mimi78 11.08.05, 18:55 Witam! Chciałam was poprosić o pomoc Mój Tato lada dzień ma swoje urodziny. Szukam fajnych cytatów o Tatusiach oraz/lub relacji ojciec-córka. Może znacie jakieś cytaty, a może jakieś strony www? Będę bardzo wdzięczna za waszą pomoc! Dziękiiiiiii! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milka112 Re: c y t a t y 13.08.05, 19:48 Jeśli chcesz to mogę podać stronę z życzeniami na dzień ojca albo na urodziny: strony.aster.pl/zyczenia możesz sbie wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
vetitus Re: c y t a t y 15.08.05, 23:51 Dictum lat. Patria potestas in pietate debet, non in atrocitate consistere Dictum pol. Władza ojcowska winna opierać się na miłości, nie na surowości. Opis Marcianus "Digesta Iustiniani" XLVIII, 9, 5. Dictum lat. Purus et insons, ut me collaudem, vivo carus amicis, causa fuit pater his Dictum pol. Czysty i bez winy, - muszę sam się pochwalić - żyję miły dla przyjaciół, czego przyczyną był ojciec. Opis Horacy "Saturae" I, 6, 69. Dictum lat. Nil dictu foedum visuque haec limina tangat, intra quae pater est Dictum pol. Niech nic brudnego w mowie i we wzroku nie dotyka tych progów, za którymi jest mój ojciec. Opis Juwenalis "Saturae" V, 14, 44. Dictum lat. Ames parentem, si aequus est, si aliter, feras Dictum pol. Kochaj ojca, jeśli sprawiedliwy; jeśli inaczej - znoś. Opis Publiliusz Syrus "Sententiae" 8. Dictum lat. Partus est spes parentis, memoria nominis, subsidium generis, heres familiae designatus, reipublicae civis Dictum pol. Narodzony syn jest nadzieją ojca, pamięcią imienia, wsparciem dla rodu, wyznaczonym dziedzicem rodziny, obywatelem republiki. Opis Cycero "Oratio pro Aulo Cluentio". Ostanie troche zmodyfikuj na corka ("filia") i bedzie jak znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś