lilka69 20.01.09, 21:56 najpopularniejsza w polsce? mysle sobie, ze malo kto chce jedynaka( ja akurat mam jedynaka) ale na trojke i wiecej wiekszosci nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elza78 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 20.01.09, 21:59 lilka - przebudzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 20.01.09, 22:00 a mi to akurat egal narazie mam jednego, chcemy drugie dzieciatko, ale jakby było trzecie to nie bedzie tragedii - moja babcia zawsze powtarzała, że na dzieci zawsze sie pieniadze znajdą i cos w tym chyba jest a modej 2+2 jest taki chyba najbardziej kompromisowy, no i taki medialny bo aż milo się patrzy na reklamy, seriale itd gdzie jest mamusia, tatus, syn i córka Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: mama maxa 20.01.09, 22:01 alez nie zawsze jest tak, ze jest i syn i corka! Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 20.01.09, 22:02 lilka, zrób se tego drugiego dzieciaka i nie truj na forum. usprawiedliwienia u nas szukasz czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 09:34 > moja babcia zawsze > powtarzała, że na dzieci zawsze sie pieniadze znajdą i cos w tym > chyba jest Ciekawe, skąd biorą się głodne dzieci wobec tego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 09:43 Jowita my zyjemy z jednej pensji i dajemy radę... nie wiem skąd się biorą głodne dzieci, często może z niezaradności rodziców, lub co gorsza z pijaństwa rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
mmda4o Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 12:15 Ja słyszałam ,że szklanek i dzieci nigdy za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 20.01.09, 22:03 ale na trojke > i wiecej wiekszosci nie stac. chyba się mylisz patrzysz na potomstwo tylko poprzez pryzmat pieniędzy? cóż, można by więc wysnuć wniosek, żeś strasznie zabiedzona ja mam 2 bo więcej jakoś nie potrzebuję, za późno za dzieci się wzięliśmy, nie mamy siły, zmęczenie wychowywaniem dotychczasowych dzeici, kwestia kosztów w ogóle nie była brana pod uwagę. oczywiście że rozważaliśmy też opcję opiekunki na pełny etat przy niepracującej zarobkowo mamie - bo skoro to zmęczenie, to może by sie tak wyręczyć kimś? eeee..., nie po to jednak mamy dzieci, by je cedować na innych, choć czasem oczywiście to robimy. na zachodzie już od dawna działa przelicznik, im więcej dzieci - tym zamożniejsza rodzina, u nas powoli też zaczyna wkraczać takie myślenie, czego jesteś dowodem Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: volta 20.01.09, 23:08 nie jestem zabiedzona ale bylabym jakbym musiala do obecnego tysiaka za przedszkole prywatne dorzucic drugi i trzeci. nie wspomne o wozku, ktory kosztuje 3 tys. nie stac mnie na zakup dla trojki dzieci po nowym wozku, kazdy po 3 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: volta 20.01.09, 23:14 ale dzieci nie musza jeździc w wózku za 3 tys., chodzic do przedszkola za tysiąc... o co chodzi?? co to tylko kasa, kasa i jeszcze raz kasa...boże to na kogo wyrosnie wasze dziecko??? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: volta, mama maxa 20.01.09, 23:26 a co w tym zlego, ze lubie zyc wygodnie i w miare mozliwosci kupowc to, co mi sie podoba? co zlego jest w tym, ze chce 3-letniego urlopu wychowawczego bezplatenego rzecz jasna ale w miedzyczasie wakacji za granica? co jest zlego w tym, ze jedni kupuja wozek za 1 tys a inni za 3? takie jest zycie- jedni maja wiecej, inni mniej i grubosc portfela nie swiadczy o niczym innym jak tylko o grubosci portfela Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: volta, mama maxa 20.01.09, 23:30 no to nie rozumiem dylematu jedno dziecko czy więcej...chcesz życ wygodnie i tak jest Ci z jednym to nie decyduj sie na więcej i już. Wygodnie znaczy sie bogato, z rozmachem, ale czasem bez miłości wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: mama maxa- na koniec 20.01.09, 23:32 zgodnie z twoja teoria tylko biedota kocha dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: mama maxa- na koniec 20.01.09, 23:36 zgodnie z moja teorią, nie tylko kasa sie liczy... nie zrozumiesz jak widze, bo kasa zasłania ci swiat...masz jakąś większa radość ze spacerów w wózku za 3 kółka niz ja w spacerówce za 300zł?? Watpię Dzieci nie ma się dla prestiżu posiadania tego czy innego, dzieci to wyższa wartość... Odpowiedz Link Zgłoś
magdasucha25 Re: mama maxa- na koniec 21.01.09, 00:02 ZGADZAM SIĘ. PIENIĄDZE TO DODATEK, WAŻNY ALE NIE NAJWAŻNIEJSZY. ZDROWIA I SZCZĘŚCIA NIE KUPISZ. MAM 2 SYNÓW, ROCZNIAKA I TRZYLATKA. ŻYJEMY Z JEDNEJ PENSJI, SPŁACAMY KREDYT I STARCZA NAN OD 1DO 1 ALE NIE MA TRAGEDII.TRZEBA SIE CIESZYĆ TYM CO SIĘ MA I NIE KAPRYSIĆ... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: volta, mama maxa 20.01.09, 23:45 > co zlego jest w tym, ze chce 3-letniego urlopu wychowawczego bezplatenego rzecz > jasna ale w miedzyczasie wakacji za granica? co jest zlego w tym, ze jedni > kupuja wozek za 1 tys a inni za 3? takie jest zycie- jedni maja wiecej, inni A mniej sobie co chcesz tylko nie dziw się że nie wszystkim na tym wózku za trzy tysiące zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: volta 20.01.09, 23:23 Lilka, powiedz mi co ma wózek za trzy tysiące? Waży kilogram czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: volta 20.01.09, 23:27 troche wiecej ale naprawde jest lekki. nawet z 3-latkiem Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: volta 20.01.09, 23:27 > kosztuje 3 tys. nie stac mnie na zakup dla trojki dzieci po nowym wozku, kazdy > po 3 tys. ty jestes nienormalna wozek za 3 paczki chyba zdechne Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: volta, deela 20.01.09, 23:28 jane takie produkuje. wlasnie wchodzi kolekcja 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: volta, deela 21.01.09, 00:26 wiesz ja wiem ze sa wozki po 12 tys dolarow ja chce miec trojke dzieci zadne nie bedzie mialo wozka za 3000 :o ale jak twoje MUSI miec (tak na pewno mu to potrzebne) to moze poprzestan na jednym, wcale sie nie dziwie mezowi ze nie chce miec drugiego - przy tobie dzieciak to WOR bez dna Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: deela 21.01.09, 09:40 czy ja pisalam o RODZICACH czy o mezu? doczytaj dokladnie!ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: deela 21.01.09, 10:54 pani zdaje sie znowu wybieralaby sie na 3 letni bezplatny wychowawczy? to nie dziwie sie MEZOWI! strach pomyslec jakiego ty krzeselka do karmienia wymagasz Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: volta, deela 21.01.09, 21:40 rzadko ktos ma na raz troje dzieci "wózkowych"..a wózek za 3 paczki chyba spokojnie trójke obskoczy po kolei? Ja miałam z drugiej reki wypasiony, kosztował sporo mimo, ze "przechodzony"..i w trzecie poszedł z pocałowaniem w rękę Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: volta, deela 21.01.09, 21:41 ps. u mnie jeździli nim 2 synowie w odstepie 2-letnim Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: volta 20.01.09, 23:31 to ja zdycham z Tobą!!! Mama materialistka kogo może wychować?? hmmm? drugiego materialistę?? No to nie dziwne, że nie decyduje sie na drugie dziecko, nie zniosłaby konkurencji w wydawaniu kasy Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: volta 21.01.09, 01:45 nie jestem zabiedzona ale bylabym jakbym musiala do obecnego tysiaka za > przedszkole prywatne dorzucic drugi i trzeci. nie wspomne o wozku, ktory > kosztuje 3 tys. nie stac mnie na zakup dla trojki dzieci po nowym wozku, kazdy > po 3 tys. oj, słabiutko z tobą - skoro nie stać cię by było na 3 wózki po 3 tysie... głównie słabiutko z główką, ale nic już na to nie poradzimy. ja od przyszłego miesiąca płacić będę po 2 tysie miesięcznie - ale dolaresów. na szczęście mnie stać(głównie dlatego, żem na bezpłatnym jest), ale to tylko przypadek - oszczędziłam na wózkach, to mam na szkołę i przedszkole dziewczyno, po co się licytować - zawsze znajdzie się ktoś kto dzieci nie ma wcale, i ktoś kto ma ich 10. znajdzie się ten co ma wózek za 3 tysie i ten co ma kibel z suszarką do suszenia tyłka. 10 tysi zielonych to kosztuje - może sobie sprowadzisz, boś strasznie podniecona tymi wózkami Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: volta 21.01.09, 09:22 A to trzeba miec wozek za 3 tys? Ja mam uzywany, za 200zl i sprawuje sie lepiej, niz nie jeden nowy Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: volta 21.01.09, 09:31 Kazdy ma inne priorytety. Kiedys kolezanka powiedziala mi, ze woli sobie obnizyc standard zycia i miec dwojke a ja jej na to, ze wole miec jedynaka, ale pozwalac sobie na szalenstwa. Co kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
niki_222 to prowokacja???????????? 21.01.09, 12:12 Cytatlilka69 napisała: > nie jestem zabiedzona ale bylabym jakbym musiala do obecnego tysiaka za > przedszkole prywatne dorzucic drugi i trzeci. sa tez publiczne przedszkola Cytatnie wspomne o wozku, ktory > kosztuje 3 tys. nie stac mnie na zakup dla trojki dzieci to kazde dziecko musi miec swój nowy wózek za 3 TYSIACE??? ja miałam za 600 zł korzystała dwójka dzieci,wózek nadal w super stanie . gratuluje snobizmu i wspólczuje Twojemu jedynakowi Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: volta 21.01.09, 15:57 > nie jestem zabiedzona ale bylabym jakbym musiala do obecnego tysiaka za > przedszkole prywatne dorzucic drugi i trzeci. nie wspomne o wozku, ktory > kosztuje 3 tys. nie stac mnie na zakup dla trojki dzieci po nowym wozku, kazdy > po 3 tys. Lilka, czy po to założyłaś ten wątek, żeby inne forumowiczki poinformować o tym ile płacisz za przedszkole i za ile kupujesz wózek? Skąd ty jesteś dziewczyno, że masz takie kompleksy? Chryste - z własnym mężem tyle o kasie nie rozmawiam ile Ty się produkujesz na forach w sprawie dóbr materialnych. Naprawdę masz problem ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 14:29 u nas tak jak i uciebie. trójką też byśmy się zajęli, mam różne znajome mamy, które mają 3,4 dzieci ale zdecydowanie są młodzse ode mnie. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 20.01.09, 22:05 Nie wiem, chciałam jedynaka ale teraz biologia mi się rzuca na głowę i chcę drugie. Na więcej niż dwójkę nie mam kasy ani lokalu odpowiedniego metrażowo. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 20.01.09, 22:17 no popatrz a mnie się biologia rzuca, nie napisze już na co, ale rozważamy trzeciego i z każdym dniem dostrzegamy jego wyraźny brak Odpowiedz Link Zgłoś
penna Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 20.01.09, 22:39 jak nie masz dziecka w malzenstwie, to mowia, ze bezplodna jest ona lub on (tak bylo u mojej kolezanki), pozniej jak masz jedno to pytaja kiedy drugie do pary, a jak masz dwoje, to juz nie pytaja raczej, ale jak jestes w ciazy po raz trzeci , to mowia , ze pewnie z przypadku ta trzecia ciaza, a jak czwarte dziecko w drodze, to juz tragedia i biedaki pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 10:53 penna napisała: > jak nie masz dziecka w malzenstwie, to mowia, ze bezplodna jest ona > lub on (tak bylo u mojej kolezanki), pozniej jak masz jedno to > pytaja kiedy drugie do pary, a jak masz dwoje, to juz nie pytaja > raczej, ale jak jestes w ciazy po raz trzeci , to mowia , ze pewnie > z przypadku ta trzecia ciaza, a jak czwarte dziecko w drodze, to juz > tragedia i biedaki pewnie. tak, dokładnie tak sie dzieje, z tego co ja obserwuję, a wszystko to pewnie "z głodu" te komentarze i jeszcze z braku własnego prywatnego życia... kwestia "stać czy ne stać" kogos na drugie, trzecie czy kolejne dziecko tez jest kwestią nastawienia i potrzeb, jedni mają większe, inni mniejsze, nie chodzi mi koniecznie o jakiś "Sens życia wg Monty Pythona, bo tam to juz z liczba dzieci przesadzili... ale o to, że przy trójce dzieci można mieć np. trzypokojowe mieszkanie i nie umierać z ciasnoty i biedy. To też kwestia dzieciństwa samych rodziców, ja wychowałam ię wraz z dwójką rodzeństwa "na 36 m2" bez centralnego ogrzewania i wody w ścianie, więc niekoniecznie zamierzam fundowac swoim dzieciom to samo, ale uważam, że 3 czy 4 dzieci dla dwojga pracujących rodziców to n ie koniec świata, ale to kwestia indywidualna Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 11:00 oczywiście mówię o 3, 4 dzieci "zrobionych z premedytacją", bo większości osób, które znam nie mieści sie w głowie, że z trzecim dzieckiem mozna nie wpaść, tylko go po prostu chcieć, zajść i urodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: mimo, ze jest popularna 20.01.09, 23:31 to mysle, ze fajnie jest miec duuuzo dzieci( i dobra figure na dodatek Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 01:02 no nie wiem czy dwojka najpopularniejsza - na jakiej podstawie tak sadzisz Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 07:31 mam juz jedno dziecko. jestem w ciazy z drugim. i faktycznie - nie chciałam, zeby córka była jedynaczka, szczególnie po moich przezyciach z ubiegłego roku gdzie siostra była dla mnie duzym wsparciem. a co do trójki - to tez prawda, ze podejmujac decyzje o trzecim dziecku bede sie kierowac tylko i wyłacznie kwestia materialna. bo zawsze chciałam miec troje dzieci i jak tylko bedziemy mogli finansowo na nie sobie pozwolic to postaramy sie o nie. zreszta juz decyzja o drugim była konsultowana z mezem pod katem "czy nas na nie stac" bo ja nie wyznaje zasady "jakos to bedzie" i nie zalezy mi na tym zeby wegetowac tylko zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 09:11 Ale co ten temat tak wałkujesz?? Chcesz mieć dziecko czy nie chcesz??? Kasa to jedno, bez kasy nie da, ale czasem warto realnie spojrzeć na sprawę. Dla Ciebie konieczny dla dziecka jest wózek za 3 tysiące a niektórzy mieszkają kątem u teściów i sobie fundują dwoje czy troje dzieci i też żyją. Dla mnie wózek za 3 tysiaki jak i robienie dzieci kiedy nie ma sie samodzielnego mieszkania to jakiś kosmos, ale ludzie tak żyją i wcale nie znaczy, że żyją źle. Ot co, sama musisz zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 09:13 bo do samochodu na tylne siedzenie mieszczą się tylko dwa foteliki i opiekunka Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 09:17 Ja mam jedynaka i nie pale sie do wiekszej ilosci dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Jezu! Lilka! 21.01.09, 09:17 Ja sie zastanawiam jak Ty te studia skonczylas? Z drugiej strony jednak, skoro jakos skonczylas to znowu nasuwa mi sie skojarzenie, ze jestes ty - po - wa lekarka. Odpowiedz Link Zgłoś
tropicielkaglupoty LILKA 21.01.09, 09:40 Lilus, nie trzeba byc dyplomowanym psychologiem, zeby po Twoim sposobie pisania zorientowac sie jak bardzo zakompleksione i infantylne z Ciebie dziewcze. To co podkreslasz, w co drugim poscie jest tylko marzeniem sennym, snem, ktory sie nigdy nie zisci: *nie pani doktor, tylko salowa, co najwyzej szatniarka w przychodni *nie maz pilot, tylko facio z wypozyczalni samochodow na lotnisku *nie 3-letni urlop wychowawczy tylko bezrobocie wynikajace z braku wyksztalcenia *nie mieszkanie z tarasem, tylko pokoj katem u rodziny *nie przedszkole prywatne, tylko zwykle panstwowe, lub w ogole z braku funduszy *nie Wwa, tylko Kacze Doły *nie ciuchy ze smyka i z zary, a z lumpeksu wiejskiego *biegly angielski?)) chyba pare slow po rosyjsku.... Twoje podkreslanie ststusu materialnego, spolecznego swiadczy zgola o czym innym niestety. A styl pisania to tylko potwierza. I po co Ci to, lepiej sie czujesz udajac kogos innego? Smiech na sali Tropi Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: LILKA 21.01.09, 09:49 oj Lilka uważaj bo los przewrotny jest...żebys sobie czegoś złego nie ściągnęła na głowę, a wtedy tą kasę bedziesz mogła sobiue w d... wlożyć. A co do tego wózka jeszcze? Bedziesz tego jedynaka swego w tym wózku do 20 roku życia wozić??? Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: LILKA 21.01.09, 09:50 Ja mam 3 dzieci i nadmiar kasy czy jej brak nigdy nie były wyznacznikiem mieć czy nie mieć dzieci . Wózki z odzysku,ciuszki dla dzieci przechodnie,zabawki,rowerki też,wiele rzeczy po dzieciach z nami zaprzyjażnionych. Jesteśmy szczęśliwi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: LILKA 21.01.09, 09:56 > Jesteśmy szczęśliwi i tyle. Zaraz napiszą że kłamiesz Tak sobie myślę ze wózek za trzy tysiące kupiłabym jednak (może solidne jest cudo) ale tylko jeśli przejeździła by w nim co najmniej trójka dzieci. Nie chodzi o to ze dla jednego tylko taki za stówę ale o to żeby inwestycja miała jakiś sens. Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: LILKA 21.01.09, 10:12 Słuchajcie dziewczyny,nie należę do osób gdzie bieda zaglada w oczy nie bede się chwaliła,ale nie kupiłabym wózka za 3 tysiaki i uzależniała pojawienie się następnego dziecka od możliwości zakupu wóżka za następne 3 tysiaki -chore. Moje dzieci mają się dobrze,studiują-prywatniea najmłodszy chodzi do przedszkola państwowego a jakżepozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: LILKA 21.01.09, 10:45 Lilka Ty to zwykle jak coś napiszesz to nie wiadomo śmiać się czy płakać. Chcesz mieć jedynaka to miej a jak inni chcą większą gromadkę to ich sprawa, tak samo jak każdy ma inne priorytety co do wózka, ciuchów, wakacji itd. Co do wózka to mogę Cię zrozumieć, mam na tym punkcie świra. A teraz do rzeczy, mam trójkę co prawda w dużym przedziale wiekowym ale jednak trójka, wyjeżdżamy na zagraniczne wakacje, dziewczyny jeżdżą na narty, obozy itd. starsza studiuje na prywatnej uczelni, młodsza chodzi do normalnego gimnazjum a synek do państwowego przedszkola i nawet jakby to mnie dopłacali nie oddała bym go do prywatnego.Pracujemy oboje, ja mam ten luksus że mogę ją wykonywać w domu, mamy samochód, mieszkanie może nie z tarasem ale nasze i działkę pod miastem. Też lubię markowe ciuchy, ale korzystam także z lumpeksów i po prostu to uwielbiam,tam to dopiero można markowe ciuchy znaleźć. A i głodni też nie chodzimy Piszę to nie po to ŻEBY SIĘ PRZECHWALAĆ, tylko dla tego aby do niektórych dotarło iż posiadanie więcej niż jednego dziecka nie oznacza "bidy z nędzą" i głębokiej patologii Mam także sąsiadów co mają piątkę dzieci, nie żyją w luksusach i sądzę że nie jest im łatwo, pracuje tylko ojciec rodziny, mama siłą rzeczy siedzi w domu. Dzieciaki są zadbane i uśmiechnięte i na pewno nie są głodne. A teraz najważniejsze jak Ci ludzie się kochają, po prostu też bym chciała żeby ten mój cały czas patrzył na mnie z taką miłością Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: tropicielko glupoty 21.01.09, 15:19 cokolwiek nie napiszesz to i tak cie nie przegonie w inwektywach pod adresem innych osob bo jak widze WYLACZNIE po to sie logujesz, zeby innym dokopwc. dokopalas ostatnio joasikowi, zebrze to i mnie. dlaczego WYLACZNIE dokopujesz? chyba tobie przydalaby sie wizyta u psychologa bo masz problemy z kontrolowaniem agresji! Odpowiedz Link Zgłoś
ollele Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 11:23 chciałabym trzecie ale przeraża mnie wizja kolejnego porodu, szacunkowo miałoby teraz ok 5kg. z kasą jako tako, ale kredyt mieszkaniowy to spłacenia a żadnego spadku nie dostanę. musimy liczyć sami na siebie, ale trzecie bym chciała! Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 11:42 Jak mam być szczera, to niewiele znam osób, które mają dwoje dzieci. Jeżeli ktos nie ma problemów zdrowotnych, przy których urodzenie jednego dziecka jest cudem, to z reguły na dwójce nie poprzestają. Odpowiedz Link Zgłoś
frogger.1 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 22:18 ollele napisała: > chciałabym trzecie ale przeraża mnie wizja kolejnego porodu, szacunkowo miałoby > teraz ok 5kg. z kasą jako tako, ale kredyt mieszkaniowy to spłacenia a żadnego > spadku nie dostanę. musimy liczyć sami na siebie, ale trzecie bym chciała! juz cie kocham za ten tekstmam dokladnie ten sam dylemat i problemy niestety Ale mimo wszystko planuje 3 dziecie za jakies piec lat,jak obecne pyskule podrosna. Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 11:50 mysle sobie, ze malo kto chce jedynaka jestem malo kto Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 11:55 a ja jakis miesiac temu dowiedzialam sie, ze NORMALNA RODZINA ma trojke dzieci, nie dwojke dwojka to takie przedluzenie gatunku, jak sie okazalo a jedynactwo, to kalectwo ja i maz bylysmy pouczani przez matke pieciorga dzieci, ktora narzekala, ze na niewiele ja stac i matke jedynej corki mielismy ubaw po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 14:38 Może ciebie nie stac nawet na drugie - finansowo albo mentalnie, róznie to jest. Kazdy ma tyle dzieci ile chce. Ja nie wyobrazam sobie jak mozna miec jedynaka- ale to moje zdanie i mój wybór posiadania więcej dzieci niz statystyczna dwójka. Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 16:40 Los wybrał za mnie - urodziłam blixniaki, ale nie wiem czy mając jedno dziecko zdecydowałabym się na drugie. Nigdy nie musiałam podejmować takich decyzji. Jednakjestem wstanie zrozumiec kobiety, które z powodów finansowych chcą miec jedno i tylko jedno dziecko. Rozumiem, że stać je na zapewnienie wakacji, nauki, itd tylko i wyłącznie jednemu. Dlaczego piętnujecie takie podejście? Moim zdaniem można miec i tuzin dzieci pod warunkiem, że nie żebrze się na ich nauke, jedzenie, ubranie itd. A dzieci kosztują i to sporo. Mogę zrozumiec kobietę, która zamiast kolejnego dziecka chce pojechac na kolejne wakacje. I nikomu nic do tego. Jej wybór, jej pieniądze, jej decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 20:31 Protozoa masz rajcę/o matko i ja to piszę dobrowolnie/ale to samo dotyczy tych którzy decydują się na więcej dzieci. Uważam,że ilość potomstwa jest sprawą tylko i wyłącznie rodziców i nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 21:06 odpowiadając na pytanie, dlatego że dopiero przy 2 dzieci spełniasz obowiązek w stosunku do demografii, czyli wychodzi na zero... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 21:55 lilka69 napisała: > najpopularniejsza w polsce? > > mysle sobie, ze malo kto chce jedynaka( ja akurat mam jedynaka) ale na trojke > i wiecej wiekszosci nie stac. Nie wiem dlaczego, ale znam co najmniej 10 rodzin bardzo dobrze sytuowanych z trójką dzieci. Może to niedużo. Lilka, co to znaczy wg ciebie że kogoś stać na drugie czy trzecie dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 21:59 Zuzanno autorka zdecyduje się na kolejne dziecko, ajk bedzie ja stac na kolejny nowy wózek za 3 tysiaki dla maleństwa, na przedszkole za tysiak i zapomniałam, co ona tam jeszcze wymysliła, poczytaj wyżej to sama zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 22:03 No, wiem, wiem, czytałam Ale chciałam konkretniej Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 21.01.09, 22:09 Ja sie nie zdecyduje na trzecie dziecko ze zmęczenia. Od 4 miesięcy jestem podwójną mamą i oboje podpieramy sie nosem, a bedzie gorzej bo niebwem wracam do pracy! Argumnet o kasie też mnie trochę przekonuje, dzisiaj byłam na szczepieniu małej i znowu 130 PL poszło.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa zuzanna 21.01.09, 22:16 konkretniej to ta pani może się tylko pochwalic swoim statusem materialnym bo jak się tu dowiedziałam, to nie jej pierwszy watek, gdzie pisze o dziecku, a przy tym pokazuje swoja zasobność portfela Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: zuzanna- kolejna madra 22.01.09, 09:51 wysnuwajaca wnioski po pobieznym ogladzie jak sprawy wygladaja w NAJBLIZSZYM OTOCZENIU. czy twoi zanjomi to reprezentacja polski? slyszalas o danych statystycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: zuzanna- kolejna madra 22.01.09, 10:00 lilka a ty sie tutaj nas pytałaś o dane statystyczne czy o nasze poglądy?? Bo jak o dane statystyczne to chyba źle trafiłaś, jak o nasze poglądy - to je uszanuj co? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: zuzanna, mama maxa 22.01.09, 11:33 oczywiescie, ze o pogladay ale wyglaszane na podstawie faktow a nie z kapelusza Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: zuzanna, mama maxa 22.01.09, 14:11 Statystyczny Polak pije 7l wódki na rok, lubi flaki i kaszankę i ma trzy zepsute zęby bo nie lubi dentysty. Mam nadzieję że dane te pomogą ci podejmować właściwe życiowe decyzje. Polecam wydawnicta specjalistyczne typu Rocznik Statystyczny Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: zuzanna, mama maxa 22.01.09, 14:17 Mamomoniko chyba ktos autorce zaraz na początku powinien tak odpowiedzieć, bo niestety ale np moje poglądy na zycie nie maja nic wspólnego ze statystyką, bo żyje wg własnego pomysłu na zycie, ale lilka potzrebuje danych, żeby rozplanowac sobie swoje życie, a przede wszystkim wydatki....nie no nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: zuzanna- kolejna madra 22.01.09, 19:59 lilka69 napisała: > wysnuwajaca wnioski po pobieznym ogladzie jak sprawy wygladaja w > NAJBLIZSZYM OTOCZENIU. > > czy twoi zanjomi to reprezentacja polski? > > slyszalas o danych statystycznych? OK, to że ja znam 10 czy może więcej osób wielodzietnych i zamożnych to nie znaczy że wszyscy ludzie wielodzietni są zamożni albo 50% małżeństw stać na trzecie dziecko. OK. Co to znaczy dla ciebie, że kogoś stać na drugie lub trzecie dziecko? Zwyczajnie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 22.01.09, 11:25 Odpowiadając Autorce wątku -z tym co "popularne" różnie bywa, "popularne" są duże rodziny w taw. "marginesie", ale też wsród osób dobrze sytuowanych. Jedynaka miec nie chciałam, bo sama byłam jedynaczką, mam dwójkę, ale chce 3-4, nie zamierzam przy tym rezygnować z wakacji za granicą, prywatnych szkół (jesli będą lepsze niż publiczne, a nie dla samej zasady), ale np. wózka za 3 tys nie potrzebuję, a zwłaszcza trzech na raz zważywszy, że nawet razem z mężem mamy tylko dwie pary rąk do pchania tych wózków, a i dzieci rosną i z wózka wyrastaja, jak ktoś wyżej słusznie zauważył. No tylko, że nie marzy mi sie zaraz trzyletni bezpłatny wychowawczy - ale cóż każdy ma swoje priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 22.01.09, 11:52 Wiekszosc nie chce by dziecko bylo jedynakiem, bo to ponoc taka ogromna krzywda, wiec w ramach milosci do dziecka staraja sie o drugie. Trojke i wiecej- chcianych- maja prawdziwi milosnicy dzieci, z parciem na jak najszerzej rozsiane geny.A tych raczej jest w spoleczenstwie mniej niz wiecej.Dla mnie 3 dzieci to duzo za duzo, 3 razy wiecej problemow, wrzaskow, czasu poswieconego potomstwu, , zaangazowania.Ale rozumiem, ze taki model moze jak najbardziej wielodzietnym odpowiadac- co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 22.01.09, 11:53 czad mam parcie na geny...... co prawda to prawa ze przy piatce dzieci z pol godziny parcia do kupy mi sie zebralo...... Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: dlaczego opcja dwojki dzieci jest... 22.01.09, 11:57 nie żebym się genów wypierała ale chcę mieć liczniejszą rodzinę i to nie z miłości do już posiadanych dzieci ale z egoizmu własnego - takie mamy pragnienie, taką wizję naszej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś