Dodaj do ulubionych

Choroba maluszka i laktacja

22.12.12, 18:13
Młody ma skończone 11 tygodni. Już drugi raz jest przeziębiony. Nosek zatkany, kaszel i brak apetytu. To znaczy trochę je, ale znacznie mniej niż normalnie. Do tego jak kaszle to dużo ulewa. Pieluszki też nie takie przepełnione jak zwykle. No i martwię się o laktację, czy jakoś to nie wpłynie na nią negatywnie. Co mam robić, żeby utrzymać ją na wysokim poziomie? Dodam, że przed chorobą młody jadł i tak po kilka minut i przybierał po 300g tygodniowo. Teraz nie jest tragicznie, bo przybrał 150, ale to jednak połowę tego co zwykle.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Choroba maluszka i laktacja 22.12.12, 18:38
      po wyjsciu z choroby pewnie uwiesi sie na piersi na dobre i nadrobi zaleglosci. Spokojnie.
      Jesli katar uniemozliwia czy utrudnia ssanie piersi, mozna uzyc kropli do nosa (np. nasivin, np. na patyczek higieniczny i dotknac nim przedsionka nosa). krople zmniejsza obrzek sluzowki i ulatwia oddychanie (niemowle jedncozesnie potrafi ssac i oddychac przez nos, katar to mocno utrudnia).
    • yumemi Re: Choroba maluszka i laktacja 22.12.12, 20:42
      Laktacji nie utrzymujemy na jakimś poziomie według tego co nam sie wydaje:-) To dziecko ustawia laktacje. Jesli teraz ssie mniej i laktacja troche spadnie, za pare dni jak wyzdrowieje, bedzie ssac częściej i znów sobie ustawi laktacje tak jak potrzebuje.
      Jedyne co możesz robić to pozwolić dziecku ssac ile chce.
      Wietrzysz w domu? Temperatura nie wyzsza niz 19-20 stopni? Dziecko ma częste spacerki na powietrzu?
      • bialasek75 Re: Choroba maluszka i laktacja 22.12.12, 20:52
        No to dobrze. Bałam się, że jak młody wyzdrowieje to mu mleka zabraknie. Ale dziś już lepiej się czuje i częściej ssie, ale ciągle kaszle paskudnie.
        W sypialni zakręcam kaloryfer na noc i jest max 19 stopni i ok 60% wilgotności, bo pranie wisi non stop. Spacery codzienne i spanie w wózku pod domem. A mieszkam w UK, więc wilgoć wszędzie dookoła. Niestety, mamy w domu czterolatkę, która non stop smarki przynosi z przedszkola.
        • mama.rozy Re: Choroba maluszka i laktacja 23.12.12, 08:51
          białąsku,laltacja sobie poradzi,jak będziesz przystawiac
          obserwuj pieluchy i samo dziecko-czy nie robi się apatyczne,ospałe,nie"leci"przez ręce.a kaszel-też patrz,jaki jest.czy duszący i głęboko w plecach(tak łopatologicznie;)),czy się odrywa.
          to może byc zwykłe podrażnienie nosa w okresie grzewczym
        • yumemi Re: Choroba maluszka i laktacja 24.12.12, 07:45
          Wiesz co, mieszkam w UK 20 lat i całe lata suszylam pranie w domu w zimie a ostatnio przeczytałam to: m.bbc.co.uk/news/uk-scotland-20176376
          I kupiłam suszarke:-)
          Faktycznie jak na klimat angielski u nas suszenie w domu powodowało za duzo wilgoci która moze tez być szkodliwa.

Pokarm sie nie kończy tak łatwo, inaczej ludzkość by nie przetrwała :-) zdrowka życzę
          -----------------------------------------
          • bialasek75 Re: Choroba maluszka i laktacja 24.12.12, 13:59
            No marzyłaby mi się suszarka, kiedyś może się dorobimy, bo to tak wygodnie. Mam pralko-suszarkę, ale to jest jedna wielka porażka, nie suszy tylko grzeje ubrania.

A młody już lepiej. Jeszcze kaszle, ale już tak nie ulewa i je chętniej. Nie marudzi, że mało mleka.
    • aniaurszula Re: Choroba maluszka i laktacja 26.12.12, 17:31
      niestety katar przeszkadza w kp. mlodsza tez pierwszy katar zlapala jak miala 3 tygodnie, gdy mial 6 tygodni dopadlo ja zapalenie oskrzeli (nie trafilysmy do szpitala) bylo strasznie ale przystawialam do piersi bardzo czesto nawet co 15-30 minut aby choc troche zjadla. laktacje utrzymalam i dziecku nic sie nie stalo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka