Dodaj do ulubionych

dziwne zachowanie

18.06.11, 20:42
czasami, zazwyczaj jak karmie po niedługiej przerwie, córka dziwnie sie zachowuje przy piersi. Domaga sie piersi, jak dostanie, chwile possie i wypluwa, macha raczkami i nóżkami, jak próbuje jej pomóc znalezc piers to krzwi sie, kręci główką (tak jakby mówiła nie), czasem krzyczy, jak już piers jest prawie w buzi nie podejmuje ssania, jak zabiore to zaczyna przerazliwie płakać wiec podaje z powrotem, chwyta, chwile possie i całe przedstawienie od nowa. Czasem zassie na dłużej to wyraznie sie uspokaja, wycisza, jest normalnie. Dodam że jak przerwa w karmieniu jest dłuższa, ponad 2 godziny, to spokojnie je. Co takie zachowanie oznacza? Czy jest syta i chciałaby tylko possac, ale bez mleka, czy jednak jest głodna? Czy chce jej sie tylko pic a tu leci bardziej syte mleko? Na wadze przybiera bardzo dobrze. Martwi mnie ze nie rozumiem tego zachowania. Może wiecie o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: dziwne zachowanie 18.06.11, 20:55
      Może nie jest głodna, a na przykład śpiąca? I po prostu mylnie interpretujesz jej sygnały? Albo wręcz przeciwnie, chciałaby się zabawić, a nie wie jak okazać nudę.
      Każdy człowiek miewa takie stany, że chciałby coś, ale nie wie co :)
    • mad_die Re: dziwne zachowanie 18.06.11, 22:21
      Co takie zachowanie
      > oznacza? Czy jest syta i chciałaby tylko possac, ale bez mleka, czy jednak jes
      > t głodna? Czy chce jej sie tylko pic a tu leci bardziej syte mleko?

Co ono oznacza, tego nikt nie wie, bo pewnie za kazdym razem chodzi o cos innego - sama piszesz, że raz zasysa i jest ok, a raz nie zasysa i nie jest ok ;)
      W większości przypadków maluchowi chodzi wtedy o:
      - zabawę (nie pozytywkę czy grzechotki czy leżaczek-bujaczek, tylko raczej pogadanie z mamą/tatą, połażenie po domu, popatrzenie przez okno)
      - zmianę pieluchy
      - zmianę pozycji
      - przytulenie do mamy
      - possanie dla ssania, a tego trzeba też się nauczyc
      - nie-wiadomo-co i trzeba zgadywać od nowa :D

Tak wygląda przecież rodzicielstwo - uczymy się swoich dzieci, żeby nam było z nimi łatwiej i żeby one były z nami szczęśliwe. Trochę trwa zanim się dogadasz z maluchem, a potem przecież zanim dziecko nauczy się mówić dobrze, tez jakoś komunikować się będziecie. Na zasadzie własnie słuchania róznych sygnałów, które dziecko wysyła do mamy/taty. Bo wbrew pozorom z takim własnie 2-3miesięcznym malcem tez można sobie pogadać, pośmiac się - to najlepsza stymulacja dla jego mózgu teraz.

Więc nie martw się, tylko popatrz na dziecię :)
    • arieta Re: dziwne zachowanie 19.06.11, 08:01
      Moja tak się zachowywała gdy mimo, że niedawno jadła, znowu była głodna. Wtedy mleko wypływało chyba wolniej, niż gdy przerwa była dłuższa i się wkurzała. Ja zaczęłam robić tak, że nawet gdy nasyciła się jedną piersią proponowałam jej drugą w "normalnych" porach karmień. Possała chwilkę i puszczała, ale potem takich cyrków nie robiła. A przy okazji podkręciłam sobie trochę laktację.
      Pozdrawiam.
    • malwina.okrzesik Re: dziwne zachowanie 22.06.11, 15:07
      w jakim wieku jest córeczka? Potrzeby dziecka zmieniają się z wiekiem, w pierwszych tygodniach podanie piersi uspokaja prawie zawsze, jak maluch jest większy może chodzić o co innego. Kręcenie głową, odpychanie się itp. świadczyłyby o tym, że nie potrzebuje ssania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka