Dodaj do ulubionych

Sucha pielucha po całej nocy

14.05.16, 07:55
Moja córeczka skończyła 4 miesiące i tydzień. Od dwóch dni nie moczy pieluszki w nocy. Czy to etap rozwoju czy powód do niepokoju? Wczoraj w ciągu dnia naliczyłam 6 pieluch, dzisiaj (do 8 rano) były już 2 zmieniane. Przyrosty mamy takie sobie.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 08:55
      A ile je w nocy ?
    • anka-ania Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 10:05
      Sucha pielucha po nocy u tak małego dziecka jest niepokojąca. Dobrze byłoby zrobić badanie moczu. Masz w pobliżu laboratorium przyjmujące próbki w weekendy?
      • rb_111222333 Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 11:31
        Czyli to może być coś poważnego? Malutka miała robione badania moczu, wyszły dobrze, ale to było gdzieś w 2 m-cu, wiec pewnie ten wynik nie ma znaczenia. Mieszkamy w stolicy, ale udało mi się znaleźć punkty tylko czynne do 12, więc dzisiaj już nie zdąrzymy. Jeśli chodzi o karmienie nocne, to mała zaczęła już przesypiać noce, ale ze względu na małe przyrosty staram się ją karmić w nocy -z różnym skutkiem. Przerwy mamy nawet 6-godzinne Wczoraj mała jadła/ciumkała od 19-22, potem gdzieś 23:30 i o 4:40
        • anka-ania Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 12:16
          Znalazłam w internecie info, że może być to zupełnie prawidłowe, ale... U nas, gdy mały miał ok. 4 m-cy, sucha pielucha po nocy oznaczała ZUM. Najpierw była sucha pielucha, potem doszła gorączka, ale to był jedyny raz, gdy ta gorączka wystąpiła. Potem przechodził ZUM jeszcze dwukrotnie, za każdym razem bez objawów, wykryliśmy je przy kontrolnym badaniu moczu. Teraz (mały ma rok) też od dwóch dni rano jest sucha pielucha, więc dzisiaj poszedł mocz na badanie (u nas laboratorium w szpitalu przyjmuje próbki cały tydzień i całą dobę, prywatnie oczywiście). Właśnie odebrałam wynik badania ogólnego i wygląda na prawidłowy. W poniedziałek skonsultuję się z lekarzem, do tego czasu powinien też być wynik posiewu.
          Reasumując, może nic złego się nie dzieje, ale lepiej to sprawdzić. Badanie moczu jest nieinwazyjne, a przezorny zawsze ubezpieczony. :-)
        • ela.dzi Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 14:55
          Warto sprawdzić mocz, ale jeśli przesypia noce, to jest bardzo możliwe, że wszystko jest OK. Z tego co pamiętam tak było z moim starszym i nie wzbudziło to mojego niepokoju.
        • melancho_lia Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 18:47
          W szpitalu bielańskim byl całodobowy lab. Woziłam kiedys siki córki o 22 i bez problemu przyjęli.
        • rulsanka Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 19:00
          szpital na solcu ma laboratorium całodobowe
    • rulsanka Re: Sucha pielucha po całej nocy 14.05.16, 17:25
      W nocy może nie sikać, ważne żeby mocz pojawił się po obudzeniu się. Mój starszak miał często +suche nocne pieluchy od wieku 3 tyg, z tym że siki pojawiały się zaraz po tym, gdy się obudził. Jest to raczej rzadkie zjawisko, ale się zdarza, szczególnie gdy dziecko nie budzi się na karmienie.
    • Gość: Niuniek3 Re: Sucha pielucha po całej nocy IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.16, 19:17
      Sucha pieluchy po nocy czyli? Dziecko budzi się o 7 i ma suchą pieluchę i w ciągu następnej godziny sucho ( po karmieniu). Czy sucha po obudzeniu a potem nagle pełna? Bo tak się zdarza. Czesciej bliżej 8go miesiąca ale bywa i wcześniej. Moi obaj generalnie przez sen nie sikali . Tylko po przebudzeniu.
      Jeśli dziecko sika w dzień to ja bym się nie doszukiwala problemu. Ale musi porządnie sikac w dzień.
    • malwina.okrzesik Re: Sucha pielucha po całej nocy 16.05.16, 22:55
      może tak być, nie widzę powodu do niepokoju, jeśli dzieciątko dobrze się rozwija
      co to znaczy przyrosty "takie sobie " ?
    • anka-ania Re: Sucha pielucha po całej nocy 17.05.16, 10:41
      Rb, mam nadzieję, że nie przestraszyłam Cię niepotrzebnie. Pisałam przez pryzmat swoich, raczej przykrych, doświadczeń. Tym razem u nas wszystko w porządku, posiew moczu ujemny, czyli dzieć zdrowy, czego i Wam życzę. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka