Dodaj do ulubionych

Pytanie techniczne dot. brodawek...

06.09.13, 18:29
Powiedzcie mi, bo ciągle się zastanawiam i jeszcze nikt mi nie wyjaśnił jak to jest.
Czy brodawka musi "stać" przez całe karmienie piersią? Bo ja się martwię, że coś jest ze mną nie tak. Jak prawie 3 lata temu urodziłam córkę to sutek owszem stawał, ale na chwilę, po wyjęciu z buzi dziecka był flak. Czy to mogło też między innymi wpłynąć na efektywność ssania, najadania się przez dziecko? Niedługo rodzę, chcę mieć komfort psychiczny, czy takie zachowanie się brodawki jest dopuszczalne czy należy coś z tym zrobić... Moja położna nie odbiera telefonów, nie mam się kogo zapytać.
Bardzo proszę o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Pytanie techniczne dot. brodawek... 06.09.13, 19:22
      sutek ma być taki jak jest. nie ważne, czy zawsze stojący czy flakowaty. dziecko nie ma wzorca, przysysa się do czegokolwiek i w ten sposób utrwala sobie jak ma to coś wyglądać.
      problemy posmoczkowe wynikają właśnie z tego, ze smoczek czy to uspokajacz czy z butelki nigdy nie jest flakiem, tak jak czasem naturalna pierś bywa tylko zawsze jest wypukły i dziecko oczekuje takiej właśnie wypukłości a dostaje flak i jest ryk. :)
    • malwina.okrzesik Re: Pytanie techniczne dot. brodawek... 06.09.13, 22:50
      Wszystko jest w porządku, brodawka nie musi stać, może być "flak". Ważne, żeby w czasie karmienia znajdowała się w całości w buzi dziecka wraz z częścią otoczki, bo to gwarantuje efektywne ssanie. Co się z nią dzieje w buzi dziecka, jak się układa, dopasowuje nie ma dla
      Pani żadnego znaczenia. Można spać spokojnie, dziecko dopasuje się do brodawki takiej jaka jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka