Dodaj do ulubionych

Rodzic vs Komputer

24.09.13, 16:18
Jaki macie sposób by odciągnąć dziecko od komputera? Mam 11-letniego syna, dla którego liczą się tylko gry, facebook itd. Nie chcę mu zabraniać 'bez powodu', bo generalnie nie jest niegrzeczny, zbuntowany, ma dobre oceny itd. Po prostu to jest jego jedyny sposób na spędzanie wolnego czasu, nie wiem jak zainteresować go czymś innym. A, proponowałem zajęcia dodatkowe, zarówno sportowe jak i inne, nie chce.
Obserwuj wątek
    • humbat Re: Rodzic vs Komputer 24.09.13, 22:02
      Nie da się, po ptakach, Twoje dziecko jest uzależnione od komputera, zapisz go do psychologa
      • m.ar.ek Re: Rodzic vs Komputer 26.09.13, 17:50
        A żebyś wiedział, że się da. Jestem ojcem dwójki dzieci, 10 oraz 8 lat. Oboje korzystają z internetu, w obsłudze tabletu są chyba lepsi ode mnie. Nie zmienia to jednak faktu, że chętnie chodzą na różnego rodzaju eventy i wydarzenia na mieście i lubią spędzać czas z rodziną. 2 tygodnie temu byliśmy na święcie książki (tak!) na ulicy Gałczyńskiego (znalazłem nawet tekst o tym wydarzeniu) a teraz wybieramy się festiwal filmowy "kino w trampkach". A o rezerwację w Centrum Kopernika sami mnie męczyli. Także jak rodzina się kocha, dogaduje i szanuje, to nawet dorastający chłopcy chętnie spędzają z nią czas
      • cooteq Re: Rodzic vs Komputer 08.11.13, 21:56
        i siebie też zapisz, żebyś wiedział, gdzie nie popełniać więcej błędów.
    • egon26 Re: Rodzic vs Komputer 25.09.13, 22:05
      otkot44 napisała:
      > Po prostu to jest jego jedyny sposób na spędzanie wolnego czasu, nie wiem jak zainteresować go czymś innym. A, proponowałem zajęcia dodatkowe, zarówno sportowe jak i inne, nie chce.

No tu też nasza rola by nauczyć dzieciaka jak ten czas wolny spędzać, lepiej od mniejszego zacząć. Choć tak naprawdę fascynacje wirtualnym światem dobrze rozumiem bo sam ją przechodziłem jako dzieciak i teraz jest to część mojej pracy więc dzieciaki często widzą mnie za kompem.
      U nas nie ma limitów na kompa- ale próbujemy starszego odciągnąć wspólnymi wyjściem na basen, na trening, na spacer, do wykonywania obowiązków, nawet lekkich prac przy domu. Nie chce iść na spacer/trening mówimy: ok ale w tym czasie nie grasz więc idziewink Spotkania ze znajomymi w *realu* też dużo dają - jak przychodzą koledzy może włączyć kompa na 15 minut by coś im pokazać i tyle.
      Wydaje mi się że nie ma co z tym walczyć, tylko trzeba pokazać alternatywę - ciekawszą, a jeśli dziecko lubi spędzać czas z rodzicami każda taka propozycja będzie dla niego ciekawa. Chyba że ma zajawkę na nową grę to lepie odpuścić troszkę by mu się przejadła wink
    • nawalonych7krasnali Re: Rodzic vs Komputer 27.09.13, 16:49
      Kupiłeś/aś dziecku kompa żeby się nim zajął i Ci nie marudził, a sam/a nie poświęcasz mu ani minuty... to jaką alternatywę chcesz mu dać w zamian? On niczego innego nie umie i nie wie, że można inaczej spędzać czas w domu - bo nie spędza go z Tobą.
      Teraz ma 11 lat i nie masz z nim kontaktu, a zaraz będzie zbuntowanym nastolatkiem i dupa...

Jedyne jak możesz teraz odwrócić jego uwagę i zainteresować to musisz mieć "COŚ" co go zainteresuje i przebije komputer, ale to będzie trudne.
    • stara-a-naiwna Re: Rodzic vs Komputer 21.10.13, 11:12
      nie chodzi o zaproponowanie dziecku "idź" tylko "chodźmy"

no i zapytaj co woli: czy basen, czy kino czy może zoo?
    • wenda393 Re: Rodzic vs Komputer 23.10.13, 20:39
      Musisz spróbować zaproponować mu coś co razem z nim będziesz robił. Nie proponuj mu nic podczas korzystania z komputera, gdyż na 99,99% otrzymasz odpowiedź negatywną.
    • noname2002 Re: Rodzic vs Komputer 03.11.13, 08:40
      Zwyczajnie, wyznacz kiedy moze z komputera korzystac a kiedy nie. Na poczatku beda awantury i jeki a potem syn sam sobie poszuka innych zajec . Oczywiscie mozesz go zabierac na rozne wspolne zajecia, zwlaszcza sportowe, zeby nadrobic to nieruchome siedzenie przy komputerze ale bez przesady- dziecko musi samo odkryc co lubi robic poza graniem.
    • marcin.slawski Re: Rodzic vs Komputer 03.11.13, 14:47
      A wcześniej ile razem graliście w piłkę, byliście na basenie, na wycieczce w lesie, w górach, itp. ?
      Podczas kolonii letnich wielokrotnie miałem do czynienia z dziećmi uzależnionymi od komputera. Z 6-8 latkami można coś jeszcze naprawić. Szybko łapali bakcyla survivalu, gier zespołowych, podchodów i innych gier terenowych. Z 11 latkiem jest już o wiele trudniej. Najczęściej bywały to dzieci, które same organizowały sobie czas w domu. Mając "kochających" rodziców mieli dostęp do drogiego sprzętu i gier (bo "wspaniały rodzic" nie żałuje na to pieniędzy, a czasu na zabawy z dzieckiem po prostu nie ma sad ). I tylko tak potrafili spędzać czas. Do tego dochodziły zwolnienia z wf, bo głupi, wycieczki w góry - to jakiś bezsens (bo po co się męczyć, żeby zobaczyć jakiś widok), piłka nożna - owszem - na konsoli. Smutne to, ale bardzo prawdziwe.
      To co możesz spróbować, to ograniczyć dostęp do kompa, ale odzyskany czas musisz przeznaczyć na pokazanie synowi ile wspaniałych rzeczy można robić w realu. Jeśli nie masz czasu, daj sobie spokój i raczej zwróć się do specjalistów uncertain
      • maman3 Re: Rodzic vs Komputer 05.11.13, 16:06
        Mój 14-latek kazał się zapytać, czy syn ma dobre kontakty z kolegami . Zorientuj się w tym temacie. Pomysł podał chłopak zsymbiozowany z komputerem, który takowe problemy miał. Byc może jest to ucieczka syna od problemów z rówieśnikami.
        • eps Re: Rodzic vs Komputer 05.11.13, 21:12
          trzeba iść z dzieckiem do kina, na basen, na rowery itd.
    • kanna Re: Rodzic vs Komputer 05.11.13, 22:43
      Oczywiście, że możesz mu zabronić "bez powodu". Ty jesteś dorosły, więc Ty ustalasz zasady.

"Synu, moim zdaniem za dużo czasu spędzasz przed komputerem. Chcę, żebyś robił tez inne rzeczy - od dziś wprowadzam zasadę, że dziennie przed komputerem spędzasz 2 h".

Zaręczam, że znajdzie sobie inne zajęcia - możesz mu tez proponować, coś wybierze. Na razie nie ma miejsca na inne zajęcia - zajmuje się tym, co go bawi,więc po co ma szukać innych aktywności?
    • ppo A ty jak spędzasz wolny czas? 05.11.13, 23:31
      Masz jakieś hobby? Uprawiasz sport? Domyślam się, że nie, bo gdyby tak, to nie miałbyś tego problemu z synem. Sadzaliście go przed kompem/tv żeby "mieć spokój", no to macie!
    • 1leonidas Re: Rodzic vs Komputer 07.11.13, 10:59
      zabronić się nie da, ale możesz mu powiedzieć, że w ciągu dnia tyle czasu może spędzić przy komputerze (określ ramy czasowe), może go zapisz na jakieś zajęcia np. basen albo sztuki walki
    • solejrolia Re: Rodzic vs Komputer 08.11.13, 17:31
      od kiedy wolno mieć konto na facebook? bo chyba nie od 11lat? prawda?więc skasowałabym w trybie natentychmiastowym.
      a co do reszty, ograniczylabym komputer i zabrałabym na rower, do lasu na grzyby (jeszcze są), do kina, na basen, na rynek żeby zrobić zakupy owocowo-warzywne, do empiku- niech sobie wybierze jakąś książkę, którą potem przeczyta, albo planszówkę, w którą razem zagracie wszystko jedno, zabrałabym gdziekolwiek, byle w świecie realnym

zajęcia dodatkowe nie rozwiązują sprawy.
    • cooteq Re: Rodzic vs Komputer 08.11.13, 21:54
      chyba na to za późno. błąd wychowawczy i już.
    • djgibo Re: Rodzic vs Komputer 13.11.13, 11:36
      Ja generalnie miałem ten sam problem, jako zmianę czasu zaproponowałem basen i piłkę, teraz 4 razy w tygodniu dziecko chodzi na tz. sport, nie ma siły na wieczorne czy nocne siedzenie przy komputerze.
    • qqazz "Propoowałam"? 15.11.13, 23:50
      od ilu lat tak proponujesz?
      Ty masz dziecko wychowywać i wyznaczać mu kierunki rozwoju a nie proponować swoje postulaty do łaskawej akceptacji.

pozdrawiam
      • demonii.larua Re: qqazz 16.11.13, 11:48
        Proszę zmniejszyć sygnaturkę do 4 linijek.
        • qqazz [...] 01.12.13, 23:00
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • demonii.larua Re: qqazz 02.12.13, 07:29
            Tu jest Netykieta polecam przeczytać ze zrozumieniem.
            > Sama prośba to trochę mało tutaj obowiązuje netykieta i regulamin a nie widzimi
            > się moderatora.
            > A sygnaturki zmieniać nie zamierzam dopóki jest zgodna z regulaminem.
            Nie jest zgodna z Netykietą. Dziękuję za uwagę.
    • mariuszgenialnedziecko Re: Rodzic vs Komputer 19.11.13, 14:47
      pytaj go o jego idoli. jeżeli ma jakiegoś sportowca to poświęć trochę czasu aby dowiedzieć się jak najwięcej o nim o jego drodze do sukcesu. Pokaż synowi, że jest zdolny być lepszy niż Lewandowski czy Ronaldo.
      ewentualnie usiądź z nim i porozmawiaj jak miałeś 11 lat, bez wymądrzania się czy obrażania tego, że Twój syn siedzi przy komputerze.

napisz jak poszło smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka