Dodaj do ulubionych

kp a alergia

15.03.11, 12:44
Jak to jest z tym karmieniem piersią przy alergii?
Mój 5 miesięczny synek ma alergię dużego stopnia na białko mleka, mniejszego na mąkę pszenną, marchewkę i sierść kota (badania z krwi). Karmiony jest piersią, przez chwilę był dokarmiany mm po urodzeniu (nie chciał ssać z piersi).
Cały czas się zastanawiam czy mogło to spowodować uczulenie na białko mleka - przewód pokarmowy za szybko został wystawiony na działanie białek w mm, które bardziej uczulają niż białka w mleku z piersi?
Ale czy gdyby maluch był cały czas karmiony mlekiem typu Nutramigen nie byłoby mu lepiej? Może nie wytworzyłaby się alergia na marchew czy mąkę pszenną, bo organizm zetknąłby się z tymi alergenami po 6 miesiącu, gdy p/pokarmowy jest bardziej szczelny....?
Wiem, że w mleku piersiowym są bakterie pozytywne które mają działać ochronnie, ale gdyby suplementowało się dziecko preparatami tylu Dicloflor czy Latopic..
Obserwuj wątek
    • blue_romka Re: kp a alergia 15.03.11, 16:25
      Gdyby wszystkie przyczyny alergii były znane, to nie byłby to tak duży problem.
      Alergie niemowlęce wynikają najczęściej z tego, że jelita są nieszczelne i przepuszczają trawione pokarmu do organizmu (stąd np. wykwity skórne). Picie preparatów mlekozastępczych nie chroni przed alergią.
      Karm spokojnie i nie kombinuj.
    • kejzi-mejzi Re: kp a alergia 16.03.11, 09:58
      Poczytaj mojego bloga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka