Dodaj do ulubionych

pytania do eksperta o kpi!!!

20.10.11, 19:16
Pani Malwino mam nadzeje ze Pani bedzie w stanie mi jakos pomoc i odpowiedziec na nurtujace mnie pytania. Karmie odciagnietym mlekiem, moj synek ma 3,5 tygodnia i zjada BARDZO duzo: co 3h 150 ml (gdybym wlala do butelki wiecej zjadlyby wszystko)!!! wiem ze to przekracza wszelkie normy bo on potrafi zjesc ponad 900 ml na dobe a powinien niecale 700! jak to mozliwe? czy moze to oznaczac ze moj pokarm jest za chudy czy moze ja rozciagnelam mu zoladek albo go przekarmiam? (probowalam dawac mu mniej, ale za kazdym razem wypijal wszystko w minute i zaczynal plakac i ssac piastki, wiec dawalam mu wiecej) na poczatku odciagalam co 3h metoda 7-5-3 i rozkrecilam sobie laktacje, udawalo mi sie sciagac 1200 ml na dobe. potem staralam sie wydluzyc przerwy i odciagac co 4 h, w miedzy czasie nabawilam sie zatoju. w tej chwili biore antybiotyk i za radami mam z forum kp i kpi odciagam znow co 3 h ale tylko do uczucia ulgi (mniej wiecej po 10 min z kazdej piersi). odciagam juz troszke mniej bo ok 150 ml ale wystarcza to na posilek, jak zobacze ze mleka jest mniej mam zamiar znow wrocic do metody 7-5-3. ale nie chce znow nabawic sie zatoju i guzkow w piersi. prosze mi powiedziec, ile min musze odciagac zeby miec pewnosc ze sciagam mleko wszystkich faz? czy odciagajac po 10 min z kazdej piersi nie odciagam tylko mleka wodnistego 1 fazy? moze dlatego moj synek sie nie najada i wciaz chce wiecej?? pediatra powiedziala mi ze jesli chce tak karmic powinnam odciagac tylko z 1 piersi do oproznienia a potem po 3 h tylko z drugiej piersi (tak jak wyglada kp). powiedziala mi tez ze musze podawac dziecku mleko z tej godziny o ktorej je. czyli jak karmie go wieczorem powinnam mu podac mleko odciagniete poprzedniego dnia wieczorem. tlumaczyla to tym ze mleko zmienia swoj sklad w ciagu doby i dziecko ma inne potrzeby o roznych porach dnia...czy to prawda i czy tak mam robic? w tej chwili podaje mleko "najstarsze" czyli to ktore najwczesniej odciagalam i czesto wypada tak ze daje mleko sciagniete 8 godzin wczesniej. mam nadzieje ze Pani mi pomoze!
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: pytania do eksperta o kpi!!! 20.10.11, 19:33
      Prosze podać mi ile obecnie waży dziecko, jaka była waga urodzeniowa i najniższa spadkowa
      • aggiej Re: pytania do eksperta o kpi!!! 20.10.11, 19:40
        Waga urodzeniowa 4070g, 3 dni po porodzie 3620, doba 7 - 3930, 2 tyg po porodzie 4300, 3 tyg po porodzie 4570. Ostatni raz wazony byl 13 pazdziernika.
    • 1matka-polka Re: pytania do eksperta o kpi!!! 21.10.11, 14:50
      To zadziwiające, jak bardzo można skomplikować tak prostą czynność...
      • aggiej Re: pytania do eksperta o kpi!!! 21.10.11, 15:20
        domyslam sie ze "prosta czynnoscia" nazywasz karmienia piersia? i rozumiem ze sama nie mialas z ta prosta czynnoscia najmniejszego problemu. zazdroszcze bardzo! niestety sa takie matki i takie dzieci ktorym to nie wychodzi mimo wielu prob i staran. tak bylo u mnie. nie chcialam jednak sie poddawac i podawac mm a dziecko musi jesc. wybralam wiec kpi.... faktycznie jest to bardzo skomplikowane, i odbiera mi cala rados z macierzynstwa! dalabym wiele zeby moc karmic piersia a nie tak jak teraz spac 2h na dobe, odciagac mleko co 3h, wyparzac butelki miedzy karmieniami i jeszcze jakims cudem znajdowac czas i sile zeby opiekowac sie noworodkiem. nie wspomne juz o pogodzeniu tego ze studiami! mam wiele watpliwosci jesli chodzi o sklad mleka, ilosci zjadane przez mojego synka, jak rowniez sama metode odciagania o czym napialam w moim poscie...jesli masz jakies sugestie albo porady ktorymi mozesz sie podzielic to bede bardzo wdzieczna :)
      • dele_mele Re: pytania do eksperta o kpi!!! 21.10.11, 22:07
        Wiesz, też zawsze myślałam że to najprostsza czynność na świecie. Życie pokazało co innego. Więc te komentarze sobie daruj, bo naprawdę nie każda matka, mimo najszczerszych chęci, może karmić piersią.
    • matka_karmiaca Re: pytania do eksperta o kpi!!! 21.10.11, 22:14
      > min musze odciagac zeby miec pewnosc ze sciagam mleko wszystkich faz? czy odcia
      > gajac po 10 min z kazdej piersi nie odciagam tylko mleka wodnistego 1 fazy?

Jak odstawiasz do lodówki, to mleko Ci się rozwarstwia na tłuszczyk na wierzchu i resztę, prawda? Sprawdź, czy jak ściągasz krócej, to "kożucha" jest mniej. Sprawa indywidualna, to nie jest tak, że po iluś minutach zawartość tłuszczu nagle się zmienia.

> pediatra powiedziala m
      > i ze jesli chce tak karmic powinnam odciagac tylko z 1 piersi do oproznienia a
      > potem po 3 h tylko z drugiej piersi (tak jak wyglada kp).

Chyba wg Tracy Hogg. Odciągaj jak Ci wygodnie.

> powiedziala mi tez ze
      > musze podawac dziecku mleko z tej godziny o ktorej je. czyli jak karmie go wie
      > czorem powinnam mu podac mleko odciagniete poprzedniego dnia wieczorem. tlumacz
      > yla to tym ze mleko zmienia swoj sklad w ciagu doby i dziecko ma inne potrzeby
      > o roznych porach dnia...czy to prawda i czy tak mam robic?

Trochę niby tak, ale dzieci karmione mm jedzą takie samo rano i wieczorem i żyją... Aż takich różnic w składzie nie ma.
    • malwina.okrzesik Re: pytania do eksperta o kpi!!! 22.10.11, 20:40
      ODPOWIADAM DRUKIEM:
      Pani Malwino mam nadzeje ze Pani bedzie w stanie mi jakos pomoc i odpowiedziec
      > na nurtujace mnie pytania.
      SPRÓBUJĘ
      Karmie odciagnietym mlekiem, moj synek ma 3,5 tygodn
      > ia i zjada BARDZO duzo: co 3h 150 ml (gdybym wlala do butelki wiecej zjadlyby w
      > szystko)!!! wiem ze to przekracza wszelkie normy bo on potrafi zjesc ponad 900
      > ml na dobe a powinien niecale 700! jak to mozliwe?
      TAKA ILOŚĆ POKARMU JEST RZECZYWIŚCIE SPORA, ALE NORMA U DZIECKA O TAKIEJ WADZE, PRZYBIERAJĄCEGO ZUPEŁNIE PRZECIĘTNIE TO OK 750ML. A PANI SYNEK PRZYBIERA BARDZO ŁADNIE, WIĘC I ILOŚCI ZJADANEGO MLEKA SĄ WIĘKSZE.
      czy moze to oznaczac ze moj
      > pokarm jest za chudy czy moze ja rozciagnelam mu zoladek albo go przekarmiam?
      NIE JEST ZA CHUDY, BO POKARM JEST ZAWSZE DOBRY, DZIECKO NIE JEST PRZEKARMIONE. DUŻO ROŚNIE TO DUŻO POTRZEBUJE. (
      > probowalam dawac mu mniej, ale za kazdym razem wypijal wszystko w minute i zacz
      > ynal plakac i ssac piastki, wiec dawalam mu wiecej)
      JEŚLI MALUCH JE ŁAPCZYWIE, WARTO KARMIĆ GO "NA RATY", TAK ABY 2-3 RAZY W CIĄGU JEDNEGO KARMIENIA ZABRAĆ BUTELKĘ, WZIĄĆ MALUSZKA DO ODBICIA I ZŃOW PODAĆ MLEKO. WAŻNE, ABY UCZUCIE NASYCENIA W ŻOŁĄDKU DOSZŁO DO ODPOWIEDNICH REJONÓW MÓZGU, BO WTEDY POJAWIA SIĘ SYGNAŁ- JUŻ DOŚĆ . JEŚLI DZIECKO JE BARDZO KRÓTKO, MOŻE BYĆ TAK, ŻE ZJADA WIĘCEJ NIŻ RZECZYWIŚCIE POTRZEBUJE. SZCZEGÓLNIE DZIECI SSĄCE BUTELKĘ SĄ BARDZIEJ NARAŻONE NA PRZEKARMIENIE WŁAŚNIE ZE WZGLĘDU NA DŁUGOŚĆ TRWANIA JEDNEGO KARMIENIA. BRANIE PIĄSTEK DO BUZI MOŻE TEŻ ŚWIADCZYĆ O POTRZEBIE SSANIA- PROPONUJĘ W TAKIEJ SYTUACJI PODAĆ SMOCZEK.
      na poczatku odciagalam co 3
      > h metoda 7-5-3 i rozkrecilam sobie laktacje, udawalo mi sie sciagac 1200 ml na
      > dobe. potem staralam sie wydluzyc przerwy i odciagac co 4 h, w miedzy czasie na
      > bawilam sie zatoju. w tej chwili biore antybiotyk i za radami mam z forum kp i
      > kpi odciagam znow co 3 h ale tylko do uczucia ulgi (mniej wiecej po 10 min z ka
      > zdej piersi).
      TAK MOŻE ZOSTAĆ, JAK POKARMU JEST DUŻO MOŻNA DOPASOWAĆ CZAS ODCIĄGANIA DO ZAPOTRZEBOWANIA NA MLEKO
      odciagam juz troszke mniej bo ok 150 ml ale wystarcza to na posil
      > ek, jak zobacze ze mleka jest mniej mam zamiar znow wrocic do metody 7-5-3. ale
      > nie chce znow nabawic sie zatoju i guzkow w piersi. prosze mi powiedziec, ile
      > min musze odciagac zeby miec pewnosc ze sciagam mleko wszystkich faz? czy odcia
      > gajac po 10 min z kazdej piersi nie odciagam tylko mleka wodnistego
      TAK JEST W PORZĄDKU, PROSZĘ ODCIĄGAĆ TYLKO TYLE CZASU ILE POTRZEBA DO WYTWORZENIA JEDNEJ PORCJI DLA SYNKA
      1 fazy? moz
      > e dlatego moj synek sie nie najada i wciaz chce wiecej?? pediatra powiedziala m
      > i ze jesli chce tak karmic powinnam odciagac tylko z 1 piersi do oproznienia a
      > potem po 3 h tylko z drugiej piersi (tak jak wyglada kp).
      MOŻNA TAK ZROBIĆ, ALE TRZEBA UWAŻAĆ, CZY DRUGA PIERŚ ZA BARDZO SIĘ NIE PRZEPEŁNI, BO PRZECIEŻ BĘDZIE PRZERWA 6 GODZIN. ODCIĄGANIE Z JEDNEJ PIERSI MOŻE DOBRZE ZADZIAŁAĆ GDY OGÓLNIE JEST NADPRODUKCJA POKARMU.
      powiedziala mi tez ze
      > musze podawac dziecku mleko z tej godziny o ktorej je. czyli jak karmie go wie
      > czorem powinnam mu podac mleko odciagniete poprzedniego dnia wieczorem. tlumacz
      > yla to tym ze mleko zmienia swoj sklad w ciagu doby i dziecko ma inne potrzeby
      > o roznych porach dnia...czy to prawda i czy tak mam robic? w tej chwili podaje
      > mleko "najstarsze" czyli to ktore najwczesniej odciagalam i czesto wypada tak z
      > e daje mleko sciagniete 8 godzin wczesniej.
      NAJLEPSZE JEST MLEKO ŚWIEŻO ODCIĄGNIĘTE, CZYLI NAJLEPIEJ ODCIĄGAĆ NA BIEŻĄCO, NIE CHOWAĆ GO DO LODÓWKI TYLKO DAĆ ZARAZ MALUCHOWI. ZARAZ PO ODCIĄGNIĘCIU ŻYWE SKŁADNIKI POKARMU SĄ NAJBARDZIEJ AKTYWNE. JAK NIE BĘDZIE MOŻLIWE PODANIE POKARMU ŚWIEŻEGO, TO WYJĄĆ Z LODOWKI TO CO "NAJNOWSZE". PORA KIEDY ON BYŁ ŚCIĄGANY NIE MA TAKIEGO ZNACZENIA.
      mam nadzieje ze Pani mi pomoze! [/i]
      CZY TO WYJAŚNIA PANI WĄTPLIWOŚCI?
      • aggiej Re: pytania do eksperta o kpi!!! 22.10.11, 22:08
        Pani Malwino zdecydowanie rozwiala Pani wszystkie moje watpliwosci i mnie uspokoila! :) Bardzo Pani dziekuje!!!

Potrzebuje jeszcze jednej Pani porady. Od 5 dni biore antybiotyk (2 tygodnie temu nabawilam sie zapalenia piersi) ale nie widze rezultatow, wprawdzie nie mam goraczki, piers nie jest juz taka pelna ale zostaly w niej 3 guzki w tym jeden dosyc spory. W miejscu tego najwiekszego guzka piers jest bardzo czerwona. Boje sie ze powstal tam ropien albo nabawilam sie zapalenia jakims gronkowcem. Co powinnam zrobic? Do jakiego lekarza sie udac? (internisty, ginekologa czy moze chirurga?) A moze zrobic posiew mleka albo np usg piersi? Jesli usg to czy zrobi to ginekolog? Boje sie ze im wiecej bede zwlekac tym wiekszy bedzie guz. Co Pani zdaniem powinnam zrobic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka