Dodaj do ulubionych

Przerośnięte endometrium, a kp - do Eksperta

17.01.14, 22:28
Witam, Zacznę od tego, że mam 30 lat, rok temu urodziłam i nadal kp. Podejrzewa sie u mnie PCOS. W dniu dzisiejszym byłam u lekarza z powodu przedłużającego się krwawienia (ponad 2 msc). Lekarka zbadała i powiedziała, że mam przerośnięte endometrium, na co zapisała Orgametril 1 tab przez 10 dni. Jednocześnie wrecz nakazała odstawić z automatu córkę od piersi. Powiedziała, że już wypisuje mi tabletki na zatrzymanie laktacji i mam zakaz karmienia. Powiedziałam jej, że jak to sobie wyobraża odstawić dziecko z dnia na dzień, na co mi rzekła ze w takim razie mam czas 2 tygodnie i wtedy kategorycznie muszę odstawić. Po dalszych rozmowach stwierdziła, że zamiast odstawić córkę mam założyć sobie wkładkę Mirena.

Czy przerośnięte endometrium jest faktycznie wskazaniem do ostawienia od piersi? Czy coś mi grozi przy dalszym karmieniu piersią? Nie chce córki odstawiać, nie chcę też stosować żadnych wkładek. Pani Ekspert i mamy bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Przerośnięte endometrium, a kp - do Eksperta 18.01.14, 18:42
      przerośnięte endomedrium nie jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią

jesli lekarz widzi potrzebę podania progesteronu to może Pani poprosić o zamiennik, naturalny Luteinę. Orgametril to stary lek, forma syntetyczna hormonu.
      endomedrium może być zmienione w czasie kp ze względu na procesy hormonalne sterujące laktacją, prolaktyna blokuje owulację, pęchęrzyk dojrzewa i dojrzewa, nie może pęknąć, macica przygotowuje się na przyjęcie zapłodnionego jajeczka
      jajnik też wygląda inaczej w czasie kp, z wyżej wymienionego powodu

czyli nie ma paniki, :-)

aby zmniejszyć krwawienia może Pani wspomóc się preparatami magnezu, polecam Magne B6. 2 razy 2 tabl przez miesiąc
      krawienie zmniejsza Hemorigen

• kopiko-lol Re: Przerośnięte endometrium, a kp - do Eksperta 18.01.14, 22:15
        dziekuje za odp :)
        Ile powinnam brac Luteiny? (mam zapas z czasow ciazy-dopochowowe :) )

Co do wygladu jajnikow i podejrzenia PCOS to, stwierdzono juz je na dlugo przed zajsciem w ciaze, ale pocieszyla mnie Pani, że to nie taka anomalia w czasie kp :)

W tym tyg wybieram sie do innego lekarza:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka