe,ja również,mnie on rozczulił smile
          Nie mogłabym byc w takim jury !
          >
        • yenna_m Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 20:33
          Chłopaczek świetny! Mi też szczęka opadła z hukiem i popatrzyłam na dzieciaka w
          niemym podziwie.
          Śpiewaczce kibicować będę. Jest moją faworytką (na razie).
    • liwilla1 Re: chwila chwila 22.09.08, 10:07
      dziewczyna spiewa ladnie i czysto, jak na amatorke, ale bez przesady. mnie nie
      powalila. to, ze jest niewidoma nie powinno miec najmniejszego wplywu na jej
      ocene, a niestety odnosze wrazenie, ze jest odwrotnie. gdyby nie byla
      niepelnosprawna, wojewodzki i chylinska pofolgowali by swojemu cynizmowi, a
      tak... nie wypada. no i Polska by ich zlinczowala smile
      no i jeszcze sie dziewczyna na biblie powolala. angaz w TV TRWAM ma jak w banku.
      • przeciwcialo Re: chwila chwila 22.09.08, 10:09
        No ale to program dla amatorów.
        • liwilla1 Re: no wiem 22.09.08, 10:12
          dlatego pisze, ze ladnie i czysto. gdyby byla profesjonalna operowa spiewaczka,
          ocenilabym jej wystep gorzej.
          • dlania Re: no wiem 22.09.08, 10:17
            Ja się na szczęście nie znam na profesjonalnych głosach, dziewczyna wyglądała
            pieknie, pieknie sie usmiecha, jest szczera, wrazliwa i mądra.
            Jęlsi zaś chodzi o jej niepełnosprawnośc - wydaje mi się, że to bardziej ona
            może pomóc innych niepełnosprawnym, niz jej ta niepełnosprawnośc "pomaga". Bo w
            czym? Naprawde myslisz liwilla, że ten opad szczęk widowni i jury, tudzież
            epileptyczne ruchy Chylińskiej, to reakcja na ślepotę dziewczyny?wink))
            • liwilla1 Re: no wiem 22.09.08, 10:28
              no wiesz, moze nie w 100%, ale mysle, ze jakos kolo 80% tak. to, ze jest
              niewidoma, nadaje jej spiewaniu jakiegos mistycyzmu. od razu wychodzi z
              uprzywilejowanej pozycji, bo osoba niepelnosprawna na wejscie generuje takie
              uczucia jak wspolczucie, troska, opiekunczosc. nawet jakby niemilosiernie
              falszowala, i tak ludzie wstaliby z miejsc klaszczac, chylinska by plakala,
              foremniak gralaby oszolomiona, a wojewodzki nie smialby pisnac slowa krytyki.
              poza tym uczestnicy tego programu sa wlasnie tak sprytnie dobrani, by grac na
              waszych emocjach dziewczyny smile
              ale jasne, zycze Ewie finalu i samych sukcesow. i fajnie, ze w ten sposob
              otwiera spoleczenstwo na problem inwalidztwa smile
              • dlania Re: no wiem 22.09.08, 10:39
                nO CO DO TEGO ŻE PROGRAM MA swoich rezyserów to chyba nikt nie ma wątpliwościwink
                To nie dokument (który zreszta tez ma swojego rezyserawink).
                Pomijając niepełnosprawnośc: mnie sie ta dziewczyna wyglądowo podobała juz w
                zajawkach, gdzie nie było mowy o tym, że nie widzi. Wkurzał mnie za to pies,
                dopóki jego obecnośc nie została usprawiedliwiona.
                Pieknie, ze smakiem, dziewczyna sie prezentuje jak dla mnie. szczególnie w
                porównaniu z tymi pięcioma dziołchami w czarnych getrach i miniówkach na
                początku - a matulu, jakie maszkary, jaki styl, jaka głupota(IMO!!!)
                • krzysztof-lis Re: no wiem 22.09.08, 11:56
                  > Pieknie, ze smakiem, dziewczyna sie prezentuje jak dla mnie.
                  > szczególnie w porównaniu z tymi pięcioma dziołchami w czarnych
                  > getrach i miniówkach na początku - a matulu, jakie maszkary,
                  > jaki styl, jaka głupota(IMO!!!)

Te laski były całkiem zgrabne a niektóre nawet ładne. wink Szkoda tylko, że
                  totalnie śpiewać nie potrafiły.

• nenia1 Re: no wiem 22.09.08, 11:48
                Większość w tym wątku nie stwiedza, że dziewczyna ma wybitny głos
                i talent, ale ze cała jej postać, charakter, to co mówi, jak mówi,
                jak się usmiecha, plus jej pies z muchą na szyi, wywołałuje emocje
                i wzruszenie.

Ta dziewczyna ma charyzmę, czar i urok, robi coś za co ją można podziwiać, straciła wzrok w dzieciństwie, a mimo to niepoddaje się
                i dązy do spełnienia marzeń.

Czy osoba niepełnosprawna wywołuje wzruszenie i opiekuńczość w Polsce, możesz dowiedzieć się czytając jak np. opiekowali sie nią lekarze i nauczyciele.
                • mama_kotula Re: no wiem 22.09.08, 12:12
                  "Większość w tym wątku nie stwiedza, że dziewczyna ma wybitny głos
                  i talent, ale ze cała jej postać, charakter, to co mówi, jak mówi,
                  jak się usmiecha, plus jej pies z muchą na szyi, wywołałuje emocje
                  i wzruszenie. Ta dziewczyna ma charyzmę, czar i urok, robi coś za co ją można
                  podziwiać, straciła wzrok w dzieciństwie, a mimo to niepoddaje się i dązy do
                  spełnienia marzeń."

Tak jak pisałam niżej - to jest nieświadomie wpisane w to, że dziewczyna jest
                  niepełnosprawna.

Kojarzycie Dorotę Osińską? Wielki głos owszem - ale do tego specyficzny
                  "mistyczny" sposób mówienia, z namaszczeniem jakby, szeroki uśmiech, błądzące
                  gdzieś nieobecne oczy. Kojarzę ją jeszcze zanim zaczęła występować w telewizji,
                  z festiwali w Ciechocinku, jak była młodziutką nastoletnią siksą, poważną ponad
                  wiek. Dokładnie to samo wrażenie wywarła na mnie Ewa - "hipnotyzowanie" słuchacza.
          • beata985 ale chyba nie do końca jest amatorką 22.09.08, 10:17
            skoro jest w trakcie czy tam po Akademii Muzycznej??
            ale i tak mi się podobała.
            • marty_chce_do_dzungli Nie jest wcale amatorką 22.09.08, 10:25
              link
              www.ewalewandowska.pl/
              a występ był też podrasowany
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14&w=84929386&a=84936860
              nie żebym znowu wyszła na zimną sucz...
              • dlania Re: Nie jest wcale amatorką 22.09.08, 10:32
                Ad 2 link: A to juz problem tych, którzy twórczości Lisy Gerrard (i spółki) nie
                znająwink))
                • mama_kotula Re: Nie jest wcale amatorką 22.09.08, 10:35
                  dlania napisała:

> Ad 2 link: A to juz problem tych, którzy twórczości Lisy Gerrard (i spółki)
                  nie znająwink))

Czyli, IMO - zdecydowanej większości widzów, jak dla mnie to jakieś 80% widowni tongue_out
                  • dlania Re: Nie jest wcale amatorką 22.09.08, 10:39
                    Niech sie dokształcają muzycznie, to nie bedzie tak łatwo nimi manipulowaćwink
              • liwilla1 Re: nie zgadzam sie 22.09.08, 10:36
                najbardziej zimna sucza w tym watku zamierzam byc ja smile
              • gemmavera Re: Nie jest wcale amatorką 22.09.08, 10:59
                Na tej samej zasadzie tańczący jedenastolatek też nie jest amatorem, bo uczy się
                tańczyć w domu kultury.
                • przeciwcialo Re: Nie jest wcale amatorką 22.09.08, 11:01
                  Niezły był.
              • denea Re: Nie jest wcale amatorką 22.09.08, 16:12
                "Występ Ewy wzięty był w ramy muzyczne (przed i po) z głosem który
                jest niedoścignionym wzorcem - Lisy Gerard. Ludzie nie znający Lisy
                słysząc jej Sanvean mogli być przekonani , że to śpiewa Ewa."

Ja nie znam twórczości Lisy Gerard i osłuchana z muzyką operową też
                nie jstem, ale różnica była dla mnie bardzo wyraźna i nie miałam
                wątpliwości, że w "oprawie" występu wykorzystano fragment innego
                utworu.
      • cora73 Re: chwila chwila 22.09.08, 10:27
        O matko ales pojechala z ta biblia! Gdyby sie dziewczyna na islam
        czy buddyzm powolala byla by dla ciebie bardziej wiarygodna? smile No
        ale sa ludzie ktozy zawsze znajda cos co mozna wysmiac i
        skrytykowac! Dziewczyna spiewala super....zycze jej wygranej!
        • liwilla1 Re: chwila chwila 22.09.08, 10:32
          bo to powolanie sie na biblie w TV w kraju ultrakatolickim tez ma znaczenie smile
          kazdy spec od PR ci to powie.
          nie, nie spiewala super. spiewala ladnie, spiewala czysto, ale jak dla mnie
          mialko, wbudzajac emocje raczej swoim kalectwem niz wibra. taka jest moja
          opinia. i srry, ze nie jestem politycznie poprawna w swojej ocenie.
          • betty_julcia Re: chwila chwila 22.09.08, 10:46
            Przesadzasz. Domyślam się jednak ze jesteś profesjonalistką i znasz się na ocenie, skoro takie sądy wydajesz, bo dla amatora śpiew był piękny i wzruszający ze względu na czystość, głos i wibracje, profesjonalista oczywiście może się dopatrzeć we wszystkim wielu niedoskonałości, co jest zrozumiałe.
            Dla mnie, amatorki śpiewała pięknie. Gdyby była widząca także by mnie wzruszyła. Dlaczego? Dlatego ze wybrala taki utwór. Mało kto się przy ave maria nie wzrusza i nie oceira łezki. SŁyszałam kilka wykonań tej arii w różnych wydaniach od amatorskich po profesjonalne i wykonanie Ewy plasuje się jak dal mnie bardzo wysoko. I to ze jest niewidoma nie ma z tym nic wspólnego.
            Wg tego co piszesz sugerujesz ze kalecy nie powinni występować w tego typu programach bo swoim kalectwem wzruszają i grając na emocjach uzyskują lepsze noty???
            • liwilla1 Re: chwila chwila 22.09.08, 10:54
              1. nie, nie jestem profesjonalistka smile troche kiedys spiewalam w gospel, ale
              dlatego, ze sprawialo mi to frajde i nigdy nie wiazalam z tym przyszlosci,
              pomimo namow ze strony nauczycieli muzyki, zebym sie w tym kierunku ksztalcila.
              teraz nie spiewam - tylko skrzecze hehe
              2 .ja rozniez slyszalam te arie w wielu wykonaniach, metalowej wlacznie smile i
              powiem tak - w wykonaniu Ewy po prostu mnie znudzila. nie odnalazlam w jej
              wystepie nic zachwycajacego, czy zapierajacego dech. po prostu ladnie wykonany
              song. ot i wszystko.
              3. nie nadinterpretuj wypowiedzi moja droga podlug swoich teorii spiskowych.
              jedyne o co postuluje, to rzetelna, racjonalna ocena bez wzgledu na to, czy
              "talenciarz" ma wszystkie konczyny i zmysly, czy nie.

• cora73 Re: chwila chwila 22.09.08, 10:57
                A wiec o niespelnione ambicje chodzismile no to juz rozumiem twoje
                czepianie sie.
                • liwilla1 Re: tiaaaaa 22.09.08, 11:00
                  tu mnie masz! wszystkiemu winna zawisc o to, ze nie jestem wystarczajaco
                  uposledzona, by wzieli mnie do programu. no i nie mam psa ba! nie mam nawet
                  bialej muchy smile
                  prosze, cora, nie kaz mi watpic w twoj intelkt, ktory sobie cenie czytajac twoje
                  wypowiedzi w innych watkach smile
                  • cora73 Re: tiaaaaa 22.09.08, 12:29
                    Napisze tak: w porownaniu np z dziewczynami ala Spice Girls, lub z
                    tym magikiem dla ubogich na mnie wlasnie ta dziewczyna zrobila
                    wrazenie! To ze jest niewidoma nie gra wiekszej roli ,poniewaz
                    potrafi spiewac i moim zdaniem slusznie pszeszla do dalszych
                    etapow.....ona i maly tanczacy Karoleksmile No ale ja sie faktycznie na
                    spiewie nie znam wiec pewnie masz racje!
                    • cora73 pRZeszla....oczywiscie:) 22.09.08, 12:31

• liwilla1 Re: trudno mi osadzac 22.09.08, 12:32
                      bo innych wystepow nie widzialam.
                      moze dlatego jest mi latwiej, bo nie oceniam w porownaniu do innych uczestnikow
                      programu, tylko w oderwaniu od nich smile
                      • cora73 Re: trudno mi osadzac 22.09.08, 12:37
                        A widzisz!!!!!! Gdybys ogladala calosc, bylabys nia zachwyconasmile))))
                        • yenna_m Re: trudno mi osadzac 22.09.08, 20:36
                          IMHO dziewczyna ma magnetyzującą osobowość smile
                • mama_kotula Re: chwila chwila 22.09.08, 11:00
                  cora73 napisała:

> A wiec o niespelnione ambicje chodzismile no to juz rozumiem twoje
                  > czepianie sie.

Taaa, Liwilla po prostu zazdrości i jest gotowa w desperacji sobie oczęta wzorem
                  Juranda wyłupić, aby też wzruszać i zachwycać.

Rozczaruję cię - ja nie mam niespełnionych ambicji tego typu, a jednak też mnie
                  nie zachwyciło to wykonanie. Jak napisała Liwilla - czyste i ładne. Ale nie
                  porywające i nie powalające na kolana.

Ze śpiewającymi dziećmi i młodzieżą niepełnosprawną miałam sporo do czynienia,
                  pracowałam jako wolontariuszka przy organizacji koncertów (m.in. festiwalu w
                  Ciechocinku). Większość wykonań była wzruszająca, ale nie powalająca - ale nie o
                  tym chciałam mówić: po prostu niepełnosprawny artysta buduje wokół siebie -
                  nieświadomie - specyficzny klimat, coś w rodzaju "mistycznej" otoczki. I Ewa też.
    • korusiar Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 11:25
      Niooo...miałam ciarki na całym ciele.
      A mój mąż, którego znam prawie 9 lat i którego płaczącego widziałam
      tylko dwa razy (po śmierci jego taty i gdy się dowiedział, że nasza
      starsza córka ma autyzm) ronił naprawdę krokodyle łzy, nawet na
      powtórce. A to taki typ twardziela wink Jak widać bardzo wrażliwego...
    • przeciwcialo Nie Ewa ale posłuchajcie. 22.09.08, 11:56
      pl.youtube.com/watch?vshockbu5XNul3nQ

• liwilla1 Re: to mi sie bardziej podoba 22.09.08, 12:07
        napisalabym, ze troche za plytko z przepony i odrobine przez nos, ale znowu
        bedzie, ze zazdroszcze tongue_out
        • przeciwcialo Re: to mi sie bardziej podoba 22.09.08, 12:14
          A ja otwarcie moge napisac że zazdroszcze, ale tak pozytywnie. Głos
          to jedyna rzecz której ludziom zazdroszcze.
          • liwilla1 Re: ja zazdrosze czegos innego :) 22.09.08, 12:20
            a w zasadzie dwoch: kreacji piorem i pedzlem smile chcialabym moc malowac slowem
            albo akwarela. ale niestety w tym kierunku nie przejawiam zadnych nadzwyczajnych
            uzdolnien big_grin
    • sebaga Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 12:32
      oczywiste, ze dziewczyna ma talent, jednak nie zachwyca mnie jakoś specjalnie.
      A od Lisy to ją lata świetlne dzielą. Myślę, ze mało kto pomyślał, ze to Ewa
      śpiewała Sanvean. Mam taką nadzieję..
    • buzka25 Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 13:01
      tez ogladalam i jestm pod ogromnym wrazeniem, jak juz Wojewodzki wymiekł to
      znaczy ze cos w tym musi byc, nie mowie juz o chylińskiejtongue_out
    • mrowkojad2 Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 14:34
      Dziewczyna talent ma, ale manipulacja to jednak była, oj była.
      Wychodzi niewidoma dziewczyna z psem przewodnikiem i spiewa Ave
      Maria, toz to jazda po bandzie przecież. Sądzę, że gdyby nawet
      śpiewała dwa razy gorzej to też by przeszłasmile
      Mnie jak do tej pory najbardziej podobali się ci dwaj gimnastycy z 1
      części.
      • guderianka Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 15:25
        Łzy w oczach były wywołane nie przez jej śpiew zapewnie ale przez
        jej historię. Zanim zaczęła śpiewac i opowiadała o sobie-
        wiedziałam,że przejdzie dalej, i dalej, i dalej..

Mi się podobali chłopcy The Morders oraz Żywe Trupy
    • mathiola Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 16:22
      o jezu jak się spłakałam smile
      Programu nie widziałam, dopiero teraz. Jak głupia jakaś smile Makijaż
      mi się rozmazał, a tu czas wychodzić
      • 4-mexx Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 17:23
        zgadzam sie z tym co pisze liwilla w 100%.Jej glos nie powala na
        kolana.Obejrzalam to na youtube.A co do Chylinskiej czy Wojewodzkiego, toz oni
        musza tam grac, coby widxzow przyciagac i taki program robil wrazenie i wzbudzal
        emocje na widzach.
        Pamietacie to?Paul Potts : pl.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA
        Ten pan zrobil wtedy na mnie ogromne wrazenie.
        posluchajcie
        • joanna515 Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 17:54
          Dobry inny przykład smile ten pan nie był niewidomy a wywołał podobne wruszenia u
          milionów wink ja na Ewy występie też ryczałam ale najbardziej dlatego, że jej mama
          płakała...to było...takie wzruwszające.
          • 4-mexx Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 18:21
            ten pan pieknie spiwal.Ewy spiew nie robi zadnego wrazenia
            zwrocila uwage bardziej swoja uroda, mlodoscia inwalidztwem, absolutnie nie
            spiewem, wyolbrzymione jest wszystko tak, jakby jej spiew powalal na kolana, a
            tak nie jest

wzruszylam sie najbardziej wtedy, kiedy plakala jej mama-ale to z innych
            powodow, a nie jej spiewu
          • mathiola Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 20:36
            a ja nie dlatego, że mama, tylko dlatego, że bratanica płakała wink
            • miruka Re: Mam talent odc. 2 22.09.08, 20:43
              mnie się głos Ewy podobał, choć daleko mu do doskonałej techniki,
              ale najbardziej przeszkadzało mi ze zapomniano iż ta piękna pieśń
              nie składa się tylko z tych dwóch słów Ave i Maria,
    • lola211 Re: Mam talent odc. 2 23.09.08, 08:35
      Granie na emocjach.
      Nie lubie tego.
      Dziewczyna bardzo fajna, zycze jej wszystkiego najlepszego,
      jednakowoz nie lubie jak sie widza w ten sposob urabia.Te zachwyty,
      łzy ocierane ukradniek, poruszenie..

I jak tu niepełnosprawni maja byc traktowani normalnie? Albo sie ich
      spycha na margines albo wynosi na ołtarze bohaterstwa.
      • guderianka Re: Mam talent odc. 2 23.09.08, 09:15
        lola211 napisała:

> I jak tu niepełnosprawni maja byc traktowani normalnie? Albo sie
        ich
        > spycha na margines albo wynosi na ołtarze bohaterstwa.

Lola , cosik zdechnie w lesie bo jak nigdy zgadzam sie z tobą w
        100% !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka