27.10.13, 15:01
witam
Niedługo urodzę dziecko z rozszczepem wargi i prawdopodobnie podniebienia. Jak wygląda sprawa karmienia piersią dziecka z taka wadą?
Obserwuj wątek
    • arathlo Re: rozszczep 27.10.13, 15:56
      tutaj nie ma chyba tylu osób na forum, żebyś zebrała jakieś sensowne doświadczenia od osób z tym samym problemem...
      poszukaj może są jakieś fora rodziców dzieci z rozszczepem
      Jak wpisałam karmienie piersią a rozszczep podniebienia, to znalazłam np.
      www.doz.pl/czytelnia/a1828-Karmienie_dziecka_z_rozszczepem_wargi_lub_podniebienia
      skąd wynika, że można karmić piersią dziecko z rozszczepem, choć jest to trudne, a przy rozległym rozszczepie nawet niemożliwe.
      Gdzieś indziej przeczytałam, że im dziecko bardziej w pionie tym lepiej, aby mleko nie przedostawało się do jamy nosowej.

Myślę, że będzie to wymagało od Ciebie wiele cierpliwości i determinacji, ale jeśli bardzo chcesz karmić, to szukaj pomocy u położnych, doradców lakta, pediatrów, najlepiej takich którzy mają doświadczenie w pomocy mamom dzieci z rozszczepem. Bo podejrzewam, że tak "z ulicy" to możesz usłyszeć, że się nie da, że trzeba dokarmiać butelką, bo nawet matki zdrowych dzieci słyszą takie mity i superrady. Myślę, że jeśli chcesz karmić piersią, to musisz uwierzyć że się uda, pomimo trudności i znaleźć kogoś kto rzeczywiście pomoże Ci karmić piersią. Najlepiej też żebyś od początku w szpitalu jasno precyzowała swoje preferencje co do sposobu karmienia. Może znjadzie się jakaś dobra i mądra dusza wśród personelu.

Życzę Ci szczęścia, powodzenia i zdrowia dla dzieciaczka, bo na pewno przed Wami długa i trudna droga. Oby zwieńczyła się sukcesem i zdrowiem! :)
    • mooonk Re: rozszczep 15.11.13, 09:31
      Witaj,
      Ja urodziłam córeczkę z rozszczepem wargi i karmiłam ją piersią do operacji,czyli około 7 mies. Potem musiała być karmiona łyżeczka przez 3 tygodnie i już nie udało mi się wrócić do piersi. Mała miała kolki , ale nie wiem czy to przez rozszczep ... Chyba nie. Bardzo się cieszyłam,że mogłam ją karmić,piersią. Tobie też tego życzę :-)
    • malwina.okrzesik Re: rozszczep 20.11.13, 12:35
      Powodzenie w karmieniu piersią zależy od tego jak duży jest rozszczep i czy tej wadzie nie towarzyszą jeszcze inne problemy zdrowotne. Warto aby dziecko mogło pić z piersi ze względu m. in na szybsze gojenie rany pooepracyjnej, właściwości przeciwinfekcyjne mleka, zapobieganie stanom zapalnym.

Trudność w rozszczepie stanowi brak możliwości uszczelnienia i utrzymania piersi w buzi oraz ograniczona zdolność do wytworzenia ujemnego ciśnienia podczas ssania. Nacisk na pierś podczas ssania, czyli ciśnienie dodatnie wytwarza się również z trudem. Przez ubytek w jamie ustnej do nosa może przedostawać sie pokarm.
      Dziecko może niedostatecznie pobierać pokarm i w związku z tym zbyt mało przybierać na wadze. Produkcja pokarmu zmniejsza się. Karmienie ułatwia założenie płytki podniebiennej.

To na co warto zwrócić uwagę:
      odpowiednią pozycję, czyli dziecka zawsze nad piersią pozycja pionowa, aby mleko nie wlewałó sie do nosa
      zwrócic uwage na prawidłowe przystawianie do piersi, aby pierś dobrze wypełniła ubytek
      rozszczep wargi można "uszczelnić" przytrzymując wargi palcem lub poprzez zbliżenie rozszczepionych części warg do siebie
      pomocny bywa "chwyt tancerza", aby żuchwa była bardziej stabilna
      buzia będzie szczelniej wypełniona piersią, jeśli będziemy przystawiać dziecko do piersi miękkiej, np po delikatnym odciągnieciu pokarmu. Wart zastosowania jest chwyt "filiżankowy" piersi (teaup hold)
      w przypadku nieefektywnego ssania, utrzymanie laktacji poprzez odciaganie
      do dokarmiania użycie odpowiedniego smoczka, np butelki Habermana
      dziecko które nauczy się ssac pierś może być też dokarmiane drenem
      jeśli karmienie z piersi jest niemożliwe zwrócić uwagę na bliski kontakt ciało do ciała , na utrzymanie ssania nawet jeśli nie zaspokaja ono głodu

Trudno powiedzieć jak będzie w Waszym przypadku, ważne aby dobrze ocenić możliwości karmienia z piersi- są dzieci z roszczepem które najadają sie z piersi bez problemu, są takie które nigdy nie naucza się ssania piersi.
      Radziłabym już teraz poszukać w okolicy kogoś, kto wesprze Panią w poczatkach karmienia i pomoże realnie ocenić sytuację.
      • Gość: ela Re: rozszczep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 12:52
        Witam. A jakie preparaty należy stosować w celu pielegnacji śluzówki jamy ustnej u dziecka z rozszczepem? Przecież jest ona narażona na wysychanie. Dziekuję z góry za odpowiedź.
    • Gość: ilona Re: rozszczep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.14, 20:37
      Zapraszamy na naszą nową stronę dotyczącą rozszczepów powiązaną z grupą na Facebooku: www.rozszczepy.sos.pl Znajdziecie tu podstawowe informacje, forum oraz kontakt do grupy na FB. Zapraszamy.
    • Gość: ilona Re: rozszczep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.14, 20:42
      Zapraszamy na naszą nową stronę dotyczącą rozszczepów powiązaną z grupą na Facebooku: www.rozszczepy.sos.pl Znajdziecie tu podstawowe informacje, forum oraz kontakt do grupy na FB. Zapraszamy.
    • pickup4x4 Re: rozszczep 30.01.15, 11:05
      Witam jestem mamą w tej chwili juz 7 letniego chłopca z rozszczepem podniebienia miekkiego, wiele przeszlam bo to nie jedna wada u mojego dziecka, ale dalismy rade i cieszymy sie postepami naszego madrego wspanialego synka. Przeszlismy operacje i dzięki naszemu wspanialemu znajomemu dr wiele zawdzieczamy w szukaniu pomocy w calym kraju. Mysle ze trafilismy na super lekarzy i zespoly z bardzo duzym doswiadczeniem.Jesli jakas mama chcialaby o cos zapytac chetnie podziele sie radami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka