Dodaj do ulubionych

dieta - grzyby leśne

04.12.10, 13:58
Szukam informacji jak to jest z tymi grzybami...podobno są zakazane, ale nikt nie wie dlaczego...czy z powodu ryzyka zatrucia, czy jakichś substancji w nich występujących?? Moja córka ma już 3 miesiące i 3 tygodnie, do tej pory nic jej nie uczulało...sama nie wiem czy mogę te grzyby czy nie?
Będę wdzięczna za odpowiedź. :)
Obserwuj wątek
    • althea35 Re: dieta - grzyby leśne 04.12.10, 17:20
      Ja jem i obie mamy sie swietnie;P
      A jak wrocilam ze szpitala (po niecalej dobie od produ) moja tesciowa podala na obiad poledwice wieprzowa z sosem z kurek i surowka z kapusty, marchewki i papryki. Zjadlam tylko mieso i ziemniaki;P Ale co innego noworodem a co inego wieksze dziecko.
      Grzyby sa generalnie ciezkostrawne i nie zawieraja zadnych skladnikow ktorych nie mozna dostarczyc w inny sposob i pewnie stad to zalecenie. Ryzyko zatrucia to tez argument na nie.
    • blue_romka Re: dieta - grzyby leśne 04.12.10, 20:40
      A kto Ci powiedział, że są zakazane? NIC nie jest zakazane w diecie matki, o ile nie szkodzi dziecku. Grzyby są ciężkostrawne i dziecko może boleć brzuszek, ale to trzeba sprawdzić indywidualnie, a nie z góry wykluczać.
    • misior_biorn Re: dieta - grzyby leśne 04.12.10, 22:04
      Jak to nie muchomory ;)

Jak tobie nie zaszkodzą, to dziecku 3miesięcznemu, a więc już nie noworodkowi, raczej w twoim mleku nie powinny. Jeśli pytasz pod kątem świat, i tego, że w kapuście czy uszkach jeden czy drugi suszony grzybek się przewinie... nie przejmowałabym się :)
      Jak piszą przedmówczynie, grzyby są ciężkostrawne - dla ciebie, no i ryzyko zatrucia niby jest, jak z niesprawdzonego źródła, ale to przecież też ciebie dotyczy.
      • mama_ani_online Re: dieta - grzyby leśne 05.12.10, 16:09
        Chodzi o święta i nie tylko...chciałam potwierdzić swoje przypuszczenia ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka