joanna266 20.03.09, 12:10 wiem ze było niedawno.ale ciut czasu mineło i moze macie juz jakies nowosci warte polecenia.gatunek obojetny wazne zeby wciągało Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:14 "Historyk" ale niestety nie pamiętam tytułu. Rzecz o wampirach, więc może nie dla każdego Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiaczkowa Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:28 A mnie "Historyk" wynudził. Za to jak dorwę się do książek Moniki Szwaji to i obiadu nie ma i nie posprzątane. Ale cóż, czasami Dzień Dziecka się należy Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:38 Boże szwaja jest tak pretensjonalna i głupawa, że aż boli. Ja polecam musierowiczke, Nepomucką. A z kryminałów Karin Fossum. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:46 A ja jako wychowana na Musierowicz musze powiedziec, ze mierzi mnie ostatnio ten jej nachalny katolicyzm. I jakos sie ostatnio do niej zniechecilam Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:47 No ale szóesa klepkę np warto przeczytac napewno, a pza tym ja mam wielki sentyment do tej autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:51 Jasne! Szosta klepka to klasyk nad klasykami. Chodzilo mi bardziej o ostatnie ksiażki... To samo zrobiło sie z Chmielewska0 stare ksiażki moge czytac i czytać- wracam do nich nie raz a przez te nowe ledwo przebrnęłam Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiaczkowa Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:52 Ale chodziło o coś do poduchy, czyli lekkiego i gładko wchodzącego, dlatego nie polecałam Anne Applebaum lub Wiktora Suworowa. Odpowiedz Link Zgłoś
staszka1974 Re: Elisabeth Kostova "Historyk" 20.03.09, 12:46 Chyba raczej nie do poduchy Odpowiedz Link Zgłoś
staszka1974 Re: w złe miejsce poszło 20.03.09, 12:49 Ja polecam książki Małgorzaty Kalicińskiej: "Dom nad rozlewiskiem", "Miłość nad rozlewiskiem", "Powrót nad rozlewisko". Czytam właśnie drugą część. Odpowiedz Link Zgłoś
misi24 Re: w złe miejsce poszło 21.03.09, 01:24 Podpisuję się obiema rączkami . Też właśnie czytam drugą częśc. Moje chłopaki już "nerwa" łapią bo od kilku dni naczynia w zlewie stoją, mąż już nawet poprasował. A ja?? Ja czytam i czytam. Miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: Elisabeth Kostova "Historyk" 20.03.09, 12:53 dla mnie rewelacja, ale może dlatego, że tematyka mnie fascynuje choć nie jest to takie pierdu pierdu Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:14 nie miało być tytułu tylko autora Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:24 seria Kalicińskiej o rozlewisku - takie właśnie czytadło do poduchy, sympatyczne, nie wymagające wysiłku intelektualnego Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:25 a czytałam niedawno.faktycznie swietna.połknełam trzy tomy w kilka dni.rodzina w tym czasie obiadów domowych nie jadła Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:24 A kryminaly lubisz? To polecam szwedzkie- Henning Mankell i rosyjskie- Aleksandra Marinina. To autorzy oczywiście Ksiażki są straaasznie wciagajace. Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:30 ja to od lat dżumę tołkuję, w kółko i w kółko..nie wiem nawet ile razy juz ją odkładałam, ze to ostatni raz. Choć przyznam, ze od miesiąca-dwóch nie miałam jej w ręku.. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:40 Camusa? przeciez to lektura W liceum sie nie załapalas? Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:04 załapałaś ale dobre jest to i czytam Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:19 Mi sie te szczury śnily po nocach. Bujna mam wyobraźnie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:53 Ja czytam biografie, najchetniej ludzi sztuki, filmu. Niedawno skonczylam Chagalla i Romana Polanskiego, bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 12:58 to polecam ci biografie Lautreca de toulousa.niestety autor wypadł mi z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:06 Ja od czasu do czasu jak mam ochote do poduchy poczytac cos lekkiego i latwego to romansidła czytam (seria Harlequin).Ciekawe czy ktos sie jeszcze przyzna do czytania ;p Slyszalam kiedys ze to obciach Ja teraz jestem na etapie Jane Austen. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:08 ale ja kiedys pasjami czytałam romansidła.zwłaszcza te z ostrzejszymi scenkami.fakt ze miałam wtedy lat 16 teraz pewnie gdyby miała pod reka tez bym siegneła. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:10 Ja bym sie przyznala, gdybym czytala, ale nie trafie tego typu literatury. Ostatnio kolezanka podrzucila mi Jezdzca Miedzianego z komentarzem, ze spac nie bede, tak mnie wciagnie.A dla mnie nuda jak stad do nieba, przez 1/3 tomu przebrnelam. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:07 merlin.pl/Toulouse-Lautrec-Biografia_Julia-Frey/browse/product/1,385136.html Taka pozycje znalazlam, moze ja masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:23 dokładnie.i jeszcze "moulin rouge".tyle tylko ze ta jest w formie typowej powiesci.szalenie wciagajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:01 A lubisz Kinga? Moje ostatnie odkrycie to polski, zupełnie nieznany autor- Adam Zalewski. Napisał solidną, rozbudowaną, bardzo w stylu kingowską powieść- coś pomiędzy thrillerem i horrorem, bodajże pod tytułem Biała Wiedźma- baardzo wciągająca, a w dodatku przyzwoicie napisana. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:02 king-jak najbardziej.tyle tylko ze spac potem kilka nocy z rzedu nie moge.juz po przeczytaniu ksiązki Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:05 "Wielki marsz" Kinga ostatnio u mnie cała rodzina przechodziła Odpowiedz Link Zgłoś
carriegirl Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 21:59 Ja wczoraj skończyłam czytać "Rękę mistrza" Kinga suuuper, aż żal jak się skończyła Dorywałam się do niej co dzieciaka do piersi przystawiałam polecam Teraz czytam "Kobiety w pewnym wieku", kobitka (nazwisko wypadło mi z głowy, a nie mam siły zwlec zwłok i zobaczyć) napisała też "Zemsta kobiety w średnim wieku "i "Drugą żonę". Polecam wszystkie trzy Odpowiedz Link Zgłoś
rybka.marcowa Danielle Steel 20.03.09, 13:06 Przeczytałam chyba wszysto co napisała. Nic ambitnego ale bardzo wciągające,ot typowe babskie czytadła.. A ostatnio skończyłam biografię Osieckiej pt "Agnieszki",polecam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:22 erin mnie zarazila kathy reichs ale to krwawa poducha Odpowiedz Link Zgłoś
dorotax1 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 13:59 Kathy Reichs jest świetna i wcale nie taka ,,krwawa" Jak ktoś lubi krwawe to polecam ,,Cień" i ,,Maskę śmierci" Cody McFadyen. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 14:08 Katchy Reichs? To ta od "Kości"? Dobre to, czy nie bardzo? Bo pożałowałam trzech dych ostatnio, żeby sprawdzić. Miałam jakiś czas temu fazę na Patricię Corwell, ale jakoś mi się przejadła. Czy to jest takie bardziej patologiczno- sądowe, czy takie bardziej jak Alex Kava- sensacyjno- psychologiczne? Bo nic tak nie kołysze do snu, jak chłodnia na patologii Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 16:45 Mi się nie podobało. Ma denerwującą tendencję do "amerykańskich zakończeń" - gonią główną bohaterkę i próbują zamordować, mimo że antropolog to raczej w laboratorium siedzieć powinien, a nie po chaszczach latać. Marinina ma kompleks niekochanej brzydkiej dziewczynki, a Mankell chyba za dużo pije i te fabuły robią się absurdalne ("Biała lwica" mnie powaliła). Ja lubię klasyczne szwedzkie kryminaly Sjowahl i Wahloo - zaczęli wydawać po polsku na fali Mankella, a poza tym cztery pozycje zostały wydane wcześniej, pewnie bez trudu można kupić w każdym antykwariacie, i P.D. James. Ruth Rendell jest zjadliwa, ale głównie seria o Wexfordzie, Donna Leon właściwie też. Odpowiedz Link Zgłoś
eni.s Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 15:51 wczoraj skończyłam czytać: Lee Child "Elita zabójców" bardzo wciagająca. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 16:22 jak do poduchy to "Mnich" autor Lewis Matthew Gregory. TYlko nie wiem czy to do poduchy bo cała noc czytałam i nie zasnęłam tak wciągnęło W stylu gotyckich romansów grozy ) A z literatury lekkiej to jak dla mnie nieśmiertelna Chmielewska (ale ja nieobiektywna jestem), Szwaja oraz Don Brown jak leci. Tylko ze jak dla mnie to jest literatura budząca bo nigdy nie mogłam odejśc od książki zanim do końca nie przecytałam Odpowiedz Link Zgłoś
anete Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 16:29 może niekoniecznie lekkie, ale warte przeczytania: 1. PS. kocham Cię 2. Droga do szczęścia 3. Lektor 4. List w butelce Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 22:02 "Przeklęta,zaklęte..."Ireny Matuszkiewicz.Nawet sympatyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 22:08 Jak wciagajace to Zmierzch zdecydowanie i pozostale tomy z serii. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: czytadła do poduchy 20.03.09, 22:12 "Poslubiona Borgii" Jeanne Kalogridis- jezeli to ma byc do poduchy... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: czytadła do poduchy 21.03.09, 01:30 a skad ja moge wiedziec, co cie wciaga moja droga Odpowiedz Link Zgłoś
wilma1970 Re: pytałam co was wciąga:-) 21.03.09, 15:02 Saga rodu Otori. - Lian Hearn - bardzo przyjemne. Wszystko Amy Tan ; chociaż ostatnia książka mnie rozczarowała. Czytadła to Jodi Picoult, chociaż lektura tych książek pozostawia mi taki nieprzyjemny posmak na mózgu - autorka jest baardzo zdolną i pilną słuchaczką kursu "Jak zostać autorem bestsellera", poza tym mogę się założyć o co chcecie, ale wiem jaki będzie temat jej następnej książki : molestowanie i przetrzymywanie dziecka w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: czytadła do poduchy 21.03.09, 17:46 widzę, że ktoś napluł na szwaję, to już inne się bały z nią wychylić - dla mnie szwaja jest świetna, lekka, świeża i zabawna, natomiast kalicińska beznadziejna, wydumana, pretensjonalna i naiwna zarazem. nie do czytania. ja się przyznam do czytania romansideł, czemu nie. ale pozwolę sobie przyznać się też, że nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy czytam: "lubię czytać harlekiny, jestem na etapie jane austen". no ludzie, przecież austen to nie jest romansidło!!! to powieść obyczajowa najwyższej próby, klasyka literatury, a nie jedna z tłuczonych na metry lub wagę opowiastek o miłości. jak można nie widzieć różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: czytadła do poduchy 21.03.09, 18:12 Teraz czytam grubasa Trudi Canavan pt Gildia magów - rzecz o magach czyli fantasy. Są jeszcze dwa tomy z tej serii: Nowicjuszka i Wielki mistrz. Jeżeli lubisz to polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
olusia-so Re: czytadła do poduchy 21.03.09, 18:29 Ja polecam komedie kryminalne. Chmielewska w rosyjskich klimatach - Daria Doncowa. Super i jak wciąga ) Odpowiedz Link Zgłoś
renkag Re: czytadła do poduchy 22.03.09, 13:06 Ja właśnie skończyłam Coco (o Coco Channel) - super książka. Mój M właśnie skonczył Czarny poniedziałek - przeczytał w dwa dni więc ja się zaraz biorę. Obydwie wydane przez Świat Książki. Szwaję przeczytałam jedną i nie trawię. Kalicińską wszystkie, ale też mnie wkurzała, chociaż lubię lekkie książki, ale nie trawię takich pretensjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
niiikaa Re: czytadła do poduchy 22.03.09, 21:24 Arturo Perez -Reverte "Fechmistrz", "Królowa Południa" i pozostałe obyczajowo-sensacyjne. Jeffrey Archer - wszystko jak leci, do poduchy tylko opowiadania bo reszta mnie wciąga aż do ostatniej strony. Terry Pratchet - jak lubisz leciutką fantastykę i zgryżliwie- sardoniczno-ironiczny humor angielski. J.Chmielewska - raczej starsza twórczość i fajna autobiografia. Izabella Sowa - owocowa trylogia - bo są miłe i mnie podnoszą na duchu. Heller - "Paragraf 22" a i pozostałe nie są słabe. Irving - wszystko - na każdą kolejną czekam z utęsknieniem. Tom Clancy - jak mam ochotkę na dobra sensację. Musierowicz - wiem, że nie tylko ja. Marek Krajewski - seria o dedektywie Monku (lepiej nie czytac do poduchy jak ma się bujna wyobraźnię). I wiele innych... Ja po prostu jestem nałogowym czytaczem Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 dziewczyny gorąco wam dziekuje:-) 23.03.09, 10:24 tytuły i autorów spisałam.i biore sie za merilnabuziaki.ps.pewnie znowu obiady beda z dostawą do domu.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamongabrysi Re: dziewczyny gorąco wam dziekuje:-) 23.03.09, 17:54 to jeszcze dołożę "Złodziejka książek" Markus Zusak Odpowiedz Link Zgłoś
anmoko Re: czytadła do poduchy 23.03.09, 23:17 Kuba, daleka piękna wyspa Agnieszka Buda-Rodriguez Kupilam przypadkowo; wspomnienia, ktore czyta sie jak super wciagajaca powiesc! No, ale zeby poczuc klimat trzeba marzyc o wyjezdzie na Kube, tak jak ja... Odpowiedz Link Zgłoś