Dodaj do ulubionych

kp odchudza???

03.11.14, 18:59
W wielu artykułach czytałam, że kp przyspiesza odchudzanie po ciąży. Zaczęłam się już pozbywać nawyków z ciąży bo, choć jakoś specjalnie się nie objadałam wówczas to jednak częściej i o różnych porach. Słyszałam też, że zbytnio też nie można za szybko się odchudzać i mocno ćwiczyć bo, mogą się uwolnić toksyny z tłuszczy i przeniknąć do mleka, no i zakwasy z mięśni też ponoć nie dobre dla mleka.
Ja po sobie nie widzę jakoś, żeby kp mnie odchudzało, a jak jest u was?
No i jak sobie radzicie z powrotem do dawnego wyglądu?
Tak z czystej ciekawości pytam ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Paletka Re: kp odchudza??? IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.14, 19:11
      Jem na potęgę, ciągle łażę głodna i ważę 46 kg. Nie mogę przytyć pomimo naprawdę kalorycznej, ale i zdrowej diecie. Gremlin wszystko ze mnie wyciąga już od roku, choć żadnych niedoborów nie mam. Kilka kg by się przydało.
      • ewka-1978 Re: kp odchudza??? 03.11.14, 19:45
        U mnie podobnie. Do waagi przedciążowej wróciłam po miesiącu, teraz dziecko ma prawie 4 miesiące a ja ważę dużo mniej niż przed ciążą. Ale nie wiem czy to tylko kp wyciąga czy to efekt zdrowego odżywiania.
    • froobek Re: kp odchudza??? 03.11.14, 19:44
      Na mnie to działa przez pierwsze półtora roku po porodzie, potem koniec efektu ;-)
    • sofja Re: kp odchudza??? 03.11.14, 21:03
      Mam apetyt, również jem na potęgę, a waga stoi w miejscu. Do swojej wagi wróciłam ok. dwa tygodnie po porodzie. Niestety aktualnie przez to zapodaję często słodycze, bo czuję się bezkarna ;-P Córka się zapewne uzależni od czekolady ;-P Chodzę też na aerobik (taki mama plus dziecko), nic nie wiem na ten temat, żeby szkodziło to kp.
      • kremka2014 Re: kp odchudza??? 03.11.14, 21:12
        Przytylam w ciąży 23 kg. Zostały jeszcze 3. Byly tygodnie,ze chudlam 1kg/ tydz. I jadlam dużo i glodna wciąż bylam! No ale dziecko hiper przybiera - ma prawie 9kg i niespełna 4miesiace
        • nothing.at.all Re: kp odchudza??? 03.11.14, 21:32
          Niezle rośnie..jak 9 kg. Jak na drożdżach można by rzec;).
      • nothing.at.all Re: kp odchudza??? 03.11.14, 21:32
        Gdzie taki aerobik mama + dziecko ?
        • sofja Re: kp odchudza??? 03.11.14, 21:50
          w Poznaniu :-)
          • nothing.at.all Re: kp odchudza??? 04.11.14, 10:30
            U uuu...to daleko mam;).
            Tu znaczu w stolicy też jest ale też kawał drogi mam.
    • nothing.at.all Re: kp odchudza??? 03.11.14, 21:35
      Wróciłam do wagi sprzed ciąży chyba po 2 miesiącach czyli chyba nie tak szybko. Tylko skoro na brzuchu i boczki są i tego pozbyć się trudno. Jestem na diecie bo córka alergiczki i staram się jeść zdrowo. Ale waga juz nie spada.
    • mika_p Re: kp odchudza??? 03.11.14, 21:59
      Chudnie się, jak bilans kaloryczny jest ujemny, tzn dostarcza się organizmowi mniej kalorii niż potrzebuje dla utrzymania wagi.
      Ludzkie mleko ma średnio 67 kcal/100 ml - niemowlę wypija od kilkuset do ponad litra mleka dziennie. Plus "koszt" wytworzenia pokarmu.
      To chyba są oczywiste oczywistosci, więc nie wiem, skąd u ciebie ten powątpiewający ton.
    • Gość: ola Re: kp odchudza??? IP: *.maverick.com.pl 03.11.14, 22:47
      Nigdy na żadnej diecie nie byłam bo nie lubię. Teraz nie jem fast foodow, słodyczy, żółtych serów, tlustych zapiekanek, smażonych mięs. Spadłam do wagi z liceum czyli 50kg przy 177cm wzrostu. Jestem ciągle głodna, w sklepie jak świr gapię się na półki z batonikami, jak mijam burgerownie to skręca mi kiszki :) jakoś daję radę ale jak tylko skończę karmić to najem się porządnie! Właśnie pałaszuję michę kaszy jaglanej z morelami :)
      • Gość: zajacowo Re: kp odchudza??? IP: 46.77.124.* 04.11.14, 08:25
        Po mnie nie widac ze odchudza :( Z nabytych 20 zostalo jeszcze 7 kg, a to juz 5 miesiecy minelo. Niestety uwielbiam slodycze w kazdej postaci, wiec sama ze soba walcze zeby ograniczyc. Do tego przyplatal sie chory zoladek wymagajacy diety bez surowizny. Mam nadzieje ze do wiosny sie z tym uporam, chociaz pora roku nie zacheca do odchudzania.
      • nothing.at.all Re: kp odchudza??? 04.11.14, 10:33
        To Ty chudzina jesteś przy takim wzroście taka waga. Nie nasz niedowagi?;).
    • ewakot0 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 09:10
      jem więcej od męża, są dni, gdy żywię się ciastkami i czekoladą. Przez 6msc waga leciała sama, teraz się zatrzymała, więc muszę zacząć się pilnować. Młody pomaga śpiąc na spacerach, więc wczoraj chodziłam aż się obudził - ponad 13km :)
      • nothing.at.all Re: kp odchudza??? 04.11.14, 10:35
        Ehhh...co bym dała za możliwość zjedzenia czekolady...
        Jak skończę karmić to chyba zjem dwie id razu;).
        • ewakot0 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 10:42
          a u Was alergia szaleje? Mnie nawet nie ciągnie tak do czekolady jak do ciastek owsianych/z sezamem/pestkami dyni i słonecznika, orzechów, migdałów, przez jakiś czas miód, teraz masło fistaszkowe, więc niby mega zdrowo, ale miliardy kalorii... A po ciąży został cellulit na udach i tyłku i małe rozstępy na biodrach, więc takie żarło nie pomaga...
          • mad_die Re: kp odchudza??? 04.11.14, 11:01
            oj tam, oj tam
            sama zrób takie ciasteczka sobie, to i będziesz wiedziała co jesz i będzie super zdrowo
            inna opcja - jedz te rzeczy oddzielnie: płatki owsiane na śniadanie, sezam w chlebie, pestki dyni i słonecznika jako przekąska, tak samo orzechy i migdały
            masło orzechowe jest bardzo zdrowe, możesz jeść zamiast zwykłego masła :)
            a kalorie? no weźcie dziewczyny, z czegoś energię trzeba brać! lepiej z orzechów i płatków owsianych niż z ciastek z kremem i pralinek, nie?
            :)
            póki Wasze BMI nie przekracza 25 to jesteście okazami zdrowia! A nawet jak jest 26 to tragedii nie ma, wystarczy właśnie codziennie przejść 10km szybkim tempem i luzik :)
            • ewakot0 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 11:25
              BMI 21, więc nie jest źle, ale skład ciała to kości, tłuszcz i mleko, mięsa prawie brak, może przez wegetarianizm ;) a jednak trochę mięśni by się przydało, bo sadełko nie jest zbyt sexy. Ale jak mały marudzi, to nie mogę sobie odmówić występnych słodyczy. Jak małżon zakupi mi w prezencie piekarnik, a wiem, że zamierza, to będę piekła ciastka aż się szum będzie robił!
              • martini-7 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 11:38
                o jak miło, że jest tu też jakaś wegetarianka! u mnie też w diecie wszelkiego mięsa brak :) ciastka owsiane ostatnio zrobiłam, jakoś mnie tchnęło bo, dawno nie robiłam.
                Wczoraj chciałam się zważyć ale sobie odpuściłam, wolę się nie stresować, prawie 3 miesiące po porodzie, a ja nadal oponkę mam :/ na jakieś takie maga kilometrowe spacery nie mam szans bo, starsza córka nie da rady tylu km pokonać ze mną, fitnessu dla mam tu nie ma.... coś tam ćwiczyć zaczęłam w domu, ograniczam słodkie i zobaczymy, ale zbyt ograniczyć wszelkich kalorii i jedzenia też nie mogę żeby nie wyszło kosztem dziecka i karmienia...
                • jak-kania-dzdzu Re: kp odchudza??? 04.11.14, 12:38
                  Martini 3 m po porodzie, to Ty jeszcze spokojnie masz prawo mieć 'oponkę' :) W końcu 9 miesięcy tyłaś, to teraz nagle w 3 nie schudniesz. Ja wróciłam do wagi sprzed ciąży gdzieś tak 5 miesięcy po porodzie. Teraz ważę już mniej niż przed ciążą, chyba ;) nie wiem ile, bo nie mam wagi, ale widzę po ubraniach. Ale ja z tych co za słodyczami nie przepadają, a ciasta, ciasteczka, chleby i wszelkie wypieki robię sama, w miarę zdrowo i zbilansowanie :) No i nie jem wieczorami, gdzieś tak do 19 najpóźniej kolacja.
                • ewakot0 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 13:03
                  fitness to masz najlepszy w domu z dwoma potworami :) mnie niezmiernie śmieszyło, jak niecałe 3 miesiące po cesarce prześcigałam kolegę na 5km i na fitnessie dyszałam mniej, niż osoby, które ewidentnie nie były krótko po ciąży. Zamierzam wypróbować ćwiczenia z dzieckiem, np.: www.youtube.com/watch?v=DXLA9GfAR9c
                  • martini-7 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 16:39
                    o proszę, moja pierwsza córka urodziła się przez cc, ale ja takiej super formy po 3 m-cach nie miałam, no ale u mnie były mega komplikacje po cc, teraz był poród naturalny więc skoro do sprawności fizycznej wróciłam w oka mgnieniu to i na kilogramy liczyłam że też pach i polecą ;)
              • mad_die Re: kp odchudza??? 04.11.14, 14:20
                No to masz super BMI!
                A mięśni to przybywa od siłowni, więc się tam zapisz, poproś trenera o plan ćwiczeń i do roboty :)
                Albo.... zacznij ćwiczyć w domu, jak dzieci już śpią, albo jeszcze śpią ;) z jillian michaels albo innym trenerem, na youtubie masz mnóstwo filmów, od 6tygodniowych planów na brzuch po 90dniowe plany na totalną zmianę ciała. To działa, ale trzeba zacisnąć zęby i robić dzień w dzień.

• ewakot0 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 20:32
                  ah, były takie piękne czasy, codziennie rower, a po pracy bieganie/basen/siłownia/zumba/taniec brzucha/fitness/salsa/a nawet próby tańca na rurze, najcięższe to cholerstwo ze wszystkich aktywności ;) BMI było poniżej 20, ciało pięknie wyćwiczone, mięśnie pod opaloną skórą, brak cellulitu i rozstępów, kondycja jak marzenie. A teraz jestem mamą i sapię przy skłonach :D
          • nothing.at.all Re: kp odchudza??? 04.11.14, 11:56
            Ano zmagamy się z alergia.
            Ciasteczka możesz sama upiec i to zdrowsze niż kupne. Jasne ze energia dl musi być bo siłę do dziecka trzeba mieć.
    • a_buuuu Re: kp odchudza??? 04.11.14, 13:02
      Do wagi sprzed ciąży wróciłam chyba szóstego dnia. Potem schudłam jeszcze drugie dwanaście kilo. Waga z liceum teraz. Ale ja miałam nadwagę przed ciążą- podobno łatwiej się gubi te pierwsze kilogramy, a potem im człowiek szczuplejszy, tym trudniej. I jadłam bardzo zdrowo, a teraz sobie coraz częściej pozwalam i zdarza mi się kilo-dwa przybrać. Jak odstawię niezdrowe jedzenie, to waga spada. I alkohol-pół kieliszka sobie czasem wypiję i od razu widać na wadze.
      • Gość: zajacowo Re: kp odchudza??? IP: 46.77.124.* 04.11.14, 13:56
        U mnie bmi 27 - to jest nad czym popracowac.
        Kazde extra jedzenie idzie w tylek. Nie jedzenie po 19 slabo sie u mnie sprawdza, bo ide spac kolo polnocy i do tego czasu zdaze zglodniec. No i staramy sie jesc chociaz jeden posilek ze starsza, wypada ze kolacja, tak miedzy 18-19. Ciezko mi sie wpasowac ze swoim odzywianiem w pory posilkow i diety pozostalych domownikow (Niejadek co tylko mielone i schabowe z ziemniakami i diabetyk na diecie bezglutenowej)
        • mad_die Re: kp odchudza??? 04.11.14, 14:14
          Zacznij towarzyszyć diabetykowi w diecie bezglutenowej - efekt murowany!

No i ruch, ruch, ruch, to podstawa!

A jedzenie wieczorem? No cóż, może pora zacząć wcześniej zasypiać? :P
          • Gość: zajacowo Re: kp odchudza??? IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.14, 15:00
            cała rodzina towarzyszy w bezglutenie, ale to nie oznacza braku węglowodanów,
            wręcz przeciwnie u diabetyka to konieczność

doba ostatnio dla mnie za krótka, dzieci, dom i praca nie składają mi się na 24h

tak sobie myślę, że rozszerzanie diety u małej to dla mnie będzie szansa na hiper zdrowe odżywianie:)
        • ewakot0 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 14:20
          zależy, co wcinasz przed północą, owoce i jogurt nie zaszkodzą. Polecam sorbety - pyszne, a kalorie się spala, bo organizm musi się ogrzać po schłodzeniu
          • Gość: zajacowo Re: kp odchudza??? IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.14, 15:02
            ooo, sorbety brzmią rozkosznie smacznie:)
            najgorsze to że obmyślam co inni zjedzą i takie robię zakupy, a o sobie to na końcu
      • ewakot0 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 20:35
        tyjesz od odrobiny alkoholu? nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
        • a_buuuu Re: kp odchudza??? 08.11.14, 23:23
          Eeeetam nie tyję od mnóstwa tłuszczu i cukru, dopóki unikam sztucznego żarcia i alkoholu:)
    • paulina8989 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 14:23
      ja spaceruje z malym po 5-10km do tego biegam,cwicze codziennie przez okolo godzine:) moj maluszek ma 7 tygodni i musze jeszcze zrzuci pare kg ech,ale jak jestem glodna to jem i tyle,nie mam zadnej diety,tyle ze jem zdrowo
      • agus7 Re: kp odchudza??? 04.11.14, 14:58
        Mnie odchudzalo... dlugo, az uspilo moja czujnosc, z czasem karmilam coraz mniej, jadlam tyle samo, a nawet coraz wiecej, bo na poczatku stosowalam bardziej restrykcyjne diety eliminacyjne i efekt? a koncu zaczelam tyc w niekontrolowany sposob. Moje dziecko ma teraz 4 lata, karmiony piersia byl 3, a ja waze 10 kg wiecej niz 3-4 miesiace po urodzeniu mlodego.
        • bieniewicka Re: kp odchudza??? 04.11.14, 15:29
          Na koniec ciąży 15+ z czego połowa w dwóch ostatnich miesiącach. Byłam generalnie przerażona, ale gin mnie uspokajała że to bobas i woda w moim ciele. I była to prawda - po porodzie zniknęło 12 kg, kolejne 3kg w przeciągu miesiąca. I wróciłam do wagi sprzed ciąży czyli 55kg. Natomiast brzuch wracał do siebie przez jeszcze kolejne dwa miesiące powiedzmy. Gdzieś 4 miesiące po porodzie wyglądałam jak przed.

Przez pierwsze 2 miesiące kp miałam apetyt jak drwal! :D I mogłam tak też jeść, aż uszy mi się trzęsły. Ale szczerze mówiąc nie zawsze miałam czas zeby sobie dogadzac bo dziecię trafiło mi się nieodkładalne więc.... Natomiast jadłam bez żadnych ograniczen i nie mialam problemow z wagą. A jadłam wieczorem i w nocy. Apetyt się uspokoił gdzieś w okolicach 3m.
          Nie wiem czy posunęłabym się do stwierdzenia że kp odchudza - bardziej że pomaga nie tyć :)

Tylko od czego się tyje - wg mnie od szitu i od słodyczy. Ja nie jadłam ani jednego, ani drugiego, może cośtam okazjonalnie. Bo tak po prostu się odżywiam.
        • ambivalent Re: kp odchudza??? 04.11.14, 20:41
          Podobny efekt u mnie :) Po zakonczeniu karmienia przytylam 3 kg w dwa miesiace. Ale do wagi sprzed ciazy wrocilam po tygodniu (ale ja cukrzyce ciazowa mialam i przytylam tylko 9 kg w ciazy).
          • grochalcia Re: kp odchudza??? 08.11.14, 18:31
            podczas kp przytyłam jeszcze:(((( byłam notorycznie głodna!!!! licho wie czemu.I jadłam baardzo dużo. Odstawiłam syna w sierpniu,pod koniec.Od tego czasu schudłam 9 kilo, ale jeszcze mi ciut zostało:))))
            • martini-7 Re: kp odchudza??? 08.11.14, 21:47
              No to mnie teraz przestraszyłaś :/ Ja zaczęłam ostatnio mocno przyglądać się temu co i ile jem, oraz kiedy. Nie mogę drastycznie się odchudzać karmiąc, ale ograniczam puste kalorie i podjadanie. Próbuję ćwiczyć, ale trochę czasowo nie daję rady. Rano wstaję to chcę porobić co się da nim dzieci wstaną by mieć czas dla nich, po południu kiedy mąż wraca z pracy chcemy spędzić czas wszyscy razem, a wieczorem nie mam po prostu już sił.
              Zobaczymy co da mi to kontrolowanie jedzonych rzeczy, ograniczanie czy eliminowanie tego co tuczy, a nie jest potrzebne by dobrze funkcjonować i dobrze karmić.
              • kremka2014 Re: kp odchudza??? 08.11.14, 23:19
                To co opisała Grochalcia zdarza się również niestety. Ja to wiążę ze zmęczeniem organizmu- niewyspanie powoduje,że czlowiek szuka wyrownywaczy energetycznych :)dopalaczy. Takim dopalaczem jest cukier. Poza tym karmiąc tracimy sporo cukrów, ja Np. Po dłuższych karmieniach rzucam się na slodkie i waga też juz ostatnio stoi w miejscu:-\
                • grochalcia Re: kp odchudza??? 09.11.14, 11:14
                  u mnie było tak,ze w nocy było mi nawet niedobrze z głodu. burczało w brzuchu i nie mogłam spać.
                  ale zazwyczaj dziewczyny pięknie chudną kp,więc na mnie nie patrz:)))po odstawieniu Kuby przestało też burczeć w brzuchu. Teraz na snadanie jem 1 kanapke, kp jadlam 3. Na kolację teraz wypije szklankę mleka i mi wystarcza, kp zjadałam talerz kanapek. serio...mogłam zjeść konia z kopytami. po miesiacu karmienia już wazylam 3kilo więcej niż w chwili wyjscia z dzieckiem ze szpitala.

kremka, jak maluszek????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka