Dodaj do ulubionych

pomocy- 2 tygodniowy synek nie je.

05.12.13, 17:21
Witam, mój syn skończył dziś 2 tyg. Mało śpi , tylko na rękach, karmię piersią. Mały przyssiewa się na ok 4 minuty , nie słyszę odgłosu połykania, pokarm mam bo leci, choć piersi miękkie i flakowate. Ssie i potem albo się bardzo złości i krzyczy, puszcza bąki albo trzyma w buzi pierś. Dziś istna histeria, puszczanie piersi, chwytanie, darcie- aż myślałam,że ma zapalenie ucha ale jak dotykam uszka gdy jest spokojny to nie płacze.Kupy z 5 na dobę, głośne, zółte z białymi kropeczkami.Podałam dziś MM bo myślałam ,że głodny ale wypił ledwo 20 ml. Je co jakieś 1,5- 2 godziny. W nocy co 2. Nie wiem ile waży , czy przybiera. Martwię się ,że nie dojada. Co mogę zrobić? Czy coś na brzuszek mogę takiemu malcowi podać- Bobotic???Do tego je jestem rozbita depresyjnie i lękowo. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • dziewczyna_bosmana Re: pomocy- 2 tygodniowy synek nie je. 05.12.13, 18:47
      Jak by nie jadł to by nie było tyle kup (prawidłowych swoją drogą). Zjadł ledwo MM więc dojada, nie dokarmiaj więcej. Moja córka też od początku puszcza dużo bąków, to dobrze bo gazy nie zatrzymują się w brzuszku i nie ma kolek. Jak się przy bąkach nie pręży i nie płacze to ciesz się że bączkuje :) A że wisi na cycu to w tym wieku raczej norma. Zważ przy najbliższej okazji i patrz czy sika, powinno być 6 ciężkich pieluch. Na razie nie widać powodów do niepokoju (oczywiście mimo wszystko sprawdź wagę). Siedź sobie wygodnie albo leż i karm, ciesz się spokojem i maluszkiem :)
      • majolo dodam,ze ma zółte białka oczu 05.12.13, 18:54
        wypisali nas po 4 dobach bez zastrzezen, choc w ksiazeczce widze ze napisali ze zoltaczka pojawila sie w 2 dobie i trwa do nadal. oczka zolte. przy kupach nieraz placze i prezy sie ale nie zawsze. czy moze to niejedzenie od tej zoltaczki ???
        • dziewczyna_bosmana Re: dodam,ze ma zółte białka oczu 05.12.13, 20:20
          Jak was wypisali z małą żółtaczką to pewnie minie samoistnie, moja też miała żółte oczka, przeszło samo. Skontroluj koniecznie w rejonie czy mija. Nie wiem czy jedzenie ma coś wspólnego z żółtaczką, moja jadła jak trzeba i nie miała żadnych dolegliwości.
        • mad_die Re: dodam,ze ma zółte białka oczu 05.12.13, 20:34
          Podwyższony poziom bilirubiny może nawet 21 dni się utrzymywać.
          Na wypłukanie bilirubiny pomaga karmienie, częste i długie - więc tak, dziecko ma być przy piersi dużo i często, ma ssać, łykać i na wadze przybierać. I sobie z żółtaczką poradzi samo.

Idź zważyć, będziesz wiedziała, czy wszystko ok. Takiego malucha jednak wypada zważyć raz na 1-2 tygodnie, żeby mieć spokojną głowę.
    • mad_die Re: pomocy- 2 tygodniowy synek nie je. 05.12.13, 20:37
      Norma dla tego wieku, spanie przy mamie, na mamie, z piersią w buzi.
      Na to się w ogóle nie patrzy, patrzy się na wagę. Jak przybiera na wadze?

Jak ssie i się złości, to podnieś, odbij, ponoś, potul i znowu do piersi - najlepiej tej samej. A jak nie chce, to do drugiej. I w różnych pozycjach karm.

Kupy dobre robi. A jak sika?

Smoczka zna?

Koniecznie idź zważyć.

Na brzuszek nic nie dawaj, tylko pierś.

Na rozbicie - poszukaj wsparcia w bliskich - mężu, mamie, siostrze, koleżance, tu na forum tez pomożemy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka