Dodaj do ulubionych

ssanie nieefektywne

20.07.11, 15:27
czytajac rozne posty naczytalam sie o ssaniu nieefetywnym piersi i mam pytanie co to jest, jestem mama 2 dzieci, karmilam piersia i jak dziecko chcialo jesc to ssalo piers w ktorej bylo mleko a jesli tego mleka nie bylo to poprostu sutek byl chwytany, wypluwany i nastepowala zmiana piersi owszem usypaly przy piersi ale byly odkladane do lozeczka czy tez wozka. zawsze myslam ze ssanie nieefektywne wystepuje gdy mleka w piersi niema, a tu zaskoczenie ze ssanie nieefektywne zastepuje smoczek, ale jak to wyglada gdy piersi pelne mleka a maluch chce tylko zaspokoic potrzebe ssania,mleko go zalewa a przez to ulewa,i jest niespokojne, moje dzieci ssaly palca
Obserwuj wątek
    • aadzia21 Re: ssanie nieefektywne 20.07.11, 21:03
      Ale z tego, co mi się wydaje, ssanie nieefektywne jest wtedy, kiedy dziecko nieprawidłowo ssie pierś, czyli mimo że mleko jest, dziecko chce się najeść to nie może. Takie ssanie trzeba korygować, bo będą spadki na wadze itd.
      Ty masz na myśli ssanie "na sucho", czyli ssanie bez wypływu mleka. Podobno jest coś takiego, ale tak jak Ty znam to tylko z forum, bo moi dwaj piersiowi tak nie umieli.
    • ziem-bka Re: ssanie nieefektywne 20.07.11, 22:00
      Chyba chodziło o ssanie nieodżywcze a nie nieefektywne;) Dziecko potrafi ssać nie pobierając pokarmu, dla uspokojenia.
      A propos to nie pierś zastępuje smoczek a odwrotnie. Zanim wymyślono smoczek dzieci miały tylko pierś, ew. kciuk
      • aniaurszula Re: ssanie nieefektywne 20.07.11, 22:08
        fakt moze i chodzi o ssanie nieodzywcze ale i tak nie wiem jak to dzieko ma wykonac jesli matka ma duzo pokarmu, nie jest glodne a chce tylko ssac,przynajmniej ja tak mialam piersi zawsze przepelnione i przy dotknieciu mleko tryskalo wiec nie bylo mozliwosci possac a nie pic. owszem dzieci maja kciuk tylko z doswiadczenia ze starsza wiem ze ten kciuk wcale nie jest lepszy od smoczka, smoczek latwiej oduczyc kciuk jest zawsze w zasiegu ust, wiec mlodsza jak tylko bierze palec i ssie dostaje smoczka
        • antycyponek Re: ssanie nieefektywne 21.07.11, 08:41
          Mój Maks ma tę sztuczkę opanowaną do perfekcji, ale jak czuję, że zaczyna ssać nieefektywnie (bardzo podoba mi się ang. określenie "comfort sucking"), to uciskam lekko pierś, żeby poleciało mleko. Wtedy mały zaczyna znowu jeść, albo się odłącza. Dzięki temu nie służę dziecku za smoczek.
    • maria_curia Re: ssanie nieefektywne 21.07.11, 09:02
      moja potrafi tak ssać tylko jak śpi. wtedy po prostu rusza buzią, a nie "ciągnie". chyba o to chodzi. ale jak już zaśnie, to w zasadzie mogę ją odłączyć i i tak będzie spała. gdy nie śpi, nie umi ssać nieodżywczo. kilka dni temu nauczyła się tak w miarę celowo (tak mi się zdaje) pakować sobie łapkę do buzi i ssać. teraz to podobno dobrze, bo mała poznaje swoje ciało i zaczyna być świadoma istnienia rączek, ale jeśli będzie kontynuowała tę "tradycję" gdy zacznie ząbkować, to dam smoczek bez wyrzutów sumienia. chociaż mam nadzieję, że porzuci ssanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka