Dodaj do ulubionych

wspólna kąpiel?

21.10.03, 10:51
dziewczyny co wy o tym sądzicie dwoje moich dzieci 7,5 i 4,5 roku do tej
pory kąpali się razem bo tak było szybciej, wygodniej, no i oni są bardzo
zżyci ze sobą, razem się w wannie bawili. Ale czy chłopiec w tym wieku może
jeszcze kąpać się z młodszą siostrą. Dodam, że corka jest bardzo rozgarnięta
i to raczej w jej kierunku nasuwają się moje wątpliwości.
Obserwuj wątek
    • jolancik1970 Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 11:01
      oczywiście, nie powinnaś wpajać już od dziecka pruderii, już niedługo syn sam
      nie będzie chciał się kąpać z młodszą siostrą, więc wtedy nastąpi bezbolesne
      rozdzielenie. pozdrawiam
    • burza4 Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 11:08
      Jeśli im to nie przeszkadza, to jakiż problem? A z ciekawości - co ma do
      tego "szybciej, wygodniej"? Przecież 7,5 letnie dziecko chyba umie umyć się
      samo?
      • donatta Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 11:12
        Ma i to wiele. Ale to wiedzą tylko matki co najmniej dwójki kilkuletnich
        dzieci smile
        pzdr
        Donata (mama trójki)

ps. My też kąpiemy naszą 6-letnia córkę z cteroletnim braciszkiem - dla
        wygody, oczywiście. I na razie nie widze sensu rozdzielania, bo się pięknie
        razem bawią we wannie.
        • iwonapa Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 11:36
          dzieki za posty no to mam problem z głowy. Pozdrawiam wszystkie e-mamy
        • burza4 Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 11:57
          Ale mi chodzi o to, że dziecko w wieku 7,5 lat powinno umieć umyć się samo,
          więc nie rozumiem jaka tu oszczędność czasu dla mamy? Że lubi kąpać się z
          rodzeństwem to inny aspekt, ale nie rozumiem tego argumentu o wygodzie.
    • miola Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 12:53
      Dziecko 7,5 letnie (myślę że podobnie jak 6 letnie) potrafi umyć się samo, ale
      wymaga kontroli (jeszcze to i to) oraz pomocy np. przy spłukiwaniu głowy.
      Główna zaletą wspólnej kąpieli jest to, że ma się wszystkie dzieci w jednym
      miejscu. Moja córka (2l)i tak próbuje włazić do wanny w której siedzi brat (6l)
      tyle że w ubraniu i niezbyt dobrze jej to wychodzi, więc wsadzam ją sama zanim
      rozbije sobie głowę. Z kolei ją samotna kąpiel w ogóle nie bawi, a bohaterskie
      czyny takie jak płukanie głowy bez płaczu bez aplauzu brata są pozbawione sensu
      i nie warte wysiłku. Tak więc wspólna kapiel ma głęboki sens i też zamierzam
      kontynuować ten żałosny proceder, dopóki się któreś nie zacznie wstydzić.
      • evee1 Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 13:36
        Moje dzieci (6 i 8 lat, dzieczynka i chlopiec) tez sie nadal
        uwielbiaja razem kapac, chociaz niedlugo bedzie za malo
        miejsca w wannie. Sami potrafia sie swietnie umyc pod prysznicem,
        ale wtedy nie ma takiej zabawy jak chlapanina razem.
        Jak sie zaczna wstydzic (a napweno kiedys zaczna), to sami
        przestana smile.
        • silije.amj Re: wspólna kąpiel? 21.10.03, 14:11
          Ja pamiętam kąpałam się z młodszym o 4 lata bratem jeszcze gdy miałam jakieś 7
          lat - fajnie się bawiliśmy. A potem zaprotestowałam gwałtownie i przeciwko
          braciszkowi i przeciwko tacie w łazience. Można spokojnie czekać aż chęć
          oddzielenia wyjdzie od dziecka.
    • anetark Re: wspólna kąpiel?-absolutnie NIE!! 21.10.03, 20:10
      a juz na pewno nie dzieci w wieku 7-8 lat , podobnie jak ojciec nie powinien
      kąpać małej dziewczynki (mam na myśli 2 , 3 , 4 letniej)dla mnie to po prostu
      nie do pomyslenia <AnetaRK
      • ania.zalogowana Re: wspólna kąpiel?-absolutnie NIE!! 21.10.03, 20:22
        AnetaRK powiedz proszę dlaczego?
      • donatta Re: wspólna kąpiel?-absolutnie NIE!! 21.10.03, 20:54
        Nie rozumiem dlaczego? Mój mąż pomaga mi w kąpieli, i tak jak ja często myję
        czteroletniego synka, tak on kąpie naszą sześcioletnią córkę. Rozumiem, że
        ojciec nie powinien myć dziewczynki, która dojrzewa, ale małe dziecko? Nie
        przesadzajmy! Grunt to zdrowy rozsądek.
        Donata
      • maak3 Re: wspólna kąpiel?-absolutnie NIE!! 21.10.03, 21:50
        anetark napisała:

> a juz na pewno nie dzieci w wieku 7-8 lat , podobnie jak ojciec nie powinien
        > kąpać małej dziewczynki (mam na myśli 2 , 3 , 4 letniej)dla mnie to po
        prostu
        > nie do pomyslenia <AnetaRK
        to przejaw pruderii czy braku zaufania do męża?
      • magdalenack Re: wspólna kąpiel?-absolutnie NIE!! 22.10.03, 08:18
        anetark napisała:

> a juz na pewno nie dzieci w wieku 7-8 lat , podobnie jak ojciec nie powinien
        > kąpać małej dziewczynki (mam na myśli 2 , 3 , 4 letniej)dla mnie to po prostu

Skoro ojciec nie powinien kąpać małej dziewczynki to chyba też matka nie
        powinna kąpać małego chłopca?
        Albo ja tutaj czegoś nie rozumiem.
      • wieczna-gosia Re: wspólna kąpiel?-absolutnie NIE!! 22.10.03, 09:39
        ojciec nie powinien
        > kąpać małej dziewczynki (mam na myśli 2 , 3 , 4 letniej)dla mnie to po
        prostu

pierwsze co przychodzi mi do glowy to dlaczego ojciec nie powinien a matka
        moze myc chlopca? Aneto czy przypadkiem masz corke i problem z glowy wink)))

Dzieci swietnie umieja wyznaczac granice wlasnej intymnosci, jesli sie je tego
        nauczy. Moj maz bardzo dlugo kapal sie z corkami- do 2-3 lat. Po czym one
        zaczely sie interesowac tym co pod pianka a jemu pozostala rezygnacja z tych
        kapieli lub wlozenie majtek wink)
        Starsze corki w wieku 7-8 lat zaczely sie wstydzic, skonczylo sie wlazenie do
        lazienki, ale z maluchami nadal sie kapia okazjonalnie- widpodznie jak siostra
        zobaczy piersi to jest inaczej niz jak mama (o tacie nie wspominam nawet, on
        sie rano pod sciana przemyka).
        A co do oszczednosci czasu o ktorej byla mowa pare postow wyzej- burza- to
        nawet nie chodzi o to, ze ja 7 latke musze umyc. Ale generalnie ten caly
        rozgardiasz kapielowy krocej trwa. Nasze starsze corki tez sie kapia razem-
        tzn nie razem w wannie, ale jedna sie kapie, druga myje zeby czy przepiera
        sobe majtki, czy co tam i pytluja wink))
      • evee1 Re: wspólna kąpiel?-absolutnie NIE!! 22.10.03, 10:58
        Ja tez nie widze powodu dlaczego nie.
        Ale widocznie nasza rodzina jest rozwiazla smile), bo w ogole nie
        wstydzimy sie swojej nagosci przy dzieciach i nie ma problemu z tym,
        ze dzieci (6 i 8 lat) widza nas nago w lazience. Co nie oznacza,
        ze razem pluszczemy sie w wannie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka