aggiej
20.10.11, 19:16
Pani Malwino mam nadzeje ze Pani bedzie w stanie mi jakos pomoc i odpowiedziec na nurtujace mnie pytania. Karmie odciagnietym mlekiem, moj synek ma 3,5 tygodnia i zjada BARDZO duzo: co 3h 150 ml (gdybym wlala do butelki wiecej zjadlyby wszystko)!!! wiem ze to przekracza wszelkie normy bo on potrafi zjesc ponad 900 ml na dobe a powinien niecale 700! jak to mozliwe? czy moze to oznaczac ze moj pokarm jest za chudy czy moze ja rozciagnelam mu zoladek albo go przekarmiam? (probowalam dawac mu mniej, ale za kazdym razem wypijal wszystko w minute i zaczynal plakac i ssac piastki, wiec dawalam mu wiecej) na poczatku odciagalam co 3h metoda 7-5-3 i rozkrecilam sobie laktacje, udawalo mi sie sciagac 1200 ml na dobe. potem staralam sie wydluzyc przerwy i odciagac co 4 h, w miedzy czasie nabawilam sie zatoju. w tej chwili biore antybiotyk i za radami mam z forum kp i kpi odciagam znow co 3 h ale tylko do uczucia ulgi (mniej wiecej po 10 min z kazdej piersi). odciagam juz troszke mniej bo ok 150 ml ale wystarcza to na posilek, jak zobacze ze mleka jest mniej mam zamiar znow wrocic do metody 7-5-3. ale nie chce znow nabawic sie zatoju i guzkow w piersi. prosze mi powiedziec, ile min musze odciagac zeby miec pewnosc ze sciagam mleko wszystkich faz? czy odciagajac po 10 min z kazdej piersi nie odciagam tylko mleka wodnistego 1 fazy? moze dlatego moj synek sie nie najada i wciaz chce wiecej?? pediatra powiedziala mi ze jesli chce tak karmic powinnam odciagac tylko z 1 piersi do oproznienia a potem po 3 h tylko z drugiej piersi (tak jak wyglada kp). powiedziala mi tez ze musze podawac dziecku mleko z tej godziny o ktorej je. czyli jak karmie go wieczorem powinnam mu podac mleko odciagniete poprzedniego dnia wieczorem. tlumaczyla to tym ze mleko zmienia swoj sklad w ciagu doby i dziecko ma inne potrzeby o roznych porach dnia...czy to prawda i czy tak mam robic? w tej chwili podaje mleko "najstarsze" czyli to ktore najwczesniej odciagalam i czesto wypada tak ze daje mleko sciagniete 8 godzin wczesniej. mam nadzieje ze Pani mi pomoze!