Gość: ja.nusz Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.HH1.srv.t-online.de 03.01.02, 11:46 Dzien dobry wszystkim, mieszkam w tym nudnawym Hamburgu od ponad 20 lat i co drugi (albo i lepiej) tutaj mieszkajacy Polak jest z Trojmiasta, poza tym sporo Wroclawian. Dziwi mnie dlatego fakt, ze na tym forum zadnego "Hamburczyka". Jade niedlugo do Gdanska czekam tylko az odsniezo troche te drogi bo podobno makabra. Gdyby komus tu obecnemu mowilo nazwisko Miroslaw Adamczak (mieszkal kiedys w Gdansku na Lakowej)to ja go poszukuje. Stracilismy sie z oczu w 1979 roku po wsoplnym spelnieniu zaszczytnego obowiazku sluzby w PRL-owskiej armii - niebieskie berety na Slowackiego. Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich Gdanszczan i innych Kaszebow. Janusz G. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 03.01.02, 11:55 Gość portalu: ja.nusz napisał(a): > Dzien dobry wszystkim, > zdrowienia dla wszystkich Gdanszczan i innych Kaszebow. Janusz G. Witaj Januszu:))) Wydaje mi się, że jest tu wpisany ktoś z Hamburga ale nie jestem pewna. Rzeczywiście teraz radzę nie jechać samochodem:((( Poczytaj sobie o pogodzie w tych wątkach. Myślę, że ktoś odszuka Ci tego kolegę, może nr telefonu bo znać kogoś - to tak jak trafić w totolotka ;))) Chociaż zdarzają się takie przypadki!!!!! Pozdrawiam serdecznie:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomik Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.02, 08:15 Jasiu,co ty pieprzysz,ze hamburg jest nudny,sam jestes nudny.To ludzie z trojmiasta sa nudni w hamburgu,a miasto jest super.tylko trzeby chciec .we wtorek zapraszam do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.sympatico.ca 08.01.02, 05:51 gdynia jest o.k.toronto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.ab.hsia.telus.net 09.01.02, 20:05 Kocham moje Trojmiasto.Pozdrawiam z Calgary,Canada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 192.168.0.* 09.01.02, 20:13 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Kocham moje Trojmiasto.Pozdrawiam z Calgary,Canada To tak jak ja!!!! Pozdrawiam Cię Gosiu :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 11.01.02, 16:31 Czytam zawsze Mieszkamw San Francisco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 11.01.02, 17:00 jak dlugo tam mieszkasz i czy sprzedaja tam jeszcze te popularna czekolade? ponoc jest tam u ciebie taka dziwna ulica,jak szybko mozna po niej jechac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u92 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.02, 23:42 Ktos tu napisal " dziwna ulica" Dziwna ulica to jest w Hamburgu,na ktorej jest ograniczenie szybkosci do 30km/h ale i tak nikt nie jedzie szybciej jak 10km/h nazywa sie Repperbahn ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 12.01.02, 03:36 u-92,poczekajmy co darek napisze,ja natomiast slyszalem,ze na tej dziwnej ulicy w san francisko dozwolona szybkosc wynosi 8 km.na godzine.a wiec ta dziwna ulica bila by ta w niemczech o 22 dozwolone km.czekajmy na wiadomosc z miasta czerwonego mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia67 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 14.01.02, 04:58 Pozdrowienia z Melbourne...czesto czytuje gazete ale dopiero dzisiaj znalazlam forum-eurkeka:)))Ukochane Trojmasto odwiedze na wiosne:)) Serdecznie pozdrawiam wszyskich ktorzy odwiedzaja ta strone..tak trzymac! Ahoy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.sprint.ca 15.01.02, 06:03 szkoda, że tak mało wpisów z Kanady! Czy wiecie, że koło Toronto jest duże miasto, tak z 600 tys. ludzi. Mississauga. I że co najmniej 100 tys. to Polacy? Aż trudno uwierzyć, prawda? Polski słychać dokładnie wszędzie, pełno polskich nazwisk z książce telefonicznej i tylko jakoś nie możemy się doczekać odpowiedniej do naszej siły reprezentacji politycznej. Ale może niedługo. A na razie podrowienia dla całego Trójmiasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.nait.ab.ca 16.01.02, 01:01 Gość portalu: greg napisał(a): > szkoda, że tak mało wpisów z Kanady! Czy wiecie, że koło Toronto jest duże > miasto, tak z 600 tys. ludzi. Mississauga. I że co najmniej 100 tys. to Polacy? > Mieszkam w Kanadzie w Edmonton stolicy Alberty, Jest tu okolo 30 tysiecy Polakow na 900 tysiecy meszkancow. Dzialaja dwie polskie parafie. Jestem tu od dwudziestu lat i co tu wiele mowic tesknie czesto za Trojmiastem. Postanowilem ze kiedys (za jakies 7 lat) jak zdecyduje sie na wczesniejsza emeryture bede mieszkac kazdego roku 6 miesiecy w Polsce i 6 miesiecy w Kanadzie. Nie potrafilbym juz calkowicie zrezygnowac z moich wypraw w Gory Skaliste, z Pacyfiku i z ogromnych i pieknych obszarow ktore czesto przemierzam w Kanadzie i US. Ale jednoczesnie bardzo, bardzo chcialbym mieszkac w Gdansku choc czesc kazdego roku i tak planuje. pozdrowienia Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 16.01.02, 02:53 jacek,mieszkasz w ladnym punkcie swiata,rowniez kulturowo.jezeli masz rodzine i gzuby sie pozenia,to zapomnij o przeprowadzkach.ja tez te tereny zjechalem, i bardziej mnie ponownie do nich ciagnie,szczegolnie do fairemont hot springs. na to lato mam propozycje na wycieczke samochdowa do alaski i poza kolo podbiegunowe,polnocne do inuvik,i chyba sie na to polasze. greg,pozdrow w tym miescie renie i julka baginskich odemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.enter.net 17.01.02, 03:41 Jestem z Koszalina obecnie USA Pensylwania.Pisze gdyz przypomnial mi sie fajny numer jaki robilismy z kumplem w latach 88 89 na molo w Sopocie.Krecilismy panienki zespoly na garnkach grajace nacpanych gitarzystow niby to kronika Pomorza Zachdniego.To byly jaja panienki pchaly sie drzwiami i oknamy naszej bryki koniec byl zawsze w Mragowie na jakims kantry festiwalu.To byly jaja zabawa po pachy.W Grandzie kumpel przeprowadzal ze mna wywiad jako z kierowca rajdowym w trakcie przejsicia na taras jeden z klientow skomentowal nasze niedopatrzenie i skwitowal;PANIE CO PAN GLUPA PALISZ KABEL SIE PANU ODPIERDOLIL OD KINA!!!Kupa smiechu i panienki sie zerwaly widocznie sie skapnely iz my falsyfikaty za moment byly nastepne.To byly super czasy. Pozdrawiam wszystkich z Trojmiasta XYZ Ps.Ponoc Mila z Koszalina gra w Lechii lub gral w drugiej lidze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.sprint.ca 18.01.02, 01:10 Dzięki za pozdrowienia, jak znajdę telefon, jak babcię kocham zadzwonię. Ładnie w tej Pensylwanii, wiem, bo brat mieszkał. Jest Kanadzie jeszcze kilka miast, gdzie sporo jest Polaków. Słyszałem, że w Calgary (nie byłem), trochę w Vancouver, całkiem fajni niektórzy, nawet trafiłem na Gdynian, wiem, że w Londonie (Ontario, w połowie drogi między Toronto i Detroit, podobno ze 30 tys. w 300-tys mieście), a także w ... Trójmieście Kitchener-Waterloo-Cambridge, sto km-ów na zachód od Toronto. Nie mogę podrzucić zbyt wielu szczegółów, spotykam się z niektórymi na wieczorkach muzyczno-literacko-kabaretowych, ale z tego, co obserwuję, są bardzo fajnie zorganizowani i zgrani (nie słyszałem o większych konfliktach, które gdzie indziej są normą). Spotkałem tam i Gdańszczan z Wrzeszcza. Pogadaliśmy, oj pogadaliśmy. Najwięcej o Jaśkowej Dolinie. Smialiśmy się potem, że taki głupi temat. Oni nie jeżdżą (jakieś stare urazy, bywa nie?), więc opowiedziałem trochę o współczesności. Nie mogę powiedzieć, by nagle zachciało im się lecieć. Mi się też to i owo nie podoba, ale latam co jakiś czas. nawet dość często.. Gdyby jeszcze dało się zrobić nieco porządku z Lotem (chamstwo straszne). A może padnie szczęśliwie i będzie spokój. Nie martwcie się będzie kto inny. W businessie nie ma próżni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 20:18 pozdrowienia ze ślicznego Mokotowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.mazo.wi.charter.com 19.01.02, 22:23 Pozdrowienia z Wisconsin .USA .Jestem absolwentka UG wydzialu historii , w USA od 1988 roku . Bylam w Trojmiescie w czerwcu,nie do poznania ten moj Gdansk . Milo czytac te wszystkie wypowiedzi od ludzi z calego swiata . Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 19.01.02, 23:54 Gość portalu: OLA napisał(a): > Pozdrowienia z Wisconsin .USA .Jestem absolwentka UG wydzialu historii , w USA > od 1988 roku . Bylam w Trojmiescie w czerwcu,nie do poznania ten moj Gdansk . > Milo czytac te wszystkie wypowiedzi od ludzi z calego swiata . Miło Was również czytać:)))) Tylko mało się odzywacie oprócz wpisania. Jest parę osób które systematycznie z nami rozmawiają a reszta milczy. My też chcemy wiedzieć jak żyjecie. Pozdrawiam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sascar Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 20.01.02, 01:39 Mam pytanie na temat Gdanskiego czatu. Ilekroc sprawdzam czy ktos stuka, nikogo tam nie ma. Czy sa jakies godziny, kiedy mozna tam kogos spotkac, czy jakies specjalne dni czatowe? Sprawdzam ta strone niemalze codziennie. Jestem tu zwykle okolo 18 czyli polnocy czasu polskiego. Pamietam, ze dawniej na Polski czat najwiecej ludzi przychodzilo wlasnie o tej porze. Drugie pytanie dotyczy spotkania forumowcow. Ktos napisal, ze powinno odbywac sie raz w miesiacu. Czy sa jakies plany aby to zrealizowac. W tym roku bede w Kraju przynajmniej dwa razy i chetnie bym na takie spotkanie przyszedl i wypil jakiegos Zaglobe. Bede wdzieczny za odpowiedz. Serdeczne pozdrowienia z Florydy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 25.01.02, 18:39 Kochani!!!!!!!!! Wpisujcie się na końcu bo trudno szukać w 200 postach, kto do kogo coś napisał. Można w temacie wątku podać ewentualnie imię tej osoby, do której się pisze. Nie jest to problemem jak jest postów 10 i trochę więcej ale 200 ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 29.01.02, 02:16 no to wpisuje sie na koncu jeszcze raz... ja z chicago teraz, ale zawsze z sopotu kochanego mojego. w usa od paru miesiecy, a mianowicie od dnia przed... czyli 10 wrzesnia ub. roku. mialo byc piepieknie i wspaniale, ale na razie jest smutno, obco i teskno do domu. brak mi przyjaciol zostawiontych w polsce, a tu jeszcze zadnych nowych nie ma. dzisiaj szczegolnie smutno, bo urodziny moje i nie ma z kim ich obchodzic... Odpowiedz Link Zgłoś
agata28 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 29.01.02, 02:28 zalozylam konto wlasnie, co widac:-) 28, bo dzisiaj moje urodziny podle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.02, 09:13 No to Wszystkiego Dobrego z Okazji Urodzin :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 207.139.115.* 29.01.02, 14:45 Pozdrawiam serdecznie dawny mieszkaniec Zaspy, a obecnie Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadar Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 62.211.238.* 29.01.02, 16:21 Milo mi widziec tylu z Tròjmiasta,jak ja,na obczyznie!!! Moze to troche egoistyczne,ale ... pociesza mnie mysl,ze jeszcze sa inni,ktòrzy tez tesknia za niepowtarzalna,tròjmiejska atmosfera,ludzmi,miejscami,lokalami,itd... Wielu ludzi wokòl mnie,tez mieszkajacych z dala od rodzinnego kraju nie ma takich problemòw,jak ja!Zaczynam coraz bardziej przekonywac sie do mysli,ze cos musi byc w tej Polsce ... (moze wszyscy zainfekowani jestesmy ta "choroba zwana Polska",tak jak Mickiewicz,Slowacki;Szczypiorski,mhmm ??!??).................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.vortex.is 02.02.02, 17:29 Gorace pozrowienia z krainy Vikingow. Oryginalnie pochodze z Wrzeszcza a teraz zadomowilam sie w Reykjaviku Islandia. Staram sie odwiedzac Gdansk raz do roku i bardzo tesknie za Starowka i przyjaciolmi. A Gazeta Wyborcza "odwiedzam" codziennie. Buziaki dla Gdanszczan!!! Nika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 02.02.02, 19:08 dziekuje za buziaki,ja sie we wrzeszczu urodzilem long ago. czym sie zajmujesz na islandii?jakie jest codzienne zycie?czy latwo otrzymac obywatelstwo tego kraju?czy masz opanowany,lokalny jezyk?tez cie pozdrawiam, zyczac dla calej osobowosci,wszystkiego co drogie twemu sercu. ka z nowej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.vortex.is 03.02.02, 21:52 Witam Cie Ka! Pytasz o Islandie, a wiec zima aimno latem....raczej tez. Na obywatelstwo trzeba czekac 7 lat na tymczasowa karte pobytu 3 lata. Ja aktualnie studiuje a przynajmniej staram sie ,a jezyk ....Islandzki jest troszke trudny ale w jakims stopniu juz go opanowalam. Jak tam zycie we Wrzeszczu???? Z jakiej ulicy we Wrzeszczu jestes......moze sie znamy!!! PA! Nika Odpowiedz Link Zgłoś
honorcia Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 04.02.02, 21:08 Wczoraj (3 lutego) przeslalam pozdrowienia z Waszyngtonu, dajac znac, ze i tu nas "3Miastowiczow" jest paru, ale list znikl. Ciekawe, ze nie wytrzymal proby czasu (24 godziny). Wczoraj byl na liscie......... hm....... Czytam "Gazete" czesto i bardzo sie ciesze, ze Lucy zaprosila nas "emigrantow" do spotkan na internecie. Raz jeszcze pozdrowienia z Waszyngtonu. LW Odpowiedz Link Zgłoś
honorcia Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 03.02.02, 17:55 Pozdrowienia z Waszyngtonu DC. Czytam Gazete prawie codziennie; to moje male okienko na Polske. Ciesze sie, ze Lucy miala taki wspanialy pomysl by nas wszystkich wezwac na Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 04.02.02, 05:52 nika ja sie tylko we wrzeszczu urodzilem,a obecnie mieszkam za wielka woda scisle,kalifornia.mimo,ze u ciebie zimno,to jednak macie fajne baseny,w ktorych chyba jest bardzo przyjemnie[korzystalem z takich kiedys na urlopie we wschodniej czesci brytyjskiej columbii.bylo bardzo przyjemnie,kiedy snieg padal na glowe,a temperatura wody w basenie wynosila 103 stopnie F. powodzenia na studiach oraz przyjemnego poznawania ludzi,kultury i kraju. to praktyczna,zdobyta madrosc,ktora bedzie zawsze owocowac w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.vortex.is 04.02.02, 10:42 KA!! nie wiedzialam ze ty tez za wielka woda mialam tam swego czasu sporo znajomych teraz zostali najsilniejsi. Jak dlugo juz tam jestes ja wyjechalam w 95 wiec juz kilka lat. A co do basenow owszem sa podobnie jak gorace zrodla w górach (przeznaczone do podgrzania zmrznietej podrozowaniem pupy ( to oczywiscie przyklad.)Chociaz tegoroczna zima dala sie we znaki w polsce u nas ani grama sniegu no moze na polnocy ale w reykjaviku czarno. PA!! Nika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajax773 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 24.67.71.* 07.02.02, 22:57 Gdynianin z Zachodniej Kanady. Dla wszystkich, ktorzy ciekawi sa jak tu jest, zbudowalismy we dwojke z zona pierwszy, jedyny i najwiekszy visualny Portal o zyciu, wakacjach i naturze na amerykanskim zachodzie. Oglada nas polowa swiata i okolica. Ostatnio mamy najazd z Poludniowej Ameryki, Australii, Nowej Zelandii i Japoni. Portal jest ustawicznie rozbudowywany, mamy materialu na dwa lata na przod, dajec nowosci 2x w tygodniu. Niebawem, po zmianie servera bediemy wysylac kartki kalendarzowe do druku o znakomitej jakosci. Wszystkie zdjecia (slajdy) moje, zasluga Liceum Sztuk Plastycznych w Orlowie. Dalsze nauki - Architektura na PG i wiele juz lat na Zachodzie. Portal jest po angielsku, ale mamy ogromna mase sympatykow w Polsce. Ktoregos dnia, jak mi bedzie markotno, zamieszcze Orlowo z lodkami rybackimi i lezka w oku. Zapraszam na "www.travelwestvisual.com" Ajax (Gdynski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: texas Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 08.02.02, 11:47 texas uber alles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Tu Hawaje!!!!! IP: 217.153.127.* 04.02.02, 10:17 Pozdrowienia z cudownego miejsca dla wszystkich Gdańszczan, Gdynian i Sopocian. Trzymajcie się ciepło, Gdańszczanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy 200!!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 09:20 Pozdrowienia z Berlina dla wszystkich rozwianych po Swiecie mieszkancow 3miasta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spetula Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.ken.stores.easyeverything.com 12.02.02, 18:33 serdeczne pozdrowienia z Londynu' michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Pozdrowienia z Frankfurtu IP: *.*.*.* 14.02.02, 14:42 Czesc, moze nie jestem najdalej od 3m, ale jednak dosc daleko by te strony byly cennym zrodlem informacji. Oczywiscie regularnie tez czytam pl.regionalne.trojmiasto :- ) Nadal mam mieszkanie w Gdyni, na Witominie. Wiekszosc zycia jednak mieszkalem na Wzgorzu. Pozdrawiam z Frankfurtu nad Menem! Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
karin4 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 14.02.02, 21:36 Hej Wam wszystkim daleko od Trojmiasta! Jestem w Londynie od 5 lat ale na szczescie co roku przyjezdzam do kochanej Gdyni na Swieta B.Narodzenia! I za kazdym razem odwiedzam Sopot, Gdansk i Gdynie oczywiscie! To swietnie, ze jest takie miejsce w gazecie gdzie wszyscy mozemy sie spotkac i nie straszne Nam odleglosci. Duza buzka dla Was Kochani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 10.133.130.* 14.02.02, 21:45 Zapachniało optymizmem, bo już myślałam, ze zdominują nas problemy Carioki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.02, 22:01 Gość portalu: iwa napisał(a): > Zapachniało optymizmem, bo już myślałam, ze zdominują nas problemy Carioki IWA CO CIE BOLI, ZE MNIE SIE TAK CZEPIASZ ??????????? Pozdrowionka dla Wszystkich sympatycznych nickow i tych czepialskich tez, ze slonecznej i juz zielonej polnocnej strony Niemiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 14.02.02, 22:18 Masz moja poczte, to mi nawrzucaj. Nie czepiam sie Ciebie. Troche mi Ciebie żal. Ale dośc z tymi privami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carioca Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.02, 22:27 Ufff......... NARESCIE !!!!!! Moge naprawde swobodnie bladzic po forum ?. Nie licz na @ - przepraszam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 10.133.130.* 14.02.02, 22:29 Bladz, dziecko, bladz...bedzie Ci odpuszczone. Umiem liczyc wiecej niz do dziesieciu, wiec na Ciebie nie licze Odpowiedz Link Zgłoś
karin4 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 15.02.02, 11:03 To znowu ja karin, zycze Wszystkim udanego dnia, nocy czy czegokolwiek! Kochani nie zryjcie sie, badzmy wiecej tolerancyjni i sympatyczniejsi! Przeciez My tak daleko od 3miasta, trzymajmy sie razem!!! Ogromniasta BUZKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Karin4 i inni, ktorym do Trojmiasta daleko IP: *.chello.no 15.02.02, 11:51 Czolem, Karin! Bardzo, bardzo sluszny komentarz! Mnie tez zaskoczyla ta wymiana zdan (zrodlo "konfliktu" chyba w innym watku) zainicjowana tu zupelnie niepotrzebnie. Wszystkich tych, ktorym do Trojmiasta daleko, serdecznie pozdrawiam z Oslo! Zycze duzo slonca i usmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
karin4 jojo to wlasnie TO! 3miasto trzymajmy sie razem! 15.02.02, 12:54 Gość portalu: jojo napisał(a): > Czolem, Karin! > Bardzo, bardzo sluszny komentarz! Mnie tez zaskoczyla ta wymiana zdan > (zrodlo "konfliktu" chyba w innym watku) zainicjowana tu zupelnie > niepotrzebnie. > Wszystkich tych, ktorym do Trojmiasta daleko, serdecznie pozdrawiam z Oslo! > Zycze duzo slonca i usmiechu. dziekuje serdecznie za slowa poparcia i pozdrawiam goraco z Londynu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karin4 Zyczenia dla3miasta!! 15.02.02, 13:00 Wszystkim Jowitom i Faustynom wszystkiego Naj.... a dla reszty.....rowniez Kochane robaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Zyczenia dla3miasta!! 15.02.02, 13:49 Otóż to! (przepraszam za nad - dygresyjność. Już nie będę). Tesknię za 3Miastem. Pozdrawiam z Warszawy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.02.02, 09:57 Pozdrowienia z Londynu dla wszystkich trojmiejskich londynczykow, kalifornijczykow, waszyngtonczykow .... ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LW Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 22.02.02, 20:11 Gość portalu: ola napisał(a): > Pozdrowienia z Londynu dla wszystkich trojmiejskich londynczykow, > kalifornijczykow, waszyngtonczykow .... > ola Podziekowania w imieniu 3miejskich waszyngtonczykow. Pozdrawiamy Was po drugiej stronie wielkiej wody..... LW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fulmar Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 64.154.26.* 15.02.02, 23:40 A ja znowu na obczyznie, jak ciezko opuszczac Trojmiasto. Ale ja na szczscie tylko tymczasowo. Pozdrawiam tych, ktorzy musza tesknic dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.astercity.net / 10.133.130.* 15.02.02, 23:45 Jak masz fajnie, że tylko tymczasowo...Strasznie smutno tak koło północy i o 300 km od baszty Labędź...Cięzko pracuję. Myslalam, ze ktokolwiek tu jest...Smutno.... Odpowiedz Link Zgłoś
karin4 Re: 3miasto dziendobry!!!!!! 16.02.02, 09:50 Kochana iwo, nie martw sie! My wszyscy tesknimy! Ale dzieki gazecie mozemy choc przez pare minut poczuc sie dobrze! To cudowne, ze tak daleko od 3miasta mamy to szczescie w jakis sposob zjednoczyc Nasze smutki i radosci! Dla Wszystkich teskniacyvh i nie tylko naprawde OGROMNIASTA BUZKA!!! Karin-Londyn Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: 3miasto dziendobry!!!!!! 16.02.02, 11:07 Oj, dzien dobry, dzien dobry, dzien dobry! Jaki piekny dzisiaj dzien.. I jakby troche wiecej slonka w sercu..a jeszcze posiadlam informacje, ze za chwilke leeeece, coz, nie do Gdanska, ale do jednego z najpiekniejszych miast na swiecie. W mojej prywatnej hierarchii, poza 3Miastem (poza konkurencja) sa to: Bagdad, Filadelfia, Paryz, Norymberga, Bruksela, pewne miejsca w Londynie, Lizbona, Ateny...A jaki jest Wasz ranking (przepraszam, kolejnosc)? Wszyyyystkim caluski!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: polacy w Skandynawi IP: *.kib.ki.se 18.02.02, 12:15 Kto ukonczyl I LO w Gdansku i mieszka w Skandynawi? Zalozymy klub absolwentow jedynki w Sztokholmie, czyli spotkamy sie i sami sie zdziwimy. Jolanta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek canada -bc IP: 24.83.56.* 18.02.02, 22:22 bylem mieszkancem gdyni od wrzesnia 1985 mieszkam w vancouver w canadzie pozdra- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: canada -bc IP: 24.83.56.* 18.02.02, 22:38 dokonczenie mojej wiadomosci konczylem techn.przetw.rybnego w lat.1972-76 pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: canada -bc IP: 24.83.56.* 18.02.02, 22:45 zadzwoncie do mnie kier.na canade i 604-271-29-34 pozdr.koch.gdynie i polske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: canada -bc IP: 24.83.56.* 19.02.02, 01:43 Gość portalu: marek napisał(a): > zadzwoncie do mnie kier.na canade i 604-271-29-34 pozdr.koch.gdynie i polske dziekuje rowniez gdanskiemu odzialowi za madry pomysl dla emigrantow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: canada -bc IP: *.proxy.aol.com 19.02.02, 02:08 marek,jezeli mieszkasz w okolicach vancouver,to zycze przyjemnych zakupow w polskich sklepach i czekolady rogersa w viktorii.jezeli mieszkasz na granicy z alberta,to przyjemnego spedzania czasu w fairemont hot springs,w goracym basenie albo na zjazdach z panoramy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Polacy w Skandynawii - do Jolanty IP: *.chello.no 19.02.02, 20:41 Czyzby bylo nas - absolwentow Jedynki - w Skandynawii tak wielu? Pozdrawiam Cie z Oslo Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Do K. S. ze Sztokholmu!!!!!!! 21.02.02, 18:36 Bardzo serdecznie również Ciebie pozdrawiam!!!!!!!!!!!:)))))))))))) Prośba tylko do Wszystkich!!!!!!!!!!!!! Wpisujcie się proszę na końcu!!!!!! Trudno wyszukać w 227 postach tego, który został wpisany w danej chwili w środku. Może zostać po prostu przeoczony a na końcu zawsze jest przeczytany. Pozdrawiam:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do lucy do lucy ze szwecji-marek IP: 24.83.56.* 23.02.02, 00:45 l lucy przepraszam bylem w bledzie jednak rodacy-polacy zagladaja do naszej poczty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do lucy do lucy ze szwecji-marek IP: 24.83.56.* 23.02.02, 00:46 l lucy przepraszam bylem w bledzie jednak rodacy-polacy zagladaja do naszej poczty Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Do Marka:))))))))) 23.02.02, 00:57 > l > lucy przepraszam bylem w bledzie jednak rodacy-polacy zagladaja do naszej poczt > y Pozdrawiam Cię Marku:)))))))) Ja zawsze zaglądam i czytam!!!! Teraz jest już późno, ja jeszcze buszuję w internecie!!! Dobranoc:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: do lucy ze szwecji-marek IP: 24.83.56.* 24.02.02, 10:18 co lucy lubie cie za to ze szanujesz siebie emigrantow i polske nastepnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek-ca Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 24.83.56.* 21.02.02, 22:41 czyzby prucz kazika nikt z polski czy canady czy z 3miasta tu nie zagladal oj nie ladnie mysle ze sie porozumiemy no to czesc marek z canady Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 22.02.02, 00:32 Gość portalu: marek-ca napisał(a): > czyzby prucz kazika nikt z polski czy canady czy z 3miasta tu nie zagladal oj > nie ladnie mysle ze sie porozumiemy no to czesc marek z canady Marku:) No jak nie czytają??????? Czytamy wszyscy i cieszymy się, że jesteście z nami. Pozdrawiam :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lakris Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 21.02.02, 22:49 I JA ,I JA...JA TEZ Z GDYNI!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M z Kana Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 207.253.229.* 23.02.02, 02:20 Pozdrowienia dla wszystkich mieszkancow trojmiasta - najwspanialniejszego miejsca na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.c3-0.80w-ubr16.nyr-80w.ny.cable.rcn.com 24.02.02, 14:21 pozdrawianyz Nnoweg Jorku kiedys Brzezno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 26.02.02, 08:30 wszedzie dobrze gdzie nas nie ma a najlepiej w Texasie Odpowiedz Link Zgłoś
puncio17 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 28.02.02, 16:18 pozdrawienia z warszawki dla 3miasta Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 28.02.02, 19:52 To ja też pozdrawiam wszystkich w Trójmieście i za granicami:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 28.02.02, 20:28 Pozdowienia z "obczyzny" byly Gdynianin. Wiesiek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola absolwenci II LO gdanska roczniki IP: *.08-1-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 28.02.02, 21:48 skontaktujcie sie, jezeli macie ochote pogadac o starych polakach...aleksandra de domo torlop.....wilma_z@go2.pl. mature robilam 1977....a teraz mieszkam za morzem.....:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R&D Re: absolwenci II LO gdanska roczniki IP: *.arubi.uni-kl.de 01.03.02, 11:26 Dzien Dobry! My tez jestesmy absolwentami II LO ale troche mlodszymi:) Mature robilismy w 1995 i 1996 ( Rafal i Danusia) A teraz mieszkamy w Niemczech! Pozdrawiamy serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
karin4 Witajcie kochani 01.03.02, 18:07 Ponownie sie wpisuje, po krotkiej przerwie w Hiszpanii znowu jestem z wami 3miasto! Duzo sloneczka i usmiechu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: absolwenci II LO gdanska roczniki IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 02.03.02, 04:00 Tez jestem absolwentem, tyle, ze duzo starszym (1965). Ciekware i smutne, ale znam losy tylko dwoch osob z mego rocznika, a kontakt - bardzo luzny - mam tylko z jedna. Zastanawiam sie, czy warto odgrzewac po tylu latach. Chyba nie, chociaz mam calkiem mile wspomnienia. Postarzelismy sie bardzo. To juz nie te dziewczyny, nie ci chlopcy, a szkoda! Kochan 3miasto i zawsze czuje sie tu jak w domu, chociaz minelo 18 lat od wyjazdu. Pozdrowienia z Chicago Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: absolwenci II LO gdanska roczniki IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 02.03.02, 05:33 Przeczytalem wszystko. To wspaniala lektura. Lucy - dzieki - to super robota. Jestes Spiritus Movens tego zamierzenia i dzieki wielkie za to! Gdanska Strona musi laczyc nas wszystkich. Szkoda, ze tak niewiele osob wie. U nas w Chicago jest sporo osob z 3-miasta. Kiedy przyjechalem w polowie lat 80-tych dzialal tu Klub Gdanszczan, ale okazalo sie, ze to gdanszczanie przedwojenni - jacys absolwenci politechniki, jacys byli pocztowcy i kolejarze, jacys dzialacze Polonii z lat 30-tych. Dzisiaj wszyscy juz na wymarciu, ale mimo wieku co roku maszeruja w paradzie 3-majowej w swych archaicznych i nieco smiesznych niebieskich mundurkach. Dzis trojmiejska Polonia jest zupelnie inna. I choc nie wszyscy naleza do Klubu Neptun, laczy nas milosc do naszego kochanego miasta. Ciesze sie bardzo, ze znalazlem to Forum i ze bede mogl tu wpasc i pogadac. Ostatnim razem odwiedzilem Gdansk w pierwszych dniach lutego. Niestety, nie byl to przyjazd radosny - mama mi umarla. Lezy na Srebrzysku, tuz za mogilami muzulmanow (jesli wiecie o co chodzi), w takiej niewielkiej kotlince cichej i spokojnej. Pewnie dlatego nie wspominam swego pobytu najradosniej. Ale przeciez Gdanskowi oprzec sie nie da! Kochani, nie kloccie sie o Lechie, o wyzszosc Sopotu nad Wrzeszczem itp. Wszyscy jestesmy z jednego z najpiekniejszych miast swiata i wszyscy za tym miastem tesknimy. I tylko zal, ze po tych kilku dniach pobytu czlowiek zauwaza, ze nie byl tu, nie byl tam, nie zdazyl gdzies. Moje najpiekniejsze wspomnienie z ostatniego pobytu, to krotki spacer nad morzem. Ja, moj brat (mieszka w 3-miescie) i nasz wiekowy ojciec (rocznik 1911) poszlismy na plaze w Jelitkowie. I wowczas Ojciec powiedzial: wiecie, 40 lat temu prowadzilem was, dzieci, na plaze... I teraz na te sama plaze wy prowadzicie pod rece mnie... Eh, lza sie w oku kreci... Pozdrawiam wszystkich i obiecuje odezwac sie wkrotce, bo bez 3-miasta zyc sie nie da! Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Flybylot :)))))))) 02.03.02, 20:16 Bardzo się cieszę, że tak mi się udało. Bardzo ładnie napisałeś:))))) Ja też już tu nie mieszkam ale w każdej chwili mogę wsiąść w pociąg i przyjechać. Ja też tęsknię do Gdańska dlatego tu jestem codziennie na forum. Serdecznie pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Flybylot :)))))))) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 03.03.02, 08:29 Dzieki TV Polonia i Polsatowi jestesmy bardzo blisko Was, czyli Polski, ale wciaz malo w tym Gdanska. A tak by sie chcialo popatrzec na Zielona Brame w remoncie, na prace nad sopockim Molo, na to wszystko, co odrestaurowuje sie na Starowce (nawiasem mowiac - dlaczego Zlota Kamienica przestala byc zlota? dlaczego Dwor Artusa zrobil sie z frontu taki jakis nijaki (plastikowy niby)? dlaczego belkowania spichrzow oblaza z farby, a spod tynkow kamieniczek nad Motlawa wylazi grzyb?). Nam tak daleko do 3-miasta, a chcielibysmy byc blizej... Zrobcie cos! Kiedy przyjezdzam, gnam natychmiast na Dluga, na Mariacka, na Dlugie Pobrzeze... Ale przeciez jestem raz na kilka lat zaledwie i najczesciej na kilka dni. A przeciez trzeba odwiedzic krewnych, pobiegac po Oliwskich Lasach, zajrzec do Gdyni i umilowanego Sopotu (pierwsze kilka lat swego zycia przemieszkalem na ul. Bieruta, pod 13A). Wyprawy za Ocean sa niezwykle kosztowne (w 1997, na Tysiaclecie, pojechalismy we czworo - my i dzieci: 18-letni wowczas syn i 6-letnia corka - walnelo nas wtedy na ponad 7 tys. dolarow), ale nie zalujemy, choc trzeba to wszystko pozniej odpracowac. Nie zalujemy, bo nasza Sara do dzis wspomina spacery po lesie i plazy, a syn sliczne polskie dziewczyny! Oni oboje kochaja Polske i z pewnoscia kiedys - moze z nami - wroca. Serdecznosci Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angel Re: absolwenci II LO gdanska roczniki IP: *.egi.kth.se 05.03.02, 14:49 /me tez skonczyla Dwojke (1995, klasa e) i bardzo milo ja wspomina, i jak tylko przyjezdza do 3City to stara sie odwiedzic te stare mury i nauczycieli (wiekszosc jeszcze jest ta sama). na szczescie mam niedaleko od Vikingow... pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.lib.nthu.edu.tw 03.03.02, 03:07 Owszem, na obczyznie juz od ponad trzech lat - ja (Kinga) z Gdanska, Chopin z Warszawy - w podrozy autostopem dookola swiata. Obecnie na Tajwanie. Zapraszamy na nasza strone: "Autostopem w Swiat" www.geocities.com/kingachopin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 192.168.0.* 03.03.02, 11:21 Gość portalu: Kinga napisał(a): > Owszem, na obczyznie juz od ponad trzech lat - ja (Kinga) z Gdanska, Chopin z > Warszawy - w podrozy autostopem dookola swiata. Obecnie na Tajwanie. > Zapraszamy na nasza strone: "Autostopem w Swiat" > <a href="http://www.geocities.com/kingachopin">www.geocities.com/kingachopin</a > > Oglądnęłam tę stronę. Jeszcze dokładnie nie ale będę miała chwilkę czasu to wszystko przeczytam, oglądnę!!! Podziwiam Was!!! Widzę, że "dla chcącego nie ma nic trudnego" :))) Pozdrowienia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek-ca Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 24.83.56.* 04.03.02, 23:11 zawsze mysle ze jestem na emigracji w canadzie na chwile a to juz tylko 17 lat pozdrowienia dla 3miasta marek vancouver canada Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan2002 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 05.03.02, 09:10 Gość portalu: Kinga napisał(a): > Owszem, na obczyznie juz od ponad trzech lat - ja (Kinga) z Gdanska, Chopin z > Warszawy - w podrozy autostopem dookola swiata. Obecnie na Tajwanie. > Zapraszamy na nasza strone: "Autostopem w Swiat" > <a href="http://www.geocities.com/kingachopin">www.geocities.com/kingachopin</a > > bardzo ciekawa strona zaluje tylko ze w moich czasach bylo to niemozliwe aby podrozowac tak jak wy powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.94.148.20.pm3-00.unipos.com 04.03.02, 01:22 Pozdrowienia z Mississauga-Kanada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.ab.hsia.telus.net 05.03.02, 03:01 Pozdrowienia z Alberty.Ale nas zasypalo!.Siedze w domu i slucham radio Gdansk,no i jest fajnie.Buzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 05.03.02, 06:25 Rzeczywiscie, zasypalo, nas troche tez. Na szczescie w Chicago (jestesmy na wysokosci Rzymu) slonce juz mocno przygrzewa, a wiec ten snieg nie polezy pewnie dlugo. Kochani, nie ograniczajcie sie do "pozdrowien z Vancouver" - opowiedzcie cos o sobie, o tym, co sie u was dzieje. Dla przykladu zaczne od siebie: wczoraj (poniedzialek 4 marca) byl tradycyjnym Dniem Pulaskiego w USA. Dzieci w naszym stanie nie poszly do szkoly, a w Muzeum Polskim w Ameryce (to najwieksza poza Polska placowka muzealna) odbyla sie akademia ku czci... Przybyli wszyscy liczacy sie politycy lokalni, stanowi i federalni, zlozono wieniec pod monumentalnym obrazem Batowskiego "Pulaski pod Savannah", wygloszono odpowiednie mowy, odczytano okolicznosciowa proklamacje, a potem byla czesc artystyczna i wystawa fotogramow "Polacy w Chicago 2002". Przedtem byla okolicznosciwa Msza, a wieczorem Bankiet. Od lat spolecznosc polonijna walczy o utrzymanie tego swieta upamietniajacego bohatera dwoch Ojczyzn (jest ich niewielu - obok Pulaskiego jeszcze Kosciuszko, Lafayette i paru innych), ktore chca nam odebrac przedstawiciele najsilniejszej politycznie w Chicago spolecznosci irlandzkiej. Walczymy wiec o Pulaskiego, ale nie tylko; oto w roku 2003 ma ukazac sie znaczek upamietniajacy najbardziej udekorowanego amerykanskiego zolnierza II wojny swiatowej. Naszym kandydatem jest Matt (Mateusz) Urban, ktory za walke na 3 frontach (w kampanii afrykanskiej, wloskiej i w Normandii) otrzymal wiecej odznaczen niz jakikolwiek inny zolnierz amerykanski w dziejach. Czy Polacy w kraju wiedza cokolwiek o tym wspanialym zolnierzu (a kto z Was slyszal o plk. Gabreskim, asie lotnictwa amerykanskiego, ktory latal w dywizjonach brytyjskich, amerykanskich i polskich i mial wiecej zestrzelen niz ktokolwiek inny?). Czekam na Wasze komentarze. Pozdrawiam serdecznie Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan2002 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 05.03.02, 09:14 flyby-nawijaj ciekawie piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajax773 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.cg.shawcable.net 05.03.02, 18:54 Niedawno informowalem szanownych Trojmiaszczan (?) o naszej stronie "www.travelwestvisual.com", traktujacej o zachodniej czesci kontynentu amerykanskiego. Od dzisiaj uruchomilismy kartki kalendarzowe, ktore wysylamy po zgloszeniu zapotrzebowania, przedstawiajace Zachodnia czesc Kanady na poczatku, potem, cala Zachodnia czesc kontynetu amerykanskiego. Kartki sa bezplatne, o wysokiej jakosci, do drukowania na Twojej drukarce. Jako testu uzywamy printera Epson 880. Jesli sie komus to bedzie podobac, prosze dac znac. Wszystkie linki ze strony rozumieja Polski. P.S. W Albercie rzeczywiscie nam nasypalo (sniegu) Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie 05.03.02, 14:53 Pozdrawiam wszystkich którzy tęsknią za Gdańskiem.Ja też jestem z tego najpiękniejszego na świecie miasta.Teraz mieszkam w Łodzi i z oporami staram sie ją polubić.Może ktos ma podobny problem i chciałby sie spotkać, pogadac o dawnych dobrych czasach w Gdańsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kici Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: 24.83.56.* 05.03.02, 22:55 milo ze tak cieplo mowisz o 3miescie ja mieszkam w canadzie od 17lat jestes tylko o jeden krok od gdanska mozesz o wiele czesciej odwiedzac i powiem ci ze ja jestem ciekawy przypadek czym jestem dluzej emigrantem tym bardziej tesknie za polska no czesc kicia marek vancouver - canada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawanabi Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 06.03.02, 01:59 marek to ty zagraniczniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.03.02, 05:16 No wiec bede nawijal... Widzieliscie kiedys parade 3-majowa? U nas, w Chi, takie parady odbywaja sie co rok. W roku 2000 byla najwieksza, bo przyciagnela blisko 250 tys. Polonusow. Trzeba bylo widziec te tysiace maszerujace szeroka wstega Milwaukee Avenue i te dalsze tysiace na chodnikach! To bylo cos! Owszem, ta wlasnie byla jedyna parada, bo inne - w centrum miasta - nigdy nie przyciagaja wiecej niz 15-16 tys. ludzi. Tym razem bylo znacznie wiecej, bo parada odbywala sie w sercu polskiej dzielnicy. Stalo sie tak dlatego, ze tradycyjne miejsce wszelkich parad bylo w remoncie, a wiec zepchnieto nas w etniczny kat, stad sukces... Wszystkim bylo blisko i swojsko. W 2001 parada wrocila do centrum miasta i juz znow bylo nas mniej... ale przeciez wiecej niz w latach poprzednich. Mysle, ze przyszlo ponad 20 tys. Tego sie nie da opowiedziec, nie da sie opisac � tysiace dzieci i mlodziezy w bialych bluzkach (najczesciej z orlem) i czerwonych spodniczkach, krzyczacych "Polska, Polska, pOlska!" To jest mozliwe tylko w Chicago (i wymawiajcie to Szikagou, nie czikago, please!)... Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.proxy.aol.com 06.03.02, 06:48 piotrek jestes bardzo urzeczony tym co sie dzieje w twoim miescie.radosci, zabawy.napisz nam cos o przywodcy,o panu moskali.jak on tam wam przewodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Gdańszczanie, Sopocianie, Gdynianie na obczyżnie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.03.02, 06:35 Odpowiem tak: Chi nie jest miastem radosci i zabawy, to miasto ciezko pracujacych, mocno doswiadczonych przez los ludzi. I moze dlatego staramy sie wykorzystywac te nieliczne chwile, by poczuc sie dobrze, miedzy swoimi. Natomiast o smutnych sprawach wolalbym nie mowic, a jest takich spraw wiele - jak zawsze i wszedzie miedzy nami-Polakami, miedzy ludzmi. Nie jestesmy ani cudowni, wspaniali, szlachetni, tolerancyjni, ani zbyt dobrzy dla innych. Jestesmy dokladnie tacy sami jak inne narody (a w takim tyglu jak Ameryka widac to bardzo wyraznie). I wsrod ludzi obarczonych takim samym bagazem wad narodowych zdarzaja sie przywary mocniej uwypuklone i dajace o sobie znac w najmniej oczekiwanych chwilach. I czy mozna skladac to na wszystkich Polakow w Chicago? A moze wszystkich Polakow na calym swiecie? Co powiesz np o mieszkancach Jedwabnego? Czy na nich wszystkich ma zawisnac pietno? Konczac - nie czuje sie odpowiedzialny za slowa i czyny innych. Tak jak ja mysli i czuje 99% Polakow w Chi... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Niemcy - Zaglebie Ruhry IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.02, 23:09 Pozdrawiam wszystkich Trujmiaszczaninow. Mieszkam w niemczech w miescie Bochum na zaglebiu ruhry i od czasu do czasu bywam na tej tutaj stronie, lecz poraz pierwszy wpisuje sie w te rubryke. Jezeli ktos ma ochote pogawedzic sobie ze mna, to poprosze o odpowiedz. Moze znajdzie sie ktos, kto mieszka w poblizu Bochum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Gdanszczanin na bliskim zachodzie. IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.02, 23:39 Nie wspomnialem w poprzedniej wiadomosci ze pochodze z 3miasta, a dokladniej z przymoza. Od 14-stu lat przebywam za granica i staram sie jak najczesciej odwiedzic rodzinne strony. Region w ktorym mieszkam przyciaga bardziej slazakow niz gdanszczan, czego bardzo zaluje. Chetnie pogawedzil bym sobie od czasu do czasu o starowce, monciaku, swietojanskiej itd.. Piotrze, ty mieszkasz co prawda troche dalej, ale nie w nieznanym mi mjescie. Przed paroma laty, mialem okazje zwiedzic Chicago, poniewaz muj kuzyn studiowal tam jazz. Byl znakomitym pianista, a mowie ze byl, poniewaz przed 4 laty umarl. Niestety. No nic, trzeba zyc dalej. Moze wymienimy pare slow, i kto wie, moze spotkamy sie przed najstarszym pieknym bialym budynkiem w centrum, nie gniewaj sie ale zapomnialem jaka ten budynek mial funkcje. A moze kolo firmowego sklepu NIKE. No jeszcze nie wiem. A moze przed Muzeum sztuki i przy ktorej znajduje sie tez uniwersytet. Bylem w Chicago tylko trzy dni, dlatego nie moglem zbyt wiele zwiedzic. Jednak musze powiedziec ze niektore miejsca bardzo mi sie podobaly. Co jeszcze pamietam, to bylo to ze jak wiezdzalo sie od strony centrum, do polskiej dzielnice, zostawialo sie na skrzyzowaniu po prawej stonie jakis bank i skrecalo sie w lewo. Tam bylo wiele sklepow z polskimi napisami, miedzyinnymi "delikatesy", jezeli sie nie myle. No nic na dzisiaj bede konczyl. I w miedzyczasie pomysle teskniac o 3miescie. Pa i do bylego. Wojtek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Gdanszczanin na bliskim zachodzie. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.03.02, 06:16 Wojtku, milo mi, ze wspominasz Chi i ze Ci sie tu podobalo. Przyznasz, ze centrum jest urocze, zwlaszcza od strony Jeziora (przy okazji, ta biala budowla to Water Tower - wieza cisnien, podobno jedyna rzecz ocalala z pozaru, jaki strawil Chi w roku 1871 i dlatego mowi sie, ze najstarsza. Ale tak naprawde to najstarszymi sa resztki Fortu Dearborn, takiej budowli jakie mozna obejrzec na westernach. Zreszta zaatakowanej i spalonej przez Indian. Zapraszam rowniez do polskiej dzielnicy - do umierajacego juz Jackowa i do tej nowej, wzdluz Belmont Avenue i Irving Park Road. Mozna sie tu poczuc prawie jak w Polsce... Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Dziendobry Piotrze, dziendobry Chicago. IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.02, 09:40 Czesc Piotrze. Dziekuje za twoja odpowiedz. I stwierdzam ze masz racje, jezeli rozchodzi sie o perspektywe wygladu centrum. Od jeziora naprawde wygloda najlepiej. Czego niestety jeszcze wtedy nie zdazylem odwiedzic, to bylo akwarium, w ktorym podobno nawet sie jakis okaz wieloryba ma znajdowac. Ale bylem przed nim i stalem pod pownikiem Kopernika. To chyba bylo tam. Taka fajna alejka ciagnela sie w kierunku jeziora, a posrodku prawie ze juz na tym luku gdzie sie zawracalo stal ten pomnik. Patrzac na prawo byl jakis port jachtowy dla ludzi z grubymi portfelami. No, mysle ze teraz juz wszystkiego nie pomylilem. Ja tak mowie duzo o Chicago, a jednak gdzie serce ciagnie, to 3miasto. Sam o tym wiesz i jak w jednej z twoich tekstow wspominales o lesie oliwskim, to przypomnialy mi sie dzieciece moje lata, kiedy z tata, bratem i sankami szlo sie w zimie w oliwie za cmentarz i tam dopiero byla fajna zabawa. Jak w zeszlym roku latem przebywalem w polsce, postanowilem zwiedzic co nie ktore miejsca z mojego dziecinstwa: osrodki wypoczynkowe, kolonie, biwaki i rodzine mieszkajaca w lipuszu. Moge tylko jedno powiedziec: "Jezeli masz w pamieci takie mjejsca, to koniecznie musisz je odwiedzic." Wez mape, samochod i w nogi. To jest naprawde cos wzruszajacego. Nie wiem czy mowi tobie cos mjejscowosc "Wdzydze" na kaszubach. W tych okolicach bywalem jako dziecko. Poraz ostatni, jak mialem dziesiec lat. Jednego z osrodkow, ktory utkwil mi najbardziej w pamieci juz nie ma, ani jednego domku, tylko las ktory zdazyl usunac wszystkie wspomnienia, oprucz krotkiego kawalka wjazdu znaczacego jeszcze w trawie wybitymi znakami opon samochodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Dziendobry Piotrze, dziendobry Chicago. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.03.02, 06:27 Witaj Wojtku, o Chi musze dodac tylko jedno: pomnik Kopernika, a nieco dalej ( tj. blizej Akwarium Sheeda) pomnik Koscuszki stoja na Solidarity Drive, czyli Uliczce Solidarnosci. To jest taki polski akcent srodmiescia, czyli "downtown". Ale dosc o Chi, wracamy do Trojmiasta. Tak, ja tez odwiedzam oliwskie lasy. I tam, za Katedra, czyli u stop Wzgorza Pacholek, i blizej mego rodzinnego domu, czyli na wysokosci ul. Derdowskiego (Dwor II). Jedno trzeba powiedziec - las rosnie szybko. Tam, gdzie jako dzieciak widzialem polmetrowe choinki, dzis rosna 10-metrowe smreki. Niektore fragmenty lasu juz zupelnie nie przypominaja tamtego, z lat szczeniecych. Ale wciaz to jest nasz las! Cieszy kazdy nowy, ladny budynek, kazdy odcinek ladnego, prostego chodnika, kazdy odrestaurowany zabytek i kazdy szczegol mowiacy o rosnacej zamoznosci 3-miasta. Ja wiem, Mieszkancy tego tak nie widza. Narzekaja na dziurawe jezdnie, na brak pracy, brak (chocby chwilowy) perspektyw, opieszale dzialania wladz, na to ze niby do Europy, ale z czym... A mnie cieszy, ze jednak - wolno, bo wolno - ale coraz blizej. A dla nas - gdanszczan - byc w Europie to powrocic na dawny szlak Hanzy, na miejsce, w ktorym nasze miasto zawsze bylo. Cztery lata temu polecialem z synem do Brukseli. Tam wynajalem samochod i przez Belgie i Holandie pojechalismy do Hamburga, gdzie mieszka moj serdeczny przyjaciel. Z nim - juz jego wozem - pojechalismy do Gdanska. I na calej tej trasie mielismy tylko jedna kontrole graniczna - na Odrze. Jak to bedzie wspaniale, gdy i ta granica zniknie. Naprawde, dziwie sie tym w Polsce, ktorzy sa przeciwni wejsciu do UE, ale coz, pewnie trudno im wychylic nos z zasciankowego Ciemnogrodu. Pozdrawiam serdecznie :))))) Piotr Odpowiedz Link Zgłoś