Dodaj do ulubionych

Ciągłe zastoje!!!!!!!

13.10.10, 00:58
Mam cztero miesięczną córeczke,którą od początku karmię tylko piersią,nie używamy smoczka,nie jest karmiona z butelki,oczywiście karmie ją na żądanie!Wszystko idzie świetnie,mała przybiera na wadze.Problem w tym,że mniej więcej raz na dwa tygodnie pojawiają sie okropne zastoje-raz w jednej,raz w drugiej piersi! Jakoś sobie z nimi radzę-kapusta,częste przystawianie itd...,jednak jest to bardzo uciążliwe! Konsultowałam już raz ten problem z panią Moniką,która stwierdziła,że przyczyną mogą być zbyt długie przerwy między nocnymi karmieniami-skróciłam więc przerwy,trochę pomogło.jednak nie zlikwidowało problemu... Czy to możliw,że taka już uroda moich piersi?? Muszę spac na wznak,na trzech poduszkach-wystarczy,że lekko przycisne w nocy piers,a budze sie z okropnym bolem-jak dziś rano! Czy któraś z Was miała moze podobny problem??Czy może ktoś wie,jaka może być tego przyczyna?? Dodam jeszcze,ze mała raczej opróznia piersi do konca przy karmieniu-zjada z obydwu przy jednym karmieniu w dzien,a w nocy zdaza się,że z jednej.
Obserwuj wątek
    • joaska7 Re: Ciągłe zastoje!!!!!!! 13.10.10, 22:18
      Może nie mam co chwilę zastojów, ale jeden ostatnio przeszłam, więc może inne przede mną. Na pocieszenie napiszę, że też sypiam na plecach, bo inaczej źle się to kończy, nawet spanie na boku, piersi mocno wrażliwe na dotyk, muszę uważać na kopnięcia córeczki, bo potem boli przez następną dobę. Może to rzeczywiście przez długie nocne przerwy (u nas też), a może taka nasza uroda. I tak masz fajnie, bo Ci opróżnia piersi. U mnie po nocy, dopiero po południu zaczynają być miękkie (założyłam właśnie wątek na ten temat, bo trochę mnie to niepokoi). A co ile teraz karmisz w nocy? I co ile karmiłaś wcześniej?
      • ninuszka Re: Ciągłe zastoje!!!!!!! 13.10.10, 23:28
        Teraz karmie w nocy co trzy godziny,a wczesniej bywalo roznie-raz co trzy,a czasami co pięć! Moge spac na znak,czesciej karmic i robic wszystko co trzeba,byle by nie miec juz wiecej tak bolacych piersi!Dodam,ze dopiero po trzech miesiacach moje piersi zaczely byc coraz mniej wrazliwe na dotyk!
    • monika_staszewska Re: Ciągłe zastoje!!!!!!! 14.10.10, 15:46
      Nie pamiętam kiedy rozmawiałyśmy, ale może być tak, że piersi potrzebują więcej czasu na dopasowanie produkcji do rytmu karmień i nawet skrócenie nocnej przerwy nie od razu w pełni zadziałać musi. Co prawda spodziewamy się efektów w ciągu kilku tygodni, ale kilkanaście minąć może zanim efekty w pełni nas zadowolą.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • ninuszka Re: Ciągłe zastoje!!!!!!! 14.10.10, 23:39
        Rozmawialysmy kilka tygodni temu,wiec pocieszajace jest to co Pani napisala:)Dziekuje bardzo,bede cierpliwie czekac na efekty:)
        • matka_karmiaca Re: Ciągłe zastoje!!!!!!! 15.10.10, 11:51
          Próbowałaś spać w staniku/bez stanika? Mi się robiły zastoje, jak spałam bez, bo mam niezbyt jędrne piersi i się "zwieszały", prawdopodobnie blokując kanaliki. Założyłam na noc stanik i było ok.
          • ninuszka Re: Ciągłe zastoje!!!!!!! 16.10.10, 00:35
            Spie w staniku,mam dosc spore piersi i tez mi sie "zwieszaja':)Jednak ostatnio stanik jakos sie obsunal w nocy i przycisna piers-obudzilam sie z okropnym bolem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka