Dodaj do ulubionych

Przyrost wagi.

17.12.10, 17:07
Witam! Po kontrolnej wizycie w poradni dziecięcej złapałam lekkiego doła- lekarz stwierdziła, że syn zbyt mało przybrał przez tydzień na wadze- tylko 100 g. Ważyliśmy go tak szybko w związku z zaleceniem z oddziału wcześniaków (późny wcześniak 36 tygodni). Jeszcze w szpitalu słabo przybierał- najpierw odżywianie dożylne i ściągniętym mlekiem + butla, przystawiony do piersi 4 dnia i odtąd tylko pierś. Wydaje mi się, że mleka mam dużo, a mały ssie prawidłowo. Pediatra mówi, że jak nie zwiększy przyrostów to będzie dokarmiany butlą. Czy ten przyrost naprawdę jest za mały? Dodam jeszcze że odstępy między posiłkami są najwięcej 2 h, a smoczka nie dostaje.
Dokładne wagi:
urodzeniowa 1.12. 3360g
najniższa 5.12 3200g
10.12 3250g
16.12 3350g
Obserwuj wątek
    • mrowka75 Re: Przyrost wagi. 17.12.10, 21:25
      po pierwsze przez 6 dni, po drugie moim zdaniem za szybko ważony, trzeba dać czas na rozruch, ja bym sprawdzała co 2- 3 tygodnie a najchętniej za miesiąc. ładna waga urodzeniowa jak na 36 tydzień. teraz tylko przystawiaj, przystawiaj, przystawiaj i nie dawaj butli, pozwól dziecku ssaćtyle ile chce, w nocy przerwy maksymalnie co 2-3 godziny.
      A żółtaczkę miał? Bo u wcześniaków troche może się przedużyć (wystąpić późnej i trwać dłużej), a przez żółtaczkę chęć i efektywność jedzenia jest mniejsza. Dla mnie po tych 6 dniach najważniejsze, że jest przyrost (sprawdzany na tej samej wadze?) Moim zdaniem rozbuja sie.
      • mrs.t Re: Przyrost wagi. 17.12.10, 22:15
        mrowka pieknie napisala wszysko
        podkresle jeszcze by wazyc na tej samej wadze, nago.
        pomiary wagowe w ciagu pierwszych tygodni (dwoch) sa czesto niemiarodajne, i warto karmic na zadanie, przystawiac jak najczesciej, pozwalac 'wisiec na piersi' i skontrolowac znow wage, zamiast dokarmiac butelka i mm (bo to spowoduje rzeczywisty spadek twojego pokarmu)
        • kasiaso22 Re: Przyrost wagi. 18.12.10, 16:10
          Dziękuję za odpowiedzi. Nie dokarmiam od 4 dnia życia. Nie był ważony na tej samej wadze
          ( tzn 3250g - w szpitalu, 3350g w przychodni)- tak wczesne ważenie zalecone w szpitalu. Żółtaczkę miał nasiloną i jeszcze teraz trochę żółty jest. Ja też mam nadzieję że nastąpi rozruch przyrostowy, ale u mnie chyba trochę hormony i trudny start powodują takie przesadne zamartwianie się.
          • mrs.t Re: Przyrost wagi. 18.12.10, 16:34

> ( tzn 3250g - w szpitalu, 3350g w przychodni)- tak wczesne ważenie zalecone w
            > szpitalu.
            jesli moczy pieluchy i robi kupy, to na zapas sie nie martw. dobrze ze zalecili kontrolowanie wagi.ale niech to nie spowoduje w tobie paniki.

> dny start powodują takie przesadne zamartwianie się.
            spdzaj jak najwiecej czasu z dzieckiem przy piersi, a jak nawet nie chce ssac to ..'kanguruj' :)
            niech ci sip na klacie, najlepiej u ciebie pod koszula w samej pieluszce (ty tez wtedy sobie odpoczniesz, wykonujac kawal dobrej roboty:)
            to dobre dla dzieciaka, ilosci twojeo mleka, i w ogole :)
            www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/kangurowanie-bliski-kontakt-matki-i-dziecka_35873.html
            www.google.co.uk/images?um=1&hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-GB%3Aofficial&biw=1486&bih=869&tbs=isch%3A1&sa=1&q=kangoroo+care&aq=f&aqi=g-sx2&aql=&oq=&gs_rfai=
            pozdrawiam szczegolnie, jako mama wczesniaka ( z tymze raczej wczesnego, z 32tyg i 1680gram;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka