insomnia0 Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 14:57 szczerze mowiąc wcale bym się nie zdziwiła aby kler jeszcze i na tym chciał zarobić.. ale mysle , ze nie powinni brac opłaty.. za kilka dni bede w kosciele bo wlasniie taka metryka bedzie mi potzrebna .. to ci napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:01 Ja niedawno bralam i babcia mi kazala wziasc koperte, ale i tak zapomnialam dac Ksiadz sie nie upomnial. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:04 przez pierwsze sekundy szukałam treści wątku, he he metryka to to samo co świadectwo chrztu? Przecie to powinno być za darmo!!! To sie dostaje razem z udzieleniem chrztu, z tego co pamiętam. ~~~~~~ Gdyby słowa były mostem bałabym się po nim chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:05 dostaje sie, ale do slubu czy innych takich trzeba nowy odpis miec. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:05 Ja bralam w tamtym tyg. (do slubu) - 30zl, u narzeczonego w parafii 20zl. Nie wiem od czego to zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:08 od sumienia księdza.... ~~~~~~ Gdyby słowa były mostem bałabym się po nim chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:08 erba napisała: > . Nie > wiem od czego to zalezy. no jak od czego? Od ksiedza Odpowiedz Link Zgłoś
majka150 Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:10 Nie opłaca sie tego.Wyciągałam synowi do komunii ani grosza nie dałam.To nie urząd państwowy żeby opłata skarbowa sie należała. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:10 Heh naiwnie myslałam, że może zamozność czy liczba parafian mają znaczenie ) Odpowiedz Link Zgłoś
rybka.marcowa Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:10 Brałam własnie bo córka idzie w innej parafii niż była chrzczona.Zapłaciłam 25,nie spodziewałam sie że dostane za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:15 jak się bierze odpis aktu urodzenia w urzędzie lub wypis z hipoteki itp to się płaci, ale ksiądz POWINIEN wydawać wszystkie papiery darmo, jasne Odpowiedz Link Zgłoś
rybka.marcowa Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:25 Powinien,ale co mu zrobisz... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:27 a daleczego niby, ich papier też kosztuje to i cene ma Odpowiedz Link Zgłoś
majka150 Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 17:25 Tylko ze na ten papier to ksiadz ma pieniadze m in odemnie, bo sam na to raczej nie zarabia.Za wszelkie posługi typu śluby komunie chrzty pogrzeby każe sobie słono płacić i te pieniadze traktuje jako swoje własne bo już nie parafialne no bo to przecież praca dodatkowa,szlak mnie trafia jak słyszę ze do jakiegos rachunku dołożył ze swoich.Pytanie na co płacimy składki. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 18:39 Alez nie ma obowiazku placic "skladek". Na tace dawac nie musisz, za to z kosciola (i z Kosciola) nie wyrzucaja. Nawiasem mowiac, wydanie wielu dokomentow (dowodu soobistego, paszportu, odpisu aktu urodzenia itepe itede) tez kosztuje, mimo ze placimy podatki. A subtelna roznica jest taka, ze aparat skarbowy placenie tych ostatnich surowo egzekwuje. Probowalas moze sie zbuntowac przeciwko oplacie za wydanie paszportu ))? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 15:49 w parafii męża, w zależności od papierku, płaci się od 50 do 200 zł Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 16:24 Powiedz to w urzedach, u notariusza itd. Dokument kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 16:23 Nam uznali taki dyplomik pamiatkowy chrztu z pieczatkami parafii w której chrzcilam córke. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Metryka Chrztu.............. 09.03.09, 17:05 Nie, nie biorą. Ale bierzesz z tego kościoła, gdzie był chrzczony, nie ze swojej obecnej parafii (no chyba, że to to samo miejsce). Odpowiedz Link Zgłoś