Dodaj do ulubionych

Problem okołopiersiowy, potrzebne wsparcie

09.12.10, 10:44
Piszę tutaj, ponieważ mój "problem" jest ściśle związany z kp, a liczę, że zagląda tu wiele mam, które karmią lub karmiły piersią "starsze" dzieci. Potrzebuję rady/ wsparcia takich mam. Moja córka ma 11 mcy i jest zagorzałą piersioholiczką. Mała nie umie usnąc bez piersi w buzi i nie chodzi tylko o zasypianie wieczorne, ale każde, absolutnie każde wybudzenie wieczorne i nocne kończy się płaczem i wołaniem o pierś (często co 30-40 min). Mam straszne wyrzuty, że nauczyłam córkę takiej rutyny i że nie potrafiłam wyrobić w niej nawyku samodzielnego usypiania. Czuję jakbym zrobiła jej krzywdę i uzależniła od siebie :-( Oczywiście, jestem zmęczona takimi wieczorami i nocami, ale nie to jest dla mnie największym problemem. Martwi mnie przede wszystkim to, że za kilka miesięcy pojawi się nowy członek rodziny i nie będę już w stanie służyć córce piersią tak jak jest do tego przyzwyczajona. Nie chcę jej dodatkowo stresować odebraniem tego, co jest dla niej tak cenne w tym samym momencie. Próbowałam podawać jej wodę, zmieniać kolejność czynności wieczornych, przytulać i głaskać, mąż również chciał jakoś pomóc, ale ona na wszystko reaguje płaczem i rozpaczliwym wołaniem o pierś, a "metody" wypłakania się nie chcę i nie umiem zastosować. Pani Moniko, drogie mamy, podzielcie się swoim doświadczeniem i pomysłami na nauczenie córki innych sposobów na ukojenie po wybudzeniu. Mam jeszcze trochę czasu na popróbowanie, może coś zadziała. Będę wdzięczna za każdą radę.
Obserwuj wątek
    • aadzia21 Re: Problem okołopiersiowy, potrzebne wsparcie 09.12.10, 11:24
      Nie ma złotych środków. Odbierasz dziecku to, co lubi, do czego jest przyzwyczajone, więc maluch protestuje. Nikomu by się to nie podobało, nawet dorosłemu. Dziecko ma prawo być niezadowolone, buntować się, płakać. Chodzi o to, że musisz przy nim być, koić, śpiewać, głaskać itp. To nie jest metoda wypłakania się, to jest wsparcie dziecka w trudnym momencie. Innego sposobu nie ma.
    • lacitadelle Re: Problem okołopiersiowy, potrzebne wsparcie 09.12.10, 12:10
      Córeczka jest jeszcze bardzo mała i - jak napisała poprzedniczka - ma pełne prawo do swoich uczuć. Naturalne rozstanie z piersią przychodzi zwykle dopiero w trzecim roku życia.

Możesz wybrać jeszcze inną drogę - karmić dwójkę, na forum o karmieniu powyżej roku znajdziesz mamy, które tak robią:

forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
    • monika_staszewska Re: Problem okołopiersiowy, potrzebne wsparcie 09.12.10, 13:28
      To ja dodam tylko, że na razie może nie ma co zajmować się tym jak ssanie będzie wyglądało za kilka miesięcy, wszak Pani Córcia wówczas będzie w innym momencie rozwojowym, a i rytm karmień niewątpliwie ulegnie jeszcze zmianie i to nie jednej.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka