Dodaj do ulubionych

nie chce piersi

11.07.14, 15:32
Witam proszę o poradę. Moja 4-miesięczna córka od około tygodnia na przystawienie do piersi reaguje krzykiem, odwraca się i pręży w dzień karmienie jest praktycznie niemożliwe chyba że akurat ma drzemkę i wtedy przez sen ssie normalne. W nocy z przystawieniem i jedzeniem nie ma problemu. Pediatra oceniła że dziecko jest zdrowe (dla pewności mamy jeszcze zrobić badanie moczu i morfologię) i zaleciła wprowadzenie kleików na moim mleku i przecierów jarzynowych co o tym myślicie bo ja jakoś nie jestem przekonana?ale nie chce tez głodzić dziecka. Dodam jeszcze że córka karmiona tylko piersią, ładnie jadła, dobrze przybiera na wadze (przynajmniej na razie ale w obliczu ostatnich wydarzeń obawiam się że to długo nie potrwa) smoczka użyłam raz w chwili słabości w celu podmiany na pierś kiedy bardzo płakała . Nie pomaga karmienie w innych pozycjach po ciemku ani w łazience. Częstsze dostawianie też ma odwrotny skutek powoduje jeszcze większą niechęć do piersi. Poradźcie coś bo juz odchodzę od zmysłów kiedy tak płacze z głodu wkłada do buzi ręce zabawki a jak tylko podaję pierś to wpada w histerię. A może lepiej spróbować podać w dzień odciągnięte mleko butelką? O ile będzie umieć z niej pić. Z góry dziękuję za wszystkie cenne uwagi
Obserwuj wątek
    • Gość: niuniek3 Re: nie chce piersi IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.14, 20:09
      A to nie ząbkowanie? Mój synek tak miał przez jakiś czas ale chyba był trochę starszy - nie miał czasu na jedzenie. Karmiłam na spiocha. No i nadrabial w nocy. No i jeśli dziecko coś boli(dziąsla) to tak może być. Probowalas karmić chodząc i lulac? Albo na piłce?
      • kamys_84 Re: nie chce piersi 11.07.14, 21:19
        Pediatra sprawdzała również i dziąsła póki co nie są rozpulchnione więc to raczej nie zęby (chyba że gdzieś głębiej zaczyna się coś dziać). Proba karmienia chodząc też się nie powiodła. A czy ten epizod miał jakiś większy wpływ na wagę twojego dziecka i laktację czy skończyło się tylko na przejściowych problemach z dostawieniem?
        • Gość: niuniek3 Re: nie chce piersi IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.14, 22:07
          u nas to bylo gdzieś miedzy 7-8 a 10 miesiącem. I wtedy już dzieci inaczej rosną. No i on jednak bardzo dużo jadł w nocy.
          Ja bym poczekała jeszcze, może to przejściowe. Tydzien to niewiele. MOże to jakaś ukryta infekcja. Współczuję. A może konsultacja z innym lekarzem ? - patrzyła jej w uszy? A refluks?
          • kamys_84 Re: nie chce piersi 11.07.14, 23:06
            Lekarz sprawdził moim zdaniem wszystko co można w warunkach ambulatoryjnych również uszy gardło wygląd skóry pupę pod kontem jakiś odparzeń a nawet brudną pieluszkę. Co do refluksu to mamy problem z ulewaniem od narodzin ale czy możliwe że dopiero po 4 miesiącach spowodowało to takie reakcje i to z dnia na dzień?
    • agata.1985 Re: nie chce piersi 11.07.14, 21:39
      My już się tak męczymy ponad 2 miesiące. Maja ma teraz 4m i tydzień. przez ostatnie 5 tyg przybrała niecałe 400gram:(wcześniej waga stanęła. Doszło do tego że jadła max 4 razy na dobę i tylko na śpiocha. Przeszłyśmy przez morfologię i mocz - wszystko w normie. Jak już spadła i nie mogłam Jej nakarmić nawet na śpiąco trafiłyśmy do szpitala gdzie podejrzewano zakażenie układu moczowego. Badania tego nie potwierdziły. W szpitalu przez tydzień waga się ruszyła nieco więc nas wypuszczono bo cyt. "przyszłyście z utratą wagi a nie histerią. pomęczy się pani jeszcze z miesiąc i wprowadzi stałe pokarmy". Dodam, że Majka nie chce ani piersi, ani mojego odciągniętego mleka ani mm. W domu znów nie przybiera i robi cyrki.
      We wtorek przy morfologii u nowego lekarza okazało się że ma niedokrwistość. Więc bierzemy żelazo. 3 lekarzy kazało wprowadzić zupki więc dziś drugi dzień z marchewką ale chyba ją źle toleruje bo ma problemy z usypianiem i jest marudna:(
      Oprócz tego między karmieniami jest radosna, uśmiechnięta. Ładnie śpi w dzień i w nocy. Na chore dziecko też nie wygląda.
      Do jedzenia jest usypiana. Czasem tylko złapie i zassie ale zwykle na kilka łyków. Bez problemu ssie tylko w nocy.
      Niedługo czeka nas wizyta u neurologopedy. Czekam na nią jak na wybawienie.
      Weź od pediatry skierowanie i na mocz i na pełną analizę krwi i do neurologopedy. Wykluczcie refluks, zapalenie układu moczowego, anemię.
      My już się tak męczymy stanowczo za długo i nikt nic nie wie:( A ja już nie mogę patrzeć jak moja córka płacze z głodu ale nie chce złapać piersi:( Albo jak wydaje się, że nie czuje głodu i potrafi spokojnie się bawić lub nawet zasnąć po 5-6h od ostatniego jedzenia:(
      Powodzenia!
      • kamys_84 Re: nie chce piersi 12.07.14, 11:26
        O kurcze no to mnie nie pocieszyłaś. Skierowanie na badania już mamy wiec po weekendzie będę wiedzieć coś więcej. Neurolog i neurologopeda już oglądali małą w związku z inną przypadłością ale wszystko jest ok. A próbowałaś podać dziecku jakiś preparat na kolki może to tu jest problem? Ja dałam 2razy bobotic córka się odgazowała i mam wrażenie że dziś jest ciut lepiej ale nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca.
    • mad_die Re: nie chce piersi 11.07.14, 22:18
      Dzieci tak mają, ze po okresie ssania non stop, przyklejenia do mamy, przechodzą na kolejny poziom rozwoju - i wtedy pierś nie jest już w centrum ich świata, tylko obok, na drugim planie. A ciekawsze od ssania jest obserwowanie okna, cienia, firanki, muchy, nasłuchiwanie nowych dźwięków i co tam wymyślisz. Bo mają już lepszy słuch, lepszy wzrok i chłoną wszystko jak gąbka.
      Jeśli mała dobrze przybiera na wadze, jest zdrowa i nic jej nie dolega, to po prostu daj jej ssać jak chce. Oczywiście korzystaj z drzemek i wtedy dawaj jeść do pełna i z kilku piersi, możesz karmić chodząc lub na piłce treningowej ;) Nadrabiaj również w nocy :)
      Ale generalnie to taki etap rozwoju.
      Minie z czasem.
      • kamys_84 Re: nie chce piersi 11.07.14, 23:12
        Mam nadzieje że to przejściowe. Po jakim czasie warto sprawdzić czy dziecko nie traci bądź nie stanęło na wadze i ile mniej wiecej teraz powinna przybierać?? Czy próbować karmić łyżeczką zagęszczonym mlekiem jeśli żaden sposób przystawienia nie daje efektu (cały czas mam na myśli dzień)??
        • mad_die Re: nie chce piersi 12.07.14, 12:19
          Sprawdź za 2-3 tygodnie.
          Powinna w tym wieku przybrać minimalnie 90g na tydzień.
          Łyżeczką za dnia nie, szybciej pójdzie Wam kubeczek medeli (taki do karmienia maluchów właśnie) lub doidy z małą ilością mleka na dnie lub zwykła filiżanka (przeźroczysta, żebyś widziała płyn i kontrolowała go).
          • kamys_84 Re: nie chce piersi 12.07.14, 12:30
            Kubeczkiem medeli próbowałam jakieś 3razy niestety bardzo się krztusi być może nie potrafię tego właściwie robić. Dlatego pytam o to zagęszczone kleikiem mleko i łyżeczkę bo zwykłe odciągnięte podawane łyżeczką w ilości zaspokajającej głód pewnie trwało by w nieskończoność
            • mad_die Re: nie chce piersi 12.07.14, 14:42
              Jakieś 3 razy to za mało prób, żeby się maluch nauczył.
              Zobacz jak to się robi:
              www.youtube.com/watch?v=o9ElS-RW7gM
            • mad_die Re: nie chce piersi 12.07.14, 14:45
              www.youtube.com/watch?v=R95FUa7_s84
            • Gość: niuniek3 Re: nie chce piersi IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.14, 21:39
              Kleik nie zagęści twojego mleka.
              • kamys_84 Re: nie chce piersi 12.07.14, 23:41
                I tu się nie zgodzę zagęszcza widziałam na własne oczy😊
    • ela.dzi miałam podobnie 12.07.14, 21:57
      U nas minęło samo, ale wcześniej odstawiłam nakładki na piersi i musiałam do nich wrócić podczas tego buntu.
    • kamys_84 Re: nie chce piersi 13.07.14, 18:38
      Niestety moja radość nie trwała zbyt długo. Dziś znowu walka o przystawienie do piersi zakończona porażką dziecko padło zmęczone płaczem po 6 godzinach bez jedzenia😞.Juz chyba spróbowałam wszystkiego nawet o zgrozo butelki i nic...
    • kamys_84 Re: nie chce piersi 25.07.14, 13:51
      Witam ponownie. Kontynuując wątek moja córka od jakiś 4dni wróciła do ssania piersi (uff bo już było bardzo ciężko) . Po wczorajszej wizycie szczepiennej okazało się że przez ostatnie 2tygodnie przybrała 200g czyli chyba nieźle biorąc pod uwagę że przez większą część tego czasu jadła tylko w nocy i czasem raz może dwa w ciągu dnia jak się udało ją uśpić. Mimo to pediatra zaleca rozszerzanie diety sugerując iż jest lato warto wykorzystać świeże produkty to dostarczy dziecku potrzebnych mikroelementów których ode mnie nie dostanie, a poza tym im później zacznę to robić tym trudniej będzie przekonać dziecko do nowości. Poradźcie co robić rozszerzać już czy poczekać jeszcze te 6 tygodni bo już naprawdę nie wiem co lepsze??? Dodam jeszcze że córka miała robione badania nie ma anemii jedyne co jej dolega to nadmierna potliwość stóp.
      • mad_die Re: nie chce piersi 25.07.14, 15:32
        Oczywiście, że nie rozszerzać, po co?
        Za 6tyg też będzie mnóstwo owoców i warzyw świeżych i też mała pozna nowe smaki - jesieni.
        Także luzik.
        • kamys_84 Re: nie chce piersi 25.07.14, 16:20
          A podobno po to że w moim mleku brakuje minerałów które maja dostarczyć produkty stałe...
          • Gość: maddie Re: nie chce piersi IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 25.07.14, 16:57
            Pisalas, ze badania wyszly jej dobre, nie.ma anemii, wiec mala dostaje w Twoim mleku WSZYSTKO czego potrzebuje.
            • kamys_84 Re: nie chce piersi 25.07.14, 17:17
              Zasadniczo jestem tego samego zdania zakładałam że będę karmić tylko piersią przez pół roku (o ile nie wydarzy się cos nieprzewidywanego) ale skoro lekarz widząc to samo dziecko te same badania mówi rozszerzać,najbliżsi też potakują no bo w końcu jedzenie nie zabija to trochę zaczyna mi ta pewność przechodzić.
              • ela.dzi Re: nie chce piersi 25.07.14, 22:33
                Kiedyś rozszerzano wcześniej dietę i może trafiłaś na pediatrę starej daty. Pewnie dziecku nic by nie było, ale ja bym nie rozszerzała, jeśli wszystko jest w porządku, bo po co ? Chce Ci się już wymyślać jadłospis i mieć wszystko upaprane podczas każdego karmienia ;) ? Jak karmiłam tylko piersią, to marzyłam o chwilach, kiedy będą stale posiłki. A teraz zdecydowanie wolę podać pierś niż przygotowywać jedzenie.
                • fizmedka Re: nie chce piersi 27.07.14, 00:14
                  Po co rozszerzac tak wczesnie? Przeciez i tak dziecko ewentualnie posmakuje danego warzywka zje lyzeczke lub dwie. Przynajmniej tak bylo u mojej cory. Z takiej ilosci to nie zaspokoi zapotrzebowania w mikroelementy. Tak na prawde tylko porzadnie zbilansowany posilek odniesie skutek ale to dopiero ok roku a moze i pozniej. Sa dzieci ktore nie najadaja sie posilkami stalymi i nawet po skonczeniu roku preferuja mleko z piersi jak glowny pokarm.
                  Moja corka miala anemie od urodzenia, bo w koncowce ciazy ja mialam duza anemie mimo lekow. Poza tym porod cc z szybkim odpepnieniem. Podawalam actiferol a od 8 miesiaca suszone morele jako dodatek bo wolowiny nie mozemy ze wzgledu na alergie i wszystko sie wyrownalo. Posilki blw wprowadzilam po 6 mcu. Maz z wygody jak byl z cora to karmil lyzeczka. Ale niezaleznie od rodzaju posilku to dobre 4 miesiace tylko probowala nowych smakow i praktycznie nic nie zjadala.
                  Zaufaj swojej intuicji. Wiem ze trudno walczyc z najblizszymi, ale czasami warto:)
              • Gość: amiralka Re: nie chce piersi IP: *.20.90.92.rev.sfr.net 27.07.14, 11:01
                kellymom.com/nutrition/starting-solids/delay-solids/
                Jesli czytasz po angielsku, akurat podano wiele powodow dlaczego NIE rozszerzac diety przed 6m-c. Ze zwroceniem uwagi na fait, ze wiekszosc lekarzy nie jest na biezaco z aktualnym stanem wiedzy. Smutne, bo chcialo by sie im moc zaufac, bez samodoksztalcania sie. Twoj pediatra ewidentnie nie wierzy, ze mleko matki ma w sobie wszystko co trzeba na tym etapie, lekarze czesto nie ufaja naszym organizmom, za bardzo w patologii siedza;)
      • kamys_84 Re: dzięki dziewczyny! 15.09.14, 10:54
        Podbudowana waszymi radami wytrzymałam z rozszerzaniem diety do końca 6 miesiąca. Jak czas pokazał była to chyba dobra decyzja,dziecko chętniej czegoś próbuje lepiej połyka pewnie nie bez znaczenia jest tu fakt że lepiej siedzi. Moja rada dla mam będących w podobnej do mnie sytuacji nie spieszcie się bo nie warto. A teraz korzystając z waszego doświadczenia poradźcie proszę jak mądrze rozszerzać dietę i jak to było u was??. Jak podawałyście te posiłki przed po czy pomiędzy kp? W jakiej kolejności wprowadzałyście nowości? Czy coś innego do picia oprócz mleka z piersi ? Kiedy zastępowałyście posiłek piersiowy czym innym? I kiedy wasze dzieci zaczęły coś więcej zjadać?bo moja póki co spróbuje ze dwie łyżeczki i chce mamine mleczko😁. Z góry dzięki za wszystkie cenne sugestie. Pozdrawiam
        • fizmedka Re: dzięki dziewczyny! 15.09.14, 13:31
          Rozszerzalam rok temu i glownie oparlam sie na warzywach sezonowych. Wiadomo wtedy gotowalam dla nas mniej wiecej to samo. Przez dwa miesiace robilam ekspozycje na gluten korzystajac z kaszki holle orkiszowej z tartym jablkiem lub innym owocem.
          Warzywa proponowalam zawsze trzy rodzaje z czego zawsze tylko jedna nowosc. Ok 8 miesiaca zakochala sie w kaszotto z peczaku i od tamtej pory je go czesto. Oczywiscie peczak zamieniam na gryczanke niepalona i kuskus. Ostatnio zakochala sie w platkach zytnich. Ale za jaglanka jakos nie przepada. Moze to ja nie umiem jej dobrze ugotowac;)
          Rozszerzajac diete ufalam dziecku. Kochala zoltko to dostawala je codziennie cale- dzieki temu szybko wyrownala niedobor zelaza;)
          Sprawdzilo sie;) cora teraz ladnie zjada, ale tak na prawde dopiero od kilku miesiecy jest w stanie zaspokoic glod posilkiem bezmlecznym..
          W dalszym ciagu prosi o piers i ja dostaje ale juz znacznie rzadziej niz do okolo 16 mcy. Teraz ma prawie 21 mcy, wcina cztery piec posilkow bezmlecznych i uzupelnia mlekiem i oczywiscie woda!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka