04.04.12, 01:57
Mój dzidziuś za tydzień będzie miał 4 miesiące i chyba pojawił nam się problem.

Ostatnio moja pociecha nie robiła kupki przez 6 dni - rewelacyjnie pomógł czopek. Na następny dzień po czopku było jeszcze jedno wypróżnienie. Dzisiaj, we wtorek minął piąty dzień od tej kupki - a tu mój dzidziuś znowu nie za bardzo chce się wypróżnić...
Czy powinnam się niepokoić i udać do pediatry? A może jest to normalne, że niemowlak karmiony wyłącznie piersią tak rzadko produkuje kupki? Brzuszek mięciutki, siku jest, a dzidziuś raczej nic sobie z tego nie robi, tzn. nie płacze. Macie jakieś rady? Ktoś miał podobnie - 2 kupki na dwa tygodnie?

Z góry dzięki za pomoc!!

A zapomniałam wspomnieć, że bączki dzidziusia "pachną" jak dorosłego - to normalne? Ostatnio karmiłam, dzidziuś pierdnął a mąż myślał, że to ja... ;-(
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: Bączki 04.04.12, 09:51
      Normalne :).
      Mój syn robił jedną kupę na 5 dni, ale za to później cały kwalifikował się do przebrania, bo pieluchy nie mieściły zawartości. Bąki dawały znać, że Dzień Kupy już blisko ;).
    • mykejla Re: Bączki 05.04.12, 22:28
      Mój synek tez już robi kupki coraz rzadziej, obecnie co 2-3 dni. Zauważyłam też więcej bączków, ale nie skojarzyłam, że to przed Kupką tak intensywniej :)) Dzięki za podpowiedź :D Będę wiedziała, kiedy mam się spodziewać i przygotować :D
    • vangie Re: Bączki 06.04.12, 21:23
      normalne, przez pewien czas moj syn robil jedna na 10 dni- nie prowokowac czopkami, termometrami czy innymi sposobami- jak bedzie pora na niego, to zrobi :)
    • minuta76 Re: Bączki 07.04.12, 10:39
      ...a mój robi nadal 2-3 w ciągu dnia (w nocy zero).
    • kalafiorovva Re: Bączki 07.04.12, 19:05
      Dziękuję za odpowiedzi. Czyli nie mam się co martwić tylko czekać cierpliwie na kupki ;-)
      Sprawdzałam w różnych książkach i we wszystkich praktycznie napisane jest: "niemowlak karmiony piersią może robić kupki co zmianę pieluszki lub raz na tydzień" - różnica co najmniej 30 kup [tydzień razy przynajmniej 6 zmian pieluszek]... zwariować idzie ;-)

Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych Świąt!!
    • Gość: JulkaGee Re: Bączki IP: *.play-internet.pl 01.04.16, 13:29
      Cześć, a co w sytuacji kiedy 7 tygodniowe niemowlę nie wypróżnia się codziennie.. wierci się, pręży, sili na kupkę, ale idą tylko bączki, a wszystkiemu towarzyszy marudzenie lub płacz ?
      No i małą wysypało na twarzy, głowie i szyi. Czy to może być alergia pokarmowa ?
      • yumemi Re: Bączki 01.04.16, 14:11
        Po 6 tygodniu kupki moga byc nawet raz na tydzien.
        Podstawa - czy przybiera ok, czy karmimy czesto i na zadanie, czy nie ma smoczkow, dopajania, tzn czegokolwiek poza piersia.
      • jak-kania-dzdzu Re: Bączki 01.04.16, 15:44
        Wysypka na twarzy i szyi i głowie w tym wieku to może być po prostu trądzik niemowlęcy, mija samo po kilku tygodniach,
      • yumemi Re: Bączki 01.04.16, 17:53
        Moze byc tez przegrzanie - niestety czesty problem.
    • malwina.okrzesik Re: Bączki 07.04.16, 20:46
      wszystko jest w porządku
      to jest normalne u dzieci karmionych piersią, że wypróżnienia są rzadko,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka