Dodaj do ulubionych

Nowe jedzonko a cycuś??????

14.08.04, 12:51
Mam pytanko - moja córcia ma 5 miesięcy od trzech dni smakujemy po troszkę
nowe jedzonko: deserki owocowe, dziś zupkę jarzynową, wieczorem kaszkę owocową
na moim mleczku.Nie mam jeszcze określonych pór podawania tego jedzonka bo są
to jeszcze próby chociaż mała sobie świetnie daje radę.Dziś karmiłam ją
ostatnio mleczkiem o 7 rano, a potem dostała zupkę, potem soczek i znowu
trochę zupki - cosik nie chce mleczka:(.Czy rzeczywiście pojadła sobie tym
jedzonkiem.Jak to robicie że je i też pije mleczko?Pytam bo mi za chwilę
cycuchy porozrywa?:))))
Obserwuj wątek
    • mama_agaty Re: Nowe jedzonko a cycuś?????? 14.08.04, 13:10
      My zaczynaliśmy wprowadzanie nowości od kilku łyżeczek, więc Agata poprawiała
      mleczkiem. Zaczęłam od kaszki ryżowej na moim mleku, potem doszły warzywa
      (marchewka była pierwsza), na końcu owoce i soczki. Chyba trzeba od początku
      narzucić jakiś harmonogram - w końcu nowości mają na celu zastąpienie
      poszczególnych karmień piersią. Teraz karmię piersią 4 - 5 razy, rano Agata je
      kaszkę wymieszaną z deserkiem, w porze obiadu zupkę albo danie z mięsem, czsami
      po obiedzie jeszcze deserek. W międzyczasie pije wodę, herbatkę lub sok.
      Twoja córcia pewnie jest najedzona - brzuszek pełen zupki i soczku, więc mleczka
      nie chce. Pozostaje Ci chyba ściągnąć i zamrozić :)

Pozdrawiamy,

Kasia z Agatką
    • polibius Re: Nowe jedzonko a cycuś?????? 14.08.04, 13:17
      Cześć, moja niunia 11 skończyła 5 miesięcy. Od 12 za radą pediatry wprowadziłam
      marchwkę i na niej przez 4 dni na niej poprzestanę. Następnie dodam ziemniaczka
      i dopiero później jabłuszko. PO 4 kolejnych dniach kaszkę. Oprócz tego Aneczka
      popija sobie mleczko ( karmię piersią). Nowe pokarmy wprowadzam stopaniowo,
      aby wiedzieć jak na dany składnik zareaguje. NIe chciałabym jednego dnia
      wprowadzać kilku składników, gdyż jeżeli na coś będzie uczulona, to wówczas
      miałabym problem. Też nie mam określonych pór podawania pokarmu, gdyż też to są
      dopiero róby, ale chciałabym nauczyć ją do zjadania posiłków stałych w
      godzinach, w których będe w pracy.
      Napisz mi jeszcze, czy Twoja dzidzia lepiej spi po kaszce.
      Pozdrawiam
      • eklon Re: Nowe jedzonko a cycuś?????? 14.08.04, 15:12
        Ja zaczynałam od zupki, bo chcę mojemu synusiowi zastąpić jedno karmienie jak
        jestem w pracy. Zaczynałam od jednej łyżeczki, ale po niemal 2 tygodniach
        Michał najada się już do syta zupką. Gotuję ją sama wg zaleceń lekarza.
        Próbowałam też podawać jabłko i marchewkę, ale na razie tylko kilka łyżeczek.
        Kaszki jeszcze w ogóle nie próbowałam i raczej nie będę wprowadzać.
        • eklon Re: Nowe jedzonko a cycuś?????? 14.08.04, 15:13
          A zapomniałam napisać, że Michał we wtorek kończy 4 miesiące.
      • ministrowa Do polibius:) 14.08.04, 16:13
        Dzięki za odpowiedź.Moja córa skończyła 5 miesięcy 12.03. i wczoraj pierwszy raz
        dałam jej kaszkę ryżową Bobovity bananową.Nie wiedziałam ile więc na próbę
        ściągnęłam 30 ml mleka dałam łyżkę kaszki, bo oczywiście jemy łyżeczką.Mała
        zjadła wsio i bardzo jej smakowało.Potem kąpiel, cyc.Zasneła o 20.Zbudziła się o
        23 a potem o 4 rano.A ostatnie dni budziła się po 4 razy - stąd min.pomysł z
        kaszką.Napisz jak u Ciebie z kaszką:))
        • polibius Re: Do polibius:) 14.08.04, 16:31
          Cześć. Na razie nie próbowałam kaszki. W przyszłym tygodniu spróbuję. MOja Ania
          od kiedy skońćzyła 9 tygodni przestała budzić się w nocy, tj o 21, 21.30
          zasypiała i budziła się o 6 lub 6.30. Jakieś 4 tygodnie temu znów zaczęła. Nie
          wiem, czy to spowodowały upały ( ale 4 tygodnie temu jeszcze ich nie było..) Po
          kilku dniach budziła się średnio co 2 godziny. Od kilku dni budzi się 2 razy.
          Być moze mój pokarm jej nie wystarcza. Zobaczymy jak będzie po kaszce.
          POzdrawiam
          PS niestety nie mogłam Cię "złapać" na gg. Będę próbować :-)
          • ministrowa Re: Do polibius:) 14.08.04, 17:01
            A daj mi swoj numer gg może mnie się uda:)
    • mascarbone Re: Nowe jedzonko a cycuś?????? 14.08.04, 15:42
      Ja też od jakichs 2 tyg wprowadzam nowe pokarmy: w czasie upałów np. po
      godzinie od cycusia dawałam soczek. Jednego dnia ok.12-14 podaję zupkę, a
      drugiego 16-17 deserek owocowy. Po 2-3 godzinach od "słoiczka" daję cycusia. w
      szóstym miesiącu zamierzam dawać w/w godzinach i zupkę i deser. Oboje jesteśmy
      zadowoleni:) Co do trzymania się odstępów 3-5 dniowych między nowościami to się
      nie trzymam - podaję po prostu "słoiczki od 5 mca", różne.
    • mascarbone Re: Nowe jedzonko a cycuś?????? 14.08.04, 15:45
      cd
      a z Twojego postu wynika, że za dużo wszystkiego na raz jej dajesz, dlatego już
      mleka nie chce, najadła się. A cycusie też musą się dostosowac stopniowo do
      nowego rytmu, produkcji odpowiedniej ilości mleka
      • ministrowa Re: Nowe jedzonko a cycuś?????? 14.08.04, 16:08
        Dziewczyny bardzo wam dziękuję za wsparcie.Już jest OK.Mała jak się dorwała do
        cy cy to myślałam że nie skończy.Wszystko co napisałyście to przeczytałam i
        wyciągnę wnioski.Chyba rzeczywiście chciałam za dużo naraz:).Powinnam albo zupkę
        albo soczek albo deserek - w końcu to dopiero 3 dzień.Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka