Dodaj do ulubionych

Musze do szpitala

03.10.11, 10:44

--Moja córcia ma rok. Na poczatku miałam ogromne problemy zeby ja karmic ( wklesłe brodawki ) potem chciałam zerzygnowac bo myslałam ze jest głodna na moim mleku, ale w koncu sie udało. Sprawia mi i mojej córcr ogromną radosc.
No i własnie w dniu 1 urodzin mojej cóeki złapał mnie atak woreczka zółciowego. Wyszło ze mam kamien który mi uciska i stad cigły ból , który non stop czuje. Musze sie połozyc do szpitala na laparoskopie. I moje pytanie jak utrzymac laktacje? Czy w ogole sie da? Jak mam sama sciagnac pokarm po operacji jak bede lezec? zy odstwaiac od karmienia? Poradzcie cos bo jestem załamana. W szpitalu byłaby ok 3 dni
https://www.suwaczki.com/tickers/5djyvcqgm2gl7bss.png
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Musze do szpitala 03.10.11, 13:18
      Dasz radę!
      Moim zdaniem wystarczy, że odciągniesz sobie w szpitalu tyle, żeby Cię piersi nie bolały. 3 dni to niedługo, zobacz, były wątki mam wyjeżdżających na tydzień. Laktacja trochę siądzie, ale po Twoim powrocie młoda się przyssie i znów popłynie.
      Mała nie jest już taka mała i jakoś 3 dni bez Twojego mleka przetrzyma, nawet jakby miała odmówić mm (a może masz odciągnięte zapasy?).
      Dowiedz się, jakie podadzą Ci leki i jak one się mają do karmienia.
      No chyba że przymierzasz się do odstawienia, to masz dobrą okazję.
      • kama-25 Re: Musze do szpitala 03.10.11, 14:48
        Na razie nie chciałabym odstwaiac, stad moj watek. Moja mała mm nie chce, a i mojego nie bedzie piła bo butli nie uznaje a ze słomki tez nie bedzie piła raczej.
        Tylko tak sobie mysle jak ja sama dam rade odciagnac mleko po operacji?
        • oki_net Re: Musze do szpitala 03.10.11, 15:01
          Zalezy jakie bedziesz miala znieczulenie, jak narkoze to ok, ktos Ci podniesie podglowek wyzej i jakos laktatorem odciagniesz, gozej jak takie po ktorym trzeba lezec plasko przez 24 godz to wtedy za bardzo nie bedzie jak, dopiero jak sie podniesiesz. Ja po pierwszej ciazy trafilam do szpitala ze stanem zapalnym jak corka miala tydzien i jakos udalo sie utrzymac laktacje, po drugiej ciazy tez musialam odstawic od piersi na 7 dni bo bralam silne antybiotyki i tez laktacja sie utrzymala. Gozej bedzie z corka jak nie chce butli, moze lyzeczka wypije? 3 dni to nie tak dlugo, dacie rade :) a tak nawiasem czy przyjmuje jakies inne plyny poza mleczkiem? jak tak to w jaki sposob?
          • kama-25 Re: Musze do szpitala 03.10.11, 21:30
            Tak pije wode i czasami soczki z niekapka albo z kubka ze słomka. Ale mleka tak nie chce. Moze by 3 dni bez mleka????
            • ona1983.10 Re: Musze do szpitala 03.10.11, 21:35
              No chyba nic jej sie nie stanie, a może kaszke na mleczku? Mój dzieć nie pije mleka jako takiego juz od dawna. Przemycam mu własnie w kaszach.
            • oki_net Re: Musze do szpitala 03.10.11, 23:10
              Spokojnie może być 3 dni bez mleka. Moją córkę odstawiłam od piersi jak miała rok i niestety nie chciała pic modyfikowanego jedynie sinlaca udwało mi sie jej wcisnąć i jakieś deserki mleczne, od zmysłów odchodziłam że ma za mało białka, ale nic jej nie było, dzisiaj ma 6 lat i ma sie dobrze :)
            • mruwa9 Re: Musze do szpitala 03.10.11, 23:29
              Ja w podobnej sytuacji poszlam do szpitala w jeden dzien rano, w poludnie zabieg, nastepnego dnia w poludnie bylam juz w domu. Oczywiscie kondycja nie pozwalala mi na przestawianie mebli dzien po zabiegu, ale lezec w lozku z dzieckiem przy piersi - zaden problem. Chcesz zostac w szpitalu przez 3 dni- pewnie nie bedzie problemu, zeby przyprowadzic dziecko na karmienie chociazby raz dziennie (co bedzie potrzebne bardziej tobie, niz dziecku). Po powrocie do domu mozna wrocic do piersi. Spokojnie, to nie noworodek, moze miec 3-dniowa przerwe w karmieniu, a potem jakby nigdy nic wrocic do piersi.
              • kama-25 Re: Musze do szpitala 04.10.11, 14:15
                Dzieki dziewczyny za rady. Zabieg mam na 11 grudnia. Mała bedzie miała 14 miesiecy. Mam nadzieje ze jakos dam rade
                • milka-mama Re: Musze do szpitala 05.10.11, 18:02
                  Laparoskopowa operacja pęcherzyka żółciowego wykonywana jest w znieczuleniu ogólnym (narkozie). Wszystkie leki stosowane do tego znieczulenia działają krótko, tzn. po 24 godzinach już ich w organizmie nie będzie Sam zabieg należy do mało inwazyjnych, dolegliwości bólowe ustępują szybko, a dzień po operacji będziesz już wstawać (im szybciej, tym lepiej).
                  Dlatego z odciągnięciem pokarmu nie powinno być problemu nawet w dniu operacji Mleko z dnia zabiegu trzeba będzie wylać (ze względu na obecność niewielkiej ilości leków znieczulających), a od następnego dnia odciągnięte mleko można podać dziecku. Zgłoś tylko personelowi, że karmisz, to otrzymasz leki przeciwbólowe, które z karmieniem się nie kłócą (paracetamol, ibuprofen, ew. tramadol).
                  Życzę zdrowia!
                  anestezjolog i początkująca mama
                  • basiak36 Re: Musze do szpitala 05.10.11, 21:36
                    > Dlatego z odciągnięciem pokarmu nie powinno być problemu nawet w dniu operacji
                    > Mleko z dnia zabiegu trzeba będzie wylać (ze względu na obecność niewielkiej il
                    > ości leków znieczulających),

Leki w mleku sie nie akumuluja, tylko opuszczaja pokarm w taki sam sposob jak opuszczaja uklad krwionosny matki. Tutaj w UK mozna karmic w momencie jak matka wybudza sie z narkozy i jest w stanie normalnie trzymac dziecko na rekach tak aby przystawic do piersi.

I pare linkow od pani Moniki:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,570,108206026,,narkoza_a_karmienie_piersia.html?v=2
                    forum.gazeta.pl/forum/w,570,92844675,92978731,Re_Pani_Moniko_narkoza_to_juz_bylo_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka