murasz16 25.08.14, 20:30 Dobry pomysł czy zły? Z Waszego ojcowskiego punktu widzenia - zrobi dziecko różnicę papier? Dla jego życia itd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
egon26 Re: Dziecko bez ślubu 26.08.14, 13:49 Papiery nie zrobią różnicy. Tylko czy tu o sam papier chodzi. Biorąc ślub deklarujemy że chcemy być z tą osobą do końca życia... czy będziemy czas pokaże. Ale jest już ta deklaracja. Może też jest co ratować gdyby zaczęło się sypać w końcu to mój mąż/żona. Może jest też coś co w chwili słabości zatrzyma przed skokiem w bok, a tak to sobie zawsze można wytłumaczyć że przecież ślubu nie braliśmy. Może też dla dziecka ta deklaracja jest ważna że tata kocha mamę i chcą być razem do śmierci. Moi synowie wiedzą że moi rodzice się rozwiedli i ostatnio mój młodszy powiedział mi że on się strasznie boi że my się rozwiedziemy, bo moi rodzice się rozwiedli. Oczywiście wytłumaczyłem mu że bardzo kocham ich mamę i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Chyba go to uspokoiło. Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Dziecko bez ślubu 26.08.14, 15:43 Czy dziecko to dobry pomysł czy zły, to ja ci nie powiem. Ale myślę, że dziecku jest wszystko jedno, jakie formalności łączą jego rodziców, to ich sprawa. Dla dziecka jest ważne, aby tych rodziców miało w komplecie dla siebie i aby łączyło ich coś więcej niż formalności. To jest kryterium. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Dziecko bez ślubu 26.08.14, 23:15 Łatwiej jest z nazwiskami na pewno. Dla dziecka to jednak różnica, czemu mama się nazywa inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
murasz16 Re: Dziecko bez ślubu 28.08.14, 15:38 nigolla napisał(a): > Łatwiej jest z nazwiskami na pewno. Dla dziecka to jednak różnica, czemu mama s > ię nazywa inaczej. No właśnie byłem ciekaw czy ktoś spojrzy na ten temat tak jak ja. Głównie bałbym się, że moje dziecko poczuje się gorzej w stosunku do rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
martanape14 Re: Dziecko bez ślubu 29.08.14, 16:31 Ja się o to nie boję. Niby czemu dziecko ma czuć się gorzej? Że ma obydwoje rodziców, że mieszkają razem, ale mają inne nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Dziecko bez ślubu 12.12.14, 20:49 Ja urodzilam dziecko 2 lata po slubie , a dziecko ma nazwisko ojca, ja zostalam przy swoim. Nie mam pojecia, czemu mialoby to byc dla niego problemem??? Odpowiedz Link Zgłoś
tasmaklejaca-0 Re: Dziecko bez ślubu 22.12.14, 18:41 a na granicy??????????nosisz akt urodzenia ze sobą?? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Dziecko bez ślubu 17.06.16, 10:21 Znajoma która nie chciała dać nazwiska ojca dziecku też ten argument podawała. Mój syn nosi moje nazwisko i jakoś problemu na razie nie miał. Co do ślubu kiedyś ktoś szukał jakieś kobiety w okolicy. Nikt nie wiedział co to za jedna. Okazało się że to sąsiadka. Tylko każdy myślał że to żona sąsiada a to była tylko konkubina. Nikt nie wiedział że są bez ślubu Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: Dziecko bez ślubu 28.08.14, 22:48 Slub nie gwarantuje jednakowego nazwiska mamy i dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Dziecko bez ślubu 21.10.14, 13:28 My jestesmy malzenstwem i zona sie nazywa inaczej... i dzieciom nie robi to zadnej roznicy, ze one maja moje nazwisko... Przynajmniej na razie Odpowiedz Link Zgłoś
tasmaklejaca-0 Re: Dziecko bez ślubu 22.12.14, 18:42 jasne, to tobie tak się wydaje, że nie robi roznicy bo się usprawiedliwiasz. Narazasz dzieci na wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
gucek_lbn Re: Dziecko bez ślubu 05.09.14, 12:40 Ja bym się obawiał tego, że kiedy dziecko pójdzie do przedszkola/szkoły to inne dzieci mogą sobie zrobic z tego powód do żartów. Dzieci niestety bywają okrutne. Nie chciałbym, żeby moje dziecko np. wracało z płaczem "bo inne dzieci śmieją się, że ono nie ma prawdziwej rodziny, bo rodzice ślubu nie wzięli" - tak przykładowo. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Dziecko bez ślubu 21.10.14, 09:20 maluchowi to nie pewnie nie przeszkadza, ale takiemu 6- 7 latkowi powoli zaczyna bo nagle okazuje sie ze dziadek i babcia wzieli slub, ciocia i wujek tez, tylko mama i tata nie i zaczyna sie DLACZEGO NIE? I wymysl tu madra odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Dziecko bez ślubu 21.10.14, 12:38 Najmądrzejsza jest ta prawdziwa. Bo nie potrzebujemy ślubu żeby się kochać o tworzyć rodzinę? Bo kiedyś prawie wszyscy brali ślub, a w dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi nie bierze z powodów jw i nikomu to nie przeszkadza (a przynajmniej nie powinno)? Moja żona ma nazwisko inne, bo dwuczłonowe. Co najmniej dwoje znajomych dzieci ma nazwisko ojca, a mama zachowała swoje (w tym jedna para po ślubie). A dzieci w przedszkolu zajmują zupełnie inne sprawy niż sprawdzanie zgodności nazwisk rówieśników z nazwiskami ich matek. Robisz problem tam gdzie go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Dziecko bez ślubu 21.10.14, 17:35 To zależy, jak na taki pomysł patrzy potencjalna mama dziecka. Jedne dziewczyny uciekają przed obrączką, inne za nią gonią. Każdy bieg ma swojw racje i trzeba szanować zdanie partnera. Gorzej, gdy Wasze raxje będą skrajnie różne Odpowiedz Link Zgłoś
bazyli001 Re: Dziecko bez ślubu 21.10.14, 21:58 No jak to mówią "największy jest ambaras, żeby dwoje chciało na raz" - gorzej, najgorzej, jak ten punkt widzenia się różni Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Dziecko bez ślubu 22.10.14, 16:42 to nie ja robie tylko dziecko mi zrobilo Widac jakies nadmiernie przywiazane do tradycji Odpowiedz Link Zgłoś
bazyli001 Re: Dziecko bez ślubu 23.10.14, 16:14 ale co robi? o to nazwisko chodzi, bo nie mogę się połapać? Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Dziecko bez ślubu 24.10.14, 08:42 Etam. Po prostu ciekawe dlaczego macie inaczej. Otrzyma satysfakcjonujące wyjaśnienie, to je przyjmie i będzie ok. Mój siedmiolatek niemal na każdą otrzymaną odpowiedź/wypowiedż/komentarz/prośbę etc. pyta: a czemu? Sam nie wiem, czy to jest potrzeba bycia zorientowanym o co chodzi, czy już bardziej reakcja fizjologiczna na mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś
klinkierzg Re: Dziecko bez ślubu 25.10.14, 17:05 Dla mnie bez różnicy. Ważne jacy są rodzice, jak funkcjonuje rodzina. Dziecko nie patrzy na papiery, tylko na rodzinę i miłość, relację, kontakt, bezpieczeństwo. -- porozumienie bez przemocy Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka987 Re: Dziecko bez ślubu 25.10.14, 18:41 Kiedyś może tak. Jestem kobietą, niedługo urodze drugie dziecko, żyjemy jak małżeństwo, ale ślubu nie mamy. Przyznam że czasem byłoby mi wygodniej bo przedstawiam się swoim nazwiskiem a dzwonie gdzieś w sprawie syna, który nosi nazwisko partnera. Jednak nie stać nas na ślub i całą tą otoczkę i szczerze mówiąc troche szkoda kasy. A to jak będzie sytuacje postrzegać dziecko, jakie będzie, jak będzie się czuć itd to zależy tylko od was, od wychowania i miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
radar272 Re: Dziecko bez ślubu 25.10.14, 20:36 madziulka987 napisała: > Kiedyś może tak. Jestem kobietą, niedługo urodze drugie dziecko, żyjemy jak mał > żeństwo, ale ślubu nie mamy. Przyznam że czasem byłoby mi wygodniej bo przedsta > wiam się swoim nazwiskiem a dzwonie gdzieś w sprawie syna, który nosi nazwisko > partnera. Jednak nie stać nas na ślub i całą tą otoczkę i szczerze mówiąc troch > e szkoda kasy. A to jak będzie sytuacje postrzegać dziecko, jakie będzie, jak b > ędzie się czuć itd to zależy tylko od was, od wychowania i miłości. zależy czy potrzebujesz wesela i całej tej otoczki czy ślubu cywilnego, ten nie kosztuje za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
gucek_lbn Re: Dziecko bez ślubu 26.10.14, 14:52 Dokładnie, żeby zmienić nazwisko wystarczy wziąć ślub cywilny, później jakiś skromny obiad albo i nie i tyle Chyba, że sobie wymarzyłaś wielkie wesele to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka987 Re: Dziecko bez ślubu 26.10.14, 20:06 Wiele małych dziewczynek widzi oczami wyobraźni ślub jak z bajki i siebie w roli księzniczki. Jednak życie takie plany weryfikuje, a szczęście odnajdujemy w czymś zupełnie innym. Miłość jest nasza, jest między nami w naszym domu, rodzinie, po co ją hucznie eksponować? ważne że my wiemy że się kochamy Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Dziecko bez ślubu 04.12.14, 13:31 madziulka987 napisała: > Jednak nie stać nas na ślub i całą tą otoczkę i szczerze mówiąc troche szkoda kasy. Ja rozumiem, że to jest żart? Ślub to formalność, w USC potrzebne są 4 osoby, Wy i świadkowie. Dwa razy byłem świadkiem na takim ślubie, para była ze sobą wiele lat i postanowili bez wielkiego halo sformalizować swój związek, bo chcieli, bo i tak są razem, bo są dzieci i bo tak jest łatwiej żyć. Opowiadanie, że ten papierek nie ma żadnego znaczenia jest ogromnym kłamstwem - gdyby nie miał, to zostałby podpisany. A ponieważ zobowiązuje i jest deklaracją więc dla wielu (szczególnie panów) ma monstrualne znaczenie. Oczywiście to jest Twoje życie i możesz sobie z kumplem (tak jest to postrzegane przez urzędy) spłodzić małą drużynę piłkarską, tylko nawet przez pomyłkę nie nazywaj go mężem i partnerem, jest konkubentem (uwielbiam to określenie) i żyje z Tobą w konkubinacie. To nie jest nic złego, ale skoro nie pobieracie sie, to prawdziwym powodem nie są pieniądze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Dziecko bez ślubu 11.12.14, 16:44 papierek nie gwarantuje niczego,moja mama ma przyjaciol,ktorzy zyli ze soba na kocia lape 23 lata po zalegalizowaniu zwiazku nie dotrwali pierwszej rocznicy Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Dziecko bez ślubu 11.12.14, 16:41 madziulka987 napisała: > Kiedyś może tak. Jestem kobietą, niedługo urodze drugie dziecko, żyjemy jak mał > żeństwo, ale ślubu nie mamy. Przyznam że czasem byłoby mi wygodniej bo przedsta > wiam się swoim nazwiskiem a dzwonie gdzieś w sprawie syna, który nosi nazwisko > partnera. Jednak nie stać nas na ślub i całą tą otoczkę i szczerze mówiąc troch > e szkoda kasy. A to jak będzie sytuacje postrzegać dziecko, jakie będzie, jak b > ędzie się czuć itd to zależy tylko od was, od wychowania i miłości. A Anna Przybylska ile miala dzieci i slub nie byl jej do niczego potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
tasmaklejaca-0 Re: Dziecko bez ślubu 22.12.14, 18:40 partner to moze byc w biznesie, w zyciu to jest konkubent - każdy prawnik ci to powie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Dziecko bez ślubu 08.01.15, 10:26 tasmaklejaca-0 napisała: > partner to moze byc w biznesie, w zyciu to jest konkubent - każdy prawnik ci to > powie. to znaczy ze sw.Jozef byl konkubentem Matki Boskiej Odpowiedz Link Zgłoś
tasmaklejaca-0 Re: Dziecko bez ślubu 08.01.15, 14:32 przecież oni mieli ślub !!! Odpowiedz Link Zgłoś
boczek150 Re: Dziecko bez ślubu 13.07.18, 11:06 Żaden prawnik tego nie powie - słowa konkubent nie ma w żadnej ustawie i innym akcie prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
tasmaklejaca-0 Re: Dziecko bez ślubu 22.12.14, 18:38 To jest wstyd bez bękartem - i dziś i w sredniowieczu. nie przekonuje mnie to, że czasy są nowoczesne bla bla i warto być konkubiną i wychowywać bękarta. Konkubinat świadczy o patologii. Zauwazcie ze wszystkie wiadomości - konkubent zabił konkubinę itd. A ich dziecko ma na imię BRAJAN albo DZESIKA. Może nie jestem jakąś szlachcianką, ale jednak jakiś poziom reprezentujemy z męzem i finansowy i towarzyski, chyba spaliłabym się ze wstydu gdybym miała go przedstawić jako konkubenta a dzieciak miałby inaczej na naziwsko niż ja... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Dziecko bez ślubu 28.12.14, 17:00 tasmaklejaca-0 napisała: > To jest wstyd bez bękartem Brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Dziecko bez ślubu 05.01.15, 18:37 tasmabklejaca ,a nie wstyd kiedy maz pije,bije zone i dzieci? Ja juz wolalbym byc kochanym bekartem,anizeli katowanym dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
tasmaklejaca-0 Re: Dziecko bez ślubu 08.01.15, 14:35 ja na to wczoraj odpowiedałam, dlaczego tu działa cenzura??? napisałam, że to jest brak logiki. Dlaczego dzieci mają być bite w malzenstwie, a w konkubinacie nie? skąd Ci to przyszło do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka2929 Re: Dziecko bez ślubu 08.01.15, 17:54 Mój post też zniknął , jest tutaj niezwykle ostry cenzor. Szkoda pisać . Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Dziecko bez ślubu 08.01.15, 22:09 Iskierka wybacz, moderator też człowiek i zdarza mu się pomylić, zwłaszcza jak zmęczony nieco bardziej niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Dziecko bez ślubu 08.01.15, 18:49 tasmaklejaca-0 napisała: > ja na to wczoraj odpowiedałam, dlaczego tu działa cenzura??? napisałam, że to j > est brak logiki. Dlaczego dzieci mają być bite w malzenstwie, a w konkubinacie > nie? skąd Ci to przyszło do głowy? acha to slub to gwarancja....ale czego?Logiki u Ciebie tle co u kozla loju Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Tasmaklejąca 08.01.15, 22:13 Nie myl cenzury z moderacją. Tutaj masz odpowiedź na swoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik12groszy Re: Dziecko bez ślubu 07.01.15, 14:08 Jeśli obie strony uważają, że tego nie potrzebują, to nie ma żadnej różnicy. Nie żyjemy w średniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka2929 Re: Dziecko bez ślubu 07.01.15, 17:47 "Jeśli obie strony uważają, że tego nie potrzebują, to nie ma żadnej różnicy" - jest i to szalona w razie śmierci np konkubenta . Jeśli mieszkasz w jego domu, to jak myślisz jak długo jego rodzina będzie cię tam tolerować ? Po kilku - kilkunastu latach pomieszkiwania z nim będziesz miała tylko prawo spakować się i wynieść. "Jeżeli pozostały przy życiu konkubent zamieszkiwał ze zmarłym do dnia jego śmierci, przysługuje mu prawo do dalszego korzystania z mieszkania i urządzenia domowego przez okres trzech miesięcy od śmierci partnera." - urywek z tej strony: e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/zycie-bez-slubu-konkubinat--skutki-prawne.html Mały papierek ale zabezpiecza ciebie i wasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ilimina Re: Dziecko bez ślubu 09.01.15, 00:40 Brednie-innymi umowami mozna takie rzeczy uregulowac, nie trzeba od razu sie zenic! iskierka2929 napisał: > "Jeśli obie strony uważają, że tego nie potrzebują, to nie ma żadnej różnicy" > - jest i to szalona w razie śmierci np konkubenta . > Jeśli mieszkasz w jego domu, to jak myślisz jak długo jego rodzina będzie cię t > am tolerować ? > Po kilku - kilkunastu latach pomieszkiwania z nim będziesz miała tylko prawo sp > akować się i wynieść. > > "Jeżeli pozostały przy życiu konkubent zamieszkiwał ze zmarłym do dnia jego śmi > erci, przysługuje mu prawo do dalszego korzystania z mieszkania i urządzenia do > mowego przez okres trzech miesięcy od śmierci partnera." - urywek z tej stro > ny: > > e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/zycie-bez-slubu-konkubinat--skutki-prawne.html > > Mały papierek ale zabezpiecza ciebie i wasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
skyfall001 Re: Dziecko bez ślubu 06.06.19, 07:46 A czy to ma znaczenie? Jeżeli się kochacie to to jest najistotniejsze. Może to mało właściwy przykład, ale moi rodzice nie mieli ślubu i to w czasach, gdy było to nie do pomyślenia, do tego ojciec był rozwodnikiem. Czy było źle? Nie! Nie przypominam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
1klassa Re: Dziecko bez ślubu 24.10.19, 21:32 To wasza decyzja, później to oceni. Odpowiedz Link Zgłoś
emma.sto Re: Dziecko bez ślubu 02.11.23, 21:00 Różnic3 robi, gdy np. tatuś umrze. Dziecko jest zabezpieczone w postaci renty rodzinnej i ewentualnie dziedziczy. A choroby i wypadki chodzą po ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś