Dodaj do ulubionych

pierwszy obiadek

IP: *.maverick.com.pl 06.01.15, 18:33
Synek ma 5,5 msca. Jest dużym chłopcem, kp. Od kilku tygodni widzę że bardzo ciekawi go nasze jedzenie, moja mama stwierdziła że nie będzie jeść przy nim bo jej do przykro że on tajnych patrzy:) od tygodnia daje mu kaszkę jaglaną na swoim mleku z jabłkiem je bardzo chętnie. Pierś ssie bardzo często. Dziś zrobiłam mu na parzę ziemniaka i trzy plasterki marchwii, zmiksowałam i dodałam ciut masełka. Przekonana bylam że nie ruszy ( tydzień temu pogardził marchwią u teściowej co prawda była ze słoiczka). A on po pierwszej łyżeczce konsternacja...i łapał mnie za rękę szybciej wkładając do buzi łyżeczkę, otwierał dziubek jak ptaszek, jakby już któryś raz jadł taki obiadek. Zero odpadów, wszystko do brzucha! Skończyło się i buczał, dalam mu pierś popil i zasnął. Mega się cieszyłam, zadzwoniłam do mamy u teściowej i co ...opiernicz że za dużo jak na pierwszy raz...może i tak ale przecież to zdrowe warzywa na parze. Ewidentne chcial. Czy zrobiłam duży błąd podając dwa składniki? Sama marchew wydaje mi się malo atrakcyjna...
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: pierwszy obiadek 06.01.15, 18:52
      Pamietaj, ze to Ty decydujesz, co dziecko je a ono decyduje Ile zje :) mama i tesciowa sie nie przejmuj. Dziecieta zwyczajnie wola ziemniaka od marchewki. Mozesz tez ugotowac pokrojone w slupki jak np frytki i takie dac malcowi do memlania to dopiero bedzie radosc!!!
      My rozszerzalismy blw i cora na pierwszy raz dostala ziemniak brokul i fasolke szparagowa, bo akurat to gotowalam na obiad dla nas;)
      Wszystko bylo mega dobre, radosc przeogromna!!! Oczywiscie zjadla dwa paski ziemniaka jedna fasolke i pomemlala rozyczke brokula, ale byla przeszczesliwa!
      • e-milia1 Re: pierwszy obiadek 06.01.15, 22:38
        moja corka rzuca sie na jablko. jest w podobnym wieku co twoj syn. za kilka dni chce wprowadzac zupki. moja mala wazy kolo 9 kg. wiec mam wrazenie, ze potrzebuje juz wiecej.. ja jednak zaczynac bede od jednej rzeczy, po kilku dniach kolejna a potem dopiero mieszac jak nic nie bedzie sie dzialo. nie dawalabym jednak za pierwszym razem zbyt duzo bo maluch moze miec potem problemy z brzuszkiem. w koncu to wszystko nowsc dla malego brzuszka i nie wiadomo jak na taka nagla duza ilosc nowego jedzenia zareaguje...
        • kremka2014 Re: pierwszy obiadek 06.01.15, 22:50
          Jakbym o moim mikrusie czytała
          😊
          A czy za dużo na raz to się okaże w nocy😊...albo i nie.
          Jak robisz te kaszę? Miksujesz czy rozgotowujesz? Bo mój się nią strasznie dławil i zrezygnowałam na razie.
          • kremka2014 Re: pierwszy obiadek 06.01.15, 22:53
            Aha. Fiznedko, cenie Twoją wiedzę i kulturę osobistą, ale z tą marchwią w słupkach dla 5,5 miesięcznego to popłynęłaś. Marchew, jablko i banan bywają bardzo zdradliwe. Nie polecam. Zreszta- dziecię i tak do kawałków musi umieć siedzieć
            • Gość: Yumemi Re: pierwszy obiadek IP: *.9-3.cable.virginm.net 06.01.15, 23:46
              Ugotowana na miękko marchew w słupkach zdradliwa?
              Moje dziecko zaczęło od gotowanych marchewek wlasnie w słupkach oraz brokul :-)

Do autorki postu - najlepiej zeby dziecko karmilo sie samo - tzn samodzielnie.
              Poczytaj o BLW i jakie jedzenie mozna dawać etc.
              I oczywiscie domowe :-)
            • fizmedka Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 09:01
              Kremko, owszem marchew moze uczulac, ale pisalam ogolnie, zeby warzywa w slupkach gotowac, odnosilo sie to nie tylko do marchewki.
              Moje dziecie siedzialo na kolanach i dostawalo smakolyki z mojego talerza, wiec nie czekalam az sama usiadzie, bo az rwala sie do poznawania nowych struktur. pierwszy raz zakrztusila mi sie jak juz sama jadla i siedziala a jedzenie nie bylo juz takie ciekawe i podczas jedzenia probowala robic cos jeszcze.
              Poza tym opisalam tylko wlasne doswiadczenia a kazde dziecko jest inne.
          • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 07.01.15, 00:03
            Kupuję. Sun baby kasza jaglana. Bez cukru i glutenu
            • gkoz Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 09:55
              Każda jaglana jest bez glutenu :-)
              • kremka2014 Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 10:46
                No raczej ze bez cukru i glutenu. A ja mu taką zwykla o się krztusił. Ziemniakami trochę tez. Rwie się strasznie do naszego jedzenia, ale jak na razie tylko mleko i jablko gotowane nie zatykają 😊
                • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 07.01.15, 11:19
                  Co masz na myśli mówiąc zatykają? Zatwardzenie? Obserwuje od wczoraj malucha, raczej nic go nie boli ale kupy też nie było
                  czekam z utęsknieniem:)
                  • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 07.01.15, 11:20
                    Czy jeśli kupy nie było podać mu dziś też taki obiadek??
                    • fizmedka Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 11:40
                      Jesli kupy nie bedzie to podaj samego ziemniaka:) marchewka mocno zapiera.
                      • fizmedka Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 11:41
                        Mozesz tez zrobic dzien przerwy na samo mleko, wtedy kupa powinna ruszyc;)
    • nothing.at.all Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 14:18
      Dla malucha to nowość i brzuszek musi się przeczyczai wiec za dużo nie dawaj na początek, nawet jak się rwie i wolą. Ja wiem ze to cieszy ale w nocy może być problem z brzuchem.
      Jak kupki nie będzie to bez marchewki bo zatwierdza. Ziemniak sam albo pierś tylko j powinno być ok.
      Ja podaje warzywa pojedynczo aby wiedzieć xzy cos uczulilo j po czym bym problem. Dopiero potem mix.
      • paulina8989 Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 14:44
        oo czyli jak,np 3 dni marchew,potem 3 dni ziemniak i potem 3 dni marchew z ziemniakiem?i potem np 3 dni jablko itd? pytam chociaz ja do rozszerzania mam jeszcze troche czasu:) ale juz sie interesuje tym he
        • nothing.at.all Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 16:46
          Ja tak podaje aby widzieć czy cos uczulilo albo bóle brzucha powodowało. Najpierw 3 łyżeczki pierwszego dnia, potem 5 drugiego i potem 7/8 albo więcej jak dziecko je chetnie danego warzywa. Potem kolejne nowe warzywo i tak samo 3-5-wiecej przed kolejne dni. I potem robie mix. I kolejne nowe warzywo. I potem mam już możliwości łączenia w dwa z trzech różnych warzyw. I tak dalej. A z dwóch to mozna i zupę ugotowac:).

Są osoby które od razu dwa warzywa wprowadzaja. Koleżanka tak zrobiła i przy pierwszym połączeniu było ok a potem połączyła trzy nowe rzeczy i wysypalo dziecko. Nie wie od czego i musiała pojedynczo wprowadzić i tak. Nie ma co się spieszyć skoro to poznawanie smaków.
        • Gość: Yumemi Re: pierwszy obiadek IP: 213.205.251.* 07.01.15, 17:15
          Tak sie wprowadza jedzonka u dzieci z wyraźna nietolerancja pokarmowa...
          • nothing.at.all Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 17:56
            U nas alergia na białko i na kilka produktów wiec ostrożnie tak wprowadzam.
            A jak inaczej?
            • nothing.at.all Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 19:50
              Poleć jak Yumemi. Omijać białko i te warzywa co uczulaja przy kp a reszta?
      • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 07.01.15, 16:42
        Kupa była, zatwardzenia nie ma. Ale widać po kupie że marchew byla. No i wiadomo treściwsza taka:) dziś sam ziemniaczek
        • fizmedka Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 19:43
          To normalne, ze resztki sa w kupie. Znaczy, ze oganixm jeszcze nie trawi warzyw. Musi sie tego nauczyc i dojrzec:)
          Skoro ziemniak smakuje to mozesz na razie ziemniaczkiem pociagnac a potem do ziemniaczka dodac cos innego np brokul lub szpinak:) wtedy bedziesz miec kontrole jak dziecko zachowuje sie po danym warzywku:)
      • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 07.01.15, 16:45
        Nothing Twoja dzidzia ma alergię na niektóre warzywa? ( tak chyba czytałam gdzieś?) jak się objawiały? Po czym wiesz że maluchowi nie służy?
        • nothing.at.all Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 17:59
          U nas alergia juz przy kp wyszła. Znaczy cały czas kp ale przy niektórych rzeź ach od razu krew s kupce i wysypka plus problemy z brzuchem.
          Z tego co ona je na razie nic nie uczulilo. Ale jak pisałam mamy trzy warzywa i jablkom
          • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 07.01.15, 18:22
            A co z masełkiem? Dałam ciut żeby jakoś skleić te pyry no i tłuszczy trochę. Ale to przecież białko krowie...dawać czy nie???
            • nothing.at.all Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 19:18
              Wiesz u nas masło odpada. Niech się wypowie ktoś inny.
            • fizmedka Re: pierwszy obiadek 07.01.15, 19:57
              Jak do tej pory nie musialas eliminowac ze swojej diety masla to dawac. Zawsze to jest bogate zrodlo witamin i dobrych tluszczow. Tylko takie dobre maslo min 82% tluszczu mlecznego;)
              Jesli zauwazysz ze sa jakies sensacje to odstawisz maslo i znow zobaczysz;)
              Niestety rozszerzanie diety to taka zabawa w kotka i myszke troche:) ale jesli dziecie zdrowe i bez alergii to rozszerzanie bedzie fajne:)
              • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 07.01.15, 22:57
                Kupiłam oliwę mini monini. Też dobry tłuszcz- będziemy próbować. Mój się tak trzęsie do michy ze aż mi przykro - do piersi tak się nigdy nie trząsł:) cieszy się jak idę z talerzem. Zjadł dziś ziemniaka z masełkiem i jaglaną na moim mleku. W międzyczasie pierś ale mam wrażenie że bardziej ja chciałam karmić niż on jeść
                martwię się że mleka zacznie brakować jak on taki chętny na stale jedzenie będzie a na pierś nie :(
                • paulina8989 Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 12:16
                  no wlasnie dziewczyny skad mam wiedziec czy w 6mcu moge juz podac szpinak?czy to nie za wczzesnie?
                  i tluszcz kiedy zaczyna sie dodawac? moze byc oliwa z oliwek?
                  bo mam ksiazce w ktorej polecaja olej lniany
                  • fizmedka Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 12:57
                    Z tluszczow to poleca sie lniany, rzepakowy, kokosowy, dobrej jakosci oliwe i maslo prawdziwe.
                    A teraz wytyczne sa takie, ze nie ma jakichs ograniczen odnosnie tego kiedy jaki produkt. To mama decyduje. Mozna sie kierowac starymi kalendarzami rozszerzania jak czlowiek jest niepewny. Ale np teraz juz nie ma dzielenia zoltka na pol i poznego wprowadzanua bialka. Dziecko moze od razu sprobowac zjesc cale jajo:)
                    • paulina8989 Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 14:12
                      z tym jajkiem to wiem:)
                      no ja akurat w domu mam tylko olej kokosowy i oliwe z oliwek nierafinowaną tloczoną na zimno,masła i zwyklego oleju w domu nie uzywam
                      • fizmedka Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 14:27
                        To najlepiej uzywaj tego co masz w domu, zwlaszcza ze to zdrowe tluszcze.
                        My nie uzywamy masla bo ja mam uczulenie. Mloda np u dziadkow wcina az milo:) oliwe tez rzadko uzywam bo trudno dostac u nas dobra oliwe. W smaku nie dorownuje tej z Wloch czy Francji dodawanej tam na miejscu, wiec zrezygnowalam z kupowania i denerwowania sie ze znow nie ten smak;)
                        Za to dobrej jakosci olej rzepakowy, kokosowy i lniany to moje smaki i klimaty:)
                        Najlepiej to dostosowac rozszerzanie diety do tego czego uzywamy w domu, byleby to byly zdrowo zbilansowane posilki.
                        Najbardziej rozbrajaja mnie teksty niektorych pediatrow ze tylko jedzenie w sloiczki jest odpowiednio zbilansowane i ze zadna matka tak nie potrafi... Grunt to wierzyc marketingowcom;)
                        • paulina8989 Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 14:44
                          a ja akurat tym sloiczkom nie ufam jakos...
                          ale mam pytanie,tluszcz wprowadza sie od razu?czyli zaczynam od marchewki i podają ją od razu z tluszczem? nie wiem jak sie za to wziąć,czas jeszcze mam ale juz troche informacji zbieram
                          olej lniany moze tez zakupie w takim razie:)
                          • fizmedka Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 14:48
                            Najlepiej od razu dodac tluszczu odrobine bo niektore witaminy wchlaniaja sie z tluszczami;)
                            • paulina8989 Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 15:08
                              ano wiem,szczegolnie z owocow A D E K F:)
                • ela.dzi Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 20:01
                  Nadrobi w nocy. Ciesz się :)
                  • Gość: ewa Re: pierwszy obiadek IP: *.maverick.com.pl 08.01.15, 20:18
                    Właśnie nie nadrabia. Całą noc się rzucał na pierś ale nie ssał efektywnie. Zjadł dopiero po 10 czyli był w sumie 10 godzin bez jedzenia - czyżby pyry go tak trzymały???
                    • ela.dzi Re: pierwszy obiadek 08.01.15, 22:30
                      Ciężko powiedzieć, ale myślę, że swoja porcję mleka wypije i zaspokoi swoje potrzeby. W każdej chwili może mu się odwidzieć jedzonko i może być tylko pierś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka