Dodaj do ulubionych

wściekła!!!!!!!!

IP: *.maverick.com.pl 29.10.14, 17:57
Jestem wściekła i zrozpaczona. Właśnie wydałam 130 zł na nic...czuję się jeszcze gorzej i płaczę z bezsilności. A na co wydałam?? Na doradcę laktacyjnego!!! Korzystam z pomocy fachowców od pierwszego dnia życia dziecka i niiigdy nie czułam się tak podle. maluch ma 3 miesiące, są problemy to proszę o pomoc, na forum i na miejscu. bardzo chcę karmić. umówione na 13-stą...przyjechała o 16.40 bo coś jej wypadło. Mówiłam że to kiepska pora na współpracę z moim dzieckiem. Przedstawiłam mój problem, była bardziej zainteresowana własnym dzieckiem które z nią przyszło niż mną!!! Kazała córce odrabiać lekcje i co chwilę jej pomagała. Małego przystawiłam, stwierdziła, że mało pokarmu mały ssie płytko, ale ma już 3 miesiące i niewiele da się zrobić. Mogę próbować nakładać go głębiej... jak chce mi się walczyć. Zrobiła to raz nałożyła go na pierś w taki sposób że nigdy nie widziałam tak wściekłego mojego dziecka, nie byłam w stanie go uspokoić. Po jej wyjściu padł z wycieńczenia płaczem. I skończyła się wizyta która trwała 30minut, zajmowania się mną może 15ście...nie zyskałam nic, a straciłam 130zł które uciułałam żeby zrobić to dla mojego dziecka...IBCL nie świadczy o niczym!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Yumemi Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.14, 18:14
      Nie rozumiem - co to znaczy 'mało pokarmu'?
      Nie na takiego pojęcia. Pokarm to rzecz zmienna.
      Pisalas na wątkach obok ze dziecko przybiera bardzo dobrze - logiczne ze sie najada.

W sumie w czym konkretnie jest problem? Butelek i smoczkow z tego co pisalas nie ma.

• Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 29.10.14, 18:36
        W tym, że je bardzo często i bardzo krótko. Jestem wymęczona takim trybem jego jedzenia. Je 2,3 minuty max 5 i za 20 minut znów jest głodny. Przybiera bo je non stop ale ja wyglądam jak cień, właśnie się zorientowałam że znów nie zjadłam obiadu.
        • Gość: maddie Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 29.10.14, 19:25
          Wizyta ktora opisalas rzeczywiscie nie wyglada na profesjonalna... przykro mi ze sie zawiodlas.
          Co do dostawiania do piersi - byc moze nalozyla go na piers glebiej niz zwykle on lapie i stad wsciek?
          Co do stylu jedzenia - probowalas dwac dwie piersi na jedno karmeinie? Zeby maly jednak dluzej jadl? On tak.od zawsze je?
      • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 29.10.14, 18:43
        Mało, bo nie tryskało po ścianach jak nacisnęła brodawkę.
        • kpkacha Re: wściekła!!!!!!!! 29.10.14, 20:51
          To o niczym nie świadczy, u mnie też po ścianach nie sika ledwo kropelke wyciśniesz a jak dostawie małego to potrafi i pół godziny doic intensywnie. Nie ma powodu żeby w 3mc nie udało się skorygować błędów, może mały po prostu potrzebuje bliskości i dlatego wisi na cycu, spróbuj go nie odrywać niech nawet śpi na cycu z godzinę dopóki sam nie puści cyca.
    • nothing.at.all Re: wściekła!!!!!!!! 29.10.14, 19:07
      Ile twoje dziecko ma?
      Czasami taki urok i trzeba przetrwać. Moja pierwsze miesiące tez jadła non stop co 30 min czasami po kilka chwil. A teraz jest lepiej. Domaga się średnio co 2-2,5 h i w końcu coś można zrobic;).
      Skąd jesteś? Jak z warszawy to polecam poradnie laktacyjne przy szpitalu św Zofii albo Madalińskiego. W obu byłam i porady super! Pełną godzina poświęcona tylko mi i dziecku i naszemu karmieniu.
      • Gość: v Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.range86-166.btcentralplus.com 29.10.14, 20:58
        Nie rozumiem, czemu zapłaciłaś w ogóle tek osobie. Dla mnie to jakieś jaja, zupełny brak profesjonalizmu i nie widzę powodu, żeby płacić za taką pseudo usługę.
        • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 29.10.14, 21:40
          Tym bardziej jestem wściekła i to na siebie. Zastanawiam się czy nie zadzwonić i nie przedstawić jak to widzę i że chcę kolejne spotkanie w ramach tych 130zl. Chociaż szczerze nie mam ochoty jej oglądać!!!!
          Maluch od zawsze je krótko, spija pierwszy wypływ mleka i koniec. Może faktycznie mam malo pokarmu i dlatego kończy. Karmimy zawsze z dwóch albo więcej.
          • mruwa9 Re: wściekła!!!!!!!! 29.10.14, 21:52
            jakim cudem masz za malo pokarmu, jesli dziecko przybiera na wadze?
            • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 29.10.14, 22:11
              Gdybym trafiła na te kobietę przed Wami albo kilka tygodni temu i usłyszałabym coś takiego to pewnie mały byl już na bebilinie. Przybiera bo je bardzo często. Czy to możliwe że mam mleka tylka na kilka minut picia ale szybko się odnawia? Bo przestaje płynąć po ok 5ciu min.i wtedy maluch musi na nowo się napracować
              • kremka2014 Re: wściekła!!!!!!!! 29.10.14, 22:46
                A może on się zbyt mocno męczy? Układ oddechowych i serce w porządku? Nie jest zbyt cieplo ubrany podczas jedzenia? Ciekawy Misiek. Moj ma 3,5mies. i od ok. miesiąca zjada w 10 minut i przez 2-3h jest ok. Dziwny ten Twój... No musi byc jakas przyczyna. Moze podczas karmienia rob drenaż piersi - ja tak robiłam przy pierwszym synu,bo strasznie meczyk się przy jedzeniu- mala wada serca a dawala taki efekt. I masuj punkt pod bródką - motywuje do ssania i wydzielania śliny....
                • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 29.10.14, 23:07
                  Czym jest drenaż?
                • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 29.10.14, 23:14
                  Myślałam że może mu niewygodnie...ale pani nie pomogła tego ustalić:\ chociaż w innej pozycji też je krótko. ubrany ok raczej, badany w szpitalu i w trakcie szczepień - do niczego się nie przyczepili. Wędzidełko ok. Zaspokaja pierwszy głód i się cieszy do mnie i guga. I za chiny już nie złapie. Odłożę, mija 15-20 min i to samo. Pewnie wypija tylko zupę i go krótko trzyma...a co z drugim daniem :\
                  • Gość: Yumemi Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.14, 23:44
                    A dla mnie wygląda to na zwiększone zapotrzebowanie na kalorie i tyle.
                    Jak dziecko czesciej opróżnia piers - im bardziej pusta tym tlustszy pokarm i zwyczajnie dziecku wiecej go teraz trzeba. I sobie dostosowalo ssanie do pracy piersi i swoich potrzeb.
                    I tyle. Za miesiac pewnie cos nowego wymyśli.
              • mruwa9 Re: wściekła!!!!!!!! 29.10.14, 22:56
                dopoki dziecko ssie, pokarm plynie, nie ma innej mozliwosci.
                I dopoki przybiera wlasciwie na wadze, wszelkie chwyty, wszelkie opcje sa dozwolone. Zarowno czestotliwosc jak i dlugosc karmien moga sie zmieniac wielokrotnie i to we wszystkich kierunkach, z czestych na rzadsze i odwrotnie, z dlugich na krotkie i odwrotnie.
                Na tym polega karmienie naturalne.
                Jesli dziecko ssie czesto, to moze po prostu chce mu sie bardziej pic, niz jesc. A moze po prostu ma taka faze i nie trzeba dopatrywac sie drugiego dna.
                Dlaczego tak jest? Bo tak. Po prostu.
              • Gość: Yumemi Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.14, 22:57
                Moje dzieci tak często jadly tez. Syn przybierał srednio, córka po 600g na tydzien.
                Pokarm mi nigdy nie tryskał, nigdy nie używałam wkladek laktacyjnych, nie miałam nawalu ani pełnych piersi.
                Rozumiem ze miałam mało pokarmu :-)) Córka z wagi ur 3000g ważyła prawie 10kg w wieku 6 mcy.
                Szkoda ze na taka specjalistkę nie trafiłam, juz za późno :-)

Wyluzuj byc moze dziecko akurat reaguje na jakieś bodźce etc, jak wszyTko to częste ssanie tez minie.
                Ja obiady jadlam karmiąc dzieci. Bez chusty byłoby ciezko :-)
    • panizalewska Re: wściekła!!!!!!!! 30.10.14, 07:44
      Straszna lipa z tą doradczynią, bardzo współczuję stresu i kasy i w ogóle. Po co brać własne dziecko jak trzeba poświęcić uwagę dziecku klientki?
      Być może jest jakaś przyczyna takiego systemu jedzenia, a może zupełnie wcale nic się nie dzieje i "dziecko tak ma". Szukałaś np refluksu ukrytego?
      Generalnie dzieci wykańczają. Wiem, że to marne pocieszenie, że inni też nie mają różowo, ale tak jest :-\
      Moja starsza potrafiła za to ssać 2-4 godziny ciurkiem. Nie robiłam siku i nie jadłam nic, jak sobie nie przyciągnęłam tony słodyczy w ciągu 5 sekund przerwy w karmieniu. I minęło po ok 4 miesiącach. Teraz z kolei młoda je często a mało, co mnie doprowadza do szału, bo mam teraz sporo na głowie, nie chce mi się pierdyliard razy zaiwaniać do kuchni, bo kanapeczka, którą zrobiłam 5 minut temu jednak nie odpowiada. Więc tylko czas w zasadzie działa na plus. Do trzecich urodzin już niedaleko ;-)
    • nothing.at.all Re: wściekła!!!!!!!! 30.10.14, 13:17
      Taka faza naprawdę minie za chwile;). Mleko masz zawsze jak mały ssie. Teraz ma takie potrzeby i juz. Za chwilę mu się zmieni.
      • kremka2014 Re: wściekła!!!!!!!! 30.10.14, 16:11
        Drenaż polega na wykonywaniu podczas karmienia masażu palcami piersi w dol,w kierunku pyszczka. Po prostu wówczas szybciej leci i ot cala filozofia. Z obecnym ssakiem robię to tylko jak się spieszę. Z pierwszym non toper bo meczyk się strasznie, pocil i jadł godzinami.
        Sprawdź ten refluks.
        • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 30.10.14, 17:30
          Jak to sprawdzić? Jakieś inne objawy refleksu???
        • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 30.10.14, 17:32
          Masaż tj głaskanie, uciskanie? Od góry do dołu? To to samo co kompresja? Właśnie co to kompresja :)?
        • Gość: Yumemi Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.14, 18:04
          Czyli chodzi i breast compression - z tym ze jaki miałoby sens przy dziecku ktore sie spokojnie najada, tylko ze ssie czesciej niż by mama chciała? :-)
          Breast compression stosuje sie przy noworodkach ktore uczą sie ssac, aby nie zniechęcaly sie podczas ssania piersi - piers sie głaska, nie ma masażu jako takiego.

Przy refleksie ukrytym byłby jakis dyskomfort, bez ulewania - autorka wątku pisze ze dziecko sobie po karmieniu guga.
          Zeby ustalić ze jest refluks, trzeba byłoby podać leki - na pewno nikt ich nie poda tylko dlatego ze dziecko sobie czesciej ssie...
          Chyba ze jakieś szczegóły gdzies mi umknęły to proszę o skorygowanie.
          • kremka2014 Re: wściekła!!!!!!!! 30.10.14, 18:41
            Ehhj chyba yumemi ma rację. Gdyby refluks to faktycznie by płakał . Moje oba ulewały i po karmieniu na plecakach czesto marudzily
            • Gość: Yumemi Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.14, 19:46
              Kremka, dlatego pytam czy moze cos przeoczylam - bo jak sama wiesz pewnie dobrze, dziecko z ukrytym refleksem to jeden dyskomfort .. Bardzo widoczne.
              A tutaj z tego co czytam maluch zadowolony z siebie całkiem :-)))
              Moze z tych co lubia i przekąskę i główne i desek :-)
              • amiralka Re: wściekła!!!!!!!! 31.10.14, 12:19
                Przy refluksie ukrytym nie musi być ulewania. Za to dziecko może nagle zacząć mlaskać, ni stąd ni zowąd (czasem ma w buźce grudki jakby serka). I tak jak piszecie - widać wtedy po nim ten dyskomfort. Mój mały przez to nie znosił pozycji leżącej, ani karmienia z przygiętą główką. Ssanie krótko a dosyć często jak na półrocznego chłopca - zostało mu do dzisiaj.

• Gość: Yumemi Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.14, 13:55
                  Refluks ukryty (silent reflux) wlasnie brakiem ulewania sie objawia - objawia sie natomiast widocznym dyskomfortem u dziecka.
                  Wczesniej eliminujemy typowe powody podobnych zachowań przy piersi przez poprawę techniki ssania - jesli to nic nie daje, szukamy wlasnie w refluksie ukrytym.
                  Ale jak dziecko zadowolone ogolnie jest to jak widac problemu z tym nie ma :-)
                  • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 31.10.14, 14:47
                    Ten dyskomfort jest tylko przy jedzeniu czy w ogóle?? On ssie ssie i nagle kończy ale nie płacze. Odgina się natomiast o nie da się już przystawić do piersi. Poza tym w międzyczasie dość pogodny jest ( poza dzisiejszym dniem ryk od rana non stop. Siora chora ma rozwolnienie. Jego ewidentnie boli brzuch )
                    • Gość: maddie Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 31.10.14, 15:16
                      Skoro konczy ssac i jest zadowolony to wszystko jest ok.
                      Na prawde, nie szukaj dziury w calym ;)
                      • Gość: ola Re: wściekła!!!!!!!! IP: *.maverick.com.pl 31.10.14, 17:44
                        Ostatnie karmienie wyglądało tak jak większość...specjalnie się przyjrzałam co on robi...łapie pierś, ssie, mleko wypływa, ssie kilka minut i odrywa się od piersi ( leży na poduszce, przerzuca się na plecy) potem znów odchyla się i sam łapie pierś, kilka łyków i znów odchyla, wraca kilka łyków i nerwy, przerzucam na drugą pierś i ssie znów kilka minut i to samo, na plecy, do piersi na plecy...łapki mu chodzą, dostaję kilka płaskich w trakcie karmienia, nóżkami wierzga, cały się wije jak wąż. może faktycznie coś mu nie pozwala/przeszkadza w ssaniu ????
                        • Gość: Ona Re: wściekła!!!!!!!! IP: 31.11.205.* 31.10.14, 19:35
                          A probowalas go odbic? Moja robila jak chciala odbic albo miala ochote ulac.
                          • gkoz Re: wściekła!!!!!!!! 31.10.14, 19:41
                            to że macha rękami i nogami to normalne
                            • bieniewicka Re: wściekła!!!!!!!! 01.11.14, 10:35
                              Miedzy 3-4m zaczęłam karmić będąc w domu tylko na leżąco, inne pozycje były po prostu bez sensu bo mala się rozpraszala i wyginala. Na lezaco jest stabilniejsza. Macha wszystkim czym moze na raz ;) ale ja przynajmniej nie muszę z nią "walczyć". Nie wiem jak Twoj bobas jest juz ogarniety i zwarty bo mi na leżąco dopiero wtedy zaczęło się podobać. Natomiast z tego co piszesz wynika ze niestety trzeba przeczekać...

I dodam tylko ze takie "doradczynie" warto podawać z imienia i nazwiska bo to jest jakas farsa, przykro mi ze czegoś takiego doswiadczylas. Tak jak mówisz, co jeśli trafi na bardziej niedoświadczona mame?
                        • mruwa9 Re: wściekła!!!!!!!! 01.11.14, 13:19
                          Gość portalu: ola napisał(a):

. może faktycznie coś mu nie pozwala/przeszkadza w ssaniu
                          > ????

Moze poduszka?
                          Karmisz na lezaco czy uzywasz rogala/poduszki podczas karmienia na siedzaco?
                          Rozsiadz sie wygodnie, poloz dziecko na piersi, twarza do piersi, brzuch do brzucha.
                          I stres mamy, ktora ma nerwowe i negatywne (w sensie: na pewno ZNOW sie nie uda) nastawienie do karmienia tez nie sprzyjaja udanej laktacji.
                          Dziecko glupie nie jest i czuje twoj nastroj i nastawienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka