Dodaj do ulubionych

psujące sie mleko

06.03.16, 13:23
Dziewczyny, porobilam dosc duże zapasy mleka,dla mojej starszej córki. Wszystko pięknie podpisane, w specjalnych woreczkach zamrożone.
Rozmrażam tez,wyjmując do miseczki i do lodówki. Nie wiem co w takim razie robię źle, ale 2 razy pod rząd mleko po rozmrozenoi bylo zepsute. Mialap metaliczny zapach i taki smak mleka jakby koziego (kwaskowate) mleko w zamrażalniku bylo miesiąc, jest w szufladzie, ktora praktycznie nieotwierana. Co jest w takim razie nie tak?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: psujące sie mleko 06.03.16, 14:42
      Wszystko jest ok, mleko zmienia smak po zamrożeniu. Nastepują jakieś procesy zmydlania i nie wszystkie dzieci chcą pić rozmrożone mleko, ale takie mleko jest równie wartościowe jak świeże.
    • ewelina.90 Re: psujące sie mleko 06.03.16, 18:25
      Tak jak napisala ela. Moje mleko tez tak mialo, ale dziecie piło. Mleko nie traci swoich wartosci i można je normalnie podać.
    • sfornarina Re: psujące sie mleko 08.03.16, 17:30
      Tak jak dziewczyny piszą, mleko często zmienia smak po zamrożeniu. Moje dziecię piło chyba rozmrożone do czwartego miesiąca, potem zdecydowanie odmówiło i już nigdy wiecej rozmrożonego nie tknęło.
    • malwina.okrzesik Re: psujące sie mleko 12.03.16, 22:54
      Mleko może zmienić smak po zamrożeniu, bo może nastąpić rozpad tłuszczy, ale nie ma to wpływu na wartość pokarmu
    • Gość: framboos Re: psujące sie mleko IP: *.customers.d1-online.com 09.04.16, 15:13
      Ja też tak mialam, to dlatego, że niektóre kobiety mają w mleku dużo enzmów rozkłądających tłuszcze i te enzymy zaczynają trawić tłuszcze z mleka już w butelce po odciągnięciu. Takie mleko jest ok do picia, ale niektóre dzieci nie chcą go pić. Jeśli twoje dziecko nie chce pić takiego mleka, to spróbuj po odciągnięciu podgrzać takie mleko na parę sekund do temp 80 stopni (albo na dłużej w niższej temp, ja odciągałąm w pracy i wkładałam butelkę do garnuszka z gorącą wodą na kilka minut). Wtedy te enzymy się dezaktywują i mleko będzie ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka