11.09.11, 22:12
Czy można stosować czosnek karmiąc piersią? Czy to prawda że zmienia smak mleka? Stosujecie? Nie wiem jaki może mieć wpływ na 3. miesięcznego malucha. Właśnie zaczynam jakąś infekcję i chciałabym się poratować, a wiem że czosnek bardzo mi zawsze pomagał.
Obserwuj wątek
    • yuppiki Re: Czosnek? 11.09.11, 22:32
      całe szczęście nie czytałam bzdur o unikaniu pewnych pokarmów podczas karmienia. od początku jem wszystko w tym orzechy, cytrusy, czosnki, warzywa wzdymające, nabiał i dziecko zawsze je, nie miało alergii ani problemów z brzuszkiem
    • illegal.alien Re: Czosnek? 11.09.11, 22:52
      Nie wiem czy zmienia, ale ja uzywam wszystkich przypraw (chilli tez) i dziecko nie wydaje sie niezadowolone ;)
      • mia_siochi Re: Czosnek? 13.09.11, 08:36
        Podpisuję się. Nie zaobserwowałam jakiejkolwiek negatywnej reakcji po jakimkolwiek jedzeniu.
        Ale ja to z tych durnych nieświadomych, co to nie wiedzą o diecie matki karmiącej, zakazanych potrawach, kryzysach, pełnych i pustych piersiach itp ;)
    • zawsze_zielona Re: Czosnek? 12.09.11, 10:31
      Na pewno zmienia (jak i inne pokarmy)i imo to zaleta. Przeciez za jakis czas bedziesz wprowadzac inne pokarmy niz mleko. Dziecko piersiowe bedzie w pewien sposob przygotowane na nowe smaki, bo poznalo je juz troche w Twoim mleku.
    • matka_karmiaca Re: Czosnek? 12.09.11, 10:34
      Zmienia, ale to trzeba by zjeść z główkę, żeby zmieniło aż na tyle, żeby dziecko pluło. Też zależy od dziecka, czy masz małego smakosza, czy byle mleko było :)
      Jak ktoś dużo i regularnie je czosnek, to przecież nawet pot mu śmierdzi.
    • antycyponek Re: Czosnek? 12.09.11, 12:38
      Moje po czosnku się nie buntowały, ale jak się najadłam śledzi na Wielkanoc, to mały zdecydowanie odmówił współpracy przy piersi (miał 3 miesiące).
      Niektóre dzieci podobno wręcz przepadają za czosnkowym posmakiem w mleku.
      • xxxtabxxx Re: Czosnek? 12.09.11, 21:54
        antycyponek napisała:

> Moje po czosnku się nie buntowały, ale jak się najadłam śledzi na Wielkanoc, to
        > mały zdecydowanie odmówił współpracy przy piersi (miał 3 miesiące).
        > Niektóre dzieci podobno wręcz przepadają za czosnkowym posmakiem w mleku.

Moje przepadało :) Potrafiło mi godzinami wisieć na cycku po czosnku.
    • titerlitury Re: Czosnek? 13.09.11, 08:24
      Jem duzo czosnku, bo lubię. Jem karmiąc, tak jak jadłam w ciąży. Nie zaobserwowałam żadnej realcji ze strony obu córek.
    • malwina.okrzesik Re: Czosnek? 14.09.11, 11:53
      Czosnek może zmienić smak mleka, ale czy przez to dziecko będzie jadło mniej chętnie, to trudno powiedzieć. Jak "zna" czosnek, to nie powinno się nic dziać. Trzeba zobaczyć. Im większe dziecko tym to, co je mama mniej na nie wpływa.
      życzę zdrowia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka