aga_sek 18.06.10, 21:53 Rozwiązanie mojej ciąży odbędzie się za pomocą CC (wskazanie medyczne). Zastanawiam się czy już teraz kupić laktator? Czy powinnam zabrać go do szpitala? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swoja_wlasna Re: CC a laktacja 18.06.10, 21:56 Dowiedz się jaka jest praktyka w szpitalu, w którym będziesz miała cc. Tam gdzie ja rodziłam - dostałam dziecko po 3 godzinach (tak późno, bo a. byłam usypiana, b. leżałam na innym oddziale ze względu na obłożenie). Po odłączeniu cewnika, zostałam spionizowana i dawaj - całodobowa opieka nad dzieckiem. Laktator-ja miałam. Mąż mi dowiózł, a to dlatego, że Staś spał i go obudzić nie można było, więc zaproponowano i żebym trochę się pobudzała laktacją. Jak Staś nie spał, to on był moim laktatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: CC a laktacja 18.06.10, 22:09 Ja mialam cc ze wzgledu na ulozenie dziecka. Kupilam laktator, ale balam sie go uzyc:) Glupia bylam:) 3 dnia po porodzie tak mi spuchly piersi, ze mialam je pod szyja:) Na szczescie mala lubila ssac i czesto to robila, ze w zasadzie obylo sie i bez laktatora. Ale kapusta byla konieczna! Tak wiec kup laktator, bo laktacja po cc niczym sie nie rozni:) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: CC a laktacja 18.06.10, 22:58 Mialam 2 razy cc na zimno, planowane, i po zabiegu jak szybko sie dalo przystawilam dzici do piersi. Zero problemow. Laktacja po cc rusza dokladnie tak samo, jak po psn, jedynie obyczaje szpitalne (izolacja noworodka, niepotrzebne dokarmianie) i ewentualnie kondycja dziecka ( gdy cc bylo wykonywane z powodu choroby czy zagrozenia zycia dziecka) moga komplikowac start karmienia piersia. Laktatora jako takiego nie potrzebujesz. To, co jest wazne, to aby jak szybko sie da przyniesli Ci dziecko i umozliwili karmienie ( w pierwszych godzinach na lezaco, bo trudno Ci bedzie siadac czy wstawac), pomaga wziecie noworodka do swojego lozka (dobrze, jesli ma podnoszone barierki-relingi, albo przynajmniej da sie lozko dosuanc bokiem do sciany). I nie daj sobie wmowic bzdur o oczywistym braku pokarmu po cc, bo ow rzekomy brak, czyli siara zamiast mlekotoku, jest norma , zarowno po psn, jak i cc. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak36 Re: CC a laktacja 18.06.10, 23:03 Najlepiej po prostu od razu dziecko przystawiac, bo nie ma powodow aby tego nie robic. Ja w ciagu godziny po cc karmilam, mialam oparcie lozka podniesione i karmilam na polsiedzaco, dziecko spalo kolo mnie, ssalo, caly czas. Laktator zbedny. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak36 Re: CC a laktacja 18.06.10, 23:04 www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,7996704,Mleko_po_cesarsku.html Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: CC a laktacja 19.06.10, 12:24 basiak36 napisała: >www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,7996704,Mleko_po_cesarsku.html O właśnie, artykuł koniecznie do przeczytania. A laktator tak jak po SN - może się przydać, ale nie musi. Dobrze mieć zwykły mechaniczny, oraz namiar na miejsce gdzie wypożyczają fachowe elektroniczne Medeli. Odpowiedz Link Zgłoś
karo.8 Re: CC a laktacja 19.06.10, 07:01 mialam planowane cc.dzicko zaczęłam przystawiać jak tylko było to możliwe, w 2 dobie pojawił się pokarm.laktatora nigdy nie miałam.na szczęście, szkoda pieniędzy.w domu odciągałam ręcznie, jeśli zaszła taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: CC a laktacja 19.06.10, 13:18 Miałam umówione cc, ale dziecko postanowiło wyjśc na swiat tydzień wcześniej, odeszły wody, później było cięcie, maleństwo dostałam po około 20 godzinach, nie potrafiło pic, ale coś tam z piersi leciało. Laktator był konieczny dopiero na 3 dzień, gdy pojawił się pierwszy nawał mleka. Używałam go jeszcze parę razy i gdy odstawiłam dziecko i też 2 czy 3 razy musiałam ulzyc piersiom. Możesz wiec kupic już laktator, najwyzej mąż Ci dowiezie. Chyba, że od razu po porodzie chcesz symulowac piersi do produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
evrin Re: CC a laktacja 20.06.10, 22:38 mialam cc. w 2 dobie dostalam takiego nawalu, ze gyby nie medela minielektric to by mi piersi ekspolodowaly. recznie nie wyobrazam sobie odciagac takich ilosci pokarmu. Przed cc balam sie, czy w ogole bede miala pokarm a tu prosze. Ciesze sie, ze nie posluchalam rad w stylu" nie kupuj na zapas, zawsze mozna kupic jak bedzie potrzebny" nawal mialam w weekend, byly zielone swiatki i wszystko zamkniete a tak, jak tylko byla potrzeba zaczelam sciagac nadmiar pokarmu a i tak, mimo dbalosci o piersi mialam bolesne grudy - uwaga! robia sie czesto "pod pachami". laktator to najniezbedniejsza rzecz w torbie do szpitala! i dwa przyslowia :) 1. kto nosi nie prosi. 2. przezorny zawsze ubezpieczony. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ola4-0 Re: CC a laktacja 21.06.10, 08:58 musisz sama zdecydować jak widzisz dla jednych najniezbędniejsza rzecz po porodzie a dla innych w tym dla mnie całkowicie zbędne urządzenie, małą dostałam zaraz po cc, znieczulenie podpajęczynówkowe, pokarm pojawił się prawie od razu a mała ssała jednym ciągiem i kilka godz, karmię do tej pory a Ola nie zna butelki Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: CC a laktacja 21.06.10, 09:44 Miałam 2 cc, laktatora nawet z bliska nie widziałam, nie mówiąc o kupowaniu. Jak dla mnie - drogawy gadżet, choć pewnie się przydaje przy jakichś trudnościach ze ssaniem (teoretyzuję, bo moje dzieci od początku ssały bez problemów). Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sek Re: CC a laktacja 24.06.10, 16:21 Dzięki dziewczyny za dobre rady. Laktator na wszelki wypadek kupiłam :) jak się nie przyda wyląduje na Allegro. Odpowiedz Link Zgłoś