Dodaj do ulubionych

wysypka która blednie na dworze

28.03.11, 21:46
Moja 6 tygodniowa córka karmiona tylko piersią, od jakiś 3 tygodni boryka się z wysypką na buźce. Ponieważ towarzyszyły (i niestety nadal towarzyszą) temu śluzowate kupki położna poradziła odstawić mleko i jaja. Trwałam na tej ścisłej diecie, ale po wizycie u lekarza ten stwierdził że na skazę to mu nie wygląda. Polecił również na nowo wprowadzić nabiał w niewielkich ilościach. Od kilku dni pozwalam sobie na szklankę mleka i nie widzę pogorszenia stanu skóry, a nawet jest lepiej po zastosowaniu maści (robiona w aptece). Nie wiem jednak nadal co spowodowało tą wysypkę (była naprawdę okropna- masa drobnych krosteczek na policzkach, brodzie, czole, na głowie i karku oraz dekolcie, do tego sucha skóra i czerwone placki). Mam jednak pytanie do doświadczonych mam - czy wysypka spowodowana skazą blednie na dworze?? Bo jak tylko wyjdziemy na powietrze skóra Małej robi się bardzo ładna - krostek prawie nie widać a wszelkie zaczerwienia bledną. No i jeszcze jedno - powinnam się chyba spodziewać że po wypiciu mleka znów będzie bardzo źle - prawda? Więc może faktycznie to nie skaza?? Tylko co w takim razie....
Obserwuj wątek
    • blaue777 Re: wysypka która blednie na dworze 28.03.11, 22:45
      Takie objawy ma trądzik niemowlęcy. Raz trwa dłużej, raz krócej, blednie na dworze i na szczęście sam przechodzi z czasem.
    • mrs.t Re: wysypka która blednie na dworze 28.03.11, 23:42
      tez tradzik mi przyszedl do glowy pierwsze co...
    • united_kingdom Re: wysypka która blednie na dworze 29.03.11, 10:24
      Ja tez mysle ze to tradzik. U mojej malej zaczal schodzic jak zaczelismy ja kapac w emolientach. Nie wiem czy i tak by zszedl sam, ale bylo duzo lepiej.
    • zuzoola Re: wysypka która blednie na dworze 30.03.11, 21:50
      a moja córka ma skazę białkową i właśnie taką blednącą wysypkę na buzi - na dworze wygląda idealnie.
      U niej pierwszym bardzo wyraźnym objawem, że coś jej nie służy jest ulewanie - zwieksza się i jest gęstsze, czasem bardziej śluzowate. Po skórze nie widać, reaguje bardzo powoli i nie jestem w stanie powiązać jej wysypek z tym co ja jem.
      Żeby sprawdzić czy to rzeczywiście nabiał nie służy Twojemu dziecku musiałabyś odstawić wszystko co związane z krową (wołowina, cielęcina, mleko i wszelkie przetwory oraz wszystkie produkty, które mają mleko w proszku, serwatkę lub laktozę dodaną - jest tego od groma, np wiele wędlin, pieczywa, większość margaryn "roślinnych) oraz wszystko co kurze (mięso i jaja) na co najmniej 3 tygodnie.
      Żadna połowiczna dieta nie przyniesie efektu
    • just_f Re: wysypka która blednie na dworze 31.03.11, 08:37
      Mój mały miał dokładnie taką wysypkę jak opisujesz po tym jak pozwoliłam sobie na czekoladę (byliśmy u lekarza, potwierdził że to reakcja na coś co zjadłam, na pewno nie skaza i nie trądzik).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka