Dodaj do ulubionych

wrażliwe piersi. Jak je przyzwyczajać

02.08.04, 15:32
Moje dziecko urodzi się za 3 miesiące. Ale juz dzis mam bardzo wrażliwe na
dotyk piersi, szczególnie sutki. Czy jest jakis sposób na ich zachartowanie.
Przyjaciółki starszą, że nadważliwośc piersi może prowadzic do bólu przy
karmieniu dziecka. Jak sobie z tym radzić, napiszcie proszę
Obserwuj wątek
    • kinga_kanadyjka Re: wrażliwe piersi. Jak je przyzwyczajać 03.08.04, 15:45
      dorri napisała:

> Moje dziecko urodzi się za 3 miesiące. Ale juz dzis mam bardzo wrażliwe na
      > dotyk piersi, szczególnie sutki.

twoje hormony szaleja, ja tez tak mialam, ze nawet stanik mi przeszkadzal i to
      ostro, a teraz jak karmie to prawie ze nic nie czuje.

Czy jest jakis sposób na ich zachartowanie. Raczej nie opoleca sie hartowania,
      bo czesto mozna uszkodzic naskorek a takze i kanaly mleczne w sutce.

> Przyjaciółki starszą, że nadważliwośc piersi może prowadzic do bólu przy
      > karmieniu dziecka.
      Bol przy karmieniu jest spowodowany nieprawidllowym przystawieniem do piersi.
      Jest oczywiscie stopien niewygodny przez pierwsze pare tygodni, ale jezeli jest
      to pol to wtedy trzeba dziecko przystawic jeszcze raz aby skorygowac. Jest tez
      czasem bol albo ostry jak igly, albo tepy kiedy nastepuje splyw mleka z
      gruczolow, sa tez infekcje.

Najlepiej idz do osrodka laktacyjnego i porozmawiaj ze specjalista.
      powodzenia.
      • dorri dzieki Kingo 04.08.04, 14:03
        pocieszyłas mnie tym nieprzyzwyczajniem piersi do karmienia, dotychczas (pocz.
        7 mies) nic z tym nie robiłam i juz sie bałam, że zmarnowałam szansę na
        przyjemność płynącą z nautralnego karmienia. mam nadziję, że ośrodek laktacyjny
        przy szpitalu w którym będę radzic nauczy mnie jak sprawnie przystawiać dziecko
        do piersi.
        dzieki raz jeszcze. pozdrowienia dla dzidzi.
        • ka_wier moze jednak hartować.... 04.08.04, 18:44
          hej dorri,
          urodziłam synka prawie 4 tyg temu. super się przystawia. wrecz wzorcowo. tylko
          że je po kilkanaście godzin n a dobę i ma taki uścisk dziąseł ze i tak mam
          końcówki brodawek zjedzone.9sutek tyle godzin w wodzie i ten uścisk) boli
          straszliwie i najgorsze że się nie goi. moja mama mówiła mi zebym hartowała
          brodawki szorując je szorstką gąbka- a ja ją "olałam" bo mi powiedzieli ze dziś
          już sie tak nie robi. a dodam ze mam również wrażłiwą skórę i piersi.
          i nic mi teraz nie pomaga ani purelan ani bepanthen ani wcieranie pokarmu. i
          żałuję ze nie posłuchałam mamy. teraz przy karmieniu przeżywam katusze i nie
          cieszy mnie ono wcale.

pozdrawiam , k
          • kinga_kanadyjka Re: moze jednak hartować.... 06.08.04, 01:29
            ja bym poszla do specjalistki laktacyjnej piorunem, bo karmienie nie powinno
            zadawac bolu, ani nei powinnas miec pogryzionych sutek. a szorowanie sutek, czy
            nawet uzywanie mydla na piersiach, podraznia skore i powoduje zmycia naturalnej
            wydzieliny ktora leczy i nawilza piersi is sutki, aby byly bardzie elastyczne i
            nie pekaly tak.
            sprawdz tez czy twoj maluszek naprawde jest dobrze przystawiony, bo powinnie
            miec tez przynajmniej jeden centymetr naokolo sutki, aby nie gryzc sutki.
            mozesz to ulepszyc przez wziecie piersi naokolo sutki miedzy kciuk a wskazujacy
            palec (lewa reka do lewej piersi) i lekko nacisnac tak aby smniejszyc diametr i
            wtedy przystawic synka - dziala jak magia po parurazach.
            powodzenia
          • kinga_kanadyjka mozesz tez miec infekcje 06.08.04, 01:32
            ja bym poszlasprawdzic.
            powodzenia.
            • ka_wier Re: mozesz tez miec infekcje 08.08.04, 16:03
              konsu;towałam sprawę sutków z doradcą lak. pediatrą i moim lekarzem. wszystko z
              cyckami ok. problem polega na tym, ze Staszek chwyta za mocno koncówkę
              brodawki, i to ona jest zmasakrowana. otoczka czy inna czesc brodawki mi=nie
              nie boli. tylko ta nadgryziona. a ze staszkiem tez wszystko ok,wędzidełka ani
              za długie ani za krótkie. po prostu ma chłopina chwyt.
              i nic na to nie poradzę. nie hartowałam brodawek i ciarki mni przechodzą na
              samą myśl o tym, ale codziennie jak się 6 razy zmagam z bólem, i wyję przy
              karmieniu, zastanawiam sie czy to nie był błąd i czy nie powinnam była
              spróbować.
              • fizula Re: do innego doradcy laktacyjnego? 08.08.04, 23:58
                Według mnie, tak jak o tym piszesz dziecko nie ssie prawidłowo, świadczy o tym
                też te kilkanaście godzin karmienia na dobę (?). Prawidłowo ssące niemowlę nie
                ściska brodawki tylko wymasowuje mleko z zatok mlecznych znajdujących się pod
                otoczką (ciemniejsza część naokoło sutka). A więc ściska raczej otoczkę niż
                samą brodawkę. Czy na pewno synek chwyta brodawkę razem z dużą cząścią otoczki?
                Hartowanie brodawek takie jak to się kiedyś polecało prowadzi do wysuszenia
                naskórka i...kłopotów. Przygotowywać do karmienia warto jedynie, jeśli ma się
                płaskie lub wklęsłe brodawki, ale to już inna historia.
    • tupelo Re: wrażliwe piersi. Jak je przyzwyczajać 08.08.04, 22:04
      Dzis juz nie zaleca sie hartowania brodawek, w ciazy sa wrazliwsze - to
      zupelnie normalne. A przy karmieniu najciezsze sa 2 pierwsze tygodnie, ja
      syczalam z bolu, jak Zosia mnie chwytala, a potem sie same zahartowaly i nie ma
      problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka