20.07.12, 00:09
10 tygodni, od prawie początku obfite wymioty mniej więcej raz na tydzień. Dodatkowo minimalne ulewanie mimo odbijania. Kolek brak.

Niedojrzały układ trawienny czy jednak może to wskazywać np. jakąś nietolerancję, alergię? Nie stosuję żadnej diety laktacyjnej oprócz zdrowej zbalansowanej lekkostrawnej, proszę nie krzyczeć.
Młoda ma nieziemski apetyt, jest na 90/97 centylu, zastanawiam się niekiedy, czy ja jej zwyczajnie nie przekarmiam? Karmię na żądanie wyłącznie naturalnie, z suplementów dostaje jedynie witaminę D.

Coś zbadać?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Wymioty 20.07.12, 00:28
      jesli przyrosty wagi sa dobre, to ulewanie traktujemy wylacznie w kategoriach estetycznych.
      Nie sadze, zeby to byly wymioty, mysle, ze raczej ulewanie, ktore wiele matek postrzega jako bardziej dramatyczne, niz jest w rzeczywistosci.
      Gdyby to mialo byc szkodliwe dla dziecka, przyrost wagi bylyby kiepskie. A w to watpie, jesli dziecko jest na 97. centylu.
      • ph78 Re: Wymioty 20.07.12, 00:38
        No ja też kieruję się głównie wagą, skoro rośnie w oczach to wierzę, że wszystko jest OK.
        Tylko moja starsza nie chlustała - dosłownie - dobrą kwartą mleka co kilka dni, więc po takich incydentach nachodzą mnie wątpliwości. Gdzie przebiega linia między ulewaniem a wymiotami?

Nie chciałabym zignorować czegoś ważnego tylko dlatego, że nie mam skłonności do histerii :)
    • mika_p Re: Wymioty 20.07.12, 09:53
      Minimalne ulewanie to się każdemu niemowlęciu zdarza.
      Natomiast jesli chodzi o te sporadyczne duże, to zastanów się, czy co jeszcze w przeddzień albo na śniadanie - może masz jakies rytualne niedzielne śniadanko z czegoś, czego nie jesz na codzień, a to coś dziecku nie służy.
      Moje młodsze obficie ulewało, jak jadłam mleko (przetwory nie powodowaly reakcji), pomidory albo nektarynki.
      • ph78 Re: Wymioty 20.07.12, 12:56
        Dzięki za konkretną podpowiedź! Faktycznie, wymioty zdarzają się najczęściej w weekendy, kiedy jem inaczej - chyba zacznę prowadzić notatki.
        W jakim czasie od spożycia alergizującego pokarmu przeze mnie może wystąpić reakcja u dziecka?
        • mika_p Re: Wymioty 20.07.12, 14:16
          U mnie w porze obiadowej już były reakcje na moje śniadanie (a ja rannym ptaszkiem nie jestem i śniadam późno)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka