Dodaj do ulubionych

pora na dodatkowe smakołyki

21.09.09, 14:27
Małemu stuknęło pół roku, jest całkiem gotowy na coś więcej niż mamine mleko.
Mam pytanie - jak wyglądało u Was rozszerzanie diety.
Tak sobie myślę o marchewie, ziemniaku czy dyni na początek, ale co dalej? :)
Wygląda na to, że karmienie piersią to "bułka z masłem" wystarczy podać kiedy
trzeba. Jak tu jakoś mądrze rozszerzyć jadłospis Młodego ciekawskiego
człowieczka :)?
Obserwuj wątek
    • gos85 Re: pora na dodatkowe smakołyki 21.09.09, 14:40
      toprawda ze karmienie piersia jest mega wygodne i nie trzeba sie glowic nad tym co podac, kiedy, ile itd..

watkow o rozszerzaniu diety juz kilka bylo..sprawdzalas w wyszukiwarce?

pozatym to bardzo zalezy od kilku rzeczy..czy wracasz do pracy?, kiedy?, jak dlugo chcesz karmic piersia na zadanie?, jak synek rosnie? czy prawidlowo przybiera na wadze? :)
      • zofija07 Re: pora na dodatkowe smakołyki 21.09.09, 15:23
        tak :) sprawdzałam, wszystkie mi sie pomieszały, zapamietalam te warzywka plus
        mieso / zoltka :) dlatego pytam na świeżo :), bo cos czasu mam mniej na
        wyszukiwanie jeszcze raz, gdyz Szymek (hehehe Gos85: moj Szymek dzien mlodszy od
        Twojego Szymka)jakos sie zrobil super zabawowy, atrakcji trzeba mu dostarczac
        ekspresowo:), wiec na szperanie w sieci mam czasu chwilke kiedy Malec spi, w
        sesjach polgodzinnych, po zrobieniu innych waznych rzeczy, wiec robi sie z tego
        jakies 7 minut przed monitorem :)
        Szymek rosnie jak na drozdzach - 9100 teraz i 71cm, jest caly zdrowiutki i
        ciekawie zaglada nam do talerzy cmokajac i mlaszczac w nieboglosy, dalam mu
        polizac niedawno jablko - z zachwytu pial :) a karmic go chce do oporu - czyli
        nie wiem do kiedy (byc moze za 2 mies bede weekendowo pracowac, ale to na razie
        w planach, duzo zalezy od tego jak Mały bedzie dojrzaly zeby byc 2 dni z Tata :):)
        wiec dobrze by bylo zeby jakis posilek za dnia juz zajadal kiedy mnie nie bedzie ...
        no wlasnie: warzywka na poczatek, a jak z owocami? kiedy? jabluszko - to ok, a
        co z bananem na przyklad? miesko do zupek...
        i te nieszczesne kaszki,
        gluten w 5 mies odpuscilam, cos nie wierze badaniom, ktore ponoc jeszcze nie
        dobiegly konca i zalecenia moga sie zmienic w kazdym momencie...
        co by tu jeszcze?
        • mad_die Re: pora na dodatkowe smakołyki 21.09.09, 15:50
          Niech ten pierwszy miesiąc będzie takim poznawaniem smaków - ugotuj różne
          warzywa na parze lub w małej ilości wody i daj małemu w kawałkach. Niech sobie
          dziama, memła, pluje, rzuca i bawi się nimi i co tam jeszcze. Taka metoda nazywa
          się Baby Led Weaning i przynosi wiele radości dziecku :)
          Poczytaj tutaj o tym:
          forum.gazeta.pl/forum/w,21000,95740548,0,Karmienie_piersia_a_inne_jedzenie_niejadki_.html?s=0
          Zacznij od warzyw w kawałkach, potem jakieś miękkie owoce (mogą być
          podgotowane). Później papki, niech najpierw sam pozna, co to znaczy jeść :) No i
          Ty będziesz miała ten miesiąc czy ile tam chcesz czasu na to, żeby wprowadzić
          jakiś rytm tych jedzonek - u nas było z rana owocki, po południu warzywa.
          Zobacz, poczytaj, pytaj zawsze. Powoli, pomalutku i pójdzie jak z płatka :)
          • zofija07 Re: pora na dodatkowe smakołyki 23.09.09, 10:50
            Dzieki Mad_die za sugestie. Dzis byla Przygoda: najlepiej wchodzi podgotowany
            brokul, bo swietnie sie z niego wyciska sok jezyczkiem, wydaje sie ze druga na
            liscie jest sredniotwarda marchewa, a ziemniak w ogole nie jest interesujacy
            :)czy na tym etapie mozna dac kawalek kapusty czy kalafiora, czy tez to dziala
            tak, ze 1 nowosc na kilka dni?
            • mad_die Re: pora na dodatkowe smakołyki 23.09.09, 11:01
              Kapusta to raczej nie (dopiero za rok mniej więcej), lepiej dynia albo cukinia.

A tu masz do poczytania jeszcze o BLW:
              www.borstvoeding.com/voedselintroductie/blw/engels.html
              A tu co kiedy wprowadzać:
              www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/engels.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka