25.11.11, 20:17
Wiem, że już takie wątki były, o szybko przybierających dzieci i zasadniczo u dzieci karmionych piersią nie ma górnych granic przyrostów wagowych, ale chciałabym się upewnić czy jednak dobrze robię. Przy okazji ostatniego szczepienia trafiliśmy na inną niż zwykle lekarkę i dostałam ochrzan, że Mały ma nadwagę i że to przez, że źle karmię. Urodził się mając 3340 kg w wieku 8 tygodni ważył już 6200 (wtedy lekarka nie widziała problemu). Przy kolejnym badaniu (3,5 miesiąca) ważył 7440 czyli tak naprawdę spowolnił swoje przybieranie i spadł z 90 na 75 centyl. Karmię go tylko piersią na żądanie (czasem co 4 godziny czasem co godzinę, jak mu pasuje). Pozwalam zasypiać przy piersi i sobie ciumkać. W nocy śpimy razem i je też przynajmniej 2-3 razy. lekarka twierdzi, że go przekarmiam, powinnam po ok. 10 minutach zabierać pierś, karmić nie częściej niż trzy godziny i koniecznie wprowadzić smoczek zamiast ciumkania.
Mi się takie zmiany nie bardzo uśmiechają, ale może faktycznie jest na tyle duży, że powinnam próbować jakoś uregulować jego karmienie? Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Za gruby? 25.11.11, 20:31
      Potwierdzimy Twoją intuicję - niech lekarka spada na drzewo z takimi radami.
    • auszrine Re: Za gruby? 25.11.11, 20:31
      Sądzę, że tej lekarce ktoś powinien zabierać sprzed nosa talerz z obiadem po 10 minutach. Może nawet po pięciu, w końcu jest dorosła.
    • melancho_lia Re: Za gruby? 25.11.11, 20:33
      Olej kolejną mądrą inaczej lekarkę. Ciekawe co by powiedziala na moją glizdę, która z urodzeniowej wagi 2850 (spadek do 2750) po 8 tygodniach skoczyła na 6100- czyli po 8 tygodniach ważyła ponad dwa razy tyle co przy narodzinach.
      Obecnie młoda ma 3 lata i jest jedną z drobniejszych w swojej grupie w przedszkolu.
      Karm piersią tyle ile dziecko potrzebuje, nie przekarmisz.
      Starszak był pulchniutki przez całe niemowlęctwo- też nie raz slyszalam, ze przekarmiam go piersią itp. Obecnie ma prawie 6 lat i jest chudy jak szczypior.
      • justa_m1 Re: Za gruby? 25.11.11, 20:46
        Daj spokój i karm jak dziecko chce Mój młody zaraz skonczy 4 m-ce i waży 9 kg. W dzień jada dosyć często a i pociumkac lubi jak jest spiacy. Nie ma to jak piekny obarz zdrowego dziecka przyssanego do mamy, albo wywijający nogami z niecierpliwością patrząc jak mam odpina biustonosz aby podać jeść:) Uwielbiam to. I niech Twoje młode je ile potrzebuje, nie żałuj:)
    • womysia Re: Za gruby? 25.11.11, 21:02
      jakaś szalona lekarka. zabierać po 10 minutach? wyobrażam sobie co mój syn na to... też ważył 3,450 a teraz 7,300 (za tydzień skończy 4 miesiąc).
    • malwina.okrzesik Re: Za gruby? 29.11.11, 19:12
      wszystko jest w porządku, po co psuć coś, co jest dobre i cieszy oboje: mamę i dziecko?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka