Dodaj do ulubionych

preparaty wapniowe

26.08.11, 10:32
glownie do osob bedacych na diecie bezmlecznej:
jakie preparaty wapniopwe stosujecie karmiac piersia?
trzeba wapn uzupelnic gdy nie mozna pic wyr. mlecznych i mleka ze wzgl na dzieciatko.
zastanawiam sie czy calcium vitrum z d3 bedzie odpowiedni....
pozdrawiam karmiace.
Obserwuj wątek
    • luliluli Re: preparaty wapniowe 26.08.11, 13:07
      Ja brałam na początku Calperos (wystarczyła 1 kaps. dziennie), ale szybko odpuściłam, wprowadziłam do swojej diety wiele zbóż (jadam płatki owsiane, kaszę jaglaną, gryczaną, amarantus, co się da) i nie biorę żadnych suplementów, mimo że już ponad 12 miesięcy jestem na diecie eliminacyjnej. Mam doskonałe wyniki, przez jakiś czas wapń miałam nawet powyżej normy:P
      Wbrew pozorom nabiał nie jest do niczego potrzebny, z tego co ostatnio czytałam, jego nadmierne jedzenie może wręcz powodować trudności z wchłanianiem tego pierwiastka.
      Polecam zerknąć na przepisy wegańskie - bez jaj i mleka, a bardzo zdrowe, bogate w pierwiastki i witaminy, bombowe:) dieta bezmleczna to najlepsze co mnie spotkało w ostatnich miesiącach;) dzięki niej odkryłam wiele nowości, smacznych i zdrowych:)
      • terpuka Re: preparaty wapniowe 26.08.11, 16:03
        dieta bezmleczna to najlepsze co mnie spo
        > tkało w ostatnich miesiącach;) dzięki niej odkryłam wiele nowości, smacznych i
        > zdrowych:)

popieram w 100% :)
        dzięki diecie zaczęłam zwracać uwagę na to co jem i na skład produktów, które kupuje

na ścisłej diecie byłam 19 mcy, teraz po 26 mcach jem znikome ilości
        dbałam o to, żeby jeść niemleczne produkty bogate w wapń i tylko przez krótki okres czasu ( karmiłam piersią i byłam w 6 mcu ciąży ) miałam poziom wapnia poniżej normy
        łykałam wtedy osteodiag, czyli cytrynian wapnia, który podobno wchłania się lepiej niż popularny węglan wapnia bo jego wchłanianie jest mniej zależne od tego co spożywamy
    • basiak36 Re: preparaty wapniowe 26.08.11, 14:57
      Warto pamietac ze nabial to wcale nie najlepsze ani jedyne zrodlo wapnia. Swietnie wchlania sie to z produktow roslinnych, etc
      Mozna uzupelniac preparatami, wiadomo.
      Dobre zrodla wapnia: orzechy laskowe, pistacjowe, sezam, rosliny straczkowe, soja, botwina, brokuly, jarmuz, seler, czosnek, liscie pietruszki.

• malwina.okrzesik Re: preparaty wapniowe 27.08.11, 17:37
      Również polecam odżywianie bogate w kasze, zielone warzywa, nasiona, orzechy. Wapń z produktów naturalnych wchłaniany jest lepiej niż z suplementów. Ostatnio był wątek o diecie bezmlecznej:
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,124752386,124752386,Dieta_bezmleczna_pytanie_i_prosba.html
    • blaue777 Re: preparaty wapniowe 27.08.11, 21:41
      Ja brałam calcium vitrum, ale jeżeli jest to lepszy chyba ten bez d3, bo wit.d dajesz też dziecku, a co za dużo to niezdrowo;) chyba że nie dajesz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka